Nove lične karte - za i protiv

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Da li ste Vi za novu ličnu kartu ili za staru?

#1 Zeleni Zub  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Grupa: Član
  • Poruka: 564
  • Pridružio se: 12.09.07
  • Pol:muški

Napisano: 29.01.08, 13:04

Citat

Nova lična karta s biometrijskim podacima koštaće 1.000 dinara, propisano je pravilnikom, objavljenim u „Službenom glasniku”. Obrazac plastificirane lične karte, nalik na kreditnu karticu, koštaće 774 dinara, a troškovi izrade biće 224 dinara.
Izmenama pravilnika o ličnoj karti promenjeni su pojedini zaštitni elementi na obrascu. Tako će, umesto teritorije Srbije, optički promenljivim bojama biti odštampan štit sa četiri ocila. Na ličnoj karti preovlađivaće plavi tonovi, biće dimenzija 54x86, 6 milimetara, od polikarbonata s PVC slojevima. Na prednjoj strani biće fotografija i rubrike, na srpskom ćirilicom i engleskom: prezime, ime, datum rođenja, pol, reg. br, datum izdavanja, do kada važi i ko dokument izdaje.
Zakonom je propisano da se obrazac lične karte štampa i na jeziku i pismu nacionalnih manjina, te da se podaci o prezimenu i imenu upisuju u izvornom obliku, onako kako su upisani u izvodu iz matične knjige rođenih. Podaci o prezimenu i imenu pripadnika nacionalnih manjina paralelno se upisuju i po srpskom pravopisu i pismu, dok se ostali podaci upisuju na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom, i na jeziku i pismu nacionalnih manjina.
Na poleđini će biti rubrike JMBG, država rođenja, mesto i opština rođenja, prebivalište i adresa, te prostor za digitalnu sliku otiska prsta, prostor za mašinski čitljivu zonu i prostor gde se, uz saglasnost vlasnika, može ubaciti čip.
Pri uzimanju biometrijskih podataka fotografisanje se može vršiti digitalnom kamerom ili se može skenirati fotografija priložena uz zahtev za izdavanje lične karte.

...Zeleni Zub se ne razlikuje mnogo od svojih prijatelja,
mandraka, fantoma i betmena.
Svestan svoje super moci,
Zeleni Zub poseduje istancan smisao za humor
kojim izbezumljuje svoje protivnike
a njih naravno ima mnogo...
0

#2 Milica  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1046
  • Pridružio se: 15.09.07
  • Pol:ženski

Napisano: 06.02.08, 12:53

Ma bilo bi lepo kada bi na jednoj kartici imali i licnu kartu i vozacku dozvolu, pa mozda cak i zdravstvenu knjizicu, a ne da nas cimaju za svaku stvar posebno.
0

#3 sanjac

• Grupa: Gost

Napisano: 06.02.08, 13:15

Ja sam ZA. Licna karta je dokument koji uvek treba imati uz sebe.

Ne kapiram zasto podaci treba da pisu i na engleskom, ni cemu sluzi opcioni chip. Za lociranje?
0

#4 andjeo007  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 356
  • Pridružio se: 17.09.07

Napisano: 06.02.08, 13:24

pa lepo je to sto oni zele da mi imamo nove l.k ali mi se ni najmanje ne dopada ideja o cipu i na kraju ko meni garantuje da ga oni ne ugrade i bez mog znanja?
i zaboravila sam PROTIV
I believe i can fly...
0

#5 Snežana

Napisano: 06.02.08, 13:37

View Postandjeo007, on 13:24, 6. February 2008, said:

pa lepo je to sto oni zele da mi imamo nove l.k ali mi se ni najmanje ne dopada ideja o cipu i na kraju ko meni garantuje da ga oni ne ugrade i bez mog znanja?
i zaboravila sam PROTIV

Svejedno je šta mi mislili oni će uraditi šta oni hoće Samo me zanima koliko će to da košta i ko će ovaj put da zaradi :bad:
0

#6 Vucinic88  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 359
  • Pridružio se: 22.10.07

Napisano: 06.02.08, 20:51

Da naravno :D
Zivot je *urva ali ja sam MAKRO :P
0

#7 Riziko  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 351
  • Pridružio se: 14.09.07

Napisano: 06.02.08, 22:20

Šta fali čipovima? Ja predlažem da svi Srbi lepo ugrade RFID čipove pod kožu.

Imaju čipovi pod kožom i dobre strane: Ne nosiš pare, ne možeš da budeš opljčkan - plaćaš RFID čipom. Ili sve medicinske podatke nosiš uvek sa sobom (za ne daj bože)...
Ali zamisli da možeš da budeš praćen 24/7, prisluškivan i sl. Zamisli svoj život da Jočić može da prati i utiče tako na tvoj život - katastrofa.

Ali što mi raspravljamo. Glasala je većina za EU, samim time i za čipove i sl.
Nema sad hoće kaki - neće kaki... Oće. I još će da pitamo jel možemo 2 čipa umesto jednog.

Eto novog razloga za odlaganje ulaska Srbije u EU heheheheee...
Nisu političari krivi. Narod koji ih bira je kriv.
0

#8 Snežana

Napisano: 07.02.08, 08:30

Šta fali čipovima? Ja predlažem da svi Srbi lepo ugrade RFID čipove pod kožu.

Zamisli svoj život da Jočić može da prati i utiče tako na tvoj život - katastrofa.

Da li to znači da svi treba da opljačkamo po jednu trafiku kao obavezan deo biografije. Pomalo sam smotana za takve stvari. Ko će samnom :girl_haha: zajedno smo jači
0

#9 Voytsche

Napisano: 07.02.08, 09:01

Necu trafiku bolje samouslugu. Merkam mesto predsednika vlade. Da sam znao kako se postaje ministar odavno bih sam priznao svoje nestasluke. Mada nisam ja kalibar ministra policije moze i ono bez portfelja.

O temi: Izvadio sam skoro "staru"l.k. i bas je dobra samo 500din. A ona cipozna bas me i ne zanima.
0

#10 Disko Nindza  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 432
  • Pridružio se: 17.09.07

Napisano: 04.03.08, 13:03

Citat

Strah od zloupotrebe novih ličnih karata

Primena biometrijskih ličnih karata bez mehanizama koji obezbeđuju zaštitu ljudskih prava, pre svega podataka o ličnosti, suviše je rizična, ocenio je juče poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić na javnoj raspravi povodom uvođenja biometrijskih podataka, koju je organizovao je Centar za civilno-vojne odnose.

„Zanimljiv je fenomen da budemo jedna od prvih evropskih zemalja koja ima biometrijske lične karte, a jedna od poslednjih koja nema savremeni Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Specifičan fenomen je i da jedan aparat vlasti koji nije ni najmanje raspoložen da da informaciju poput plate direktora javnih preduzeća i ugovora o koncesiji, istovremeno pokazuje interesovanje da širi informacije o građanima“, rekao je Šabić.
Ministarstvo pravde uradilo je predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je Vlada usvojila i 31. januara predala Skupštini na hitno usvajanje. Očekuje se da bi tokom proleća taj zakon trebalo da se nađe na dnevnom redu.
Da podsetimo, Zakon o korišćenju ličnih karata sa biometrijskim podacima usvojen je još 2006, ali je njegova primena odložena kada je shvaćeno da je loš odziv u javnosti. Veliki protivnik je uz mnoge nevladine organizacije bila i i Srpska pravoslavna crkva. Odredbe tog zakona su propisivale da se uz saglasnost osobe kojoj se izdaje lična karta može ugraditi čip koji sadrži „podatak o prebivalištu i adresi stana lica kojem se izdaje lična karta’’. Praktično, ko neće biometrijsku ličnu kartu može po istoj ceni izvaditi ličnu kartu na starom obrascu.
Dejan Milenković iz Komiteta pravnika za ljudska prava napomeno je da Srbija nema u svom pravnom sistemu zakonom regulisano pitanje držanja, obrade i korišćenja podataka o ličnosti. On je podsetio da je 1998. usvojen Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, ali da je ostao mrtvo slovo na papiru jer nikada nije primenjivan. Prema njegovim rečima, neadekvatna zaštita ličnih podataka vodila je tome da neki centri moći bliski MUP-u i bezbednosnim službama plasiraju informacije koje ne bi smeli.
Milenković je zloupotrebe ilustrovao podsećanjem na tekst objavljen u „Politici“ pre nekoliko godina, u kojem su navedeni svi podaci iz zdravstvenog kartona Danice Drašković, kada je ona pominjana kao kandidat za šefa Instituta za bezbednost BIA.
Zaštitnik građana Saša Janković zamerio je što prilikom usvajanja Zakona o ličnoj karti nije uzeto u obzir da li su građani Srbije spremni da daju biometrijske podatke i koliko je ranjiv taj sistem na eventualne zloupotrebe.
„Država, kada uvodi bilo kakve mere koje stavljaju u pitanje ostvarivanje slobode, to mora učiniti sa jasnim razlozima i opravdano“, rekao je Janković. Kriminolog Zlatko Nikolić, naučni saradnik Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, smatra da je nužno da se donesu zakoni o zaštiti ličnih podataka pre nego što se krene sa primenom biometrijskih podataka.
- Iskustava u zapadnim zemljama, kada je to u pitanju primena biometrijskih podataka su više ponižavajuća nego što su bezbednosno korisna. Čak i kada bi sve bilo čisto, ne može se osloboditi straha od zloupotreba. Da bi se taj strah kod ljudi otklonio, neophodno je doneti zakone o zaštiti podataka - rekao je Nikolić za „Blic“.
U razvijenom svetu postoji dosta protivnika korišćenja biometrijskih podataka. Tako je udruženje Fidis (Future Identity in the Information Society - ‘’Budućnost identiteta u informativnom društvu’’) koje okuplja stručnjake vrhunskih evropskih ustanova i kompanija iz informatike i elektronskog identiteta, izdalo upozorenje da će biometrijski putni identifikacioni dokumenti koji su počeli da se izdaju u Evropi znatno ugroziti bezbednost i privatnost ljudi jer je povećan rizik od krađe identiteta.

Boro Banjac: Čip je velika pomoć policiji
Iskusni policajac Boro Banjac, nekadašnji šef Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, kaže za „Blic“ da korišćenje biometrijskih podataka olakšava posao policiji.
- Sa takvim ličnim kartama biće mnogo lakša i brža identifikacija lica, što automatski skraćuje policijski posao. Pokazalo se da je to znatna olakšica u radu policije i to je jedan od važnih razloga što neke razvijene evropske zemlje imaju bolje rezultate u suzbijanju kriminala - kaže Banjac.

Blic

0

#11 Jaca  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1340
  • Pridružio se: 10.10.07

Napisano: 23.04.08, 11:15

• Attached Image: lk_v.jpg
Za ličnu kartu 2.300 dinara

Na šalterima policijskih stanica u Beogradu građani mogu da podnose zahteve za izdavanje nove lične karte. Od 21. aprila ove zahteve, kako navode u MUP Srbije, moći će da ostvare i ostali građani širom Srbije.
Da bi dobili novu ličnu kartu, građani će morati da uplate 913 dinara na ime troškova za obrazac, kao i 226 dinara za troškove takozvane tehničke izrade. Sve ukupno iznosi 1.136 dinara, a na ovu sumu treba dodati i izdatak za fotografisanje. Trošak za fotografije iznosi u proseku oko 300 dinara, tako da će izdatak koji će građani imati prilikom zamene dokumenata iznositi oko 1.500 dinara.
Da bi došli do nove lične karte, potrebno je da policiji dostave i izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih, a oba dokumenta ne smeju da budu starija od šest meseci. Ovde se ne završava lista neophodnih papira jer treba pribaviti i uverenje o državljanstvu, kao i predati staru ličnu kartu. Za ova uverenja koja se dobijaju u opštini potrebno je platiti dodatnih 840 dinara, tako da ukupni izdatak za ličnu kartu dostiže oko 2.300 dinara.
Za utehu građanima, postojećim zakonom o ličnoj karti predviđeno je da sadašnji identifikacioni dokumenti važe pet godina od donošenja zakona.
„Uvođenjem nove lične karte smanjiće se mogućnosti falsifikovanja i zloupotrebe samog dokumenta, pouzdano i bezbedno otkrivanje funkcije autentičnosti vlasnika dokumenta, zaštita integriteta podataka, kao i neporecivost i zaštita tajnosti podataka“, saopšteno je iz MUP Srbije.
Za sada se zna da pravo na izdavanje lične karte ima svaka osoba starija od 16 godina, a ličnu kartu mogu dobiti i deca starija od 10 godina, ali za razliku od odraslih čije lične karte važe pet godina, za mališane će ova dokumenta imati dvogodišnju važnost.
Lične karte koje su sada u upotrebi, u obliku knjižice, važiće do 26. jula 2011. godine, tako da nema razloga za žurbu za izdavanje novih dokumenata.

Izvor: Blic

Potrebna dokumenta za izdavanje lične karte
- Izvod iz matične knjige rođenih
- Izvod iz matične knjige venčanih
- Uverenje o državljanstvu
- Jedna fotografija 5 x 5 cm
Life Is Too Short To Fuck Ugly People !
0

#12 Čomi  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Grupa: Banned
  • Poruka: 166
  • Pridružio se: 31.03.08

Napisano: 30.04.08, 17:49

View PostJaca, on 12:15, 23. April 2008, said:

Za ličnu kartu 2.300 dinara

Na šalterima policijskih stanica u Beogradu građani mogu da podnose zahteve za izdavanje nove lične karte. Od 21. aprila ove zahteve, kako navode u MUP Srbije, moći će da ostvare i ostali građani širom Srbije.
Da bi dobili novu ličnu kartu, građani će morati da uplate 913 dinara na ime troškova za obrazac, kao i 226 dinara za troškove takozvane tehničke izrade. Sve ukupno iznosi 1.136 dinara, a na ovu sumu treba dodati i izdatak za fotografisanje. Trošak za fotografije iznosi u proseku oko 300 dinara, tako da će izdatak koji će građani imati prilikom zamene dokumenata iznositi oko 1.500 dinara.
Da bi došli do nove lične karte, potrebno je da policiji dostave i izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih, a oba dokumenta ne smeju da budu starija od šest meseci. Ovde se ne završava lista neophodnih papira jer treba pribaviti i uverenje o državljanstvu, kao i predati staru ličnu kartu. Za ova uverenja koja se dobijaju u opštini potrebno je platiti dodatnih 840 dinara, tako da ukupni izdatak za ličnu kartu dostiže oko 2.300 dinara.
Za utehu građanima, postojećim zakonom o ličnoj karti predviđeno je da sadašnji identifikacioni dokumenti važe pet godina od donošenja zakona.
„Uvođenjem nove lične karte smanjiće se mogućnosti falsifikovanja i zloupotrebe samog dokumenta, pouzdano i bezbedno otkrivanje funkcije autentičnosti vlasnika dokumenta, zaštita integriteta podataka, kao i neporecivost i zaštita tajnosti podataka“, saopšteno je iz MUP Srbije.
Za sada se zna da pravo na izdavanje lične karte ima svaka osoba starija od 16 godina, a ličnu kartu mogu dobiti i deca starija od 10 godina, ali za razliku od odraslih čije lične karte važe pet godina, za mališane će ova dokumenta imati dvogodišnju važnost.
Lične karte koje su sada u upotrebi, u obliku knjižice, važiće do 26. jula 2011. godine, tako da nema razloga za žurbu za izdavanje novih dokumenata.

Izvor: Blic

Potrebna dokumenta za izdavanje lične karte
- Izvod iz matične knjige rođenih
- Izvod iz matične knjige venčanih
- Uverenje o državljanstvu
- Jedna fotografija 5 x 5 cm

Protiv. Želim da što duže zadržim prirodno okruženje oko sebe. Čipovi tu ne spadaju. Znam da će ih i pored mnogih odbijanja ipak staviti u sve lične karte. Pitanje je samo vremena. Ipak moje mišljenje je da je privatnost nešto što ne smemo izgubiti. Moraćemo naći alternativu.
Mi smo poklon zvezda sinu Boga bezimenog.
Plutamo u tami na litici sunčevog zraka.
U oku nebeskom, tek smo pesma svetlosti.
A vrtovi raja i tmine pakla samo su iluzije u nama.
0

#13 Jaca  Korisnik je offline

• V - Legionarii

Napisano: 05.05.08, 09:29

Ako ste dobro procitali, pise da mozete da birate da li zelite ili ne zelite cip u LK.
0

#14 Mr. No  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 122
  • Pridružio se: 14.09.07

Napisano: 17.05.08, 21:26

Nisam baš obratio pažnju na to u čemu se razlikuje nova od stare LK.

Ako je sve isto piše kao i u staroj (osim opcionog čipa) zašto ih onda i menjamo? Da bi bile lepše ili da se teže falsifikuju.

A ako ne piše ništa, nego treba da se očitaju podaci - već vidim situaciju:

Vraćaš se cirke kroz grad, malo glasnije razgovaraš u knezu, kad ono tiruliru...
Dobro veče gospodo. Malo ste veseliji. Ajmo LK na pregled.

A ti izvadiš plastiku. Hehehhee...

Ja bi se samo malo odmakao od kerova dok pokazujem nekom brki svoju novu LK. Kladim se da će misliti da ih zaj***vam sa vizit karticom ili kreditnom karticom.
I sad će on da očita nešto u pola noći. Mora biti. Ima da mi očita bukvicu ili da me očita pendrekom.

Hihihihiii a najbolje bi bilo da imaju GPS i neki mobilni pos automat pa da platim kaznu karticim.
Provučeš i gotovo.
(Sasvim realna situacija 2025. Kinezi zidaju most do meseca, a u Srbiji možeš da platiš kaznu na licu mesta karticom)
0

#15 Drbob

Napisano: 23.05.08, 01:46

Protiv. I onako su nam ušli u sve pore, još i tu da me prate.
Zamislite situaciju:koliko su kriminalci ispred zakona uvek na korak, neko uđe u tvoje podatke i izbrišete, šta ti da radiš kada ne postojiš. Ili još gore ti u Beogradu a nameste ti da si u Beču izvršio neko ubistvo.
Definitivno protiv.
0

#16 Zli Vuk  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 4
  • Pridružio se: 26.05.08

Napisano: 26.05.08, 12:50

E, pa Veliki Brat postaje sve veci, uskoro ce i WC solje da nas analiziraju i podatke da salju u DB.
nekad je i spectrum 48 bio kompjuter...
0

#17 Vladica  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1107
  • Pridružio se: 08.05.08

Napisano: 26.05.08, 12:56

apsolutno protiv, necu da detaljisem, svaki komentar je izlisan
Postoje dve vrste ljudi koji ne poznaju zene: ozenjeni i neozenjeni muskarci.......
0

#18 Lidija Vuksanović  Korisnik je offline

• VII - Cornicen
  • Poruka: 3370
  • Pridružio se: 04.04.08

Napisano: 02.06.08, 13:02

Kad čovek bolje razmisli nova dokumenta i sve ostalo izmišljaju radi naplaćivanja taksi i uzimanja para!
Lidija
0

#19 Jaca  Korisnik je offline

• V - Legionarii

Napisano: 18.07.08, 10:59

View PostVladica, on 13:56, 26. May 2008, said:

apsolutno protiv, necu da detaljisem, svaki komentar je izlisan

Naravno, svi imate mobilne telefone... ali o tome niko ne razmislja...
0

#20 *Srdjan*  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1086
  • Pridružio se: 02.12.07

Napisano: 18.07.08, 12:00

View PostLidija Vuksanuvic, on 14:02, 2. June 2008, said:

Kad čovek bolje razmisli nova dokumenta i sve ostalo izmišljaju radi naplaćivanja taksi i uzimanja para!

Apsolutno se slažem sa ovim. Nema načina da lopovi u vlasti više gurnu ruke u naš džep pa je ovo jedan
od načina da mogu da povećaju sebi male plate od 5000 - 7000 evra.
...ljudi u nama ostavljaju trag... radosti....sreće...boli....
0

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu