Sta studirati za neuroinženjering u srbiji?

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Sta studirati za neuroinženjering u srbiji?

#1 soulkeeper  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Grupa: Član
  • Poruka: 3
  • Pridružio se: 23.01.12
  • Pol:muški

Napisano: 23.01.12, 22:12

Skroz odličan sam učenik 4. razreda Matematičke gimnazije i evo već uveliko bi trebalo da sam odlučio gde da počnem studije, kraj januara je, a nikako da nadjem fakultet i smer u Srbiji koji bi koliko toliko odgovarao neuroinženjeringu.
Neuroinženjering je veoma nova disciplina u svetu, a kod nas u Srbiji ne znam koliko je ljudi uopšte čulo za taj termin. =)
Ovde je dosta lepo objšnjeno o disciplini: http://www.mdexplore...uroinzenjering/
Ukratko, važeća definicija neuroinžejeringa je: “Neuroinženjerstvo je interdisciplinarno područje istraživanja koje povezuje neuronauke i inženjerske metode za analizu neurološke funkcije, i osmišljava rešenja problema povezanih s ograničenjem i gubitkom nervne funkcije”, u principu primena elektronike i računarstva za direktnu vezu sa ljudskim mozgom, kako za istraživanje tako i za terapiju.

Zaista mislim da je ovo jedna od najperspektivnijh naučnih disciplina danas, interfejsi izmedju kompjitera i ljudskog mozga već uveliko postoje, postoje neinvazivni uređaji pomoću kojih je moguće voziti kola (samo putem misli), koristiti se kompjiterom, pa čak i detektovanje zamišljenih čitavih reči, a teorijski moguća dostignuća u budućnosti, od ljudske memorije u terabajtima, preko vida u infracrvenom spektru, do života u vidu super-inteligentnih kiborga, su realno nebrojiva. Stvarno ne želim ničemu drugom da posvetim svoj život! =]
Sad problem je šta upisati ovde u Srbiji. Konkurisao sam za Cambridge i za još par poznatih engleskih univerziteta, na Cambridgu sam odbijen, na Univerzitetu u Glasgovu sam primljen (ali ne postoji stipendija za srpske studente tako da od toga ništa), za ove ostale još čekam rezultate, ali verovatno ću morati da počnem studije ovde (master moram van). Medicinu sam odmah otpisao (da 5 god učim svaki mišić i košticu, a najnepriznatiji fax u Srbiji), ETF je priznat, ali trebao bih odmah početi sa neuroscience-om, tako da mi izgleda ne gine biologija, gde je opet najbliži smer Molekularna biologija i fiziologija, a ne želim da učim za taj prijemni!
Molim vas ako svako ko ima ideju šta bi bilo najbolje početi neka postuje (al bez zezanja), pogotovo imajući u vidu da ću master sigurno upisati negde van, i to baš na polju neuroinženjeringa.
Svaka ideja je dobrodošla!
0

#2 Kiki_GNR  Korisnik je offline

• VII - Cornicen
  • Poruka: 3863
  • Pridružio se: 02.11.11
  • Pol:ženski

Napisano: 24.01.12, 02:40

Ovu poruku je izmenio Kiki_GNR: 24.01.12, 02:49

Ma koliko želeo da izbegneš studije medicine, molekularne biologije ili fiziologije, one moraju da ti budu osnova. Nigde u svetu nema osnovnih studija neuroinženjeringa, već one dolaze posle završenih studija kao specijalizacije, sub-specijalizacije itd.
"..'Cause yesterday's got nothin' for me
Old pictures that I'll always see
Time just fades the pages In my book of memories..."
0

#3 JANA  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1943
  • Pridružio se: 16.08.08

Napisano: 24.01.12, 11:52

Za pocetak...

Fakultet za inžinjering i prirodne nauke (FENS)

IUS: Paromlinska 66, 71000 Sarajevo, BiH
Tel: +387 33 720 600
Fax: +387 33 720 625

E-mail: info@ius.edu.ba

Istanbul Office: Oğuzhan Caddesi Akkoyunlu Sokak
Transal İş Merkezi No:1 Kat: 4 Fındıkzade / Istanbul
Tel: +90 212 631 22 81

E-mail: iusistanbul@ius.edu.ba

Web: http://www.ius.edu.ba

Smjerovi:

Inžinjerstvo i prirodne nauke igraju važnu ulogu u današnjoj veoma integrisanoj globalnoj okolini. Kako globalizacija označava visoku pokretljivost tržišta u potrazi za talentima, cilj Fakulteta za inžinjering i prirodne nauke je da proizvede diplomirane inžinjere koji posjeduju visokokvalitetne tehnološke vještine. Uz to, dobar inžinjer mora biti multi-kulturala i mora posjedovati kvalitete poduzetnika i vođe, i samo inžinjeri koji posjeduju ove osobine mogu biti budući lideri u industriji i društvu.

Misija IUS FENS-a je da pruži najviše standarde obrazovanja za inžinjere u područjima koja su priznata kao strateški važna u globalnom svijetu. Fakultetska predavanja FENS-a otvaranju studentima osnovne koncepte različitih disciplina i također služe kao ulaz u različite dodiplomske programe.

FENS-ovi programi nude integrisano i obuhvatno obrazovanje koje se pokazuje u različitim disciplinama:

- Biological Sciences and Bioengineering (BIO) (Biološke nauke i bioinžinjering)

- Computer Science and Engineering (CS) (Informatičke nauke i inžinjerstvo)

- Electrical and Electronics Engineering (EE) (Elektro-tehničko inžinjerstvo)

- Industrial Engineering (IE) (Industrijsko inžinjerstvo)

- Architecture (ARCH) (Arhitektura)

- Mechanical Engineering (ME) (Mašinstvo)

Веруј ономе ко тражи истину, чувај се онога ко ју је "нашао". . .
0

#4 soulkeeper  Korisnik je offline

• I - Tirones

Napisano: 24.01.12, 21:07

View PostJANA, on 24.01.12, 11:52, said:

Za pocetak...

Fakultet za inžinjering i prirodne nauke (FENS)

IUS: Paromlinska 66, 71000 Sarajevo, BiH
Tel: +387 33 720 600
Fax: +387 33 720 625

E-mail: info@ius.edu.ba

Istanbul Office: Oğuzhan Caddesi Akkoyunlu Sokak
Transal İş Merkezi No:1 Kat: 4 Fındıkzade / Istanbul
Tel: +90 212 631 22 81

E-mail: iusistanbul@ius.edu.ba

Web: http://www.ius.edu.ba

Smjerovi:

Inžinjerstvo i prirodne nauke igraju važnu ulogu u današnjoj veoma integrisanoj globalnoj okolini. Kako globalizacija označava visoku pokretljivost tržišta u potrazi za talentima, cilj Fakulteta za inžinjering i prirodne nauke je da proizvede diplomirane inžinjere koji posjeduju visokokvalitetne tehnološke vještine. Uz to, dobar inžinjer mora biti multi-kulturala i mora posjedovati kvalitete poduzetnika i vođe, i samo inžinjeri koji posjeduju ove osobine mogu biti budući lideri u industriji i društvu.

Misija IUS FENS-a je da pruži najviše standarde obrazovanja za inžinjere u područjima koja su priznata kao strateški važna u globalnom svijetu. Fakultetska predavanja FENS-a otvaranju studentima osnovne koncepte različitih disciplina i također služe kao ulaz u različite dodiplomske programe.

FENS-ovi programi nude integrisano i obuhvatno obrazovanje koje se pokazuje u različitim disciplinama:

- Biological Sciences and Bioengineering (BIO) (Biološke nauke i bioinžinjering)

- Computer Science and Engineering (CS) (Informatičke nauke i inžinjerstvo)

- Electrical and Electronics Engineering (EE) (Elektro-tehničko inžinjerstvo)

- Industrial Engineering (IE) (Industrijsko inžinjerstvo)

- Architecture (ARCH) (Arhitektura)

- Mechanical Engineering (ME) (Mašinstvo)

Jeste ovo lepo, ali 5500e godisnje je malo puno. Kako je priznat?
0

#5 JANA  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1943
  • Pridružio se: 16.08.08

Napisano: 25.01.12, 12:32

Ovu poruku je izmenio JANA: 25.01.12, 12:33

FENS. akreditacija fakulteta

Probaj da se vise informises preko ovih linkova, za pocetak, kao smernica... Priznati su, mada sve informacije mozes dobiti u nekom od sektora Ministarstva Prosvete, kod nas.
Веруј ономе ко тражи истину, чувај се онога ко ју је "нашао". . .
0

#6 Nenad 1977  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1587
  • Pridružio se: 04.08.10

Napisano: 26.01.12, 09:36

*
POPULAR

... @soulkeeper

Zaista sam srecan da postoje ljudi u zemlji poput tebe, koji se interesuju za znanje.

Pre nego sto uspes i upises fakultet, savetovao bih ti jos nesto smisljaj vezu koja ce te dovesti do zaposlenja, jos na drugoj godini studija.
Mozda sam malo grub i nezgrapan u odgovoru, jer ti ne dajem neke naucne savete kako da dodjes do zeljene skole, ..ali je tako, ako mislis osttati u zemlji.

Ako kasnije odes u inostranstvo ili tamo odes na neku specijalizaciju, onda je to drugo.

Zaista ti zelim uspeh po pitanju ucenja i znanja, kao i srecu da radis ono sto volis.
1

#7 soulkeeper  Korisnik je offline

• I - Tirones

Napisano: 31.01.12, 23:34

A šta mislite o Medicinskoj Fizici?
0

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu