Zvonacka Banja

Aladin Putovanja

Aladin Putovanja - Srbija
  • Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Da li ste bili nekad, i kakvo je vase iskustvo?

#1 Ekolog  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Grupa: Član
  • Poruka: 226
  • Pridružio se: 13.08.11
  • Pol:ženski

Napisano: 13.08.11, 14:29

Pe nekih mesec dana sam planirala odmor. Odlucila sam da to bude negde u Srbiji gde je priroda lepa, i gde je mirno i tiho.
Gledajuci spisak banja, odlucim se za Zvonacku.
Na internetu nisam nasla mnogo informacija, sem da je hotel Mir razrusen, i da je opstao samo bazen, koji je tokom sezone otvoren.
Na internetu sam nasla broj telefona i obezbedila smestaj. Zena sa kojom sam razgovarala ubedjuje da ce nam se svideti i da treba da dojemo da vidimo sestaj i banju uopste. Cena smestaja je veoma povoljna, sta vise veoma je jeftin, sto mi je odmah zvucalo sumnjivo.
Stizemo u banju, domacini nas docekuju... i tu krecu iznenadjenja... U kucama nema vode, a voda je svuda okolo. Potoci i izvori na sve strane.
Ljudi se za kupanje i neke osnovne potrebe snalaze donoseci vodu u balonima, i tako se kupaju, itd. Domacini imaju razne izgovore za taj problem, od toga kako je u opstini problem, tj. vlast ili kako bi ako bi doveli vodu do kuce neko od ljubomornih komsija presekao creva za vodu i sl. Ma svega sam se naslusala.
Druga stvar... prilicno prljav smestaj, koji se takav izdaje kao normalan.
Sve u svemu, prljavstina, i nema vode. I gore kombinacije.
U toku tih deset dana u banji, nagledali smo se mnogo slicnih razocarenja, jer preko telefona niko ne spominje da u banji nema vode.

Ako sve to zanemarimo priroda je prelepa, sume, brda, idealno za setnju, planinarenje. Postoji mogucnost pecanja. Da ne zaboravim prelepi kanjon Jerme.
Uz sve ovo naravno i veliki broj divljih deponija. :(
''Study nature, love nature, stay close to nature. It will never fail you.''
0

#2 prof. Cobra  Korisnik je offline

• VIII - Signifer
  • Poruka: 4568
  • Pridružio se: 15.06.08
  • Pol:muški

Napisano: 13.08.11, 15:54

Nikad čuo za postojanje te banje. Gde je to? Za kakvo je lečenje?
Pozz
0

#3 Masinka  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 1
  • Pridružio se: 15.08.11

Napisano: 15.08.11, 12:25

Ovu poruku je izmenio Masinka: 15.08.11, 12:36

Kod mene je situacija bila skroz drugacija od gore napisane. Boravila sam u Banji ovog leta, tacnije u vikendici, ali su mi odmah rekli da nema vode u vikendicama (Babusnica je kriva za takvu situaciju, tako se prica) sto meni nije puno smetalo. Smestaj je bio ok., priroda je predivna, jedna od najlepsih bar za mene, u celoj Srbiji, a bazen(voda je inace lekovita i topla od 28stepeni) je super napravljen (pogled sa bazena na gore visoka brda je prelep), jeftine cene u kaficu, i ulaz u bazen.
Sve u svemu, za male pare covek moze lepo da uziva i da napuni baterije za svakodnevni stres i guzvu.
:girl_in_love:
0

#4 Ekolog  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 226
  • Pridružio se: 13.08.11

Napisano: 18.08.11, 08:09

Drago mi je da je neko imao pozitivno iskustvo.
Konkretno nase iskustvo sa smestajem je negativno, jer su prostorije koje se izdaju prljave.
Koliko god da je covek opusten i pozitivan, to mu kvari odmor.
Nije mi namera da prenosim svoje negativno iskustvo, jer ocigledno da ima ljudi koji su se lepo proveli, ali su verovatno znali sta ih tamo ceka. Mi nismo.
Pored svega toga priroda je prelepa, to niko ne osporava. :yes:

I nesto o samoj banji..

Zvonacka banja nalazi se na jugoistoku Srbije, nedaleko od Pirota, izmedju planine Ruj, Vlaske planine i Greben planine, na 680 m nadmorske visine. Po nekim zapisima moze se pretpostaviti da su banjsku vodu Zvonacke banje koristili vladari koji su ziveli na ovim prostoru Balkana jos u desetom veku. Za ovu vodu smatra se da pre svega pozitivno utice na nervnim sistem. S obzirom na prirodni ambijent i izraziti efekat vazdusne banje, celokupna sredina je odlicna za opustanje i odmor.
Veoma impresivan je kanjon reke Jerme, najstrmiji i sa najvisim liticama u Srbiji, kroz koji se prolazi kada se dolazi iz smera Pirota, nekoliko kilometara udaljen od banje. Veoma je poznat i manastir Poganovo koji se nalazi neposredno pre ulaza u kanjon reke Jerme. Predeo oko sela Jasenov del, neposredno uz Zvonacku banju, pruza mogusnost za setanje veoma lepim planinskim terenima na preko 1000 m nadmorske visine, kao i za gradnju ski staza.
U Zvonačkoj Banji se leče:

• bolesti lokomotornog aparata
  • nervne bolesti (neuralgije, neurastenije, psihoneuroze, vegetativne neuroze)
  • povišeni krvni pritisak
  • poremećaji periferne cirkulacije
  • reumatizam
  • menadžerske bolesti
  • klimakterične tegobe
  • upalne promene na očima

Prirodni lekoviti faktori
U banji postoje izvori mineralne vode temperature 28°C. Banja ima obeležje i klimatskog mesta zbog specifične ruže vetrova i velikog broja negativnih jona u vazduhu.

Prirodne vrednosti u okolini
U neposrednoj blizini banje je živopisna klisura reke Jerme. Greben Asenovo Kale, na nadmorskoj visini od 1032 m je jedino mesto u Srbiji gde se može videti gnezdo surih orlova. Postoje mogućnosti za lov, ribolov i planinarenje po Vlaškoj i Staroj planini.

Kulturno istorijski spomenici u okolini
Manastiri Paganovo (14. vek) koji je uvršten u svetsku kulturnu baštinu i po zaštitom je UNESKO-a, zatim manastir Sukovo i Temska.
''Study nature, love nature, stay close to nature. It will never fail you.''
0

#5 Dusa  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 41
  • Pridružio se: 28.10.07

Napisano: 22.08.11, 16:54

Vec sam pisala o kanjonu Jerme, manastiru... http://forum.aladin... stir-poganovo/. Iz tog sam kraja pa nalazim za shodno i da objasnim neke stvari koliko je u mojoj moci

Hotel je divno radio, kapaciteti su uvek bili popunjeni i zakazivalo se po sest meseci unapred. Imalo je i vode i dogadjanja i svega sto bi neko zeleo. A onda je hotel iznajmljen "jednoj osobi" koja je unistila sve. Doslovce su skidani futeri, kablovi za struju, kade, lavaboi i sve prodavano u bescenje. Sve pod opravdanjem da ce biti postavljeno novo i moderno. Onda je ta osoba nestala i ostao je go beton, rusevine, jad i cemer. Naravno potom su svi digli ruke od banje. Prosle godine je banju uzeo pod svoje NN (ja ne znam o kome se radi), prvo je renovirao i popravio spoljni bazen a sada radi na hotelu. Naravno da je otvorena istraga ali... Predeo je zaista prelep, ljudi su miroljubivi i gostoprimljivi. Dajte im sansu da shvate osnove etno turizma bice sve okAttached Image: bazen.jpgAttached Image: bazeni.jpgAttached Image: sivilo necijeg nemara.jpg

Sad sam otkrila da je neko postavio na YouTube snimak unistenog hotela
0

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu