- 1
- 2
Da li je percepcija boje individualna tj. da li je možda moja plava kao vaša zelena ili žuta?
Napisano: 20.01.08, 01:39
doktor stomatologije
www.MojStomatolog.Net
"No beast so fierce but knows some touch of pity.
But I know none, and therefore am no beast."
Napisano: 09.02.08, 23:21
Napisano: 09.02.08, 23:39
Kada je bila mala, moja mlađa ćerka je imala običaj da kaže da je neko ime ove ili one boje. Znači, svako ime je za nju imalo boju (valjda po zvučnosti). Bila je previše mala da bi umela to da mi objasni. Danas joj to više ne pada na pamet i ne seća se po čemu je znala boju imena.
Pitala sam se da li svi svet oko sebe vidimo na isti način.
Napisano: 10.02.08, 00:53
BlueButterfly, on 23:39, 9. February 2008, said:
Kada je bila mala, moja mlađa ćerka je imala običaj da kaže da je neko ime ove ili one boje. Znači, svako ime je za nju imalo boju (valjda po zvučnosti). Bila je previše mala da bi umela to da mi objasni. Danas joj to više ne pada na pamet i ne seća se po čemu je znala boju imena.
Da li mi stvarno drugačije vidimo svijet kada smo mali i kada nam još nije uključena svijest u percepciji spolašnjosti?
Ako je tako, to zanči da je naša svijest samo ograničavajući faktor. Nešto što se sastoji samo od pravila i ograničenja.
Zanimljiva misao, nema šta.
doktor stomatologije
www.MojStomatolog.Net
#5 sanjac
Napisano: 11.02.08, 09:16
dr. Miloš Radulović, on 0:53, 10. February 2008, said:
Ako je tako, to zanči da je naša svijest samo ograničavajući faktor. Nešto što se sastoji samo od pravila i ograničenja.
Zanimljiva misao, nema šta.
Nista nije crno ni belo, dobro i lose.
Samo ga nasa svest cini takvim.
Napisano: 02.07.08, 13:32
Odgovor za Čika Zubu: Ako je za tebe nebo zeleno a jelke plave, onda se naše percetcije boja razlikuju, t.j. ti si daltonista
(ovo je šala, naravno!)
Probudio sam se i video: život je rad.
Radio sam i shvatio: rad je radost.
Napisano: 02.07.08, 13:38
Napisano: 02.07.08, 23:32
Ja volim uglavnom hladne boje (plava 90, svetlo zelenu, sivu itd), a pogled mnogo zavisi od osećanje!
Napisano: 03.07.08, 07:03
lenjapita, on 14:32, 2. July 2008, said:
Odgovor za Čika Zubu: Ako je za tebe nebo zeleno a jelke plave, onda se naše percetcije boja razlikuju, t.j. ti si daltonista
(ovo je šala, naravno!)
Pa ne bih se složio sa tobom. Ako je boja neba koju ja vidim ona boja koju ti nazivaš zelenom, onda ja tu boju smatram za normalnom bojom. Ja sam rođen da vidim nebo kao "zelen" i uvijek sam ga vidio kao takvog. To što je opšte prihvaćeno da se boja neba označava kao plava boja ne znači da je ta plava boja ista kod mene, tebe ili bilo kog drugog.
Lidija Vuksanuvic, on 14:38, 2. July 2008, said:
Nije ovdje riječ o samim bojama i njihovim nijansama već naš doživljaj tih boja. Kad nekoga pitamo koje je boje nebo svako će kazati da je nebo plavo jer smo od malih nogu naučili da se ta boj zove plava i da sve što je te boje označavamo kao plavo. Međutim, da li je ono što ja nazivam plavim i ono što ti nazivaš plavim isto, to je ono što mene zanima.
doktor stomatologije
www.MojStomatolog.Net
Napisano: 03.07.08, 08:53
Napisano: 10.08.08, 18:08
Lidija Vuksanuvic, on 9:53, 3. July 2008, said:
Baš to... Boje su kao i ljudi i svaka za svakog ima posebno značenje... Kako bi slepom čoveku objasnili boje? Naravno, svako prema sopstvenom doživljaju... Plavu kao nežnost, crvenu kao strast, zelenu kao snagu i sl... Verovatno bi ih drugi opisali sasvim drugačije...
Napisano: 10.08.08, 21:54
čovek je željan tek ako želi.
I ako sebe celog damo,
tek tada i možemo biti celi.
Saznaćemo tek ako kažemo
reči iskrene, istovetne.
I samo onda kad i mi tražimo,
moći će neko i nas da sretne.
Napisano: 11.08.08, 21:03
čovek je željan tek ako želi.
I ako sebe celog damo,
tek tada i možemo biti celi.
Saznaćemo tek ako kažemo
reči iskrene, istovetne.
I samo onda kad i mi tražimo,
moći će neko i nas da sretne.
#16 Ole Gunnar
Napisano: 19.08.08, 15:03
Sve u svemu, mislim da cak iako nemamo isto opazanje boja, ono ne moze biti bas totalno razlicito ili proizvoljno (tvoje crveno - moje plavo, tvoje zuto - moje sivo, tvoje braon - moje roze...) vec mora postojati neka pravilnost. Kapiram da se ovo tice spektra svetlosti koje ljudsko oko registruje, pa da tu mogu postojati odredjene razlike odnosno vidljivi deo spektra moze biti pomeren u jednu ili u drugu stranu ili mozda cak na obe. Koliko se secam boje bi isle otprilike ovako: ljubicasta, plava, zelena, zuta, narandasta, crvena, a na krajevima su nama nevidljive UV i IC svetlost. Ono sto mislim da je moguce je da je ono sto ja vidim kao plavu mozda tvoja zelena, a da je tvoja plava za mene mozda ljubicasta odnosno da nam se opazanja razlikuju za malo...
E sad, naravno, ovo mozda nema veze sa mozgom, t.j. mozda sam ja nalupao gomilu gluposti, ali to je moj jedini odgovor (kad vec ne mogu da se setim proklete emisije). A moguce je da sve ovo i nema veze sa svetloscu i sa ocima vec samo sa mozgom, a kao sto znamo mozak je jedna jako cudna stvar o kojoj mi uglavnom pojma nemamo...
Napisano: 31.08.08, 10:24
Napisano: 26.10.08, 15:38
Napisano: 18.11.08, 08:27
BlueButterfly, on 23:39, 9. February 2008, said:
Tačno Mirjana, to je i moja ćerka govorila.
Napisano: 18.11.08, 11:09
Čomi, on 10:24, 31. August 2008, said:
Nazalost tako je, nas mozak ih menja jer menjamo dozivljaj svega pa i boja.. Sve bledi, a tolerantnost se smanjuje i ogranicava nas. Sto smo stariji mislimo da smo realniji a u stvari..
Tako i boje postaju sve bledje, tj manje im se radujemo i manji ih primecujemo.
Pa i oblacimo se u sve tamnije boje... Eto.
I shvatice, kad-tad, da ne zna sta je hlad...
- 1
- 2