Ne, ne mislim na picerije, jer kaprićozu prodaje dovoljno šampinjona i šunke na lepo ispečenom testu. Naravno, i razumna cena a nerazumna veličina pice. Međutim, u restoranima hranu prodaje i dekoracija porcije. Svakako da sama ambalaža nije dovoljna, ali je veoma bitna. Naravno, i razumna cena a nerazumna količina mesa. Znaju to menadžeri pa kompanije znatna sredstva ulažu u marketing, dizajn i izgled pakovanja svojih proizvoda. U mega produkciji svega i svačega vaš artikal mora da privuče pažnju. Hipermarketi su najbolji primer, prošetajte između gondola pa pogledajte kakav je rat u načinu pakovanja i izgledu ambalaže.
Ni u ribolovu nije ništa drugačije – sam kvalitet proizvoda nije dovoljan, stoga se čak i štapovi stavljaju u specijalne tube, sa laserski ugraviranim slovima na poklopcu. A neke mašinice i sa neoprenskom torbicim. Ali tek varalice!
Srbija je „mala Finska“ kada se pominju varalice. Kod nas su brojni prozvođači svega, od metalnih leptira i kašika, preko plastičnih i drvenih voblera, do tzv. silikonskih varalica, tj. varalica od mekane plastike. I iskreno, bez patriotskog zanosa, može se reći da su mnogi proizvodi, po kvalitetu izrade i lovnosti, ravnopravni sa inostranim, a neki čak i bolji. Postoje sada već i brendovi, ali i mali, za većinu ribolovaca anonimni, široj pecaroškoj populaciji nepoznati proizvođači. Nepoznati iz samo jednog razloga – skoro ništa nisu učinili na polju marketinga, a još manje na ambalaži – na samom izgledu pakovanja svoje ubojite varalice. Jer, ma koliko bila ubojita, njena lovnost nije dovoljna da bi se postigla viša cena, ne može se skuplje prodavati jer ili nije uopšte, ili je joše, upakovana. Ako se sredstva ne ulože u marketing, dizajn i ambalažu od većeg biznisa nema ni govora.
Naravno, ima dosta ribolovaca koji ih ne prave zbog novaca – nego zbog zadovoljstva. Njihovim varalicama pecaju oni sami i poneki njihovi drugari. Često i ja...
Onima kojima proizvodnja i prodaja nije primarni cilj, nego sporedna delatnost, zabava i hobi, ponekad naprave pravo malo čudo, ribolovno remek delo, koje razbija ribu. Ali je meni uvek žao što nisu bili ambiciozniji, jer lično znam nekoliko ribolovaca koji su pravili varalice samo za svoju dušu ali su postepeno postajali sve poznatiji i cenjeniji, tako da danas solidno žive samo od proizvodnje i prodaje svojih varalica – i na našem i na svetskom tržištu. Naravno, oni su svi odreda poradili na dizajnu, marketingu i pakovanju.
Kada sam nabavio prve Rapale uvek mi je bilo žao da ih povadim iz njihovih originalnih kutija i poređam u svoj „Plano“ kofer, jer je svaka kutijica bila posebna, svaka serija drugačije obojena, u svakoj kutiji odštampano uputstvo. Ali kada ni to više nije bilo dovoljno, u kutiju su ubačene sjajne folije – mala ogledala. Naravno da niko od nas nije kupio Rapalu zbog ogledalca, ali iako nije bilo "životno" neophodno, očigledno da je bilo marketinški potrebno, jer Rapala nije firma koja baca novac - proizvodi na milione, pa i na „ogledalu“ mogu biti značajne uštede.
Stoga, razmislite o tome. Jer džabe imate najbolji futoški kupus, ako ga ne možete prodati po višoj ceni. A bez problema lošiji kupus skuplje prodaju neki koji čak i nisu iz Futoga, ali su glavice lepo upokavali i na kesi krupno odštampali: „Futoški“!
I na kraju, znajte: nije bitno ni samo da se upakuje - mnogi pakuju ali je važno i da se spakuje.
Ne dozvolote da vam brend ukrade neko samo stoga što lepše pakuje!
Dragan Jovanov Glod
ambalaža nije laža
Napisano: 09.10.11, 11:39
Ovu poruku je izmenio Super Moderator: 17.11.11, 10:55
Razlog izmene: reklama
Napisano: 09.10.11, 14:25
Dobra ideja i razmišljanje o pakovanju: ne jedanput sam se čudio zašto se instant supe, šlag, puding, i slično, ne pakuju
u sasvim malom pakovanju kad u svakom pojedinačnom pakovanju ima tako malo sadržaja, jedva petina!
Opet je sve u reklami, mada znam za mnoge kupce kojima je u stelaži sa istim proizvodom, npr šlagom, merodavna jedino cena!
Mnogi kupci su odavno shvatili da dobra reklama, tj pakovanje može da ih prevari samo jednom.
Čini mi se da sam negde pročitao istinu koja je kod marketinških stručnjaka visoko cenjena, kao ne znam kakva mudrost:
Ni jedan konkretni oblik marketinga ne može trajno da prodaje nekvalitetnu robu !
Da se mi okrenemo onima kojima znači lep izgled proizvoda, tj pakovanja:
Skupo i lepo pakovanje može da se ekonomski opravda prostom računicom, koju ovde kod Srba, izgleda
retko ko shvata:Cena x Broj prodatih komada =Zarada.
Kod nas se ide na što veću cenu(čitaj pljačku), a ''računa ''se da ionako ima malo kupaca.Tako nam 'lepo upakovani'restorani
po splavovima, i drugde, zvrje prazni, a narod na keju gricka kokice i pije poneseni paket piva u lepo upakovanim limenkama.
Ovde, kod mene, picu ne prodaje lepo pakovanje nego dobar ukus pice. Dakle, izgleda da se i proizvođačima pakovanja više isplati da
daju atraktivnije i jeftinije pakovanje visokokvalitetnoj robi, ako računaju na zaradu od prometa.
Izvinjenje svima koji o ovoj materiji znaju mnogo više, i imaju više iskustva! Zato da ih čujemo!
Pozdrav
u sasvim malom pakovanju kad u svakom pojedinačnom pakovanju ima tako malo sadržaja, jedva petina!
Opet je sve u reklami, mada znam za mnoge kupce kojima je u stelaži sa istim proizvodom, npr šlagom, merodavna jedino cena!
Mnogi kupci su odavno shvatili da dobra reklama, tj pakovanje može da ih prevari samo jednom.
Čini mi se da sam negde pročitao istinu koja je kod marketinških stručnjaka visoko cenjena, kao ne znam kakva mudrost:
Ni jedan konkretni oblik marketinga ne može trajno da prodaje nekvalitetnu robu !
Da se mi okrenemo onima kojima znači lep izgled proizvoda, tj pakovanja:
Skupo i lepo pakovanje može da se ekonomski opravda prostom računicom, koju ovde kod Srba, izgleda
retko ko shvata:Cena x Broj prodatih komada =Zarada.
Kod nas se ide na što veću cenu(čitaj pljačku), a ''računa ''se da ionako ima malo kupaca.Tako nam 'lepo upakovani'restorani
po splavovima, i drugde, zvrje prazni, a narod na keju gricka kokice i pije poneseni paket piva u lepo upakovanim limenkama.
Ovde, kod mene, picu ne prodaje lepo pakovanje nego dobar ukus pice. Dakle, izgleda da se i proizvođačima pakovanja više isplati da
daju atraktivnije i jeftinije pakovanje visokokvalitetnoj robi, ako računaju na zaradu od prometa.
Izvinjenje svima koji o ovoj materiji znaju mnogo više, i imaju više iskustva! Zato da ih čujemo!
Pozdrav
Napisano: 15.11.11, 20:26
To vazi za sve!
Kultura marketinga...
Jednom mi je zena sa vrlo neurednim i poluskinutim lakom s nokata, ne vezano za njene godine i izgled, prodavala kozmetiku na mestu gde radim.
Nisam nista kupila, cak da je poklanjala. Pa napisala sam zasto?
Sve od ljupkog osmeha do kulturnog pakovanja i osmisljene prezentacije, reklame... treba da ima kupca.
E Evropo, tu ti cestitam! Nemoj majcice Evropice da mislis da sam ja anti protivna uvek. Ono iz Pariza i Swice upakovano, mirisljavo, divno osmisljeno, menjam za ono nase zapakovano u novinsku hartiju sa covenom recenicom;"Sta buljis bre! Uzmi ili ostavi ako ti smeta
Kultura marketinga...
Jednom mi je zena sa vrlo neurednim i poluskinutim lakom s nokata, ne vezano za njene godine i izgled, prodavala kozmetiku na mestu gde radim.
Nisam nista kupila, cak da je poklanjala. Pa napisala sam zasto?
Sve od ljupkog osmeha do kulturnog pakovanja i osmisljene prezentacije, reklame... treba da ima kupca.
E Evropo, tu ti cestitam! Nemoj majcice Evropice da mislis da sam ja anti protivna uvek. Ono iz Pariza i Swice upakovano, mirisljavo, divno osmisljeno, menjam za ono nase zapakovano u novinsku hartiju sa covenom recenicom;"Sta buljis bre! Uzmi ili ostavi ako ti smeta
Napisano: 16.11.11, 12:24
To sto je za nas marketing, to je tamo negde preko vec osnovna delatnost i to jako cenjena... jasno je da se proizvod osim kvalitetom mora istaci jos necim u moru drugih proizvoda, a cime onda nego izgledom... Ako kupac stane ispred rafa sa bezbroj jednakih proizvoda sa priblizno istim cenama on se mora odluciti za nekog proizvodjaca... to ce najverovatnije uciniti na osnovu izgleda odnosno primamljivosti pakovanja - bilo to lakoca otvaranja, zanimljive sare, recept na pozadini pakovanja itd...
O samom uticaju marketinga najbolje svedoci Coca- cola sa svojim reklamnim kampanjama i konstantnim ulaganjem u marketing da je toliko zasla u ljudsku svest da cete u kaficu naruciti istu ne zato sto vam se pije, nego zato sto vam je jednostavno prva pala na pamet... cak cete i pepsi i coctu nazvati coca-cola... E to je dobar marketing... Kao sto rekoh i posle toliko godina obasipanja njihovim promocijama i neverovatne popularnosti i urezanosti u svest oni i dalje ulazu u marketing... jer neprestana reklama, oznacava neprestanu prodaju... Tako da, marketing nije ni malo naivna stvar, a i jeste velika mudrost, samo mu mi ne pridajemo dovoljno znacaja!
O samom uticaju marketinga najbolje svedoci Coca- cola sa svojim reklamnim kampanjama i konstantnim ulaganjem u marketing da je toliko zasla u ljudsku svest da cete u kaficu naruciti istu ne zato sto vam se pije, nego zato sto vam je jednostavno prva pala na pamet... cak cete i pepsi i coctu nazvati coca-cola... E to je dobar marketing... Kao sto rekoh i posle toliko godina obasipanja njihovim promocijama i neverovatne popularnosti i urezanosti u svest oni i dalje ulazu u marketing... jer neprestana reklama, oznacava neprestanu prodaju... Tako da, marketing nije ni malo naivna stvar, a i jeste velika mudrost, samo mu mi ne pridajemo dovoljno znacaja!