- 1
- 2
Pedesetogodišnjica Nobelove nagrade, život i delo
Napisano: 10.12.11, 09:10
U mladosti piše poeziju i meditativnu lirsku prozu (Ex Ponto, 1918, Nemiri, 1920). Tu sklonost negovao je trajno, o čemu svedoči posmrtno objavljena knjiga zapisa Znakovi pored puta.
Ipak, univerzalnu književnu veličinu i svetsku priznatost Andrić je ostvario svojim proznim opusom, zapažen je pripovijetkom Put Alije Đerzeleza (1920), a uspeh se nastavlja se nizom pripovedačkih zbirki, te romanima "Travnička hronika" (1945), "Na Drini ćuprija" (1945), "Gospođica"(1945), "Prokleta avlija" (1954), "Omer-paša Latas" (1976, posmrtno). Prokletom avlijom, delom nenadmašne pripovedačke lepote i mudrosti, teško odredljivog književnog žanra, Andrić je dostigao vrhunac književnoga umeća i sublimirao svoju filozofiju istorije i ljudske egzistencije.
Svet Andrićevih proza sudbinski je povezan s Bosnom:
“Sve moje je iz Bosne”
Osim očigledne vezanosti za Bosnu koja je očigledna u njegovim delima, on svoju ljubav prema "zemlji mrke lepote" pokazuje i nakon što je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine, za roman "Na Drini ćuprija"... Novac od nagrade namenio je za "unapredjenje narodnih biblioteka na području Bosne i hercegovine".
Umro je u Beogradu 13. marta 1975. godine.
Napisano: 11.12.11, 18:32
***Ljudi male pameti retko se trude da ne budu dosadni.
***Ništa ljude ne veže tako kao zajednički i srećno preživljena nesreća.
***Naš čovek ne ume da se pravovremeno zaustavi ni pri usponu ni pri padu.
***Toliko je bilo stvari u životu kojih smo se bojali. A nije trebelo.
Trebalo je živeti.
***Žene, ja ne znam kome ste vi bile blaga kiša jutarnja, ali u naš život
ulazite kao pljusci nošeni vihorima.
***Čudno je kako je malo potrebo da budemo srećni, a još je čudnije kako
nam baš to malo nedostaje.
***Dođu tako ponekad vremena, kada pamet zaćuti, budala progovori, a
fukara se obogati.
***Lepša duša dublje jeca.
Napisano: 23.12.11, 18:24
To je veština portretisanja. I zato pocetnici i rdjavi slikari ne umeju da rade portrete, jer ne umeju da ih izdvoje, izoluju, "prepariraju". Rdjavi portreti se i poznaju po tome što je licnost na njima pritešnjena, zapletena i povezana sa ambijentom u kom kao da produžuje jednim delom da živi, jer slikar nije smeo ili nije umeo da izvrši teški posao izdvajanja i oslobodjenja, "ubijanja" i "ovekovecenja" licnosti.
Meni je uvek malo sumnjivo kad cujem gde se govori: ima hiljadu nacina kako se može slikati. Otkud hiljadu? I zašto hiljadu? Ako ima više od jednog, onda ima izvesno i više od hiljadu. Onda nema granice. I šta koristi da ih ima i hiljadu, kad svaki od nas zna i ume samo jedan. Prema tome, postoji za svakog slikara samo jedan nacin. Oni za koje postoji hiljadu nacina, ti ne slikaju... "
Ivo Andric, "Razgovor sa Gojom)
Napisano: 29.01.12, 23:16
Ivo Andric "Prokleta avlija"
Kod unutarnjih borba koje čovek vodi sa samim sobom i sa
nepoznatim silama u sebi, važi više nego igde pravilo: ne predaj
se nikad! - Ni predaje, ni ustupanje! A pre svega, sto kažu u
Bosni: ne veži tugu za srce!
Biti uvredjen nepravdom ljudi menje je nego biti u bedi,
a biti u bedi manje je nego biti bolestan, biti bolestan jos
nije: umreti. Ali i kad je čovek uvređen nepravdom, tesko
bolestan, pa i na samrti, ne treba, tek tada ne treba da "pusti
rdji na se". Tada treba napregnuti sve sile i ne priznati tugu
i malodušnost. Izdržati trenutak, a vec idućeg časa čovek je
ili na putu da prezdravi ili mrtav.
A smrt je najveći i najsigurniji osvetinik. I. Andrić
Napisano: 02.02.12, 21:25

POPULAR
ne ruši sve mostove možda ćeš se vratiti,
nisi ptica ni leptir obalom što leti,
kada nema mostova uzalud je čeznuti,
uzalud je shvatiti, uzalud je htjeti.
Ne ruši sve mostove, možda ćeš se vratiti.
Ostavi bar jedan most između srca i mene,
u samoći je lakše neshvaćeno svatiti
mogle bi te nazad nagnati uspomene...
Ivo Andric
Napisano: 05.02.12, 20:06
Napisano: 01.03.12, 21:07
(Ivo Andric, Zapisi o nesanici)
Napisano: 04.03.12, 21:49
Šta da učiniš, kad ti se život iščaši onako kao kad
ti se rebra pogrešno uglave, srce obesi s leve na desnu
stranu i zaboraviš ono radi čega si se uputio da se grebeš
po ovom trnjaku. Slomiš li nogu, ruku uglave ti nekako pa zaraste.
Nema na ovoj kurvi zemlji majstora to unutrašnje da namesti.
Andrić-Prokleta avlija
Napisano: 05.03.12, 21:10
Njegov uticaj na nas sasvim je nejednak.
Ponekad imamo snage da mu se potpuno otmemo, ponekad nas samo trenutno prođe,
kao jeza, a ponekad mu otvorimo sami dušu i puštamo ga da gazi i hara kako hoće.
Andric
Napisano: 09.03.12, 12:15
nepoznatim silama u sebi, vazi vise nego igde pravilo: ne predaj
se nikad! - Ni predaje, ni ustupanje! A pre svega, sto kazu u
Bosni: ne vezi tugu za srce!
Biti uvredjen nepravdom ljudi menje je nego biti u bedi,
a biti u bedi manje je nego biti bolestan, biti bolestan jos
nije: umreti. Ali i kad je covek uvredjen nepravdom, tesko
bolestan, pa i na samrti, ne treba, tek tada ne treba da "pusti
rdji na se". Tada treba napregnuti sve sile i ne priznati tugu
i malodusnost. Izdrzati trenutak, a vec iduceg casa covek je
ili na putu da prezdravi ili mrtav. A smrt je najveci i najsi-
gurniji osvetinik.
Ivo Andrić
Napisano: 10.03.12, 17:44
JELENA ŽENA KOJE NEMA - IVO ANDRIĆ
Napisano: 11.03.12, 22:57
To su trenuci kad se cine pogresni koraci, kad nicu izdajnicki osmesi i padaju pogubne reci.
Zatvorite se kao cvet koji sklapa latice, trazite spasenje u snu i cutanju, i cekajte da ponovo svane dan.
Andric
Napisano: 13.03.12, 18:47
Ovu poruku je izmenio Branko Lori: 13.03.12, 18:48
"Ako! Znaće se bar da smo bili vatra.
A iza vas će ostati samo balav trag, kao iza puža."
Ivo Andric
............... . ..
Biva da naiđe u ljudskom životu trenutak kad se izlaz nigde ne vidi i ne naslućuje, kad čovek oseća da je izgubljen, on, i sve što je ikad njegovo bilo ili moglo biti.
Tada pritešnjenom i ugroženom strahovanju ne ostaje do jedna misao, obična i slaba. Ali jedina. I čovek se hvata za nju.
I misli...
Tako je, izgubljeno je sve i potpuno! Pa ipak postoje, jer mora biti da postoje, na svetu i drugi krajevi, sa drugim ljudima, drugačijim odnosima i uslovima života, sa drugim izgledima, pa i sa stvarnim izlazom za onog koji se kreće i živi.
Znači da ne moramo prihvatiti bezizlaznost ovog položaja kao stvarnu, sadašnju, potpunu i konačnu, ma kako ona izgledala očigledana.
U toj sumnji u potpunu stvarnost naše nesreće ima zračak nade koji može biti spasonosan, pokazati nam put ka izlazu i pomoći nam da donesemo pravu odluku u trenutku kada sve izgleda izgubljeno.
Nije ta misao, sama, ona koja nas izbavlja i spasava, nego mogućnost njenog postojanja u nama. Ivo Andric
Napisano: 13.03.12, 21:55

POPULAR
Čini mi se kad bi ljudi znali, koliko je za mene napor bio živeti, oprostili bi mi lakše sve zlo što sam počinio i sve dobro što sam propustio da učinim, i još bi im ostalo malo osećanja da me požale.
*
Ne smrt, zaborav rešava sve. Zaborav, i to ne samo pojmova, reči i lica, nego svega što postoji i živi. Zaborav tela i zaborav vremena. Zaborav, da bi se moglo predahnuti i živeti dalje u telu bez sećanja, sa duhom bez imena. Zaborav, smrt sa pravom na nadu.
*
Živeti u strahu, u kajanju, u stalnom strahu od straha, ne moći oka sklopiti i ne moći dušom danuti, i pri svemu tome raditi i smejati se i razgovarati, to znači za ljude kao ja živeti i uspevati među svetom...
Znakovi pored puta
Napisano: 15.03.12, 08:37

POPULAR
Napisano: 16.03.12, 18:30
Ali cim uspe da skrpi nekako jednu misao u glavi, prva mu je briga, ne da tu misao razradjuje, proverava i uporedjuje kriticki sa onim sto drugi ljudi o istoj stvari misle, nego da svoju misao proglasi za jedinu tacnu i jedinu pravu, a odmah zatim da izmedju nje i svake tudje misli iskopa sto dublji rov prezira, mrznje i borbe do istrage. U toj borbi oni ponekad pokazuju ljudozdersku revnost na reci i delu.
Sreca je sto u nas ima dosta i takvih ljudi koji su drukciji i koji nisu pravi „nasi ljudi“.
I. Andric
Napisano: 17.03.12, 20:17
Ovu poruku je izmenio Branko Lori: 17.03.12, 20:17
Čovek je takav da sve dopušta da mu kažete, na sve pristaje lakše nego na to da je kao i svi ostali
Naučio sam odavno da u stvari i nema potpuno lažnih suza, nego da mi obično lažnim smatramo i nazivamo suze čiji nam izvor nije poznat, ili čiji povod nećemo i ne želimo da saznamo.
Ivo Andric-Autobiografija
Napisano: 20.03.12, 21:54
Bilo je vreme da već naučimo da u sebi ćutimo. Sve nas poziva na to. Priroda sama nam pomaže u tome. Vreme je, jer inače će nam se desiti da do kraja zlo živimo i, na kraju, ružno umremo. A to je strašno.
Ivo Andrić - Znakovi pored puta
Napisano: 25.03.12, 21:17
Andrić
- 1
- 2