Olivera Marković

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

diva srpskog i jugoslovenskog glumišta

#1 Zeleni Zub  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Grupa: Član
  • Poruka: 564
  • Pridružio se: 12.09.07
  • Pol:muški

Napisano: 21.11.08, 15:43

• Attached Image: olivera_markovic1.jpg
Olivera Marković je srpska glumica. Rođena je u Beogradu 3. maja 1925. godine. Pored pozorišta i filma bavila se i pevanjem naročito romansi. Igrala je u svim žanrovima. Prema anketi "Večernjih novosti" nalazi se na petom mestu najvećih srpskih glumica 20. veka.

Imala je samo devet godina kada je u Niškoj Banji osnovala "pozorišnu grupu" u kojoj je bila glavna glumica, rediteljka, autor tekstova i upravnica.

Akademiju je upisala 1948. godine i studirala kod Mate Miloševića. Član je Beogradskog dramskog pozorišta od 1951. godine. Tokom karijere ostvarila je preko 150 uloga u pozorištu i snimila više od 50 filmova.

Oliverin sin Goran Marković je filmski i pozorišni režiser. Njen prvi suprug i otac Gorana je glumac Rade Marković. (Izvor: wikipedia)

Trenutno, glumica Olivera Marković je u teškom zdravstvenom stanju, zbog čega nedavno nije mogla da prisustvuje premijeri filma „Turneja", koji je režirao njen sin Goran Marković.

Jedna od najboljih glumica u istoriji srpske kinematografije pre izvesnog vremena je izašla iz bolnice i trenutno se nalazi na kućnom lečenju, ali je gotovo nepokretna i pod stalnom je negom dežurnog medicinskog osoblja.

Neke od njenih uloga u filmovima i serijama:
Kosarkasi
Pad u raj
Mali svet
Mrtav 'ladan
Porodicno blago
Seljaci
Ranjena zemlja
Raskrsce
Srecni ljudi
Otvorena vrata
Urnebesna tragedija
Policajac sa Petlovog Brda
Bice bolje
Bolje od bekstva
Obracun u kazino kabareu
Velika frka
Tito i ja
Zikina zenidba
Bulevar revolucije
Tesna koza 4
Bolji zivot
Zaboravljeni
Balkan ekspres 2
Sabirni centar
Poslednji krug u Monci
Bolji zivot
Gospodja ministarka
Braca po materi
Dogodilo se na danasnji dan
Vec vidjeno
Obecana zemlja
Razvod na odredjeno vreme
Balkan ekspres
Moj tata na odredjeno vreme
Idemo dalje
Rad na odredjeno vreme
Majstori, majstori!
Petrijin venac
Nacionalna klasa
Poletarac
Sumnjivo lice
Grlom u jagode...

Obozavao sam kao klinac da gledam filmove u kojima igra, uvek je bila simpaticna, pogotovo kada se setim njene uloge iz Boljeg zivota i balkan ekspresa :scratch_one-s_head:
...Zeleni Zub se ne razlikuje mnogo od svojih prijatelja,
mandraka, fantoma i betmena.
Svestan svoje super moci,
Zeleni Zub poseduje istancan smisao za humor
kojim izbezumljuje svoje protivnike
a njih naravno ima mnogo...
0

#2 Lidija Vuksanović  Korisnik je offline

• VII - Cornicen
  • Poruka: 3370
  • Pridružio se: 04.04.08
  • Pol:ženski

Napisano: 21.11.08, 15:55

Olivera Marković je zaista jedna od najboljih naštih glumica. Ne znam da li se sećate dečje emisije: "Neven" u kojoj je takođe glumila?

Lidija
0

#3 Bjanka  Korisnik je offline

• IX - Tesserarius
  • Poruka: 5328
  • Pridružio se: 26.10.08

Napisano: 24.11.08, 20:23

Drag mi je i njen Goran.
0

#4 Black Mamba  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 176
  • Pridružio se: 26.02.08

Napisano: 30.11.08, 22:52

Ona je super lik, bas mi je zao sto sam cula da je jako bolesna :good:
Inace mi je jedna od njenih omiljenih uloga Balkan ekspres..
0

#5 Jaca  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1340
  • Pridružio se: 10.10.07

Napisano: 07.05.09, 11:40

Jedna od nasih najboljih glumica. Ja je bas volim, vecina uloga joj je bila super
Life Is Too Short To Fuck Ugly People !
0

#6 Mara

• Grupa: Gost

Napisano: 26.01.11, 17:52

.. I dobra pecačica Romansi..

0

#7 Nenad 1977  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1587
  • Pridružio se: 04.08.10

Napisano: 03.02.11, 14:23

Po svim kombinacijama najbolja glumica. Ona je "zenski" Zoran Radmilovic. Definitvno najveca carica medju glumicama.
0

#8 Bjanka  Korisnik je offline

• IX - Tesserarius
  • Poruka: 5328
  • Pridružio se: 26.10.08

Napisano: 02.07.11, 17:46

*
POPULAR

• Attached Image: images.jpg
R. I. P.

Posle duge i teške bolesti, u Beogradu je danas u 87. godini preminula Olivera Marković, saopštilo je Narodno pozorište u Beogradu.
Slavna umetnica rodila se u Beogradu 3. maja 1925. godine. Ljubav prema teatru pokazivala je u najranijem detinjstvu da bi za vreme okupacije, sa grupom vršnjaka-gimnazijalaca i studenata, počela da sprema predstave na Kolarčevom univerzitetu i u beogradskim stanovima.

Prvi film "U planinama Jugoslavije" snima već 1945. godine. Član je Omladinskog, pa Akademskog pozorišta, a 1948. postaje jedan od studenata prve generacije Pozorišne akademije, u klasi Mate Miloševića.
Sledeće godine postaje član Beogradskog dramskog pozorišta, u kojem igra i diplomsku predstavu, "Poslednji" Maksima Gorkog (1952). Posle kraćeg angažmana u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu, 1967. godine postaje član Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je ostvarila više od trideset značajnih uloga, počev od Darje u "Tihom Donu", preko Maše u Tolstojevom "Živom lešu", Agafje u Gogoljevoj "Ženidbi", Aleksandre u Anujevoj "Kolombi", Juliške u Nušićevom "Putu oko sveta", Libere u Goldonijevim "Ribarskim svađama", Arkadine u Čehovljevom "Galebu", Babe u "Gorskom vijencu", Gospođe Olge u istoimenom komadu Milutina Bojića, Gospođice Jece Đerman u "Kako zasmejati gospodara" Vide Ognjenović, Filamente i Madam Parnel u Molijerovim "Učenim ženama" i "Tartifu", do Brehtove Majke Hrabrosti, Nušićeve Živke ministarke i Stankovićeve Koštane.
U penziju je otišla 1989, a poslednju premijeru na matičnoj sceni igra 1998. godine (uloga Mame u Makdoninom komadu "Sakati Bili sa Inišmora"). Nagradu Narodnog pozorišta je dobila dva puta, za uloge Majka Hrabrost (1972) i Klara ("Leda", 1978). Najveće priznanje koje dodeljuje Nacionalni teatar, Plaketu, dobila je 1988. godine.
Olivera Marković je i na drugim teatarskim scenama širom bivše Jugoslavije ostvarila veliki broj uloga. Pored priznanja u matičnom Teatru, dobitnica je i Specijalne nagrade na Danima Komedije, Oktobarsku nagradu grada Beograda, Plakete "Mata Milošević" i "Dobrica Milutinović" te Dobričin prsten.
U impozantnom opusu od 63 snimljena filma, izdvajamo: "Sumnjivo lice", "Poslednji kolosek", "Vlak bez voznog reda", "Uzavreli grad", "Dr", "Kozara", "Put oko sveta", "Sibirska ledi Magbet" (režija Andžej Vajda), "Nacionalna klasa", "Petrijin venac", "Majstori, majstori", "Moj tata na određeno vreme", "Balkan ekspres", "Već viđeno", "Braća po materi", "Sabirni centar", "Urnebesna tragedija". Među filmskim nagradama ističu se Srebrna i dve Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli, te "Slavica" za ukupni doprinos razvoju filmske umetnosti.
Za televiziju je snimila 13 drama, 26 serija i više šou-programa, a ostvarila je i pedesetak uloga u radio-dramama. Najšira publika je pamti kao vrsnu, po mnogima najbolju pevačicu ruskih romansi i šlagera.
Olivera Marković je bila je udata za glumca Radeta Markovića, koji je preminuo u septembru 2010. godine. Njihov sin je poznati filmski i pozorišni reditelj Goran Marković.
1

#9 Mara  Korisnik je offline

• VII - Cornicen
  • Poruka: 3085
  • Pridružio se: 12.05.11

Napisano: 02.07.11, 21:19

R. I. P.
0

#10 Garfield  Korisnik je offline

• IX - Tesserarius
  • Grupa: Moderator
  • Poruka: 5708
  • Pridružio se: 27.04.09

Napisano: 03.07.11, 00:57

R. I. P.
Nestao mi potpis.Poštenom nalazaču lajkujem 1 komentar.......
0

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu