Kako mozemo bezbednije biti pripremljeni za ekstremne minus temperature?
Pa evo nekoliko mogucih saveta sto znam.
Dugacke staromodne gace ili pidzama ispod pantalona, majica ispod kosulje i dzempera. Pamucno ako je moguce. Jakna, kaput sa postavom.
Obuca malo veca sa dva para carapa, zbog vazdusnog sloja izolacije. Ako je moguce pre obuvanja carapa utrljajte noge sa pepelom od drveta.
Kapa je veoma bitna, da pokriva usi, a inace kriticni odvod toplote se vrsi preko glave. Bez dobrih rukavica, nigde. Skijaske su veoma dobre.
Izlozene delove lica ai ruke ako cesto skidamo rukavice nije lose namazati zastitnom kremom. Postoji specijalna krema protiv smrzavanja, ali posto ovo nije
neka spec.jed., bice dobra bilo koja zastitna. Osim zastite od pucanja koze, sprecava i preterano odavanje toplote.
Konzumiranje alkohola privremeno daje osecaj toplote, ali zbog povecane cirkulacije organizam pre odaje toplotu iz vitalnih organa. Jaca ishrana i topli napitak jedino.
Po ledu na obucu vredi navuci carape uz prethodno ubacivanje isecenog oblikovanog grubog brusnog papira (br80ili sl)koje
postavimo ispod djona.
Ako znate jos koju caku dodajte na korist svih, na -20 C.
Ispod nule
Napisano: 08.02.12, 10:43
Bogami, obistiniće se (još za naših života) prognoza o novom ledenom dobu. Čini mi se da već počinje smak sveta! U Evropi je toliko snega da ćemo, kad počne da se topi, verovatno biti poplavljeni kao pacovi! Ako se dotle ne posmrzavamo.
Nemam nikakvu ideju šta više da obučem. Mnogo je hladno! Ne pomaže ni slojevita garderoba! Ovde sam kupila neke čizme sa čeličnim, zupčastim kramponima na đonovima, i krznom unutra. Ne klizaju se, ali mi je opet hladno. I razbolela sam se.
Mislim da nije dobro prekrivali nos i usta šalom, zbog kondenzacije vodene pare!
Jedino što može da ugreje, po jakoj zimi napolju, jeste brzo kretanje. Ili čišćenje snega. Uglavnom, stajanje u mestu je najgore.
Hoće li više ovo prestati?
Nemam nikakvu ideju šta više da obučem. Mnogo je hladno! Ne pomaže ni slojevita garderoba! Ovde sam kupila neke čizme sa čeličnim, zupčastim kramponima na đonovima, i krznom unutra. Ne klizaju se, ali mi je opet hladno. I razbolela sam se.
Mislim da nije dobro prekrivali nos i usta šalom, zbog kondenzacije vodene pare!
Jedino što može da ugreje, po jakoj zimi napolju, jeste brzo kretanje. Ili čišćenje snega. Uglavnom, stajanje u mestu je najgore.
Hoće li više ovo prestati?
Napisano: 08.02.12, 12:53
:girl_wacko:Ovo je tek zima, a hladno pocinje ispod -30. Zamisli samo u Sibiru zna biti i ispod -50 C.