Privremeno povremeni poslovi

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Zakon i pravila

#1 AnaM83  Korisnik je offline

• II - Milites Gregarii
  • Grupa: Član
  • Poruka: 65
  • Pridružio se: 22.10.11
  • Pol:ženski

Napisano: 22.10.11, 11:04

Da li neko od vas radi ili je radio na ugovor o privremeno povremenim poslovima i da li je upucen u zakon sto se tice ovih ugovora?

Ja sam radila vise od 120 radnih dana u jednoj kalendarskoj godini i iako su promenili stavku za novi ugovor, sada sam podnela tuzbu protiv njih da se izmedju ostalog utvrdi da sam bila u radnom odnosu, a ne na privremeno povremenim poslovima...

Da li znate za slucaj da se neko ikada zalio sudu i podnosio tuzbu i kako se to zavrsilo?

Zakon je jako stur o ovim ugovorima, pa postoji sloboda tumacenja, a naravno i velika kolicina zloupotrebe...
0

#2 Nenad 1977  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1587
  • Pridružio se: 04.08.10
  • Pol:muški

Napisano: 22.10.11, 11:51

U vise postova na temu posla, sam odgovorio na ovo, mada su to vise bili svadjalacka objasnjavanja sa nekim clanovima foruma.

Posle rada po ugovoru o autorskom delu, otkrio sam da mi nisu bili uplacivani odredjeni meseci tokom 6 godina rada+sto mi je kasnilo placanje, recimo po 3-4 meseca unazad.
Presavio sam tabak i otisao kod advokata i tuzio RTS(tu sam radio kao honorarni saradnik), ... cekao sam dugo, jer nisam dobio novac, a u zavodu sam otkrio da su se potkrali i meseci, skoro 2 godine neprijavljenog staza po ugovoru o autorskom delu, a to je trebao da RTS da ucini, a ne zataskava, ..to nije zadesilo samo mene, vec i vecinu tada kolega.
To znaci da sam trazio da mi se pribelezi taj rad. ;Posle natezanja advokata po sudovima, ..tome unazad ima 6 godina, ... konacno sam bio dobio i svoj novac i upisan staz, ali po ugovoru o delu, znaci ne kao stalni radni odnos.

To je zapravo znacilo da sam imo pravo na staz po ugovoru o autorskom delu, ali bez zdravstvenog osiguranja, ..recimo to ovako bio sam nezaposleno lice, kome je isao staz, ali bez zdravstvene knjizice, a u evidenciji zavoda sam bio nezaposleno lice i morao sam redovno da se javljam za produzivanje statusa i radna knjizica je bila kod mene posto sam bio nezaposleno lice zvanicno, a radio sam normalno koa da sam zaposlen, ..sto je neka druga tema.

Hocu ti reci, po ovom sto si napisala, ukoliko si napisala da si imala po ugovoru o privremenim poslovima pravo na staz, to je ok i ako ti oni nisu napisali to, ti imas pravo da ih tuzis po tom osnovu o privremeno povremenim poslovima, a ne kao stalno zaposlena.

Ugovore o privremeno povremenim poslovima, tvoje pirmerke si sacuvala, nadam se?

0

#3 AnaM83  Korisnik je offline

• II - Milites Gregarii

Napisano: 23.10.11, 17:47

View PostNenad 1977, on 22.10.11, 11:51, said:

U vise postova na temu posla, sam odgovorio na ovo, mada su to vise bili svadjalacka objasnjavanja sa nekim clanovima foruma.

Posle rada po ugovoru o autorskom delu, otkrio sam da mi nisu bili uplacivani odredjeni meseci tokom 6 godina rada+sto mi je kasnilo placanje, recimo po 3-4 meseca unazad.
Presavio sam tabak i otisao kod advokata i tuzio RTS(tu sam radio kao honorarni saradnik), ... cekao sam dugo, jer nisam dobio novac, a u zavodu sam otkrio da su se potkrali i meseci, skoro 2 godine neprijavljenog staza po ugovoru o autorskom delu, a to je trebao da RTS da ucini, a ne zataskava, ..to nije zadesilo samo mene, vec i vecinu tada kolega.
To znaci da sam trazio da mi se pribelezi taj rad. ;Posle natezanja advokata po sudovima, ..tome unazad ima 6 godina, ... konacno sam bio dobio i svoj novac i upisan staz, ali po ugovoru o delu, znaci ne kao stalni radni odnos.

To je zapravo znacilo da sam imo pravo na staz po ugovoru o autorskom delu, ali bez zdravstvenog osiguranja, ..recimo to ovako bio sam nezaposleno lice, kome je isao staz, ali bez zdravstvene knjizice, a u evidenciji zavoda sam bio nezaposleno lice i morao sam redovno da se javljam za produzivanje statusa i radna knjizica je bila kod mene posto sam bio nezaposleno lice zvanicno, a radio sam normalno koa da sam zaposlen, ..sto je neka druga tema.

Hocu ti reci, po ovom sto si napisala, ukoliko si napisala da si imala po ugovoru o privremenim poslovima pravo na staz, to je ok i ako ti oni nisu napisali to, ti imas pravo da ih tuzis po tom osnovu o privremeno povremenim poslovima, a ne kao stalno zaposlena.

Ugovore o privremeno povremenim poslovima, tvoje pirmerke si sacuvala, nadam se?

Naravno sacuvala sam svu dokumentaciju... Meni je prijavljen staz, tacnije upisan u radnu knjizicu, ali po ugovoru imam pravo na doprinose koji mi nisu uplacivani... to sa aferom o RTS-u znam iz nekih drugih izvora da su ljudi imali problema sa tim ugovorom o autorskom delu... moja radna knjizica je bila kod njih, ali sam zdravstvenu dobila samo za povrede na radu, sto je protivno onome sto pise u ugovoru... e sada, postoji ta racenica u zakonu - za vise od 120 radnih dana u jednoj kalendarskoj godini poslodavac je duzan da prijavi radnika ili da otkaze ugovor sa njim, svaki rad preko 5 dana posle isteka tih 120 radnih dana na ugovoru o PP se smatra nezakonitim i smatra se da je poslodavac sa zaposlenim zakljucio ugovo o radu... e to je ono sto me zanima, da li je neko imao ili cuo za taj slucaj da se neko tuzio... Ja u ponedeljak predajem tuzbu pa cu da vidim sta ce biti i kada uopste...
takodje, ja sam dobila nezakonit otkaz ugovora - jednostrano sto treba da ponistim i da mi se isplati nadoknada za vreme trajanja ugovora... I pride jos sam im trazila novcanu odstetu za pretrpljen strah... e sada, kako se to pokazalo u praksi sa nasim sudovima je jedno veliko???
0

#4 Nenad 1977  Korisnik je offline

• V - Legionarii

Napisano: 24.10.11, 14:45

e, pa to je ok.
ako si ih tuzila i imas primerke ugovora, to je u redu, jer samo tako mozes doci do resenja... a sto se sudskog procesa tice, presude i izvrsenja presude, tu ces cekati, to je sigurno.
ja sam cekao nesto vise od pola godine dok se sve nije kompletiralo i dok nije doneta presuda u moju korist, tako ce verovatno biti i kod tebe, jer i sama znas kako sporo funkcionisu sudovi i presude.usput dok sam cekao na presudu i donosio dokumenatciju kod advokata, placao sam i troskove suda, koji su mi se vratili, a posto sam cekao tu je rasla i neka kamata dok ne dodje do presude.
Kada je doslo, ja sam svoj novac koji mi je pripao uzeo i staz koji sam hteo da mi se upise u knjizicu sam dobio, a kamatu koja mi je takodje dosla uz to cekanje do presude, dao advokatu, ..takav smo dogovor imali.
Verovala ili ne to funkcionise, ali proces dugo traje, kod mene je bilo mase kolega kojima swu potrazivanja bila i preko 200 000 dinara, ..tek oni sto su se nacekali.
0

#5 šamur  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1455
  • Pridružio se: 17.02.10

Napisano: 24.10.11, 18:02

A ko ti je upisao staž u knjižicu? Ako doprinosi nisu plaćeni ti faktički nemaš staž, upis poslodavca i njegov pečet su ništavni. Šta ti je sa M4, proveri staž u socijalnom, mislim da možeš i preko interneta.

Ne razumem u čemu vidiš razliku između ugovora o privremenom i stalnom radu i čime si oštećena.
Poslodavac ima pravo, a i način da jednostrano raskine ugovor.

O efikasnosti suda je izlišno govoriti, a ti Nenade ako si završio za šest meseci sa sudom i još dobio spor, pa ti čoveče ništa nisi čekao ti si moj idol. Pa meni za šest meseci ne zakažu suđenje.
I vodi računa o ovome što ti je napisao, sama moraš da insfinansiraš sudsi postupak, pa ako se oduži i dođe do žalbi, možeda bude skupo i neprijatno. Kad dobiješ spor sve ti se vrati + zakonska zatezna kamata na glavni dug, mnogo bolja kamata nego u banci.
0

#6 AnaM83  Korisnik je offline

• II - Milites Gregarii

Napisano: 26.10.11, 02:13

Ovu poruku je izmenio AnaM83: 26.10.11, 02:07

Moja su negde oko 600.000 + zatezna kamata... pa znam da traje, ipak je ovo Srbija... bitno mi je samo da li u praksi moze da se dobije spor - osim za doprinose, ponistenje otkaza, ali me zanima u praksi tih 120 radnih dana ugovora o PP... jesi taj slucaj imao?
To utvrdjivanje radnog odnosa u praksi... ja sam iscitala ceo zakon o radu, sluzbeni glasnik, kolektivni ugovor itd.. i po tim stavkama ja imam pravo, ali u praksi je diskutabilno :)

A da, ja sam iskoristila besplatnu pravnu pomoc za pisanje tuzbe...

View Postšamur, on 24.10.11, 18:02, said:

A ko ti je upisao staž u knjižicu? Ako doprinosi nisu plaćeni ti faktički nemaš staž, upis poslodavca i njegov pečet su ništavni. Šta ti je sa M4, proveri staž u socijalnom, mislim da možeš i preko interneta.

Ne razumem u čemu vidiš razliku između ugovora o privremenom i stalnom radu i čime si oštećena.
Poslodavac ima pravo, a i način da jednostrano raskine ugovor.

O efikasnosti suda je izlišno govoriti, a ti Nenade ako si završio za šest meseci sa sudom i još dobio spor, pa ti čoveče ništa nisi čekao ti si moj idol. Pa meni za šest meseci ne zakažu suđenje.
I vodi računa o ovome što ti je napisao, sama moraš da insfinansiraš sudsi postupak, pa ako se oduži i dođe do žalbi, možeda bude skupo i neprijatno. Kad dobiješ spor sve ti se vrati + zakonska zatezna kamata na glavni dug, mnogo bolja kamata nego u banci.

Pa dobro... upisano je vreme rada za firmu, ali nisu placeni doprinosi... naravno da sam izvadila iz socijalnog potvrdu za to za sud... Velika je razlika... ugovor mosze da se raskine, ali ne moze da se uruci otkaz na papiru i da se poziva na diskreciono pravo da mi ne kazu razlog...
Stalni radni odnos - utvrdjivanje da sam ja zapravo bila u stalnom radnom odnosu a ne na privremeno povremenim poslovima... zakon o radu, clan 197
Takodje, kao sto rekoh, meni su tuzbu sastavili besplatno zbog prijave na biro - imamo pravo na besplatnu pravnu pomoc... a naravno da cu da insistiram i jurim :) A i mene zadivljuje nesto vise od 6 meseci... odlicno prolazno vreme :)
0

#7 Nenad 1977  Korisnik je offline

• V - Legionarii

Napisano: 26.10.11, 23:39

Ovu poruku je izmenio Nenad 1977: 26.10.11, 23:40

@Samur, Ana83,

istina je cekao sam 6 meseci, a advokat je zavrsavao pricu, koji mi je bio preporucen za sudske sporove sa Rts-om. U startu mi je rekla da su velike sanse da dobijem slucaj, posto je predodno upoznata sa mojim problemom i navodla me sta treba da radim, koje uplatnice da donosim i koliko te uplate za tuzbu kostaju. Sve to je trajalo mozda mesec dana, a onda je nastupilo cekanje. Ona(zena mi je bila advokat) mi je samo u jednom trenutku pozvala na telefon i rekla da dodjem kod nje u kancelariju, a ja se u sudu nisam ni pojavljivao, naravno sa vremena na vreme sam je zvao i pitao kako tece moj slucaj, ... sve vreme je ona radila i njen asistent rekla mi je da sam proces dobio, sta da potpisem koliko da donesem njoj, itd, .da mi se upise staz u knjizicu, sto je sve ucinjeno u zavodu... Posto je moj iznos bio manji, moze se reci da je i to bio jedan od razloga sto sam manje cekao, ali to vec ne bih znao reci. Jedan kolega je do pre dve godine cekao resenje svog slucaja, istina on je duze tamo radio od mene, a takodje nije bio za stalno, vec po ugovoru.

Samur je rekao jednu veliku istinu, a to je da su pecat i upisan staz nistavni od strane poslodavca, ..sve to mora biti zabelezeno u zavodu, ..taj pecat je vazeci.

To mi se desilo kod jednog drugog poslodavca, ... ali je ubrzo to bilo reseno.
0

#8 AnaM83  Korisnik je offline

• II - Milites Gregarii

Napisano: 27.10.11, 11:48

Ovu poruku je izmenio AnaM83: 27.10.11, 11:49

Meni je sve bilio jasno kada su mi dali zdravstvenu knjizicu na kojoj je pisalo: Upozorenje: Vazi samo za povrede na radu i u slucaju profesionalne bolesti... Ovakva se knjizica izdaje samo za one koji idu preko omladinske, mada koga god sam pitala, nikada mu nije izdata takva... ali to je bio jedan od upozorenja da mute... Medjutim bila sam strpljiva, za drugi ugovor ove stavke nije bilo bilo, ali po odlasku u Nemanjinu receno mi je da mi nista nije uplacivano... Svi advokati sa kojima sam ja razgovarala, niko nije imao slucaj da se neko tuzio za ugovor o PP i utvrdjivanje stalnog radnog odnosa, iako mi je Inspekcija rada rekla da to navedem u tuzbi i da ce onda oni biti pozvani da ispitaju slucaj...

Evo nesto o Ugovoru o PP za one koji nisu znali:

Ugovor o privremenim i povremenim poslovima
Za određene poslove poslodavac ne mora sa radnikom da zaključuje ugovor o radu, već može da ga angažuje po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, po kome radnik nema sva prava koja bi inače imao kao zaposleni. Reč je o poslovima koji ne smeju da traju duže od 120 dana u kalendarskoj godini. To su, na primer, poslovi u poljoprivredi, rad u ugostiteljstvu tokom sezone, privremeni dopunski poslovi, pomoć kad je manjak radnika i slično.

Ko može da obavlja ove poslove?
Ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova poslodavac može da zaključi sa: nezaposlenom osobom, zaposlenim koji radi nepuno radno vreme (ali samo za radno vreme koje mu nedostaje do punog radnog vremena) ili korisnikom starosne penzije. Ukoliko ima ugovor o saradnji sa nekom omladinskom, odnosno studentskom zadrugom koja okuplja učenike, studente i nezaposlene osobe mlađe od 30 godina, on može da po ovom ugovoru angažuje i članove te zadruge.

Koliko dugo možeš da radiš po ovom ugovoru?
Kada odradiš 120 dana kod jednog poslodavca, ugovor u svakom slučaju prestaje (pošto se zaključuje najviše na toliko) i ti moraš ili da pređeš na drugu vrstu poslova kod istog poslodavca (tom prilikom potpisuješ novi ovakav ugovor), ili da promeniš poslodavca.

U slučaju da je za obavljanje posla za koji se sklapa ugovor potrebno više od 120 dana u okviru kalendarske godine, poslodavac mora da sa radnikom zaključi ugovor o radu.

Ko zaključuje ugovor?
Ugovor, obavezno u pisanom obliku, sklapaju direktno poslodavac i radnik. Ako radiš preko zadruge, ti ovlašćuješ zadrugu da ti traži posao i da potpisuje ugovor s poslodavcem u tvoje ime, s tim što ti za svaki pojedinačni posao moraš da daš saglasnost da to urade.

Sadržaj ugovora
Osim podataka o poslodavcu i radniku, ugovor o privremenim i povremenim poslovima treba da sadrži i opis posla, radno vreme, mesto obavljanja posla, period na koji se zaključuje ugovor i iznos naknade koju radniku treba da isplati poslodavac, izraženu po radnom satu ili za celokupni period za koji je angažovan.

Mogu biti utvrđena i druga prava koja imaju zaposleni (topli obrok, prevoz, dnevnice za službeni put i sl.).

Ugovorom može biti predviđeno i pod kojim uslovima poslodavac može da ga otkaže (ako angažovani radnik nekvalitetno obavlja posao, na primer).

Plaćanje doprinosa
Ako ne radiš preko zadruge, poslodavac mora da te prijavi na penzijsko i zdravstveno osiguranje kao da si zaposlen i da ti za sve vreme tvog angažovanja uplaćuje doprinose.

Ako radiš preko zadruge, onda te ona prijavljuje na osiguranje i plaća doprinose. Međutim, učenici i studenti mlađi od 26 godina (dakle, oni koji se ne smatraju nezaposlenima) koji rade preko zadruge, zdravstveno su osigurani samo za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, nemaju penzijsko osiguranje, a invalidsko im važi samo za slučaj invalidnosti i telesnih oštećenja prouzrokovanih povredom na radu i profesionalnom bolešću.

Ako je ugovor nezakonit
Ukoliko po ovom ugovoru radiš duže od 120 dana tokom jedne kalendarske godine, na istim poslovima i kod istog poslodavca, onda je poslodavac prekršio zakon, jer je s tobom morao da zaključi ne ovaj ugovor, već ugovor o radu. U tom slučaju možeš da se obratiš inspekciji rada, a možeš i da pokreneš sudski spor u kojem ćeš tražiti da se utvrdi da si, zapravo, u radnom odnosu i da ti poslodavac da sve što ti tada pripada.

Inspektor rada posebno procenjuje da li su poslovi koji se obavljaju zaista privremenog ili povremenog karaktera, da li je za njihovo obavljanje pravilnikom o radu ili sistematizacijom radnih mesta utvrđeno to radno mesto, da li poslodavac uplaćuje doprinose i tako dalje.

U slučaju kršenja ugovora
Ukoliko poslodavac krši odredbe ugovora o privremenim i povremenim poslovima, protiv njega možeš da pokreneš sudski spor.

Ako si član zadruge i smatraš da su poslodavac ili zadruga povredili neko tvoje pravo, pokušaj prvo da rešiš problem dogovorom unutar zadruge. Ukoliko to nije moguće, a tvoja zadruga je članica Studentsko-omladinskog zadružnog saveza Srbije, možeš da pokušaš da rešiš spor putem njihove arbitraže. Ako ni to ne da rezultat, ostaje ti još samo sud.

izvor: Moj link

Za mene mozda najbitnija stavka u svemu ovome je: U slučaju da je za obavljanje posla za koji se sklapa ugovor potrebno više od 120 dana u okviru kalendarske godine, poslodavac mora da sa radnikom zaključi ugovor o radu.
Moj prvi ugovor je na 124 radna dana... a posle toga sam zadrzana na istom radnom mestu ponovo pod ugovorom o PP...

Jedino sto je to sada cekanje... ali dobro zatezna kamata se bar racuna :)) Za jedno mesec dana bih trebala da idem u sud, pa cu videti...
0

#9 šamur  Korisnik je offline

• V - Legionarii

Napisano: 27.10.11, 15:10

Nije mi jasno za koje pare ih tužiš.
0

#10 AnaM83  Korisnik je offline

• II - Milites Gregarii

Napisano: 27.10.11, 20:37

View Postšamur, on 27.10.11, 15:10, said:

Nije mi jasno za koje pare ih tužiš.

1. doprinosi
2. vracanje na posao i isplata plata (u medjuvremenu)
3. odstetu zbog stresa (zakonski formulisano - pretrpljen strah)

+ ponistavanje otkaza i zasnivanje radnog odnosa na neodredjeno vreme
0

#11 šamur  Korisnik je offline

• V - Legionarii

Napisano: 28.10.11, 16:04

Bravo, godinama već nisam čuo za ovu akciju..

Unajmi pofesionalnog advokata, neophodan ti je za ovakav spor. Koliko ja znam sada ne smeš zvanično da radiš, proveri.

Kako je nekad ovo bil dobro, znam dva čoveka koji nikad u životu nisu radili, baš na račun ovakvih radnih sporova. Što duže traje to ti je bolje, imaće i za kuću i za nameštaj.

Srećno :ok:
0

#12 Nenad 1977  Korisnik je offline

• V - Legionarii

Napisano: 28.10.11, 19:43

Srecno, ... zaista, ..sacekaces to, treba imati strpljenja, ..krupan zalogaj, ... nema sta.
0

#13 AnaM83  Korisnik je offline

• II - Milites Gregarii

Napisano: 29.10.11, 01:16

Ovu poruku je izmenio AnaM83: 29.10.11, 01:17

View Postšamur, on 28.10.11, 16:04, said:

Bravo, godinama već nisam čuo za ovu akciju..

Unajmi pofesionalnog advokata, neophodan ti je za ovakav spor. Koliko ja znam sada ne smeš zvanično da radiš, proveri.

Kako je nekad ovo bil dobro, znam dva čoveka koji nikad u životu nisu radili, baš na račun ovakvih radnih sporova. Što duže traje to ti je bolje, imaće i za kuću i za nameštaj.

Srećno :ok:

Ako budem imala mogucnosti da platim, a za posao mi niko nista nije rekao da nesmem... Ja volim da radim :) ali ne bi bilo lose dobiri neke pare za sve ovo mucenje i nepravdu...

Hvala

Nenade - jeste, ali ajde kao da verujem da ce ispasti dobro (po mene), bar cu znati da sam pokusala...
0

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu