- 1
- 2
Kako primati platu od buduceg poslodavca
Napisano: 21.11.11, 22:28
Imam jedno pitanje pa bih zamolio ako neko ima odgovor da mi pomogne.
Dakle ovako,
par godina sam imao ZTR samostalnu radnju i posao je isao dobro do pre par meseci, iznenada je posao stao i primoran sam bio da prestanem sa radom. Da skratim pricu.
Zbog nemogucnosti izmirivanja obaveza prema nekim dobavljacima racun radnje i privatni racun su mi u blokadi. Posto sada imam mogucnost da se zaposlim u jednoj kompaniji gde bih radio kao programer, ostaje mi problem: " Sta odgovoriti buducem poslodavcu kada bude trebao da me prijavi i kako mogu da primam zaradu ako mi je i privatni racun u blokadi"? Da li se moze nekako prevazici taj problem ili cu morati da radim na "crno" sve dok ne odblokiram racun. Ne znam da li je bitno reci ali privatnu radnju jos uvek nisam odjavio u APR-u.
Zahvaljujem unapred na pomoci.
Napisano: 21.11.11, 22:38
novi poslodavac ne mora znati za tvoje probleme, mada kada dodje do prijavljivanja, ...
. Ako tebi pase, jedno vreme radi na crno, naravno, ako i novom poslodavcu pase, mozda ne bi bilo lose tako uraditi za pocetak
U medjuvremenu, sta da ti kazem, probaj nekako da vratis te dugove ili uradi kompenzaciju sa tim kojima dugujes, ako mozes na bilo koji nacin, ..kako bi sto pre izasao iz problema u kojima si se nasao. Gledaj nekako da te ne tuze. Necu te pitati, koliki ti je dug prema dobavljacima, ali verujem da nije mali
Zao mi je sto se masa privatnih preduzetnika(poput tebe) nasla u sosu, ..radeci kod mnogih Str, Doo, Ztr, ... to sam video.
Napisano: 21.11.11, 22:45
Rad na crno meni licno ne bi predstavljao nikakav problem, bitno je da se zaposlim jer jedino tako bih mogao da polako skidam blokadu ali bez posla to je nemoguce!
U pravu si, nisam ja jedini koji ima problem ove prirode. Mnogo je nas malih preduzetnika koji ne mogu da se izbore sa obavezama koje namece ova nasa "drzava".
Napisano: 21.11.11, 22:55
Naravno, da nov racun ne bi resio problem, ..jedino sto mozes da se dopgovoris sa novim gazdom da te ne prijavi, e sad, ..koliko je on voljan to da uradi, da mu ne bi dosla inspekcija, to je malo nezgodno. Na kraju, mozda ne bi bilo lose da mu odmah na pocetku izlozis situaciju koja je kod tebe prisutna. Mozda je bolje i to da ne uvijas i da ga nesto ne lazes, ..reci odmah o cemu se radi, pa ce valjda i on pristati na neki kompromis, da te ne prijavi, vec da ti daje novac, tojest platu na ruke. Bar tako za pocetak.
Napisano: 21.11.11, 23:44
mareaca, on 21.11.11, 22:28, said:
Imam jedno pitanje pa bih zamolio ako neko ima odgovor da mi pomogne.
Dakle ovako,
par godina sam imao ZTR samostalnu radnju i posao je isao dobro do pre par meseci, iznenada je posao stao i primoran sam bio da prestanem sa radom. Da skratim pricu.
Zbog nemogucnosti izmirivanja obaveza prema nekim dobavljacima racun radnje i privatni racun su mi u blokadi. Posto sada imam mogucnost da se zaposlim u jednoj kompaniji gde bih radio kao programer, ostaje mi problem: " Sta odgovoriti buducem poslodavcu kada bude trebao da me prijavi i kako mogu da primam zaradu ako mi je i privatni racun u blokadi"? Da li se moze nekako prevazici taj problem ili cu morati da radim na "crno" sve dok ne odblokiram racun. Ne znam da li je bitno reci ali privatnu radnju jos uvek nisam odjavio u APR-u.
Koliko je to "par meseci"?
Ako ti je račun u blokadi duže od tri meseca, radnja ti je automatski odjavljena iz APR-a, ako još nije isteklo tri meseca potrebno je da popuniš Registracionu prijavu brisanja preduzetnika.. Time gubiš prava obavljanja iste delatnosti.
Za novi posao otvori račun u drugoj banci.
Napisano: 21.11.11, 23:57
Bjanka, on 21.11.11, 23:44, said:
Ako ti je račun u blokadi duže od tri meseca, radnja ti je automatski odjavljena iz APR-a, ako još nije isteklo tri meseca potrebno je da popuniš Registracionu prijavu brisanja preduzetnika.. Time gubiš prava obavljanja iste delatnosti.
Za novi posao otvori račun u drugoj banci.
Tacnije 3 meseca i 17 dana. A zbog cega mi jos uvek stize poreska prijava za PDV koju predajem do 10 u mesecu?
Da li ce mi i taj racun koji budem otvorio biti u blokadi?
Napisano: 22.11.11, 00:08
Zavisi od banke, samo banka može da blokira račun.
Napisano: 22.11.11, 12:52
Ovu poruku je izmenio spooky: 22.11.11, 12:52
Sprečavanja ličnog bankrota.
Link vodi ka sasvim drugom forumu, btw.
Napisano: 22.11.11, 14:18
spooky, on 22.11.11, 12:52, said:
Ima donekle ali mi ovo ne daje odgovor na to kako da resim problem kada poslodavac bude trebao da me prijavi!
Jutros sam proverio u banci i sto se tice uplate zarade taj racun koji budem otvorio mi nece biti blokiran, Sada mi ostaje samo kako resiti problem oko prijave
Napisano: 22.11.11, 14:19
spooky, on 22.11.11, 12:52, said:
Iako sam ovde veoma kratko vreme, primećujem neke čudne stvari. Dolazi novi član i odmah postavlja novu temu sa nekim pitanjem koje je njemu od velike važnosti, npr. "kradja lozinki". Taj član se oglasio samo na tu temu.
Jedan drugi, samo piše o, tj. protiv homoseksualizma.
I sada imamo ovaj slučaj, prvo pa muško, što bi se reklo. Zar se ovakva pitanja postavljaju na forumu. Ako si imao firmu, morao si imati i knjigovodju, pa pitaj njega, ili nekog pravnika. Tebi je to toliko važno, da si se učlanio ovde jer si znao da te ovde čeka rešenje???!!! Hmmmmmmm... "Nešto je trulo u državi... ".
Old pictures that I'll always see
Time just fades the pages In my book of memories..."
Napisano: 22.11.11, 14:37
Kiki_GNR, on 22.11.11, 14:19, said:
I sada imamo ovaj slučaj, prvo pa muško, što bi se reklo. Zar se ovakva pitanja postavljaju na forumu. Ako si imao firmu, morao si imati i knjigovodju, pa pitaj njega, ili nekog pravnika. Tebi je to toliko važno, da si se učlanio ovde jer si znao da te ovde čeka rešenje???!!! Hmmmmmmm... "Nešto je trulo u državi... ".
Znas kako, ja jesam mozda na ovom forumu nov ali sam na nekim drugim forumima dosta akvtivniji i ja imam jedno pravilo a kojeg se takodje pridrzavaju ostali clanovi po forumima! To je " ne odgovaraj na post ako nemas adekvatan odgovor"!
Ako ne mozes nikako da posavetujes ili pomognes, nemoj postavljati neka pitanja koja nemaju veze sa onim sto sam ja pitao. Ovde ne trazim bilo cije kritike nego savet iskusnijih osoba koje su mozda bile u slicnoj situaciji i imaju neki savet iz iskustva da mi daju.. Kada mi bude trebalo kritikovanje za greske u poslu koji sam radio obraticu se sa takvom temom pa ces moci da me kritikujes koliko zelis
Kiki_GNR, on 22.11.11, 14:19, said:
Znas kako, ja jesam mozda na ovom forumu nov ali sam na nekim drugim forumima dosta akvtivniji i ja imam jedno pravilo a kojeg se takodje pridrzavaju ostali clanovi po forumima! To je " ne odgovaraj na post ako nemas adekvatan odgovor"!
Ako ne mozes nikako da posavetujes ili pomognes, nemoj postavljati neka pitanja koja nemaju veze sa onim sto sam ja pitao. Ovde ne trazim bilo cije kritike nego savet iskusnijih osoba koje su mozda bile u slicnoj situaciji i imaju neki savet iz iskustva da mi daju.. Kada mi bude trebalo kritikovanje za greske u poslu koji sam radio obraticu se sa takvom temom pa ces moci da me kritikujes koliko zelis
Napisano: 22.11.11, 14:43
Ja sam ti rekla kome bi trebalo da se obratiš, ako nisi dobro pročitao, pročitaj ponovo. U jeku svih mogućih inspekcija, ti misliš da će novi gazda da rizikuje i da te ne prijavi. On ima opciju da ti doprinose uplaćuje na minimalnu platu a da ti na ruke da veći deo, to uglavnom svi i rade, ali ne i da te ne prijavi. A i ukoliko to pokušaš da sakriješ od njega, šta je sa radnom knjižicom koju ipak moraš da mu odneseš?
P. S. A šta su ti rekli forumaši sa tih foruma na kojima si aktivan?
Napisano: 22.11.11, 14:53
Kiki_GNR, on 22.11.11, 14:43, said:
Ja sam ti rekla kome bi trebalo da se obratiš, ako nisi dobro pročitao, pročitaj ponovo. U jeku svih mogućih inspekcija, ti misliš da će novi gazda da rizikuje i da te ne prijavi. On ima opciju da ti doprinose uplaćuje na minimalnu platu a da ti na ruke da veći deo, to uglavnom svi i rade, ali ne i da te ne prijavi. A i ukoliko to pokušaš da sakriješ od njega, šta je sa radnom knjižicom koju ipak moraš da mu odneseš?
P. S. A šta su ti rekli forumaši sa tih foruma na kojima si aktivan?
2 citata zato sto je skripta napravila probl.
U firmi u kojoj bi trebao da pocnem da radim nece sigurno isplacivati malo na racun a malo na ruke. Znam ja da ta firma mora da me prijavi, nisam ni razmisljao o radu na crno.
Da knjigovodje imaju bilo kakva resenja ne bih ja piskarao postove i teme ovde. A posto godinama saradjujem sa knjigovodjama od njih sam retko kad dobijao korisne informacije.. Ja na ovom forumu nisam napisao "pomozite mi hitno ako mi ovde ne pomognete propascu", trazio sam obican savet a ako niko nema odgovor nikom nista. Gde sam ja napisao da necu reci poslodavcu za problem koji imam? Naravno da cu reci, samo pokusavam da nadjem legalno resenje da to prebrodim dok ne dodje do prijavljivanja. Ako ne budem nasao resenje do tada, poslodavac ce biti upoznat sa tim! Nadam se da razumes poentu mog pisanja na ovom forumu.
A sto se tice ostalih foruma na kojima sam aktivan.. Da su oni iz ove branse i da se ne bave konkretno onom delatnoscu koju sam obavljao siguran sam da bi pomogli na adekvatan i precizan nacin, bez kritikovanja.
Napisano: 22.11.11, 15:52
mareaca, on 21.11.11, 22:28, said:
Pre svega ti uopšte nećeš moći da se zaposliš legalno dok ne ugasiš firmu koju imaš. Bez obzira što ti je račun u blokadi, ti si faktički zaposlen tu, i ne možeš u isto vreme biti legalno zaposlen na 2 različita mesta.
Napisano: 22.11.11, 16:13
Kiki_GNR, on 22.11.11, 15:52, said:
A kako npr moze neko ko je zaposlen da bude u isto vreme i preduzetnik? Takvih slucajeva ima na hiljade
Napisano: 22.11.11, 16:18
mareaca, on 22.11.11, 16:13, said:
Pa prosto i jednostavno, jer im se ti poslovi vode na ženu, decu, ljubavnicu, hehehe
Napisano: 22.11.11, 16:20
Ovu poruku je izmenio mareaca: 22.11.11, 16:21
Napisano: 22.11.11, 16:59
Ovu poruku je izmenio Bjanka: 22.11.11, 17:02
mareaca, on 22.11.11, 14:37, said:
Iskreno, bliža mi je situacija u kojoj su ostali tvoji dobavljači... al' ajde!
Kako sam razumela ti bi da zadržiš radnju, odnosno da je ne odjavljuješ iz privrednog registra? U tom slučaju ostaju sve do sada proistekle obaveze prema dužnicima, jer kažeš da hoćeš samo "legalno". Kiki ti je već odgovorila da je poslodavac (a ti to znaš, jer si i sam) u obavezi da te prijavi, u tvom slučaju možeš to rešiti sa poslodavcem ugovorom o honorarnom radu.
Napisano: 22.11.11, 20:42
Ko te je blokirao i kako? Pretpostavljam da si prijavljen kao preduzetnik, fizičko lice?
I ovo što te Bjanka pitala, jer želiš da zadržiš radnju ili bi prekinuo da se baviš privatnim poslom?
A za knjigovođe te razumem.
- 1
- 2