Posao na brodu - Brod za sreću kreće...

• 1
  • 2
  • Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

posao na brodu

#1 Mara

• Grupa: Gost

Napisano: 07.09.10, 18:36

Ovu poruku je izmenio Mara: 07.09.10, 18:41

Dosta mladih priča o odlasku na brod, ili su neki već na brodu i rade.
Imate li iskustva sa radom na prekookeanskim brodovima?
Ako imate iskustva, opišite ih. Zna li neko nešto bliže o sigurnosti takvih poslova, o zaradama... ?
0

#2 Bjanka  Korisnik je offline

• IX - Tesserarius
  • Grupa: Član
  • Poruka: 5324
  • Pridružio se: 26.10.08
  • Pol:ženski

Napisano: 07.09.10, 19:34

Koliko sam do sada čula od drugara moje dece, a nažalost sve je više mladih koji se odluče na ovaj korak u nedostatku posla u struci, sve je stvar izdržljivosti, pa možda i sreće. Jedan od mladića je na brodu upuznao devojku iz Kanade, kojom se oženio, drugi je produžio svoj šestomesečni ugovor na još toliko, a treći je odustao posle tri meseca. Zarada zavisi od posla kojim se bave, znam da je ovaj prvi ušao na brod kao fotograf i da je bio vrlo zadovoljan, što platom, što bakšišom.
0

#3 Rocky Marciano  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1630
  • Pridružio se: 22.08.09
  • Pol:muški

Napisano: 07.09.10, 20:33

Zavisi i od broda dali je teretni ili je putnički. Moj prvi komšija radi na jednom od putničkih brodova u restoranu i kako on kaže nema tu da se radi 8 sati, pa si onda slobodan nego se radi po više od 12 sati, a kada odeš da se odmori odeš u kabine za posadu koje su tesne i za više ljudi. Komfor je za putnike, a ne za posadu...
Visina plate zavisi i od toga šta je ko po struci dali si konobar, kuvar, mašinista ili fizikalac.. Tačno je što kaže Bjanka da su ugovori na šest meseci ali isto tako pre potpisivanja svakog novog ugovora treba da imaš novo lekarsko uverenje.
0

#4 SLD  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1957
  • Pridružio se: 30.08.09

Napisano: 07.11.10, 21:10

Poznajem 3 osobe i sve tri su se vratile sa lošim iskustvom.
To je čisto izrabljivanje i gubitak vremena, koliko sam shvatio.

Nekima se posreći, uglavnom devojkama finog izgleda koje
su spremne na dodatne usluge kako bi ostale na istom poslu.

Ko želi danas da pokupi keš na brzinu, destinacija je SIBIR!
Radi se po hladnoći i daleko je ali vredi, zaista.
Pripreme za leto: www.youbodybuilding.com
Kad sve saberem, oduzmem se.
0

#5 prof. Cobra  Korisnik je offline

• VIII - Signifer
  • Poruka: 4568
  • Pridružio se: 15.06.08

Napisano: 07.11.10, 21:32

Samo da dodam, samo radi statistike na ovoj temi, da sam razgovarao sa jednim poznanikom koji je u našem kraju završio osmogodišnju školu, a potom kuvarsku školu i probao ovde da radi u nekoliko restorana, pa potom bio negde i na brodu. Mislio je da će tamo biti mnogo bolje plaćeno ali se ispostavilo, po njegovoj priči, da su kelneri bolje plaćeni. Toliko iz njegove vizure. Sad je ovde i radi u nekom Bg restoranu i odavno ga nisam sreo.

Ono što sam video, ako prikazuje istinu, na Diskaveriju ili Nat Geo, ta profesija nije naročito isplativa na mnogoljudnim plovilima-tipa nosača aviona ili ogromnih turističkih brodova hotela. Tu je najčašće zaposlena posada iz najsiromašnijih država sveta. Radi se krvavo, uslovi su loši, plate su bedne.

Najbolje sve treba uporediti sa Mekdonaldsom. I ovde se nije pokazalo da je osoblje lepo plaćeno i da pristojno radi. Sve je kao na traci, sve je na trk, napregnuto i pod pritiskom od strane rukovodećeg tima.

Elem, sve to je za one koji nemaju nikakve kvalifikacije i vrlo su mladi.

Dodje mu to kao Prinudni rad za one tvrde glave koje su izgubile životni kompas pa ih sistem uteruje u red! Brzo i efikasno!
0

#6 Vladica  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1107
  • Pridružio se: 08.05.08

Napisano: 10.11.10, 09:06

Jedna moja prijateljica je radila na brodu 6 meseci, kao sto su mnogi vec rekli. Radila je kao spremacica, kaze danonocno.. Njena soba je bila ''metar sa metar''. Plata joj je bila 4000 usd. Kaze da nemaju nikakav dodir sa turistima... Malo sam nesto zapamtio jer je pricala sve i svasta ali se secam da je rekla da na pr. kada brod pristane negde i turisti odu na plazu da se kupaju, da ako oni to zele moraju da idu sto dalje od njih, ne znam tacno koliko.. A da, rekla je da piju i neke tablete... Uglavnom, krvav posao, kaze da nece vise ici..
Postoje dve vrste ljudi koji ne poznaju zene: ozenjeni i neozenjeni muskarci.......
0

#7 Tihomir Jesic

• Grupa: Gost

Napisano: 04.02.11, 09:55

Sta mislite o poslovima na brodu? Da li imate iskustva u ovakvim poslovima ili mozda poznajete nekoga ko je radio na kruzerima ili trgovackim brodovima? Kazu puno se radi ali se i zaradi a jos pride vidis belog sveta. Da li je to bas tako?
0

#8 alanya  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 537
  • Pridružio se: 12.11.10

Napisano: 04.02.11, 10:04

Познаница из гимназије ради на броду. Неколико сезона је до сада одрадила.
Знам само да је " у суштини " задовољна.
Пријаве те, т.ј. запосле за 1 посао, али ако негде зашкрипи мораш да ускачеш. Што је мање - више нормална пракса свуда. У сваком послу.
Јесте, ради се доста, то и она тврди. Види се света толико колико имају слободног времена јер када пристану негде, док нема гостију они раде на броду шта све је потребно, па, ако остане времена и енергије иду да виде тај свет.

Оно што је дефинитивно позитивно јесте да се доста људи упозна и никада се не зна ко ће ти када затребати за шта, па се тиме стварају добри контакти.
0

#9 Onegin  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1636
  • Pridružio se: 03.01.11

Napisano: 04.02.11, 14:28

View Postalanya, on 04.02.11, 10:04, said:

Познаница из гимназије ради на броду. Неколико сезона је до сада одрадила.
Знам само да је " у суштини " задовољна.
Пријаве те, т.ј. запосле за 1 посао, али ако негде зашкрипи мораш да ускачеш. Што је мање - више нормална пракса свуда. У сваком послу.
Јесте, ради се доста, то и она тврди. Види се света толико колико имају слободног времена јер када пристану негде, док нема гостију они раде на броду шта све је потребно, па, ако остане времена и енергије иду да виде тај свет.

Оно што је дефинитивно позитивно јесте да се доста људи упозна и никада се не зна ко ће ти када затребати за шта, па се тиме стварају добри контакти.

od svega sto ste naveli najbitniji su kontakti jer tako se otvara siroki dijapazon mogucnosti da se ostane mozda u nekoj drugoj zemlji i pronadje se zaposlenje. Svakako da niko od ljudi koji rade na brodovima ne zeli ostati duze vremena u tome jer je to jako zamoran posao. I ja sam sreo nekolicinu njih i kazu da na brodu se radi i po vise od 12 sati na dan. kad uzmete u obzir da radite po dve smene zarada bas i nije ko zna kolika
Bogat si tek kad imas nesto sto nikad ne bi mogao kupiti novcem....
0

#10 Nenad 1977  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1587
  • Pridružio se: 04.08.10

Napisano: 04.02.11, 15:17

Ovu poruku je izmenio Nenad 1977: 04.02.11, 15:18

Bio sam pre nekog vremena u agenciji "Sea", u Balkanskoj ulici broj 39, u trznom centru. Isao sam samo informativno, jer ovde nesto radim, ali ako se izjalovi, idem opet tamo. To je agencija koja zaposljava na kruzerima. Razgovor treba da se zakaze.
0

#11 superstar  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 17
  • Pridružio se: 01.02.11

Napisano: 07.02.11, 02:42

Ovu poruku je izmenio superstar: 07.02.11, 02:44

Sea je korektna agencija, ispostovace te, necete isplaiti.

Sto se tice rada ja radila... zene treba da beze iz restorana i kuhinje njima tamo nije mesto. Jako je tesko a u kuhinji malo para.

Sto se tice fotografa, masera i shopa tu je proporcionalno i nije toliko stresno.

Sto se tice novca znam ljude koji su isli godinama- vise od 5 godina i koji su na kraju pukli finansijski= ili losi biznisi u Srbiji ili previse bahat zivot.

Sto se tice radnih sati njih ima na pretek pa skoro sva posada koristi neke energetske preparate ja sam se izuvkla bez ali sam crkla bas bas.

Sto se tice obilazaka to je onako zanimljivo ali nikad do kraja jer uvek se misli na posao.
0

#12 Baptista  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 771
  • Pridružio se: 06.09.09

Napisano: 07.02.11, 11:01

Ja sam razmisljao da idem na brod, pa evo nekih informacija koje znam. Moj drug je na brodu vec nekih 2 godine, popravlja grejne i rashladne uredjaje, plata mu je 2600 evra, radi od 9-17, i veoma je zadovoljan. Konobari takodje vrlo dobro prolaze, dok radnice u gift sopovima imaju od 600-800 evra platu. Pre odlaska mora da se dobija licenca za rad na brodu, koja ukljucuje lekarski pregled i neki ispit, koji mislim da se zavrsava na VMA, i kosta oko 700-800 evra. Takodje, uglavnom sami placate putnu kartu kada prvi put odete, ukrcavanje je bilo u Nemackoj za mog drugara. Potreban vam je takodje CV na engleskom jeziku, overen od sudskog tumaca. Vrlo je bitno imati sigurnu informaciju nekog poznatog o agenciji preko koje idete, posto ne mali broj njih su prevaranti. Evo link jednog foruma Moj link.
0

#13 alanya  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 537
  • Pridružio se: 12.11.10

Napisano: 07.02.11, 19:34

И предпостављала сам да је нешто тако компликовано што се тиче процедуре.
Зашто је тај лекарски тако скуп? То ми је јако пуно пара за све то. Док се урачунају сви трошкови... Чуди ме да траже од запослених да све трошкове сносе сами.
0

#14 Baptista  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 771
  • Pridružio se: 06.09.09

Napisano: 08.02.11, 00:24

Pa to nasi pljackaju sa tom cenom, pretpostavljam da je u drugim drzavama to jeftinije. Jedina varijanta je uzeti neki kredit, koji ce se otplatiti bez problema, ukoliko se dobije posao. Ipak biste trebali da se raspitate jos malo po agencijama, moguce je da mozda neke ne traze tu licencu, mada cisto sumnjam.
0

#15 apstrahovana  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 190
  • Pridružio se: 31.01.11

Napisano: 08.02.11, 18:28

Meni je član porodice na brodu, prekookeanskom, povratnik je. Plata je odlična, sve mu je plaćeno, pa i avionska karta. Kuvar je, kaže da se radi, ali, da je više radio u restoranu u Beogradu, a plata mu je bila tri puta manja. Nikakve preglede nije plaćao, platio je agenciji nešto malo para, ali, s obzirom na to koliko je tamo zaradio, to je smešna cifra. Sad kao povratnik, više nema obavezu da agenciji plaća bilo šta. Za 6 meseci je napredovao i dobio 30 posto veću platu. Oduševljen je, i kaže da se nikad neće vratiti u Beograd. Posao je našao preko interneta.
0

#16 Onegin  Korisnik je offline

• V - Legionarii

Napisano: 08.02.11, 21:10

View Postapstrahovana, on 08.02.11, 18:28, said:

Meni je član porodice na brodu, prekookeanskom, povratnik je. Plata je odlična, sve mu je plaćeno, pa i avionska karta. Kuvar je, kaže da se radi, ali, da je više radio u restoranu u Beogradu, a plata mu je bila tri puta manja. Nikakve preglede nije plaćao, platio je agenciji nešto malo para, ali, s obzirom na to koliko je tamo zaradio, to je smešna cifra. Sad kao povratnik, više nema obavezu da agenciji plaća bilo šta. Za 6 meseci je napredovao i dobio 30 posto veću platu. Oduševljen je, i kaže da se nikad neće vratiti u Beograd. Posao je našao preko interneta.

i sta sad sledi. verovatno kontakti uglavnom s ljudima iz zemalja koji su sa daleko vecim standardom onego sto je ovde i mozda ostanak tamo. TAKO SU URADILI MNOGI KOJE POZNAJEM. u drugom slucaju ili u drugim kombinacijama moze jos vise napredovati, eto uspesan je i raditi malo doma malo more i taKO SE KAZU ZARADI VELIKA SVOTA. ali ipak pored svih tih lepih stvari vidi se svet cudesni okolis izvann naseg obzorja izelja da se nakon povratka kuci ponovo vrati na brod. mislim si ipak tezak je to posao i mnogi ne izdrze. Vas rodjak je ocigledno jakog karaktera i da si u ovim trenutcima resava buducnost pa nek mu je sa srecom. ja otvoreno priznajem to ne bih mogao.
0

#17 apstrahovana  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 190
  • Pridružio se: 31.01.11

Napisano: 08.02.11, 21:18

Da, plan mu je da ostvari kontakte i nastavi na kopnu u inostranstvu. Mnogi su mislili da ne mogu, ali, danas, pogotovo mi iz provincije, ni nemamo mnogo izbora.
0

#18 Onegin  Korisnik je offline

• V - Legionarii

Napisano: 10.02.11, 21:31

odgovorio bih filozofski da izbori uvek postoje ali zvucalo bi izhitreno... nego ako vi tvrdite da ste iz provincije ne znam iz koje, procnat zaposljenja je sveden na nulu onda je odlazak na brod mozda najbolje resenje iako tezak nudi dosta mogucnosti
0

#19 direktor  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 4
  • Pridružio se: 16.02.11

Napisano: 16.02.11, 17:10

Posao nudi velike mogucnosti, upoznajete nove ljude, vidite neka mesta koja najverovatnije bez mnogo kinte ne bi mogli da vidite ovako, zaradite nesto.
Ali s obzirom na rad od preko 12 sati, na kraju ispadne da radite za 3-4 dolara na sat pa i manje. To je stvarno smesno.
Postoje i odredjenje opasnosti na brodu za koje niko nigde ne prica kao sto je "man overboard", pirati, zarazne bolesti, pa i krijumcarenje droge, seksualni delikti, oluje itd.
To je naravno sve u malom procentu s obzirom na to da je prosle godine bilo preko 16 miliona putnika na kruzerima sirom sveta, ali potrebno je i o tome govoriti
kako bi neko ko zeli da ide pravilno doneo odluku da li mu se isplati, kada sve uzme sve rizike u obzir, da se upusti u takvu avanturu ili ne.
0

#20 user999  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 2
  • Pridružio se: 17.01.10

Napisano: 23.07.11, 03:13

Ovu poruku je izmenio user999: 23.07.11, 03:15

View Postdirektor, on 16.02.11, 17:10, said:

Ali s obzirom na rad od preko 12 sati, na kraju ispadne da radite za 3-4 dolara na sat pa i manje. To je stvarno smesno.

Treba napomenuti da se radi i subotom i nedeljom, ne postoje "praznici", i tako 8 meseci...

ko ne može izdržati neka sedi pred tv-om

nije smesno nego je tragicno da se na brodu u tih 8 meseci zaradi 20x vise nego kod kuće, naravno, na boljoj poziciji od asistenta konobara

0

• 1
  • 2
  • Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu