Devet krugova zatvora bez fiksne kazne

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Engleska ideja socijalizacije zatvorenika

#1 prof. Cobra  Korisnik je offline

• VIII - Signifer
  • Grupa: Član
  • Poruka: 4568
  • Pridružio se: 15.06.08
  • Pol:muški

Napisano: 03.11.11, 03:18

Ovu poruku je izmenio prof. Cobra: 03.11.11, 03:19

Šta mislite o ovome:
U drugoj polovini prošlog veka isprobavana je u Engleskoj praksi ideja određivanja zatvorske kazne za teški kriminal
zamišljen kao 9 oblika izolacije pojedinca bez fiksiranog roka kazne, počev od totalne samice do devetog nivoa kada
su zatvorenici socijalizovani u velikoj kući, kao salašu, u kojoj su živeli sa čuvarima podjednako u civilu, kao obični građani.

Bio je prikazan i primer zatvorenika kojem je predložen odlazak u grad i koji je u gradu ušao u samoposlugu i sa vrata
pozvan nazad jer nije propustio staricu da uđe prva.

Poenta je u tome da zatvorenik nema nikakvo pravo da traži dozvolu za izlaz, nema pravo žalbe, niti ikakvo pravo, osim
onoga koje čuvari nađu za shodno da mu predlože ili oduzmu. Sve bez ikakvog iživljavanja-samo se gleda koliko se
zatvorenik primerno ponaša u dugom roku tj da li može da se kontroliše!

Na pitanje da li bi pristali i na 2x veću kaznu -svi bi pristali, pre nego da moraju da strahuju da im se ponašanje neće odobriti!

A, inače život u 9, krugu tj kući-salašu je sasvim normalan, sa svim udobnostima engleskog pansiona. Svi imaju dnevne obaveze,
druženje, tv. Pristojno ponašanje je na 1.mestu! Možda doživotno?

Šta mislite o tome?
0

#2 SatanSrpski  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 309
  • Pridružio se: 02.04.11

Napisano: 03.11.11, 07:00

Ovu poruku je izmenio SatanSrpski: 04.11.11, 10:47

Ovaj english model, inspirisan možda Danteovim krugovima s tim što je redosled boljih krugova naizgled obrnut, izgleda se primenjuje i u svakodnovici ili sam pogrešno shvatio gornji opis? U početku i jesmo nekoj vrsti samice (bar simoblički), pa nam kafikijanski stražari određuju šta smemo a šta ne jer istiniti zakon ne postoji, zatim dobijamo priliku da pokažemo šta smo naučili kroz socijalizaciju direktno na terenu i na kraju, ako smo dovoljno dobri (opet po po proceni stražara)završimo na kakvom salašu, farmi dakle u Reality show-u.

Da je Dante živ, izmislio bi još mnogo dodatnih krugova pakla!

Ps: Konkretno, ja sam za australijski model zatvora. Ko je gledao emisiju na Naionalnoj geografiji o zatvorima, zna o čemu pričam.
0

#3 prof. Cobra  Korisnik je offline

• VIII - Signifer
  • Poruka: 4568
  • Pridružio se: 15.06.08

Napisano: 03.11.11, 14:47

View PostSatanSrpski, on 03.11.11, 07:00, said:

Ps: Konkretno, ja sam za australijski model zatvora. Ko je gledao emisijuna Naionalnoj geografiji o zatvorima, zna o čemu pričam.

Može li dodatno objašnjenje? Kako to tamo izgleda? Pozz
0

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu