Imala je samo devet godina kada je u Niškoj Banji osnovala "pozorišnu grupu" u kojoj je bila glavna glumica, rediteljka, autor tekstova i upravnica.
Akademiju je upisala 1948. godine i studirala kod Mate Miloševića. Član je Beogradskog dramskog pozorišta od 1951. godine. Tokom karijere ostvarila je preko 150 uloga u pozorištu i snimila više od 50 filmova.
Oliverin sin Goran Marković je filmski i pozorišni režiser. Njen prvi suprug i otac Gorana je glumac Rade Marković. (Izvor: wikipedia)
Trenutno, glumica Olivera Marković je u teškom zdravstvenom stanju, zbog čega nedavno nije mogla da prisustvuje premijeri filma „Turneja", koji je režirao njen sin Goran Marković.
Jedna od najboljih glumica u istoriji srpske kinematografije pre izvesnog vremena je izašla iz bolnice i trenutno se nalazi na kućnom lečenju, ali je gotovo nepokretna i pod stalnom je negom dežurnog medicinskog osoblja.
Neke od njenih uloga u filmovima i serijama:
Kosarkasi
Pad u raj
Mali svet
Mrtav 'ladan
Porodicno blago
Seljaci
Ranjena zemlja
Raskrsce
Srecni ljudi
Otvorena vrata
Urnebesna tragedija
Policajac sa Petlovog Brda
Bice bolje
Bolje od bekstva
Obracun u kazino kabareu
Velika frka
Tito i ja
Zikina zenidba
Bulevar revolucije
Tesna koza 4
Bolji zivot
Zaboravljeni
Balkan ekspres 2
Sabirni centar
Poslednji krug u Monci
Bolji zivot
Gospodja ministarka
Braca po materi
Dogodilo se na danasnji dan
Vec vidjeno
Obecana zemlja
Razvod na odredjeno vreme
Balkan ekspres
Moj tata na odredjeno vreme
Idemo dalje
Rad na odredjeno vreme
Majstori, majstori!
Petrijin venac
Nacionalna klasa
Poletarac
Sumnjivo lice
Grlom u jagode...
Obozavao sam kao klinac da gledam filmove u kojima igra, uvek je bila simpaticna, pogotovo kada se setim njene uloge iz Boljeg zivota i balkan ekspresa