umrezavanje dva kompjutera

• Ne možete da započnete novu temu
  • Tema je zaključana

savet

#1 borisski  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Grupa: Moderator
  • Poruka: 307
  • Pridružio se: 06.01.11
  • Pol:muški

Napisano: 02.03.11, 00:42

Ovu poruku je izmenio borisski: 02.03.11, 03:37

Mnogi današnji korisnici imaju dva ili više kompjutera. Iskustvo je pokazalo da ja naj lakši način za prebacivanje podataka sa jednog na drugi komp putem mreže. Ulaganja su jako mala a koristi velike, dostupnost podatcima i mogućnost igranja video igrica u multiplayer-u. Za početak ću objasniti postupak za win XP a malo kasnije i za win 7. Ako imate neke predloge ili dodatke zamolio bih Vas da mi pošaljete putem PP a ja ću sadržaj prilagoditi i postaviti. Ovo sam Vas zamolio samo iz razloga što želim da tema bude što preglednija i korisnija.

Prvo na oba računara treba da podesiti da budu u istoj WorGrup-i to ćete uraditi na sledeci način:
Desni klik na My Computer > Properties > Computer Name > Tu ćete videti "dugme" Change... pritisnite ga i u prozoru koji se bude otvorio podesite ime radne grupe (POSTUPAK PONOVI NA OBA RAČUNARA)

Primer za podešavanje radne grupe
Attached Image: Workgroup.JPG Slika 1Kada ste podesili workgroup, možete preći na podešavanje mrežnih kartica...

Napomena: na oba računara treba imati po jednu "slobodnu" mrežnu karticu (koju trenutno ne koristite)

Mrežne kartice ćete podesiti na sledeći način:
Start > Control Panel > Netvork Connections > Desni klik na "slobodnu" mrežnu karticu > Propertise > Generals > Internet Protocols (TPC/IP) <levi klik> >Properties > Generals > Use the folowing ip Adress >
Tu ćete podesiti:

ZA DESKTOP 1

IP ADRESS: 172.16.0.1
Subnet mask: 255.255.0.0
Ostalo ostavite prazno

ZA DESKTOP 2 ili laptop

IP ADRESS: 172.16.0.2
Subnet mask: 255.255.0.0
Ostalo ostavite prazno

Primer za podešavanje Network Connections (Network Places)

Attached Image: NP.JPG Slika 2Za povezivanje mrežnih kartica (računara) koristite Crossover (ukršteni) mrežni kabal znači UTP Cat 5e.
Šema za pravljenje Crossover mrežnog kabla:
Attached Image: bbsm_lvl2spprt3.gif Slika 3Sada Vam je ostalo samo da svaku particiju koju želite da vidite na "mreži" podelite(share).Znači idete na start, My Computer i dobijate sledeću sliku.
Attached Image: filesharing01a.gif Slika 4Kao što slika pokazuje desni klik na celu particiju ili neki folder kome želite da pristupite preko mreže. I to nas dovodi do sledeće slike. Attached Image: image9a.gif Slika 5U polje "Share name" unesite oznaku particije ili foldera koji delite a polje "Comment" možete ostaviti prazno. Ovaj postupak treba ponoviti za sve čemu želite da pristupite preko mreže. Kada ste sa ovim postupkom završili kilknite na "permisions". Sada treba da otkačite Full control ali samo za Allow. Attached Image: image24a.gif Slika 6
Kliknite na "add" i sada treba da pronađete Vaš drugi kompjuter preko mreže, da ga označite a zatim kliknite na OK. Sad ste se vratili na prozor kao na slici 6, označite opet Vaš drugi kompjuter i kliknite na PERMISIONS i opet treba da otkačite ALLOW FULL CONTROL. To je to i sad možete da uživate. Pozz

Uskoro sledi uputstvo za win 7.
Vodite ljubav a ne rat.
0

#2 borisski  Korisnik je offline

• III - Discentes

Napisano: 02.03.11, 11:43

Ovu poruku je izmenio borisski: 05.03.11, 19:21

Naš drugar Lucifer mi je preporučio da dodam da ako ste umrežili kompjutere preko rutera da onda ne radi deljenje interneta.

Evo ovako. Procedura koja je opisana na slici dva je ista s' tim da u treću kolonu morate da unesete IP adresu rutera, znači na oba kompjuera treba da unesete isti broj. U principu to bi tako trebalo da funkcioniše. U slučaju da ne radi tu sam da pomognem.
Da pojasnim inernet dobijate direktno na ruter koji dalje deli i mrežu i net.

Postoji mogućnost da opet nemate pristup internetu onda znači da morate pravilno konfigurisati sam ruter.
Vodite ljubav a ne rat.
0

#3 dr.strong  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Grupa: Član
  • Poruka: 18
  • Pridružio se: 27.12.10

Napisano: 04.03.11, 20:24

sobzirom da danasnji kompjuteri pa i oni unazad 8 godina imaju svi integrisani ethernet port tj. mreznu karticu, UPT kabl ne mora da bude "ukrsten"
0

#4 borisski  Korisnik je offline

• III - Discentes

Napisano: 04.03.11, 22:41

U pravi si da ne mora ali su manje brzine prenosa podataka sa kompjutera na kompjuter. Kad se "ukrste" današnje gigabitne kartice dolaze do punog izražaja. Probao sam obe varijante.
Vodite ljubav a ne rat.
0

#5 dr.strong  Korisnik je offline

• I - Tirones

Napisano: 05.03.11, 16:33

Ovu poruku je izmenio dr.strong: 05.03.11, 16:37

mozda i ovo pomogne?

spominjete router..pa evo ovako...

Router u supstini usmerava pakete izmedju dve lokacije udaljene i kontrolise ko sme da izlazi i ulazi u mrezu a svitch - hub sluzi da poveze local area network to su mreze na nivou zgrade tj. objekta.

Router je software based masina koja daje opciju da se kontrolise sta izlazi na net tj ulazi isto tako router je gateway iz networka na druge netvorke i obrnuto. Router se koristi za povezivanje dve razlicite LAN mreze ili WAN. Router se koristi da prikljucis lokalne LAN na Internet odnosno ISP. Tu se mogu koristiti QoS ili Access List za kontorlu podataka koji su dopusteni da idu na net ili obrnuto. Uglavnom ako imamo samo par kompjutera koristi se Linksys 10/100 router/switch sto je vise nego dovoljno, ali jedini je problem sto se samo 4 kompjutera moze spojiti na ove kucne router kutije.

Switch- nub je hardware based masina koja salje podatke izmedju kompjutera veoma brzo.
Sto je i dovoljno za umrezavanje 8 kompjutera, jer su vecinom i 8-mo portni.
Za izlazak na net dovoljna je jedna air link antenica i svih, recimo 8 kompjutera u mrezi imace net... bez routera
0

#6 borisski  Korisnik je offline

• III - Discentes

Napisano: 05.03.11, 19:18

Dr Strong, kad si već dao neko objašnjenje zamolio bih te ako ti nije problem da napraviš korak po korak uputstvo za umrežavanje preko rutera. Nemoj da se ljutiš, cenim svaki trud ali sam temu zamislio kao detaljno uputstvo za umrežavanje a ne da opisujemo opremu koja se koristi za umrežavanje. Nadam se da me razumeš!
Vodite ljubav a ne rat.
0

#7 spooky  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1558
  • Pridružio se: 31.01.11

Napisano: 05.03.11, 20:29

A preko kog rutera konkretno? Znaš li koliko različitih rutera postoji?
"If women are able to fake orgasm, we are than able to fake the whole relationship."
0

#8 borisski  Korisnik je offline

• III - Discentes

Napisano: 06.03.11, 02:40

Znam, mali milion. To je razlog zašto ja nisam detaljno objašnjavao proceduru, na jednom je ovako a na drugom sasvim drugačije. Ako neko bude imao problema sa nekim ruterom nek naznači model i biće sređeno.
Vodite ljubav a ne rat.
0

#9 dr.strong  Korisnik je offline

• I - Tirones

Napisano: 06.03.11, 11:13

Ovu poruku je izmenio dr.strong: 06.03.11, 11:45

slazem se..sa pokretacem ove teme... treba opisati kako se umrezava
da se razgranici LAN i WAN. Sta je tema?
Umrezavanje u LOCAL AREA NETWORK je umrezavanje kompjutera, a u WAN-u je umrezavanje izmedju routera, a ne kompjutera.
NPR. imam u LAN-u 8 kompjutera i zelim ih povezati sa kompjuterima u drugom gradu ili u drugoj zgradi sa x (nepoznatim brojem) kompjutera.
To cu uraditi "uparivanjem" routera iz jedne sa routerom iz druge mreze.
Mogu se umreziti i kompjuteri iz jedne mreze sa kompjuterima iz druge ako se u jednom kompu ubaci jos jedna mrezna kartica u PCI slot i taj kompjuter simulira server, ali otom potom...
Inace nekada sam to radio u WIN, jer vec par godina koristim LINUX
pozdrav

mozda i ovaj link nekome pomogne??

http://www.raymond.c...ireless-router/
0

#10 dr.strong  Korisnik je offline

• I - Tirones

Napisano: 06.03.11, 11:29

mozda i ovo nekome pomogne?

Ako postoji samo jedno mesto sa kojeg se moze spojiti preko wirelessa na router koji je spojen na net (router od zgrade i ne moze se doci fizicki do njega). Ako imate laptop koji ima wireless i jedan desktop komp ili vise njih koji se preko kabla treba spajati. Treba sve kompjetere spojiti preko huba zajedno u LAN i onda koristiti laptop za spajanje sa wirelessom na router, a ostali da preko njega idu na internet.

konektovali ste se laptopom na wireless tj net. Onda na laptopu za wireless konekciju napravi sharing (desni klik na Wireless konekciju i odes na tab SHARING) i stavi se na Local Area Network i on ce ti automatski podesiti IP adresu 192.168.0.1.

I to je to sto se tice laptopa.

Sada na ostalim kompovima konfiguracija interfejsa bi trebala biti slijedeca:

IP address:
192.168.0.x
Subnet:
255.255.255.0
Getaway:
192.168.0.1

E sada DNS probajte ili 192.168.0.1 ili uspisi DNS od interneta koji je na tom ruteru

T-com:
195.29.150.3 naprimjer...

Ili googleov (koji mora svakako raditi)
8.8.8.8

BITNO:
Paziti da ti IP Address ne bude ISTA na racunarima.
sve ostalo mora biti isto.
0

#11 dr.strong  Korisnik je offline

• I - Tirones

Napisano: 06.03.11, 11:41

Ovu poruku je izmenio dr.strong: 06.03.11, 11:46

umrezavanje
kao sto sam vec napisao ako se umrezavaju 2 racunara, ne treba vam switch, nego
samo utp(unfinished twisted pair)kabal, podrazumeva se da vasa maticna ploca
ima integrisanu mreznu kartu, u slucaju da nema kupite je, najobicnija kosta 5evra
hardverski deo posla:
-povezivanje 2 racunara:
ovo je najjednostavniji deo posla, trebate samo spojiti utp kablom 2 racunara, tj.
njihove mrezne karte
-povezivanje 3 ili vise racunara:
trebate spojiti sve racunare na switch(kosta od 20 i vise evra)
softverski deo posla:
u windowsu trebate konfigurisati ip adrese i tcp/ip protokol, to cete uraditi na
sledeci nacin:
start>control panel>network connections>local area connection>properties>dupli klik
na internet protocol.sad ste otvorili prozor gde cete upisati ip adrese
cekirajte "use the following ip adresses"
ip adress:10.10.10.01
subnet mask:255.0.0.0
default gateway:10.10.10.50
preferred dns server:10.10.10.51
alternate dns server:10.10.10.52
nakon toga kliknite na ok i pozeljno je restartovati racunar
napominjem da umesto broja 10 mozete napisati i druge brojeve, ovo trebate
upisati u sve racunare, samo sto ip adresa na drugom racunaru treba biti drugacija,
treba biti:10.10.10.02, na trecem treba biti 10.10.10.03 itd.
nakon toga idete na:start>control panel>network connections>set up a home or a small
office network>next>next>cekirate drugu stavku(mada moze i prvu, pogledajte zasto ona sluzi)
next>ovde opet od vas zavisi sta vam treba>next>napisite ime kompjutera>next>
workgroup name:napisete kako ce vam se zvati mreza-napomena:na svim racunarima morate
napisati isti workgroup>next>next>just finish the wizard>next>finish>trebate restartovati
racunare i gotovo 8)
0

#12 spooky  Korisnik je offline

• V - Legionarii

Napisano: 06.03.11, 18:05

Kao prvo nije "GETAWAY" nego "GATEWAY".

I šta će DNS za najobičnije umrežavanje računara?

U mnogim slučajevima nije potrebno čak ni stavljati nikakve IP adrese, već samo napraviti workgroup, dati unique name kompjuteru, šerovati određene foldere.. reci ga da su 2 ili više XP professional sistema u pitanju. Zavisi koliko su mrežne kartice sposobne da koriste dhcp.
"If women are able to fake orgasm, we are than able to fake the whole relationship."
0

#13 dr.strong  Korisnik je offline

• I - Tirones

Napisano: 06.03.11, 21:27

View Postspooky, on 06.03.11, 18:05, said:

Kao prvo nije "GETAWAY" nego "GATEWAY".

I šta će DNS za najobičnije umrežavanje računara?

U mnogim slučajevima nije potrebno čak ni stavljati nikakve IP adrese, već samo napraviti workgroup, dati unique name kompjuteru, šerovati određene foldere.. reci ga da su 2 ili više XP professional sistema u pitanju. Zavisi koliko su mrežne kartice sposobne da koriste dhcp.

u pravu si sto se tice GATEWAY samo sam na jednom mestu pogresno napisao... ali prihvatam prepucavanje, jer vidim da ti je to zaparalo oko... a DNS je zbog routera... ali ok...
0

#14 borisski  Korisnik je offline

• III - Discentes

Napisano: 06.03.11, 22:18

Umrežavanje je umrežavanje, žično ili bežično. Ja više volim bežično ako mi treba samo net na laptopu a ako treba da "pokupim" nešto veliko sa desktopa onda koristim žicu zbog brzine. Gigabit je ipak gigabit.
Vodite ljubav a ne rat.
0

#15 spooky  Korisnik je offline

• V - Legionarii

Napisano: 06.03.11, 22:31

Ovu poruku je izmenio spooky: 06.03.11, 22:32

View Postdr.strong, on 06.03.11, 21:27, said:

u pravu si sto se tice GATEWAY samo sam na jednom mestu pogresno napisao... ali prihvatam prepucavanje, jer vidim da ti je to zaparalo oko... a DNS je zbog routera... ali ok...

Ne, nije prepucavanje, moja greška, nisam to trebao da izdvojim jer si ipak, na jednom mestu zamenio slova, nadam se da ne zameraš... :)

A što se DNS-a tiče, za šta će nekome dns ako ne deli internet konekciju sa ostalim računarima?

Btw, nije meni cilj da se prepucavam oko bilo čega, samo mi je malo onako, smešno što pokušavate da zakomplikujete obojica tako prostu, a s' druge strane - već zamršenu stvar. Kompletna filozoifija oko IP protokola i oko mreže zahteva malo profesionalniji pristup pa i način formatiranja teksta (objašnjenja) oko procedure, koja u praksi jeste drugačija od slučaja do slučaja.

@borisski

Kakve veze ima dal' je 100mbps ili 1gbps u lokalu ako hard diskovi nemaju više od 16mb bafera? Gigabit je gigabit reče...
0

#16 borisski  Korisnik je offline

• III - Discentes

Napisano: 06.03.11, 22:39

Druže upotrebi prostu matematiku. Ako je 100Mbit onda je naj veća brzina prenosa 12, 5MBajta a u slučaju 1Gbit naj veća brzina prenosa u teoriji je 128MBajta a u praksi oko 60MBajta. Razlika je više nego očigledna.
Vodite ljubav a ne rat.
0

#17 spooky  Korisnik je offline

• V - Legionarii

Napisano: 06.03.11, 22:41

Ovu poruku je izmenio spooky: 06.03.11, 22:45

Dobro.

Ajd' sad ti lepo upotrebi ne matematiku, već prostu logiku.

Hard disk od 5400 rpm (notebook) i gigabitni lan.

Osim toga, sam sebe buniš. Kažeš da je gigabitni prenos ipak gigabitni a hard disk ne može da ti izgura ni 30 MB per second... Otprilike..

Sve to pada u vodu ako koristiš lude ssd zezalice ili neki fino naštelovani RAID.
:)

Onda ti je 1gbps isplativ, to jest, imaš vajde od njega.
0

#18 borisski  Korisnik je offline

• III - Discentes

Napisano: 06.03.11, 22:56

Ja sam napisao oko 60, znači da postiže tu brzinu kod mene. Ne pričam napamet.
Vodite ljubav a ne rat.
0

#19 dr.strong  Korisnik je offline

• I - Tirones

Napisano: 06.03.11, 23:50

to i ja tvrdim da je sve od slucaja do slucaja, a i sve zavisi sta se konkretno zeli povezati... tj postici
pozdrav svima...
0

#20 Dane Klasnja  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 1
  • Pridružio se: 09.02.09

Napisano: 05.07.11, 20:36

Molim vas da mi pomognete kako da umrezim zicanim putem dva kompjutera'?
od opreme imam uredjaj svich, adapter i sve kablove molim kako se to radi i dali moze sa svichem majstor kaze da nemoze a cuo sam da moze molim pomoc HVALA
0

• Ne možete da započnete novu temu
  • Tema je zaključana