Prema feng shuiju srećni bambus pozitivno utiče na atmosferu u domu a dve stabljike donose ljubav, tri sreću, pet zdravlje, osam bogatstvo i devet sreću na svim poljima.
Ova biljka se vrlo lako prilagođava novoj sredini.
Ukoliko mu žute listovi to se dešava od previše svetla ili previše minerala u vodi. Zalivajte ga odstajalom ili britiranom vodom.
Ukoliko ga držite u vazi menjajte vodu barem jednom nedeljno, a možete koristiti i prokuvanu vodu.
Koliko Vam ide, , od ruke" ova biljčica?
uzgoj bambusa kod kuce
Napisano: 30.01.11, 21:53
lidija g, on 30.01.11, 20:46, said:
Ukoliko ga držite u vazi menjajte vodu barem jednom nedeljno, a možete koristiti i prokuvanu vodu.
1. Ako te ne mrzi -predstavi nam sliku tog bambusa jer ih ima, kaže gugl-37, vrsta.
2, Ne može čovek sve da zna, pa zato pita: ima li još nešto da se sazna zašto treba vodu menjati jednom nedeljno?
Da nije zato što voda dole pozeleni od nekih algi. Tako mi se ni jedna biljka, koja se kupuje u cvećari -debljine
varjače, a sa dva-tri zavijutka na vrhu, nije održala i nije mi palo na pamet da menjam vodu. Znači -ima caka!
3. Na čudjenje komšiluka, a vele da je to zbog jugozapadne strane stana, a ne moje pažnje-održala se samo nama
jedna biljka koja ima dugo stabaoce, do metar, i na vrhu, kao kišobranske zice, 15 cm tanke listove. Ne znam je li i to neka
sorta bambusa jer nema člankovito stabaoce. Ako saznam za ime-javljam!
Napisano: 31.01.11, 10:55
Ovu poruku je izmenio lidija g: 31.01.11, 10:57
Voda se mora menjati jer bambus brzo iscrpi sve hranljive materije iz nje. Dolivanjem ili još bolje promenom vode daje mu se energija. Obavezno se sipa odstajala voda zbog hlora. Voda treba da odstoji najmanje 24h.
srecni bambus
srecni bambus
Napisano: 31.01.11, 17:13
Azijski obicaj da se "lucky bamboo" kupuje pred kinesku Novu godinu, da se unosi u nov stambeni ili poslovni prostor izgleda da se preselio i kod nas. I dok ga ovi prvi gaje jer veruju (Zen) da donosi uspeh i napredak u karijeri, mi ga tek otkrivamo i unosimo u "svoj zivot" pre svega zbog neverovatne lakoce odrzavanja.
Bilo da je u pitanju solo biljka, stap sa zelenom cubom na vrhu, ili da je oblikovan kao uredno slozena i vezana skulptura-pagoda u plitkoj posudi, zahtevi ove biljke su minimalni - u obicnoj vodi (kao rezano cvece), bez zemlje, trajace godinama! Najlepsi su primerci kojima se voda menja ili samo dodaje svake nedelje. Nema potrebe za prihranjivanjem, mada mu se moze dodati tecno djubrivo s vremena na vreme.
Bambus se veoma lako adaptira na novu sredinu i sto je najvaznije ne trazi puno svetla, pa se moze gajiti i u relativno mracnim prostorijama (potkrovlja, kupatila i sl.), odnosno tamo gde druge biljke ne izdrze. Takodje, ova biljka je tolerantna i na veliki raspon temperature (od 15 do 32 stepena C).
Sve ove osobine cine "bambus srece" jednom od najzahvalnijih, ako ne i najlaksom za odrzavanje sobnom biljkom. Uz to, Feng shui naglasava njegovu izrazitu simboliku: smatra se da on stvara pozitivnu energiju u okruzenju, da pozitivno utice na zdravlje ljudi jer umiruje i harmonizuje, da poboljsava emocionalne veze kroz energiju koju stvara...
Bilo da je u pitanju solo biljka, stap sa zelenom cubom na vrhu, ili da je oblikovan kao uredno slozena i vezana skulptura-pagoda u plitkoj posudi, zahtevi ove biljke su minimalni - u obicnoj vodi (kao rezano cvece), bez zemlje, trajace godinama! Najlepsi su primerci kojima se voda menja ili samo dodaje svake nedelje. Nema potrebe za prihranjivanjem, mada mu se moze dodati tecno djubrivo s vremena na vreme.
Bambus se veoma lako adaptira na novu sredinu i sto je najvaznije ne trazi puno svetla, pa se moze gajiti i u relativno mracnim prostorijama (potkrovlja, kupatila i sl.), odnosno tamo gde druge biljke ne izdrze. Takodje, ova biljka je tolerantna i na veliki raspon temperature (od 15 do 32 stepena C).
Sve ove osobine cine "bambus srece" jednom od najzahvalnijih, ako ne i najlaksom za odrzavanje sobnom biljkom. Uz to, Feng shui naglasava njegovu izrazitu simboliku: smatra se da on stvara pozitivnu energiju u okruzenju, da pozitivno utice na zdravlje ljudi jer umiruje i harmonizuje, da poboljsava emocionalne veze kroz energiju koju stvara...
Napisano: 31.01.11, 18:17
Znas li da li bambus ako se polomi, moze da prezivi?
Tj da li da ga ostavim i dalje u vodu ili je za bacanje?
Tj da li da ga ostavim i dalje u vodu ili je za bacanje?
Life Is Too Short To Fuck Ugly People !
Napisano: 02.02.11, 22:07
Ne znam zašto meni nikad ne ide, , od ruke"...
Imam pitanje:, , Ako poteraju dve stabljike da li mogu da odsečem jednu i stavim u vodu da pusti korenje?"
Imam pitanje:, , Ako poteraju dve stabljike da li mogu da odsečem jednu i stavim u vodu da pusti korenje?"