Da li ste zaboravili ćirilicu?

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Živite u inostranstvu već dosta dugo, možda i od rođenja. Da li imate priliku da koristite ćirilicu, ili je već izbledela u Vašem sećanju?

#1 Grga Pitić  Korisnik je offline

• II - Milites Gregarii
  • Grupa: Član
  • Poruka: 74
  • Pridružio se: 13.09.07
  • Pol:muški

Napisano: 17.09.07, 21:29

У Србији није баш сјајна ситуација, али су барем титлови филмова на појединим телевизијама на ћирилици. Довољно да се не заборави.

Живите у иностранству већ доста дуго, можда и од рођења.
Да ли имате прилику да користите ћирилицу или је избледела у сећању.

(подсетник: http://www.cirilica.com/)
0

#2 Bjuti  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 122
  • Pridružio se: 12.09.07

Napisano: 17.09.07, 21:33

Пишем ћирилицом и руком и куцам.. Пишем јер сам навикао, а и лепша ми је.. а куцам јер сам такође навикао, а и брже се куца.

А и лепа је. :mega_shok:
0

#3 MagicMaster  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 6
  • Pridružio se: 17.10.07

Napisano: 17.10.07, 09:19

Koristim oba pisma podjednako. Formulare latinične ispunjavam latinicom, ćirilične ćirilicom.
0

#4 Rimda  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 5
  • Pridružio se: 18.10.07

Napisano: 18.10.07, 06:20

Meni nekako bezveze da koristim cirilicu... niko je u svjetu gotovo ne koristi, pa zasto onda da silujem, nesto sto je vec odavna napusteno.. To bi bilo isto kad bi me pitali znate li Latinski jezik te koristite li se njime :girl_impossible: mrtvo je mrtvo...
...POZDRAV SVIM MOSTARCIMA...
0

#5 dusala  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 267
  • Pol:ženski

Napisano: 18.10.07, 15:11

Ne nikad to necu :D :cry: :D
:D :ph34r: :girl_impossible:
Srecnica
0

#6 Mr.Black  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1071
  • Pridružio se: 15.09.07

Napisano: 18.10.07, 15:23

View PostRimda, on 7:20, 18. October 2007, said:

Meni nekako bezveze da koristim cirilicu... niko je u svjetu gotovo ne koristi, pa zasto onda da silujem, nesto sto je vec odavna napusteno.. To bi bilo isto kad bi me pitali znate li Latinski jezik te koristite li se njime :suicide2: mrtvo je mrtvo...

Mozda napusten od onih koji je nikada nisu ni (na)ucili. A da cirilicu uporedjujes sa latinskim je stvarno glupo.
Eto, cela Rusija koristi cirilicu! :)
0

#7 Scarlet  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 12
  • Pridružio se: 22.09.07

Napisano: 18.10.07, 16:02

View PostRimda, on 7:20, 18. October 2007, said:

Meni nekako bezveze da koristim cirilicu... niko je u svjetu gotovo ne koristi, pa zasto onda da silujem, nesto sto je vec odavna napusteno.. To bi bilo isto kad bi me pitali znate li Latinski jezik te koristite li se njime :suicide2: mrtvo je mrtvo...

Nekako mi se cini da ti nisi osoba kojoj je mesto na ovoj temi foruma (s obzirom na to koji avatar koristis). Ova prica se odnosi na one kojima je srpski maternji jezik i samim tim cirilica pismo kojim bi trebalo da se sluze ili bar da znaju da se sluze. Ko god je zavrsio makar osnovnu skolu u Srbiji, naucio je da pise i cirilicu i latinicu. Mi ovde volimo da imamo siroko obrazovanje a neko ko zeli da raspravlja o jeziku i pismu bi trebalo da poznaje elementarna pravopisna pravila - latinski jezik se pise malim slovom a ne velikim (kako u srpskom, tako i u nekim drugim slicnim, da ne kazem "susednim" jezicima)

Velikim početnim slovom se piše:... prisvojni pridevi izvedeni od vlastitih imenica sufiksima -ov, -ev, -in: Markov, Milošev, Marin, Bosančeva, Beograđankina
Malim slovom se piše:... prisvojni pridevi izvedeni od vlastitih imenica sufiksima -ski, -ški, -čki, npr. novosadski, beogradski, evropski, češki, niški, subotički, američki, kragujevački
0

#8 Drbob

• Grupa: Gost

Napisano: 22.10.07, 01:42

Ћирилица - најлепше писмо на свету, а и најстарије!!!Ко се стиди ћирилице - са њим нешто није у реду! :girl_cray2:
0

#9 *J*  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Grupa: Banned
  • Poruka: 1136

Napisano: 26.10.07, 23:35

View PostDrbob, on 2:42, 22. October 2007, said:

Ћирилица - најлепше писмо на свету, а и најстарије!!!Ко се стиди ћирилице - са њим нешто није у реду! :girl_in_love:

што би се неко стидео?
0

#10 Batosi  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 4
  • Pridružio se: 28.11.07

Napisano: 28.11.07, 17:53

Код нас у Македонији је ћирилица службено писмо тако да није могуће да се заборави
0

#11 *J*  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Grupa: Banned
  • Poruka: 1136

Napisano: 04.12.07, 09:20

View PostScarlet, on 16:02, 18. October 2007, said:

Nekako mi se cini da ti nisi osoba kojoj je mesto na ovoj temi foruma (s obzirom na to koji avatar koristis). Ova prica se odnosi na one kojima je srpski maternji jezik i samim tim cirilica pismo kojim bi trebalo da se sluze ili bar da znaju da se sluze. Ko god je zavrsio makar osnovnu skolu u Srbiji, naucio je da pise i cirilicu i latinicu. Mi ovde volimo da imamo siroko obrazovanje a neko ko zeli da raspravlja o jeziku i pismu bi trebalo da poznaje elementarna pravopisna pravila - latinski jezik se pise malim slovom a ne velikim (kako u srpskom, tako i u nekim drugim slicnim, da ne kazem "susednim" jezicima)

Velikim početnim slovom se piše:... prisvojni pridevi izvedeni od vlastitih imenica sufiksima -ov, -ev, -in: Markov, Milošev, Marin, Bosančeva, Beograđankina
Malim slovom se piše:... prisvojni pridevi izvedeni od vlastitih imenica sufiksima -ski, -ški, -čki, npr. novosadski, beogradski, evropski, češki, niški, subotički, američki, kragujevački

Tako je Scarlet!!!
0

#12 sanjac

Napisano: 07.12.07, 12:13

Moj posao je spoljna trgovina.
Svu ino korespodenciju pisem latinicnim pismom, i tastatura na ovom i ostalim mojim racunarima je na latinicnoj-engleskoj.
Cirilicu ne koristim, osim pri obracanju vladinim ustanovama i drzavnoj upravi (dopisi, zahtevi...)
I ako rukom pisem neku belesku, pisem je latinicom jer bi u suprotnom izgledalo kao kad u Glasu Javnosti objave ime nekog sajta npr. њњњ.ванцоувер.нет

Nemam nista protiv cirilice ali se ne uklapa u moj posao, to je to.
0

#13 Ivancica  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 130
  • Pridružio se: 27.01.08

Napisano: 03.02.08, 03:15

Ja sve sto mogu pisem cirilicom... ovde ne jer me iskreno mrzi da promenim slova... zvuci kretenski znam. Nikada ne bih mogla da zaboravim SVOJE PISMO
zivela deca nasih roditelja
0

#14 istina87  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 721
  • Pridružio se: 23.11.07

Napisano: 03.02.08, 09:40

Nisam. Uvijek pisem cirilicom zato sto mi je laksa, ljepsa i ljapsi mi je rukopis s njom.
Bez komentara! U cutanju je sigurnost...
0

#15 Snežana

Napisano: 04.02.08, 10:18

View PostMr. Black, on 15:23, 18. October 2007, said:

Mozda napusten od onih koji je nikada nisu ni (na)ucili. A da cirilicu uporedjujes sa latinskim je stvarno glupo.
Eto, cela Rusija koristi cirilicu! :punish:

Stvarno bih volela da ćirilica opstane. Ali prva moram da priznam da češće koristim latinicu. :aggressive:
0

#16 Blue Butterfly  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer
  • Poruka: 2414
  • Pridružio se: 01.11.07

Napisano: 06.02.08, 23:06

Pišem (rukom) ćirilično, kucam latinično (nekako to mi je za komp logično, jer gledam u latiničnu tastaturu), a ispunjavam formulare onako kako su štampani.
Dakle podjednako koristim oba pisma i uopšte mi ne smeta.
0

#17 Snežana

Napisano: 07.02.08, 08:21

View PostBlueButterfly, on 23:06, 6. February 2008, said:

Pišem (rukom) ćirilično, kucam latinično (nekako to mi je za komp logično, jer gledam u latiničnu tastaturu), a ispunjavam formulare onako kako su štampani.
Dakle podjednako koristim oba pisma i uopšte mi ne smeta.

Nisam nikada razmišljala tako, ali si potpuno u pravu. Gledaš u latiničnu tastaturu i mahinalna kucaš tako. Dali uopšte postoji ćirilična dastatura. Ako neko zna volela bih da mi kaže gde može da se kupi.
0

#18 sanjac

Napisano: 07.02.08, 11:55

U podesavanju tastatura (donji desni ugao na win ekranu, obicno pise EN) prebacis na Serbian-latinicu ili cirilicu.
Ako na tvom pc nije instalirano, idi u control panel pa instaliraj zeljene tastature. Ne mislis valjda da postoji specijalna ruska, svedska, arapska... ? Malo kabasto za poneti.
0

#19 Lara Croft  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Grupa: Root Admin
  • Poruka: 241
  • Pridružio se: 18.09.07

Napisano: 07.02.08, 12:18

Ima u Plato knjizari u Knezu da se kupi cirilicna tastatura. :girl_haha:
Govori tiho i nosi psa sa sobom.
0

#20 Blue Butterfly  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer
  • Poruka: 2414
  • Pridružio se: 01.11.07

Napisano: 07.02.08, 13:40

View Postsanjac, on 11:55, 7. February 2008, said:

U podesavanju tastatura (donji desni ugao na win ekranu, obicno pise EN) prebacis na Serbian-latinicu ili cirilicu.
Ako na tvom pc nije instalirano, idi u control panel pa instaliraj zeljene tastature. Ne mislis valjda da postoji specijalna ruska, svedska, arapska... ? Malo kabasto za poneti.

U redu je to da se pismo može promeniti po potrebi. Ponekad nešto i moram da otkucam ćirilicom. Nego, stvar je u tome da su tasteri na tastaturi sa latiničnim slovima i onda mi ruka sama poleti (prilikom kucanja) da otkucam NJ ili LJ umesto Њ и Љ, na primer.

Inače, što se tiče upotrebe oba pisma, potpuno mi je svejedno. Često odgledam film i čim se završi ja više nisam sigurna da li su titlovi bili ćirilični ili latinični. Jednostavno - ne obraćam pažnju.

Stoji činjenica da je ćirilica naše pismo i da ga ne bi smo trebali zaboraviti i potpuno izbaciti iz upotrebe.
(Pa ni Grci ne zaboravljaju svoje, mada ga ne koristi niko osim njih: ΑΒΨΔΕΦΓΗΙΞΚΛΜΝΟΠΡΣΤΘΩΥ)
0

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu