Kreozan, zachin smrti kojim bi trovaci trebalo da zaslade svoju prvu jutarnju kafu...
KREOZAN JE KORIŠTEN KAO HERBICID, ALI NJEGOVA PRODAJA JE U SRBIJI ZABRANJENA JOŠ 2002. (ZABRANJEN I U SVIM ZEMLJAMA EU, U BIH SE JOŠ SAMO PROUZVODI I LEGALNO PRODAJE).
U PITANJU JE IZUZETNO TOXIČNA SUPSTANCA U PRAHU KADMIJUM ŽUTE BOJE (INTENZIVNO ŽUTA BOJA) I OBIČNO SE KOMADIĆI HRANE UVALJAJU U NJE... GA (DA MANJE BODE OČI). DEŠAVA SE I DA POBACAJU ČIST KREOZAN PO PARKOVIMA, ULICAMA, KONTAJNERIMA. KAD NAIĐETE NA TAKO ZATROVANU HRANU POZOVITE POLICIJU, NE BACAJTE JE U KONTAJNER JER I PSI I MACE JEDU IZ KONTAJNERA!
KREOZAN SE RESORBUJE PUTEM KOŽE(DODIROM), UDISANJEM I ORALNO. OTROV JE SMRTONOSAN I ČAK I JEDNA KAŠIČICA MOŽE USMRTITI PSA PA I DIJETE.
ONO ŠTO NA PRVI POGLED MOŽETE VIDJETI KOD PASA OTROVANIH KREOZANOM JE IZRAŽENO DAHTANJE, I UBRZANO DISANJE. KOD TROVANJA KREOZANOM JAKO JE BITNO REAGOVATI ODMAH JER SVAKI MINUT MOŽE ZNAČITI ŽIVOT ILI SMRT ZA OTROVANU ŽIVOTINJU. DOK SE ČEKA DOLAZAK VETERINARA TREBA PSU POMOĆI:
NAJBITNIJE JE IZAZVATI POVRAĆANJE SIPANJEM 3% HYDROGENA (AKO NEMATE I SODA BIKARBONA RASTVORENA U VODI MOŽE) U GRLO KAKO BI IZBACILI OTROV KOJI SU POJELI. MLIJEKO SE NE SMIJE NIPOŠTO DAVATI JER JE KREOZAN OTROV KOJI SE RASTVARA U MASTIMA. NIKAKO NE TREBA DOZVOLITI DA SE OTROV APSORBUJE. AKO POVRATI ŽUTO(TO JE KREOZAN) DAVATI JOŠ HYDROGENA DOK NE POČNE DA IZBACUJE BIJELU PJENU. NAKON TOGA DATI TABLETE ILI KAPSULE AKTIVNOG UGLJA. MOŽETE KAPSULU OTVORITI I RAZBLAŽITI U VODI PA ŠPRICOM UŠPRICATI U USTA DA BI BRŽE DJELOVALO A POTOM SLOBODNO DAJTE JOŠ KAPSULA. DEŠAVA SE NAGLI SKOK TEMPERATURE (NORMALNO JE OD 38-39 A KOD TROVANJA KREOZANOM BIĆE ČAK 41-42) STOGA JE JAKO BITNO HLADITI ŽIVOTINJU SVO VRIJEME MOKRIM PEŠKIRIMA, UBACITI U KADU AKO TREBA. SVO VRIJEME MJERITI TEMPERATURU, AKO SE SMANJI PRESTATI HLAĐENJE, AKO SE OPET POVEĆA PONOVO HLADITI. UZ SVE OVO MOŽETE DATI I INFUZIJU, HARTMANOV RASTVOR POTKOŽNO AKO ZNATE.
DAKLE OVAJ POSTUPAK NIJE ZAMJENA ZA ODLAZAK VETERINARU VEĆ DA OMOGUĆITE ŠANSU OTROVANOJ ŽIVOTINJI DA ŽIVA DOČEKA DOLAZAK VETERINARA ILI DA JE VI DOPREMITE VETERINARU.
Kreozan je veoma jak pesticid koji se koristi za zimsko prskanje voća. O tome koliko je jak govori podatak da mu je karenca, odnosno vreme od prskanja do narednog ulaska u voćnjak, oko 6 nedelja, a njegova primena u Evropi je zabranjena.
Na ovaj pesticid su posebno osetljive životinje, psi i mačke, pa je u novije vreme našao primenu u suzbijanju njihovog prekomernog broja na ulicama, što moze da padne na pamet samo pragmatičnom narodu kao što smo mi.
Kako prepoznati otrov ili trovanje?
Ubrzano disanje, jako balavljenje i izrazito visoka temperatura su osnovni simtomi. Odmah nakon unošenja ovog otrova ima smisla ispirati želudac. Obavezno izazvati povraćanje 3% hidrogenom, kako bi izbacili otrov koji su pojeli, jer nikako ne treba dozvoliti da se otrov apsorbuje! Ako izbaci žuto (to je kreozan), davati još hidrogena dok ne počne da izbacuje belu penu. Nakon toga davati tablete ili kapsule aktivnog uglja, možete kapsule otvoriti i razblažiti u vodi pa špricem ušpricati u usta, da bi brže delovalo, a potom slobodno dajte još kapsula! Dešava se nagli skok temperature (normalna temperatura je od 38 do 39, a kod trovanja kreozanom biće čak i 41, 42) i stoga je jako bitno hladiti životinju sve vreme, vodom, ledom ako treba, ili je ubaciti u kadu! Sve vreme meriti temperaturu ako se spusti, prestati sa hlađenjem, kada se poveća, ponovo hladiti.
Temperatura se mora spuštati frikcijama odnosno radilkalnim rashladjivanjem, jer nijedan lek za obaranje temperature ne deluje protiv ovog otrova. Nakon svega ovoga, možete trčati kod veterinara na dalju terapiju, ali je jako bitno da ovo uradite odmah, jer kod kreozana svaki minut čekanja može biti koban!
Preuzela sam ovo od drugarice koja je opet preuzela sa nekog foruma za koji mi nije znala reci ime
Dalje vas molim da sve sto znate o jos otrova i nacinima da se njihov efekat suzbije pisete ovde.
http://t3.gstatic.co...J5QWaLhh0lhdaiQ
ovo je link ka slici koja pokazuje kako izgleda...
kako dati vremena da se stigne do veterinara
Napisano: 30.11.11, 01:12
"ako verujes u postojanje coveka, neminovno moras verovati i u postojanje djavola.." by Boginja
!!! YOU HURT ANIMAL - I HURT YOU !!!
Napisano: 01.12.11, 19:02
Kreozan nije ništa novo, bar ne "kučkarima" u Beogradu. Pre 15 godina otrovano je mnogo pasa, većina rasnih koji su imali gazde. Najviše ih je bilo u Tašmajdanskom i Karadjordjevom parku. Tamo su se vlasnici pasa samo-organizovali pa su stražarili 24h čuvajući parkove i svoje ljubimce.
Kod mene u komšiluku su otrovana 2 rasna psa.
Zanimljivo je da je veoma mali broj lutalica otrovan. Oni i dalje imaju urodjeni refleks za raspoznavanje opasnosti, iako ih mi negujemo, hranimo, vodimo kod veterinara, tako je bar u mom kraju.
Kod mene u komšiluku su otrovana 2 rasna psa.
Zanimljivo je da je veoma mali broj lutalica otrovan. Oni i dalje imaju urodjeni refleks za raspoznavanje opasnosti, iako ih mi negujemo, hranimo, vodimo kod veterinara, tako je bar u mom kraju.
"..'Cause yesterday's got nothin' for me
Old pictures that I'll always see
Time just fades the pages In my book of memories..."
Napisano: 01.12.11, 20:17
Ovu poruku je izmenio Dete Brin: 02.12.11, 00:31

POPULAR
Dodala bih par podataka o KREOZAN-u.
Generički naziv ove hemijske supstance je 2-methyl-4, 6-dinitrophenol.
U našoj zemlji je van upotrebe 10-ak godina unazad, ali još uvek se može naći u pojedinim poljoprivrednim domaćinstvima, kao posledica gomilanja zaliha. Evropa ga je izbacila iz upotrebe, poodavno.
Neki od komercijalnih naziva ovog jedinjenja su: Flavin, Kresamone, Kresonite-E, Krezolol 50, Nitrador, Nitrofan, o-Cresol, Selinor, DNOC, 4, 6-dinitro-o-cresol...
Obavezne oznake na pakovanjima su:
i 
Veoma otrovan i ekološki opasan!
Spada u I grupu otrova (najjači otrovi).
Letalna doza (LD) je 5-50mg/kg (od 7 kapi do jedne kafene kašičice rastvora.)
Rizik kodovi su:
P26/27/28 - veoma otrovan, ako se udiše, dođe u dodir sa kožom ili se proguta;
P38 - iritira kožu
P40 - ograničeni dokazi kancerogenosti
P41 - rizik od ozbiljnog oštećenja očiju
P43 - može izazvati preosetljivost u dodiru sa kožom
P44 - opasnost od eksplozije, ako se izlaže visokim temperaturama
P50/53 - veoma otrovan za vodene organizme / izaziva dugotrajne štetne efekte na vodenu sredinu.
Mehanizam otrovanja: sprečavanje sinteze ATP-a, što za posledicu ima povećanje telesne temperature.
Simptomi trovanja: mučnina, povraćanje, proliv, kolike, osećaj toplote, žeđ, crvenilo kože, znojenje, ubrzano disanje, tahikardija, povećanje temperature (do 42 stepena C), aritmija, kolaps, cijanoza, konvulzije, koma, edem pluća, insuficijencija jetre i bubrega.
Terapija: ispiranje kože vodom i sapunom, lavaža (5% sode bikarbone), laksativi, rashlađivanje ledom, davanje kiseonika, infuzija glukoze i fiziološkog rastvora.
Podjednako opasna supstanca i za pse i za ljude!
I sad "najbolji" deo: ovu supstancu koriste na zapadu za mršavljenje! I to u dozi koja je samo 4X slabija od letalne (dakle, postoji sasvim realna mogućnost za katastrofalnu grešku.)
Generički naziv ove hemijske supstance je 2-methyl-4, 6-dinitrophenol.
U našoj zemlji je van upotrebe 10-ak godina unazad, ali još uvek se može naći u pojedinim poljoprivrednim domaćinstvima, kao posledica gomilanja zaliha. Evropa ga je izbacila iz upotrebe, poodavno.
Neki od komercijalnih naziva ovog jedinjenja su: Flavin, Kresamone, Kresonite-E, Krezolol 50, Nitrador, Nitrofan, o-Cresol, Selinor, DNOC, 4, 6-dinitro-o-cresol...
Obavezne oznake na pakovanjima su:
Veoma otrovan i ekološki opasan!
Spada u I grupu otrova (najjači otrovi).
Letalna doza (LD) je 5-50mg/kg (od 7 kapi do jedne kafene kašičice rastvora.)
Rizik kodovi su:
P26/27/28 - veoma otrovan, ako se udiše, dođe u dodir sa kožom ili se proguta;
P38 - iritira kožu
P40 - ograničeni dokazi kancerogenosti
P41 - rizik od ozbiljnog oštećenja očiju
P43 - može izazvati preosetljivost u dodiru sa kožom
P44 - opasnost od eksplozije, ako se izlaže visokim temperaturama
P50/53 - veoma otrovan za vodene organizme / izaziva dugotrajne štetne efekte na vodenu sredinu.
Mehanizam otrovanja: sprečavanje sinteze ATP-a, što za posledicu ima povećanje telesne temperature.
Simptomi trovanja: mučnina, povraćanje, proliv, kolike, osećaj toplote, žeđ, crvenilo kože, znojenje, ubrzano disanje, tahikardija, povećanje temperature (do 42 stepena C), aritmija, kolaps, cijanoza, konvulzije, koma, edem pluća, insuficijencija jetre i bubrega.
Terapija: ispiranje kože vodom i sapunom, lavaža (5% sode bikarbone), laksativi, rashlađivanje ledom, davanje kiseonika, infuzija glukoze i fiziološkog rastvora.
Podjednako opasna supstanca i za pse i za ljude!
I sad "najbolji" deo: ovu supstancu koriste na zapadu za mršavljenje! I to u dozi koja je samo 4X slabija od letalne (dakle, postoji sasvim realna mogućnost za katastrofalnu grešku.)
Napisano: 01.12.11, 20:29
Dete Brin, on 01.12.11, 20:17, said:
Au, bogte! Trebalo bi napisati Knjigu Gluposti ali se plašim da bi imala 20 tomova, a u stilu gospodina pisca
neprevedenog na srpski, Pavića -morali bi tomovi imati dve boje: roze za ženski rod, a plavu za muški.
Šta mislite, da li bi bio podjednaki broj tomova?
P. S. Predlog odgovora na pitanje kako otrove prepoznati, s obzirom na citat gore, kako bi mogao da glasi?
Napisano: 02.12.11, 12:59
Ne znam samo otkud se ovo sada pojavilo jer se ne sećam da je skoro zabeležen neki slučaj trovanja pasa ovim otrovom.
Ja imam psa, i prilično sam obaveštena o svemu što se dogadja, tako da bih to već znala do sada.
Tu nema prepoznavannja. Najbolja zaštita psa je, naučiti ga da nikada ne uzima ništa od hrane napolju, tj. sa zemlje!
Vi kada pustite psa da se rastrči, dok stignete do njega, ne daj bože, već može biti kasno. Samo dobar trening, to je sve.
Ja imam psa, i prilično sam obaveštena o svemu što se dogadja, tako da bih to već znala do sada.
Tu nema prepoznavannja. Najbolja zaštita psa je, naučiti ga da nikada ne uzima ništa od hrane napolju, tj. sa zemlje!
Vi kada pustite psa da se rastrči, dok stignete do njega, ne daj bože, već može biti kasno. Samo dobar trening, to je sve.
"..'Cause yesterday's got nothin' for me
Napisano: 21.02.12, 12:24
Trovanje pasa ovim otrovom je u poslednjih godinu danatoliko popularan da ljudi neprestano apeluju. Ako imas facebook i prijatelj si sa par poznatijih udruzenja za zastitu zivotinja, videces da se cesto pojavljuje kao sretstvo eliminacije. Takodje se moze videti dosta o tome i na stranicama, tj, sajtovima udruzenja za zastitu zivotinja.
Jos jedno popularno sredstvo je i mishomor. Jednog psa su mi u selu, prosle godine otrovali mishomorom... samo da izvucem pristojne podatke i postujem...
========================================================
Preuzeto sa sitea Balkanska kinologija
Misomor i otrov za pacove
Ima vise vrsta koje se koriste:Dicumarin, strihnin, talijum
Dikumrin(dicumarine) je supstanca od koje nastaje krvarenje svugde u telu. Izkontrolisite boju bala u ustima i pogledajte da li ima krvarenja. Mozete videti i krv u mokraci ili izmetu, mogu povracati krv. Ako nije uneto previse otrova veterinar ce vasem psu dati vitamin K, a u ozbiljnijim slucajevima transfuzija krvi.
Strihnin(strychnine)se uglavnom koristi kao otrov za pacove. U pacovu koji je otrovan ostaje otrov. Ako ga vas pas pojede dobice teske grceve, koje mogu dovesti do toga da pas ugine. Ako pas jos nije dobio grceve, treba ga odmah naterati da povraca. Ako su grcevi nastali jedini nacin da se pas spase je da ga veterinar sto pre odvede pod narkozu i da mu ispere zeludac.
Talium ili thalliumsulfat se takodje koristi kao otrov za miseve i pacove. Talium nema brzo dejstvo kao strihnin. U pocetku, otrovana zivotinja ce povracati, smrsat ce i cesto ce mu se pojaviti ispucala mesta oko ociju, anusa, brnja. U prvih deset dana ce te videti preterano opadanje dlake. Ako primetite nesto od ovoga, naterati psa na povracanje i naravno kontaktirati veta.
Moj pas je otrovan prvom varijantom. Baka nije nista primetila sem da je cuko pokunjen... taj dan je i umro. A shvatila sam sta je tek kada sam otisla u kucicu i videla krv koja je bila u izmetu. Pas se osecao na jaku hemikaliju koja je se koncentrovala u mokraci koju je refleksno izbacio prilikom poslednjeg samrtnog grca.
Jos jedno popularno sredstvo je i mishomor. Jednog psa su mi u selu, prosle godine otrovali mishomorom... samo da izvucem pristojne podatke i postujem...
========================================================
Preuzeto sa sitea Balkanska kinologija
Misomor i otrov za pacove
Ima vise vrsta koje se koriste:Dicumarin, strihnin, talijum
Dikumrin(dicumarine) je supstanca od koje nastaje krvarenje svugde u telu. Izkontrolisite boju bala u ustima i pogledajte da li ima krvarenja. Mozete videti i krv u mokraci ili izmetu, mogu povracati krv. Ako nije uneto previse otrova veterinar ce vasem psu dati vitamin K, a u ozbiljnijim slucajevima transfuzija krvi.
Strihnin(strychnine)se uglavnom koristi kao otrov za pacove. U pacovu koji je otrovan ostaje otrov. Ako ga vas pas pojede dobice teske grceve, koje mogu dovesti do toga da pas ugine. Ako pas jos nije dobio grceve, treba ga odmah naterati da povraca. Ako su grcevi nastali jedini nacin da se pas spase je da ga veterinar sto pre odvede pod narkozu i da mu ispere zeludac.
Talium ili thalliumsulfat se takodje koristi kao otrov za miseve i pacove. Talium nema brzo dejstvo kao strihnin. U pocetku, otrovana zivotinja ce povracati, smrsat ce i cesto ce mu se pojaviti ispucala mesta oko ociju, anusa, brnja. U prvih deset dana ce te videti preterano opadanje dlake. Ako primetite nesto od ovoga, naterati psa na povracanje i naravno kontaktirati veta.
Moj pas je otrovan prvom varijantom. Baka nije nista primetila sem da je cuko pokunjen... taj dan je i umro. A shvatila sam sta je tek kada sam otisla u kucicu i videla krv koja je bila u izmetu. Pas se osecao na jaku hemikaliju koja je se koncentrovala u mokraci koju je refleksno izbacio prilikom poslednjeg samrtnog grca.
"ako verujes u postojanje coveka, neminovno moras verovati i u postojanje djavola.." by Boginja