Kuda za vikend, dva lepa dana u Srbiji

Aladin Putovanja

Aladin Putovanja - Srbija
  • Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Koje bi ste mesto preporučili za vikend odmor? Dakle, kuda sa porodicom na vikend?

#1 sanjac

• Grupa: Gost

Napisano: 22.01.08, 11:56

Ide prolece... zanimaju me vasi predlozi i iskustva, sa nekih manje poznatih mesta u Srbiji. Palic, Dundjerski, Srebrno jezero, Kladovo... dosta toga je vec vidjeno a sigurno ima jos neafirmisanih dragulja srpskog turizma.

Dakle, kuda sa porodicom na vikend?
0

#2 Blue Butterfly  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer
  • Grupa: Član
  • Poruka: 2414
  • Pridružio se: 01.11.07
  • Pol:ženski

Napisano: 22.01.08, 13:26

Malo lokal-patriotizma... :D

Kaštel Ečka
Attached Image: 1.jpgAttached Image: 2.jpg
"Autentični dvorac s kraja 18. veka, Kaštel Ečka smešten je kao što mu ime kaže u Ečki nedaleko od Zrenjanina, na putu ka Beogradu.
Trenutno se adaptira, a tokom osamdesetih i delom devedesetih godina bio je poznat kao ugostiteljski objekat, sa smeštajnim kapacitetima i paviljonom gde su odsedali i slikali brojni poznati umetnici bivše Jugoslavije i potonjih država. U stoletnom parku Kaštela, koji se prostire na 17 hektara zatvorenog i ograđenog zemljišta, nalazi se i depo Savremene galerije i Likovne kolonije Ečka, s vrednom zbirkom savremenog slikarstva. Umetnici i dalje pohode ovaj deo ravnice, ali drugih gostiju trenutno nema, tu su samo majstori svih vrsta i zanata. (Adaptacija je završena – Prim. BB)

Kaštel Ečka
uveliko se priprema za nove goste, a sem spoja savremenog i starog glamura ovde se najavljuju i spa sadržaji. Interesovanje javnosti je veliko, znatiželjnika mnogo jer bi to mogao biti baš lep nastavak jedne davno započete priče. Nije loše podsetiti se istorijata dvorca i imanja, koji ni po čemu ne zaslužuju da odu u zaborav.

Imanje je formirano 1782, kada je kupovinom zemlje vlastelin Lazar Lukač postao vlasnik Ečke i okoline. U to vreme započeo je gradnju prvog, starog dvorca. Upravljanje dobrom zatim je preuzeo njegov najstariji sin, Lazar Janoš, koji se u ratu sa Turcima ovenčao plemićkom titulom. Janoš je formirao prvu ergelu konja u Ečki, sa 150 rasnih grla i podigao prvu rimokatoličku crkvu u Ečki 1793.
U upravljanju imanjem Janoša nasleđuje brat Lazar Agošton, pukovnik carske vojske. Pristupio je pošumljavanju velikog kompleksa zemlje, doneo i presadio drveće iz Austrije, a 1816. podigao novu, reprezentativnu zgradu dvorca. Ostaće upamćeno i zapisano da je na otvaranju novog Ečanskog dvorca svirao devetogodišnji Franc List, a među uglednim gostima bio je i grof Esterhazi.
Kaštel je 1852. posetio i Car Franja Josif II, a predanje govori da su ovde lovili i kralj Petar i austrijski prestolonaslednik Franc Ferdinand. Lazara Agoštona nasleđuje njegov najstariji sin Sigismund, koji će ostati upamćen kako ktitor nove katoličke crkve u Ečki, završene 1864. Lazara Sigismunda nasleđuje kćerka Marijana, koja se udaje za grofa Feliksa Harnokurta. U tom periodu dvorac u Ečki pohodi i princ Aleksandar Karađorđević.

Za one koji posećuju Banat, na 70 kilometara od Beograda i 60 od Novog Sada, a u blizini Carske bare i ribnjaka Ečka, smestio se Kaštel Ečka. Upravo ovakav izgled, iz njegove poslednje rekonstrukcije, dvorac je zadržao do današnjih dana. Građen je u lovačkom stilu s namerom pokazivanja statusa vlasnika." (Preuzeto: Miroslava Pudar “Danas”)

To nije sve...

Carska bara

Attached Image: 3.jpgAttached Image: 4.jpg
Specijalni rezervat prirode “Stari Begej - Carska bara” je stanište oko 250 vrsta ptica, među kojima su i retki primerci ugroženih vrsta ptica. U sklopu ribarskog gazdinstva “EČKA'', neposredno uz specijalni rezervat, nalazi se hotel “Sibila” sa specijalizovanim ribljim restoranom i smeštajnim kapacitetom od 45 ležaja. Posetiocima su namenjeni sledeći sadržaji: vožnja brodom i obilazak rezervata sa vodičem, foto-safari, vožnja biciklima stazom zdravlja (iznajmljivanje biciklova), “bird-watching”, let motornim zmajem...
0

#3 sanjac

Napisano: 22.01.08, 13:53

Carska bara posecena. Priroda je prelepa, vodomari nikad pre vidjeni, klopa u motelu SIBILA odlicna (probajte dimljenog sarana) ali nedostatak vode za kupanje... problem grande. Znam da Banat kuburi sa vodom ali ipak to treba nekako resiti.

Banja Vrujci-svidja mi se ideja. Nisam bila, a nije daleko...
0

#4 Blue Butterfly  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer

Napisano: 22.01.08, 14:20

Bila sam u banji Vrujci vrlo kratko, par sati, u prolazu... Dopalo mi se ono što sam videla!

Evo još jedne ideje...

"Adica" - ADA

Attached Image: adica_14.jpg Attached Image: P1050025.jpg

Attached Image: adica_16.jpg Attached Image: adakep_38.jpg

Rekreacioni centar „Adica” prostire se na lokaciji pored samog naselja, oko 300 metara od centra grada Ada, na desnoj strani puta koji vodi do Tise.

U proteklih 20 godina Centar za rekreaciju imao je veoma mnogo posetilaca. Sve generacije su našle najpovoljnije uslove za razonodu i osveženje. Prvenstveno olimpijski bazen privlači najviše gostiju. Po posećenosti, osim olimpijskog bazena, ne zaostaje ni najmanji, dečiji bazen, gde svaki mališan uživa u radostima brčkanja. U međuvremenu izgradjen je i treći bazen, bazen za penzionere i neplivače, kako bi se i najstarijoj generaciji pružila mogućnost nesmetanog odmora.

Na bazenskom kompleksu veoma je atraktivna fontana kod ulaza, veštačko jezero sa mini vodopadima, leja kaktusa kao i zbirka kamenja. Adica je poseban akcenat stavila na okolinu bazena, što potvrđuju čisti trotoari, cvećem uređene bašte, travnate površine u hladovini, fontana sa egzotičnim biljkama, postavljeni stolovi i klupe i na kraju, ništa manje značajni veliki broj dečijih igračaka izradjenih od prirodnih materijala. Pored svega ovoga posetioci mogu posetiti kafiće i restorane koji se nalaze u sklopu kompleksa bazena.

Kao rezultat svega ovoga centar za rekreaciju godišnje poseti 65-70.000 posetilaca. Izuzetno lepa prirodna sredina, usluga i osvežavajuća voda u bazenima garantuju odmor, osveženje i prijatne trenutke u toplim letnjim danima.

Citat

„Adice su idealne za porodice sa malom decom, za opuštanje uz celodnevni boravak. Postoje restorani, fast food, kuvani kukuruzi, točeno pivo i ostli hladni napici. Tu je i mini zološki vrt, ogromne livade i šumarci za kooliranje u hladu, zbirka kamenja iz celog sveta, tereni za odbojku na pesku itd. Kompleks poseduje 3 bazena, 2 dečija i jedan za odrasle. Ulaz je 105 dinara za odrasle a 80 za decu. Vrlo bitna stvar za vrele letnje dane je ogroman parking u šumi tako da Vam se kola neće istopiti dok se Vi hladite.“

0

#5 sanjac

Napisano: 22.01.08, 14:24

Adica lepo izgleda, ima li gde da se spava?
0

#6 Blue Butterfly  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer

Napisano: 22.01.08, 15:59

Zaista je velika šteta, ali mislim da nema uslova za duži boravak. Ipak, nije daleko, pa je to varijanta za jednodnevne letnje izlete.
Moram samo da napomenem da je ono što posebno fascinira uređenost, čistoća i odsustvo gužve. Ukratko, mesto za uživanje sa decom i prijateljima.

Attached Image: adica_19RR.jpg Attached Image: Kepek_27R.jpg

Attached Image: adica_36.jpg Attached Image: S6000043.jpg

Attached Image: S6000128.jpg Attached Image: DSC00042.jpg
0

#7 zakrpica  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Grupa: Moderator
  • Poruka: 426
  • Pridružio se: 30.01.11

Napisano: 20.08.11, 14:30

Lepa je tema daj da joj vratimo sjaj!

Ne mora ni 2dana ali izdvojite jedan i posetite Muzej Macura. Potpuno vanvremensko iskustvo na "obroncima" Beograda. Pomesajte avangardu, uzitak i udahnite nesto sasvim novo. Divite se saxijama od pisoara, stolicama najneobicnijih oblika... pa i samoj gradjevini koja izgleda kao iz Odiseje. Ja sam se osecala kao oni majmuni na pocetku filma. NEOBICNO i apsolutno vredno posete. Cak i ako vam se ne dopadne, necete ostati uskraceni duboke impresije!
0

#8 Garfild  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 2
  • Pridružio se: 26.10.11
  • Pol:muški

Napisano: 26.10.11, 08:52

Ovu poruku je izmenio Super Moderator: 28.10.11, 15:07
Razlog izmene: reklama

Sve zavisi kolikog đepa ideš i odakle krećeš i da li su ti dovljna dva dana, :bye: za mene fascinanta Đavolja varoš, male pare Biserno jezero kod Bečeja, ma Vrnjačka banja, ... Divčibare lepa priroda ali nemaš šta da vidiš, :mad:sve je to isto, planina ko i svaka druga, ako su u Vojvodini isto ti je da odeš na Furšku goru
:connie_40:
0

#9 Dile  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Pridružio se: 22.11.11

Napisano: 22.11.11, 15:53

Kao preporuku ti dajem Huntig lodge u Turiji. Pored dobre ponude za lov imaju i odlicne vikend organizacije sa dobrim izletima i zabavom. a hranu restorana moras da probas. Ako si sa drustvom objekat nudi samostalno da sebi pripremate hranu, gadjanje glinenih golubova, pecanje, svinjokolj...
0

#10 MarinaI

Napisano: 22.11.11, 20:31

U Hunting-u u Turiji sam bila sa svojim prijateljima, probali smo specijalitete od divljaci.

Preporucujem svima da probaju snicle od jelena sa suvim sljivama i smokvama,
imaju i fantasticnu gusciju dzigericu.

Blizu je N. Sada pa cesto vikendom odlazim na klopu i odmor od gradske guzve.
0

#11 Dile  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Pridružio se: 22.11.11

Napisano: 22.11.11, 22:15

moj predlog je Turija i hotel Huntig lodge
0

#12 ninoslav58  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 3
  • Pridružio se: 21.02.12

Napisano: 22.02.12, 11:36

Attached Image: Rostilj F.jpgAttached Image: Taljige 1.jpgAttached Image: kuvarica1.jpg
Banja Vrdnik na Fruškoj gori. Konak Šarene taljige.

Etno ambijent, potpun konfor leti i zimi, diskretni domaćini, odlična kuhinja i divna priroda Fruške gore su razlozi da posetite ovo mesto sa Vama dragom osobom i doživite nezaboravne trenutke Gosti imaju pravo korišćenja bazena sa termalnom vodom u banji po povlašćenim cenama.

022465323 0641454430

Attached Image: Visnja.jpgAttached Image: soba2.jpgAttached Image: vino F.jpg
0

#13 Nenad 1977  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1587
  • Pridružio se: 04.08.10

Napisano: 09.03.12, 21:44

Mozda u kafanu Joske Broza, ..ne znam gde se nalazi, ..kazu na Vracaru.
0

#14 ninoslav58  Korisnik je offline

• I - Tirones

Napisano: 09.03.12, 22:49

Na Dedinju kod okretnice busa
0

#15 Nenad 1977  Korisnik je offline

• V - Legionarii

Napisano: 10.03.12, 16:42

Hvala Ninoslave, .. videcu, zavisi od finansijskog momenta, ...

View Postninoslav58, on 09.03.12, 22:49, said:

Na Dedinju kod okretnice busa

0

#16 ninoslav58  Korisnik je offline

• I - Tirones

Napisano: 10.03.12, 20:06

Izvinjavam se greska s moje strane. Ispravna informacija

Cuburska lipa

Adresa: Cara Nikolaja II 7 (14. decembra),

kod Pejtona
Tel: +381 11 2 436 637

0

#17 Nenad 1977  Korisnik je offline

• V - Legionarii

Napisano: 11.03.12, 14:58

Ninoslave, jos jednom zahvaljujem, to sam i ja pronasao na netu, ... nisam isao, ..obilazio sam gradske kafice, ..ali nista bez kafana, objektivno.
I to pravih, ...

View Postninoslav58, on 10.03.12, 20:06, said:

Izvinjavam se greska s moje strane. Ispravna informacija

Cuburska lipa

Adresa: Cara Nikolaja II 7 (14. decembra),

kod Pejtona
Tel: +381 11 2 436 637

0

#18 sakiba  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 43
  • Pridružio se: 01.04.08

Napisano: 29.04.12, 09:21

Ovu poruku je izmenio sakiba: 29.04.12, 09:22

Otkrila sam nesto novo u Novom Sadu, ustvari to je vec aktuelno oko 3 godine, ali za mene je novina. Katamaran, brodić, dimenzija 13 x 6 m . Konstruktivno je sve rešeno da se gosti osećaju što bezbednije i prijatnije. Ne ljulja se na talasima, nema naginjanja, prosipanja pića, a gosti sede kao u restoranu za hrastovim stolovima. "Plivajuće ostrvo" nije turistički brod, nego izletnički, namenjen gostima koji su opušteni, u trenericama, duksevima, patikama. Ali kao izletnički brod, tako je konstruisan, da ima mali gaz, pa tokom plovidbe ide se neposredno pored obale. Uživa se u prirodnom ambijentu, mirisu Dunava, cvrkutu ptica....
http://http://www.yo...h?v=gx1hLn2VXOo

Kapeten prica: " Gosti dolaze na TIKVARU u B.Palanci. Dočekuje nas na usidrenom "Plivajućem ostrvu" gde su stolovi postavljeni kao u restoranu. Gosti uživaju u Dunavu i pogledu na Iločki dvorac.

Kreće se odmah čim se ukrca poslednji gost, Bbod isplovljava i polako plovidba počinje Dunavom nizvodno. Posle desetak minuta, kad prodjemo ispod mosta B.Palanka- Ilok. iznosi se Riblja čorba u kotliću. Dok se plovi kroz Neštinski dunavac (ako vodostaj dozvoli,a hoće ) jede se čorba i uživa u prosto nestvarnoj okolini koju stvara ovaj dunavac. Posle izlaska na otvoreni Dunav, poslužuje se pržena riba. Som, kečiga ako je bude,šaran,deverika.dok se jede riba i pijucka piće, plovi se Starim dunavom, odnosno Susečkim rukavcem. Ako vreme dozvoli pristajemo na Šašicevu adu. Posle kraće šetnje, plovidbe se nastavlja.
Kasnije se uplovljavanje u Rakovački dunavac. Posle izlaska iz Rakovačkog dunavca, dolazi se na Novosadsku kapiju. Tu se brod okreće uzvodno, na sredini Dunava, gasi se muzika, motori i uživa u posmatranju ZALASKA SUNCA.

Posle zalaska, plovi se ka Novom Sadu. Prolazi se ispod Kameničkog mosta i dolazi do Petrovaradinske tvrdjave.
Uživa se u panorami Tvrdjave i novosadskih mostova u sumrak.
Pristajanje na Štrandu

To se zove uzivanje na vodi.
Sve bolja, bolja i bolja
0

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu