O mentalnom zdravlju naroda

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Da li sami sebe sludjujemo ili nas jos neko zaludjuje?

#1 Paola

• Grupa: Gost

Napisano: 05.01.11, 02:30

O mentalnom zdravlju naroda

Autor: Dragan Popadic, profesor socijalne psihologije Filozofskog fakulteta, Beograd

Citat

Uloga vlasti

Za vlast koja zeli da ima sto vecu kontrolu nad gradjanima, razvijanje sujeverja kod
podanika i iskoriscavanje vec postojeceg ili podstaknutog sujeverja pruza mogucnost
lake i efikasne manipulacije.

Kakvu funkciju mogu da imaju ovakva namerna zaludjivanja? Odgovori skoro da se sami
namecu.

Manipulacija preko praznoverja, samim tim sto se ne zasniva na prisili i nije ocigledna,
izaziva manji otpor i podozrenje, a sredstva kontrole su krajnje ekonomicna.
Prorocanstva se lako smisljaju i ne podlezu nikakvim ogranicenjima, uverljivost im se ne
zasniva na argumentaciji vec na medijskoj popularnosti proroka...

Paranoidni dozivljaj sveta, na individualnom nivou, proistice iz mucnog osecanja izolovanosti i nemoci i zavrsava u covekovoj ideji o
vlastitoj izuzetnosti i velicini i uverenju da je predmet sveopste mrznje, proganjanja i zavera.

U situaciji svetske izolovanosti bez presedana, realnog konflikta koji je eskalirao do serije ratova a sirio se do sukoba sa medjunarodnom zajednicom,
paranoidni stav jeste osnovna crta javnog diskursa koji se prosto nudi da izolovanost i propadanje lako opravda vlastitom izuzetnoscu i mrznjom okoline.

Ceo tekst:

http://www.dps.org.r... 0448c38edf6f98b

Do 1989. proroci, astrolozi, bacaci olova, tarota... prakticno su bili mislena imenica, pogotovo na TV i novinama. (Ja se ne secam cak ni kritickih osvrta na sve to - kao da nisu ni postojali.) A onda je krenula lavina... I to na - "Politici"! Po navodima gornje studije - cak je 80 proroka prodefilovalo (samo) ovim studijem!! Ko to nije gledao - ne vredi ni opisivati. I tako je to teklo... 10 godina. Dobro smo uopste i ostali citavi, pogotovo kad se doda i sve ostalo sto je protutnjalo. Onda i iracionalnost ljudi postaje mnogo lakse objasnjiva - sve je to bilo jako dugo i jako precizno negovano. (Otprilike u isto vreme je krenuo i surovi talas turbo-folka, na prakticno svim stanicama - a ukinuti svi kvalitetni programi: za decu, obrazovni, putopisni, muzicki.. I - krug se zatvorio. Tesko je sve to racionalno opravdati.)
0

#2 šamur  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Grupa: Član
  • Poruka: 1455
  • Pridružio se: 17.02.10
  • Pol:muški

Napisano: 06.01.11, 12:29

Nisam baš shvatio ideju teme, a pogotovo nisam razumeo "studiu"

A i nije tačna tvrdnja da do 89. nije bilo astrologije i proricanja. Da li si čula i čitala, recimo o Vangi.
0

#3 Paola

Napisano: 06.01.11, 17:30

Koliko je bar meni poznato - nijedna od svih "grana" parapsihologije, kojima se bavimo i na ovom bordu - nije priznata kao nauka, i u naucnom svetu se smatra praznoverjem (sujeverjem). Prema tome - moja tema je samo nalicje iste price, pogled br. 2, drugo vidjenje istog fenomena. Ne razumem sta tu nije jasno. Doticni covek je profesor socijalne psihologije na Filozofskom, dakle neko kome je POSAO da se bavi slicnim fenomenima u drustvu, pa je zato i napisao ovu studiju, osvetljavajuci tako ovu oblast u potpuno drugom svetlu - kada se pocne zloupotrebljavati od strane zvanicne vlasti. Ako jedna "Politika", (i to tadasnja!) dovede 80 "proroka" i zamlata u svoj studio, i pusti ih da 10 godina "vezu" - onda to nesto i znaci.

Ja, naravno, nisam rekla da proroka i astrologa nije bilo i ranije - poenta je bila da se nisu pojavljivali na TV i svim mogucim medijima, neprekidno. A to znatno menja celu pricu. Kroz celu ljudsku istoriju - broj velikih proroka (?!) je mogao da stane na prste jedne ruke. Ovde su se rojili u stotinama. I svi su pricali istu pricu.

Pa sad - ko sta zakljuci.
0

#4 Mara

Napisano: 06.01.11, 23:32

Ovu poruku je izmenio Mara: 06.01.11, 23:33

Juče sam videla temu, pročitala studiju (ali na brzinu), misleći da ću imati strpljenja još jednom da pročitam kada budem pisala u temi, nisam ponovo čitala, pisaću onako kako mi naviru misli.
Kao prvo, mislim da je tema trebalo biti smeštena u Forum "Društvo" jer je ovo masovna pojava, ne spada u ezoteriju, mislim da je opšte prihvaćena, česta i poželjna pojava.

Svaku društvenu krizu prate slične pojave, poplave magova, vidovnjaka, iscelitelja, proroka... Svi su "sigurni", "provereni" i nekome su "pomogli".

Sve je počelo raspadom države, padom morala, manjom željom i gubitokom snage da se očuva porodica kao osnovna ćelija društva.
Naglo ekosnomsko slabljenje države, tranzicija, mobilizacije, bombardovadovanje, doneli su niz problema pojednicu, porodici, društvu..

Nacija je depresivna. Po statistikama više od 55% stanovništva Srbije pati od depresije. Šta je sa onim ljudima koji nisu zatražili stručnu pomoć, ne prepoznaju simptome, odaju se alkoholu, i tu dobijamo jednu novu problematičnu drštvenu grupu ljudi. Drogu da ne pominjemo. Porodica naglo slabi, upada u beznađe, tone...

E, tu su naši mediji: Televizije (državne i privatne), novine ozbiljne i "žuta štampa", donose nam nadu i obećavaju "bolje sutra"B)Ne smem nikako zaborati silne Kladionice gde nam je raj i novac "nadohvat ruke", samo treba ući i uložiti malo novca i "rešili" smo sve probleme.
Pored svake Kladionice, levo, desno, ispred, iza su banke, sve čuvene svetske banke koje vuku klijente za rukave nudeći ovoljne kredite, kupovine stanova, auta i rešenje svih problema..

Školu i znanje marginalizovati!!! Šta će jedam inženjer da se muči, ima odgovonost za tričavih 50-000 dinara plate kada to jedna pevaljka zaradi za jedno veče, uz sve to dobro izgleda B) i svi, brate, znaju za nju.

Ko je danas potrčko u lkoalnoj politici taj je već "neko", ekspresno će i završiti fakultet koji je započeo pre dvadesetak godina, o višim instancama vlasti neću da pišem.

Naši dragi političari sve aminuju. Treba zabavljati narod koji je u beznađu, mazati mu oči na koje je ionako već obnevideo. Ali i narod već zna "za jadac". Šta vredi što zna kada je isceđen kao limun i bezvoljan da preduzima bilo šta.
Opustiti se i čekati gde će nas bujica ostaviti okačene.

Povodom mentalnog zdravlja, otvorena je tema, mislim u forumu Drštvo, ali je tema uže tematike: mentalno zdravlje ljudi koji su bili mobilisani devedesetih i ne"brigu" države o njihovm mentalnom zdravlju i zdravlju njihovih porodica. Tu bi tek imalo šta da se piše!
Plitičari će nam umesto željenog hleba ponuditi kolače, a dotle... "Igraj narode moj"B)
0

#5 šamur  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1455
  • Pridružio se: 17.02.10

Napisano: 07.01.11, 23:08

View PostPaola, on 06.01.11, 17:30, said:

Koliko je bar meni poznato - nijedna od svih "grana" parapsihologije, kojima se bavimo i na ovom bordu - nije priznata kao nauka, i u naucnom svetu se smatra praznoverjem (sujeverjem). Prema tome - moja tema je samo nalicje iste price, pogled br. 2, drugo vidjenje istog fenomena. Ne razumem sta tu nije jasno. Doticni covek je profesor socijalne psihologije na Filozofskom, dakle neko kome je POSAO da se bavi slicnim fenomenima u drustvu, pa je zato i napisao ovu studiju, osvetljavajuci tako ovu oblast u potpuno drugom svetlu - kada se pocne zloupotrebljavati od strane zvanicne vlasti. Ako jedna "Politika", (i to tadasnja!) dovede 80 "proroka" i zamlata u svoj studio, i pusti ih da 10 godina "vezu" - onda to nesto i znaci.

Ја стварно нисам стручњак за парапсихологију, али колико знам парапсихолошки феномени се озбиљно изучавају и схватају. Само у медицини, колико је присутна, уосталом алтернативна медицина је и код нас законски изједначена са класичном.

Што се тиче дотичног професора, жалосно је да је неписмен а да је професор на БУ. Друго, нисам схватио зашто је ово студија, без икакве аргументације, пуко набрајање са гомилом произвољности и нејасноћа, без икакве критичности, један јако лош текст на нивоу лошег блога. Шта и на основу чега читалац треба да закључи, то шта је хтео да каже могао је у пар реченица са потпуно истим ефектом.

Паола, поставила си тему, без јасног става. Да ли си хтела да кажеш да је власт злоупотребљавала медије, или да сада то ради, или шта већ.
Па слуђују нас годинама и пророцима и професорима и аналитичарима и експертима и министрима и саветницима и невладиним организацијама и јоги летачима, у чему је разлика?.

View PostMara, on 06.01.11, 23:32, said:

Sve je počelo raspadom države, padom morala, manjom željom i gubitokom snage da se očuva porodica kao osnovna ćelija društva.
Naglo ekosnomsko slabljenje države, tranzicija, mobilizacije, bombardovadovanje, doneli su niz problema pojednicu, porodici, društvu..

Nacija je depresivna. Po statistikama više od 55% stanovništva Srbije pati od depresije. Šta je sa onim ljudima koji nisu zatražili stručnu pomoć, ne prepoznaju simptome, odaju se alkoholu, i tu dobijamo jednu novu problematičnu drštvenu grupu ljudi. Drogu da ne pominjemo. Porodica naglo slabi, upada u beznađe, tone...

Školu i znanje marginalizovati!!!

Ko je danas potrčko u lkoalnoj politici taj je već "neko", ekspresno će i završiti fakultet koji je započeo pre dvadesetak godina, o višim instancama vlasti neću da pišem.

Осталих 45% су болесни, имају прече бриге од депресије.

Ситуација је толико лоша да је бесмислено измишљати проблеме. Потпуно се слажем са ставом да је све почело губитком снаге породице и да ми као народ нисмо умели да тај губитак превазиђемо. Однос према знању и школи ће нас тек упропашћавати и срозавати и као друштво, али и као јединке. Уз корупцију и примитивизам, пре свега на нивоу елита, не личи ни на шта добро.

Само бих приметио да је уништавање породице почело средином прошлог века, истовремено са уништавањем села и да су комунисти то изузетно успешно спровели
0

#6 Branko Lori  Korisnik je offline

• IX - Tesserarius
  • Poruka: 5401
  • Pridružio se: 21.12.08

Napisano: 07.01.11, 23:41

Sada plaćamo danak nebrige vlasto još od 90.ih godina i "čobana " posle njih zajedno sa ovim današnjim.

90. sam otišao "Preko " I već tada mi je bilo mučno gledati visoko školovane ljude, ljude visokog senzibiliteta i obične ljude kako stoje po redovima za hranu kaladont.elementarne ljudske potrebštine...
Zatim onog blesavog Vuka kako baca raji hleb po ulicio... Strašno!
Generacije dece odrasle u turbo folk maniru, čiji su uzori bili pokojni Knele, Čenta, , Gišk, Jusa, Ljuba... čija je glavna literatura bila knjiga " Vidimo se u čituljama "

Dotuklo me kad sam vide kako visoko školovani ljudi napuštaju ovu zemlju (Tad sam znao daćemo tu cenu plaćati sledećih 50.ak godina)
Zatim dolazi BOMBARDOVANJE i sve posleratne traume.

I na kraju Ovi dripci na vlasti "Drilovani " na zapadu.

I niko, ama baš NIKO I NIKADA da se upita šta ovome narodu treba da stekne malo mira i vrati poverenje u osnovnu ćeliju društva a to je PORODICA!

Bojim se da će to takvo stanje još potrajati, a posledice ćemo plćati desetinama godina i pokolenjima generacija.

Neka nam je Bog u pomoć!
UPOZNAJ TIŠINU I TMINU
0

#7 pokorni  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 293
  • Pridružio se: 31.01.11

Napisano: 16.12.11, 23:30

Ovu poruku je izmenio pokorni: 16.12.11, 23:34

..mozda prikaciti nesto iz "X file-a", :lol:
Na unutarnje uslove dodas vanjske uticaje npr."Harfu"..pa jos vreme maksimalne aktivnosti Sunca, i eto :girl_cray2::suicide2:
0

#8 Nenad 1977  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1587
  • Pridružio se: 04.08.10

Napisano: 17.12.11, 12:07

Ovu poruku je izmenio Nenad 1977: 17.12.11, 12:09

I u psiholoskom i u parapsiholoskom smislu, ..ovaj narod-drustvo kod nas u Srbiji je tesko mentalno oboleo.

Posledica ce tek biti, nazalost, a vec su vidljive uveliko.

Tek neki broj u narodu, ne znam koliko posto, ce uspeti i uspevaju da se izbore sa stanjem u drustvu koje nije sjajno.
Opet mislim da ce doci dan kada ce ovde proci ovo tesko stanje, mada ja (i mnogi nesto stariji ili mladji) cu doziveti to, ali logicno necu imati ove godine.

Na kraju, uvek posle oluje sine sunce.
0

#9 pokorni  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 293
  • Pridružio se: 31.01.11

Napisano: 17.12.11, 22:17

Attached Image: sijalica.jpeg gde ono zaturih prirucnik za extremno prezivljavanje :friends:
Tja, ova tema ce pre biti za forum drustva ili politiku.:diablo:
0

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu