Napisano: 03.12.09, 11:46
Ovu poruku je izmenio Branko Lori: 07.12.09, 15:40
Press
"Afera šampanjac"
Suđenje predsedniku Tadiću - Priznajem, kriv sam!
Predsednik Boris Tadić priznao kod sudije za prekršaje da je kriv za kršenje Zakona o sportu. "Bilo mi je neprijatno u sudnici... Osećam neku teskobu, sve me nešto preseče kad pomislim na nazdravljanje na „Marakani"
Iznenadila ga pažnja javnosti... Predsednik Tadić rekao novinarima da mu je bilo neprijatno kada je video koliko ih ima
Predsednik Srbije Boris Tadić kazao je juče pred gradskim sudijom za prekršaje da prihvata odgovornost za ispijanje šampanjca u loži stadiona Crvene zvezde posle fudbalske utakmice Srbija - Rumunija 10. oktobra ove godine. Tadić je sudiji Dušani Potežici rekao da nije znao da je to što čini prekršaj, za koji je inače zaprećena novčana kazna od 30.000 do 50.000 dinara, odnosno do 60 dana zatvora.
- Nisam znao da je konzumiranje alkohola, makar samo u vidu nazdravljanja, zabranjeno, i u potpunosti prihvatam odgovornost za učinjeni prekršaj. Preuzimam odgovornost i smatram da, kao i svaki građanin, treba da platim kaznu ili izdržavam kaznu, ne znam šta će da bude presuđeno. Neću da kažem koju kaznu očekujem da ne bih uticao na odluku suda - rekao je Tadić na saslušanju koje je trajalo ukupno sedam minuta.
Tadić: Osećao sam teskobu
Dajući svoje generalije, predsednik je rekao da je po zanimanju psiholog, da se ne poziva na imunitet, da nije prekršajno gonjen i da se brani sam. Nakon saslušanja Tadić je rekao da je osećao teskobu.
- Sudija me je pitala da li sam bio ranije osuđivan i ja sam rekao da jesam, ali zbog učešća u demonstracijama, kao i da sam zbog „Kolubare" 5. oktobra bio optužen, ali ne i osuđen. Bilo mi je neprijatno u sudnici, osećao sam teskobu. Nešto me preseče svaki put kada na to pomislim, kada dođem u takvu situaciju. Neprijatno mi je bilo kada sam dolazio i video sve vas (novinare). Ali, neka i ovo bude primer kako se mora ponašati na sportskim terenima i da sve nezakonitosti treba kažnjavati - kazao je Tadić.
On je rekao da je sudija Potežica bila vrlo profesionalna.
- Dala mi je pravnu pouku, koja kaže: da sam samo nazdravio, a ne i popio gutljaj, ne bi bio prekršaj. U pitanju su konzumiranje i unošenje alkohola na sportsku priredbu, i to je prekršaj - naveo je Tadić.
Ministarka tražila blagonaklonost suda
S druge strane, ministarku sporta Snežanu Marković-Samardžić zbog istog dela saslušao je starešina suda Zoran Pašalić.
Razveselilo ih 5:0... Predsednik Skupštine Beograda Antić, sekretar FSS-a Laković, predsednik Tadić i ministarka Marković-Samardžić nazdravljaju posle meča Srbija - Rumunija
- Rekla sam da sam otpila nekoliko gutljaja šampanjca, ne znajući da je to kršenje zakona. Rekla sam i da imam poverenja u sudove i da tražim blagonaklonost suda, pošto ni u privatnom životu ne konzumiram alkohol, niti sam tad, već samo nekoliko gutljaja - navela je ministarka. Na podsećanje da je ranije rekla da šampanjac nije alkohol, ona je kazala da je „šampanjac sredstvo da se nešto nazdravi, a ne da se napija".
Zamenik starešine suda Milan Marinović saslušao je predsednika beogradske skupštine Aleksandra Antića, koji, inače, nema imunitet.
- Osećam da smo pogrešili kao nosioci javnih funkcija, koji treba da usmeravaju mlade generacije - rekao je Antić.
Pred sudom se juče nije pojavio predsednik FSS-a Tomislav Karadžić, jer je iz fudbalske organizacije stigao dopis da je predsednik na službenom putu u Južnoafričkoj Republici, gde se u junu igra Svetsko prvenstvo.
Sudija Potežica: Nije mi bilo svejedno
Sudija Dušana Potežica rekla je za Press posle suđenja da joj nije bilo svejedno što je pred njom stajao predsednik republike.
- Iako sam sudija mnogo godina, sigurno je da nije svejedno kada predsednik republike dolazi u ovu zgradu u bilo kom svojstvu, a kamoli na saslušanje. Nisam imala tremu, mada je činjenica da je i predsednik svojim držanjem i ponašanjem učinio da situacija u sudnici bude opuštena. Sve ostalo odradili smo profesionalno i u skladu sa zakonom - rekla je Potežica. Na pitanje da li zna zašto je baš ona „sudila predsedniku", Potežica nam je rekla da joj je taj predmet dodeljen kao i svaki drugi, i dodala:
- Iako svaki član zakona znam napamet, pročitala sam ga još jednom. Niko mi nije davao nikakve instrukcije, niko nije vršio pritisak na mene, čak ni iz suda nisam dobila bilo kakve sugestije. Radim po zakonu, tako ću i presuditi, i to je sve - rekla je Potežica, koja nije želela da prejudicira koliku će kaznu i kada izreći predsedniku.
D. Isailo
Lakrdija sa suđenjem Borisu Tadiću pokazuje, u stvari, da je Srbija i dalje samo jedan korak od banana države. Zemlja u kojoj savetnici predsednika imaju moć da pokrenu čitav pravosudni sistem. Da narede policiji da protiv Tadića podnese prijavu... Samo zato što im se učinilo da će ova stvar predsedniku doneti još koji rejting poen.
Sve što se dalje bude dešavalo u slučaju „šampanjac" doneće samo novu bruku i probleme. Sudija Dušana Potežica dovedena je u situaciju da praktično ne sme da uradi jedinu ispravnu i logičnu stvar - da, sa gnušanjem, odbije prijavu kao neosnovanu.
Ona će jadna morati da osudi predsednika, što je tek onda bruka i sramota iz najmanje dva razloga. Prvo, ta presuda neće pokazati da je Srbija pravna država u kojoj su pred zakonom svi jednaki, već upravo suprotno - da ovde postoje ljudi koji čak mogu biti i osuđeni kada to požele. I drugo, predsednik Srbije će biti osuđen po Zakonu o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama!!! Ljudi, ima li ikoga u Srbiji ko misli da je to normalno?
Mnogi su zaboravili da se u ovoj priči ne radi o Borisu Tadiću, već o predsedniku Republike Srbije. Instituciji, dakle, koju pojedinci ovom lakrdijom bespotrebno urušavaju, čineći time loše zemlji u kojoj žive.
Milan Grujić
Želja mi je ne puko postavljanje tekstova! Već mala skripta svih bizarnih stvari i nemoći vlasti. Kao podsetnik za neke buduće izbore.
Trebalo je ovakvu temu otvoriti već 6. oktobra 2000. Janušević, Kolesar, Bodrum, ... .. ..
Napisano: 03.12.09, 14:00
Ovu poruku je izmenio Branko Lori: 03.12.09, 22:04
Da ne zaboravimo
Hrvati više ne vole svog predsednika zbog toga što više ne liči na većinu Hrvata. Počeo je da se ograđuje od ustaštva, tamošnjeg pritajenog fašizma, a sukobio se i sa Rimokatoličkom crkvom po sličnim osnovama.
Ukratko, Stjepan Mesić danas oblači jagnjeću kožu, hoće iz politike da ode kao veliki demokrata, svetski čovek. Čist privid, jer on je opsednut srpskim pitanjem. Opet priča da je Beograd neiskren prema BiH, da je Republika Srpska fašisoidna zločinačka tvorevina, od predsednika Nemačke traži da premijera RS Milorada Dodika izbaci iz politike, i najzad taj umišljeni organizam se nudi za mirovnog posrednika između Jevreja i Palestinaca.
Mesić uskoro odlazi iz politike. U žargonu beogradskog asfalta dokoni ovdašnji mislioci bi rekli da je „iz njihovih redova otišao čovek o kojem nema šta da se kaže". Nisu u pravu, jer on je dobrano zadužio novu hrvatsku državu.
Najpre, sa Franjom Tuđmanom uoči i tokom rata dosledno je gradio novu Hrvatsku na HDH temeljima i tako rešio srpsko pitanje. U to vreme, ne jednom je rekao da Srbi iz Hrvatske mogu da idu i da ponesu zemlju koju su doneli na opancima. Pre i tokom rata na skupovima je pevao ustaške pesme, što je objašnjavao „nužnom propagandom".
Da li je iz istih razloga nedavno, prilikom posete Beču, tražio da se iz hotela u kom je odseo, kao i iz obližnjih hotela, isele sve Srbi, čak i oni koji rade kao hotelsko osoblje. Uz njegov blagoslov u Hrvatskoj javno deluje Hrvatski oslobodilački pokret, koji brani svoje ustaške korene, slavi zločince sve sa Antom Pavelićem. U svom programu HOP se zalaže za uspostavljanje hrvatske države na „njenom povjesnom teritoriju između Mure, Drave, Dunava, Drine i Jadranskog mora".
Predsednik Mesić ih nije zabranio, ali je izjavio da mu je žao što je uhapsio generala Gotovinu. Sve su to Mesićeve državničke zasluge. U te zasluge svakako valja ubrojati što kao šef hrvatske države nije učinio skoro ništa da se vrate izbegli Srbi, niti da im se vrati njihova imovina. Zapravo, učinio je sve da se ne vrate. U Hrvatskoj veruju da je upravo Stjepan Mesić aminovao ideju o tajnim poternicama protiv Srba iz Hrvatske, na kojima se mogu naći svi Srbi koji su u ratu pogledali u pušku... Sasvim dovoljno da ne zaboravimo Stipu Mesića.
Đoko Kesić
Da podsetim to je onaj čovek koji je rekao posle 8. sednice: Jugoslavija je razbijena, ja sam svoj posao završio!
Napisano: 03.12.09, 14:16
Tu vest nisam ni registrovala. Previše je ovih drugih.
Napisano: 03.12.09, 14:59
Napisano: 03.12.09, 15:23
Ovu poruku je izmenio Branko Lori: 03.12.09, 15:26
Planiranje Pola, on 14:59, 3. December 2009, said:
Slažem se potpuno
Vi imate problem neki???
ZoNi, on 14:19, 3. December 2009, said:
Dobro, A šta ćeš sa onim prvim, dobijemo neki reli, ili biciklističku trku... pa šampanjac...
Namera mi je da se prokomentariše bizarno ponašanje naše vlasti i podmuklo ponašanje Lijepe njihove
Napisano: 03.12.09, 15:41
Koliko se sećam posle trka ne piju šampanjac, nego ga samo otvore i prskaju se. Koliko mi se čini niko ne pije, tako da nema problema.
Napisano: 03.12.09, 16:02
ZoNi, on 15:43, 3. December 2009, said:
ZoNi ! Predloži to onima u EU!
Napisano: 03.12.09, 16:41
No mi nisu jasni ovi naši. Šta je u pitanju: jeftino polikanstvo ili zavlačenjeEU u guzu.
Ili potpuna nemoć Tadića da hokštaplere oko sebe pošalje na sud, pa pokušava na nekom "Hristovom " metodom da da primer.
Totalno beskičmenjašstvo!
Možeš da zamisliš kako se osećala žena sudija, kad nije smela da odbaci predmet kao čistu GLUPOST
Napisano: 03.12.09, 18:32
Ima, zbilja, u novinama i takvih tekstova koji po sadrzaju ili po laziranju dovedu coveka da se oseti zgadjenim.
Mene npr sam pogled na Gorbacova, Mesica i mnogo manje (je l se zvase)Gordana Comic navedu da promenim
kanal na tv ili okrenem list u novinama.
Nazalost, to pokazuje da su novine postigle svoj cilj-da izazovu emociju, a ne da uposle intelekt. Sta je -tu je!
Ima li nekih novina i vesti koje kazu nesto lepo i veselo?
#13 ZoNi
Napisano: 03.12.09, 18:47
Branko Lori, on 16:41, 3. December 2009, said:
Znači, ti bi više voleo da se neki sudija ne pridržava zakona u potpunosti i uvek? Ovaj slučaj JESTE glupost, ali da Tadić nije "procesuiran", Kurir, Press i ostali toalet papiri bi skočili u opštu vrisku i kuknjavu...
Napisano: 03.12.09, 19:06
Pre ga je savetovao pred izbore da uzme Tomine parole(koje su u suprotnosti sa Demagoskom , pardon Demo
strankom), a sada ga savetuje pametno da svake nedelje izbacuju po neku Igricu za narod.
Biceee, bice izboraaa! Bliiizu su, blizu su!
Napisano: 03.12.09, 19:11
ZoNi, on 18:47, 3. December 2009, said:
Tek će sad da bude vriska i kuknjava na ovu jeftinu farsu! pola sveta ima da nam se smeje.
Dok će njegovi žuti mediji da ga dižu na pjedestal andjela, žrtve, prosvettitelja, iskupitelja svih naših grehova...
Monika L. i Bili K. Ima da budu obični trivijalni likovi za ovo.
10 dana se upinju da naprave aferu oko ovoga, jer jenjava histerija oko s.gripa, a njma su tako potrebne bombaste vesti da zabaruše socijalne probleme, završni račun državne revizorske komisije... ..
Napisano: 03.12.09, 23:58
ZoNi, on 15:43, 3. December 2009, said:
Opaaa... Otkud da Zoni veliki demokrata i postovalac ljudskih prava predlaze da se nesto ukida. Kako mozes to ukinuti. Ja hocu da pijem i dok god nikoga ne ugrozavam time, to je moje pravo.
Inace ako bi zabranio ispijanje alkohola u krugu od kilometar, ispijao bi se na 1.2 kilolometra, pa nista ne bi uradio.
Trece, nazdravljanje i pijenje alkohola je jedno, ko zna da pije i da se zabavi... ko ne zna, on pije da bi se napio pa da bi bio jos ludji. Tu je pitanje coveka, ne alkohola... huligan koji inace nije normalan, on pije da bi se napio i da bi mogao da pravi jos vece gluposti nego sto bi pravio trezan. Ja kada pijem, pijem u nekom drustvu da bi bio raspolozeniji i veseliji i zato sto svi u mom drustvu volimo da popijemo, ali da znamo pri time sta radimo i dalje. Koliko god da popijem, ne bi nikada nikoga tukao ili lupao autobuse i slicno.
Tako da ti lepo pij tvoj sok, a zabrane alkohola se mani... ako ti ne volis, ima ko voli, a pri tom ne smeta nikome.
POZ
P. S.
Ne verujem da je vecina sokova koje pijes zdravija od piva ili vina. Jedino ako ih sam cedis...
#17 ZoNi
Napisano: 04.12.09, 00:10
Lucifer, on 23:58, 3. December 2009, said:
Naravno da smeta
Naravno da ne mislim da bi alkohol, kao štetna stvar, biti zabranjen... Ali, svakako ga treba suzbiti.
Napisano: 04.12.09, 00:31
ZoNi, on 0:10, 4. December 2009, said:
Naravno da ne mislim da bi alkohol, kao štetna stvar, biti zabranjen... Ali, svakako ga treba suzbiti.
Netreba ZoNi. Alkohol je takav kakav je. Treba upuznati granice i pridrzavati se.
Gde se sme, moze do daske. Sto kaze Frau Elza " Pijana ko guzica "
Kad se nesme, nemora se.
Napisano: 04.12.09, 12:04
ZoNi, on 0:10, 4. December 2009, said:
Yoni ajde opet procitaj moj post... u njemu sam upravo napisao da su huligani - huligani sa alkoholom ili bez njega... Napisao sam da normalni ljudi kada popiju nece da rade ono sto rade huligani.
U pijanom stanju se ne vozi... ako nekoga policija uhvati sto se mene tice moze odmah da mu uzme dozvolu, ali ne i da zabrani alkohol.
Cudi me da si i ti dosao na ideju o zabranjivanju necega... necega sto tebi licno ne treba, pa onda smatras da ni drugima ne treba.
Inace ovo o Tadicu je blago receno smesno... to mogu samo ludaci da rade od sebe i od svog predsednika...
Eh, jednog predsednika smo izrucili u Hag, jednog premijera ubili, ovome predsedniku sudimo zbog case sampanjaca... pa ti budi bato neka vlast u Srbiji!
#20 ZoNi
Napisano: 04.12.09, 12:34
Lucifer, on 12:04, 4. December 2009, said:
2. Inace ovo o Tadicu je blago receno smesno... to mogu samo ludaci da rade od sebe i od svog predsednika...
Eh, jednog predsednika smo izrucili u Hag, jednog premijera ubili, ovome predsedniku sudimo zbog case sampanjaca... pa ti budi bato neka vlast u Srbiji!
1. Zabranio bih ja mnoge loše stvari (naciste, rasiste, drogu, alkohol, cigare...) - sve ono čijom konzumacijom/upotrebom/pripadnošću možeš da drugome naneseš probleme. Mada, ponavljam, i da sam na vlasti ne bih predložio zabranu alkohola i duvana, samo bih predložio snažno suzbijanje.
2. Ma, tu farsu je:
a) izmislio DS da bi prikazao da je i predsednik Republike podložan sudovima
ili
b) izmislio Kurir/Press i sl, a DS je morao da odgovori, da ne bi posle neko smarao kako to da preCednik sme da cirka, a dugi ne smeju.