- 1
- 2
Vecito pitanje, da li je bolje raditi u privatnoj ili drzavnoj firmi
Napisano: 18.06.10, 21:58
Pretpostavljam da su interesantni slični konkretni primeri!
Možda treba sastaviti listu
1. Plata
2. Odnos nadređenoga
3. Sigurnost radnog mesta
4. Udaljenost od posla
5. Atmosfera na poslu
6. Radno vreme
7. Beneficije
8...
Napisano: 19.06.10, 17:04
Ovu poruku je izmenio SLD: 19.06.10, 17:08
samo ljudi jednostavno ne žele da reskiraju. Lakše je biti bez briga, mada opet, za Srbiju to baš ne može da se kaže.
Boje je raditi kod privatnika jer postoje mogućnosti za bržim napredovanjem i većom zaradom.
Raditi u državnoj firmi znači cupkati u mestu - životariti. Koliko god da ste inteligentni i imate snage posle izvesnog vremena postajete
kao lav u zološkom vrtu.. bez sjaja u očima, pomiren sa bednom sudbinom.
U Danskoj imaju sistem da svako može biti lako otpušten, ali zato se mnogo lakše nalazi posao. Izgleda da se niko se ne žali.
Posebnu pažnju obraćaju na neo diplomirane što je jako bitno za napredak jedne države.
U Italiji, da bi dobili posao (kod privatnika) treba da prođete razne kolokvijume i raznorazne testove kako bi ušli u neku bolju firmu.
Kada jednom uđete sa stalnim ugovorom, teško će vas iko isterati. Vrlo loša stvar za privatnike...
U državnu.. isključivo preko veze.
U svakoj zemlji se stvar menja iz korena mada državne firme važe za malo rada i veću sigurnost, što mnogima odgovara.
Treba pronaći ono što najviše odgovara i rezultati će doći, svako ko radi čak i ono što ne voli zbog novca, nikada ga neće imati dovoljno.
Svaki posao koji se radi bez volje doprinosi obostranom gubitku.
Kad sve saberem, oduzmem se.
Napisano: 19.06.10, 21:04
ako radim kod nekoga - onda bi kod drzave u sluzbu...
Napisano: 21.06.10, 12:21
Za sada sam zadovoljna privatnim firmama i odnosu medju ljudima u firmi.
Napisano: 24.12.10, 17:14
Kod privatnika kod kojih sam radio (a to nisu strane firme:banke, korporacije, ... vec domaci), evo sta se moze reci za njih, bar po mom iskustvu:radis kao crnac, dobro naravno treba raditi, nisi dosao na posao da se dosadjujes i pijes jutarnju kafu, jer"poslovno" ne mozes da funkcionises, pogotovo ne kod privatnika, vec zaista da radis. Pritom te tera poslovno, a onda i bukvalno da nemas svoj zivot, vec da zivis i radis zivot njegovog preduzeca, gde naravno vi nemate pravo da mu i predlozite nesto sto ce biti od koristi toj firmi, jer sta on kaze, a to moze biti i trista hiljada puta pogresno po firmu, to je to. A posle naravno, kada zaglibi, onda kuka na sav glas kako nema novaca i optuzuje ostale radnike zbog poslovne pogreske koju je sam napravio. Plata koja je uglavnom mizerija, ali neka je spomenemo kao licni dohodak, naravno kasni i po desetak dana, jer on verovatno perucka negde novac ili je duzan i ruzan, pa ceka uplate, a za to vreme vi radite vise puta i prekovremeno i popise i sta vec i debelo ulazite sledeci mesec, a od dohodka nista. Da ne govorimo o prekovremenom radu od jutra do kasnog mraka, gde ne dobijate nista prekovremeno, jer mu se tako moze, a o prijavi bolje i da ne govorim. Desavalo se da danima i mesecima radim na crno, bez prijave i zdravstvene knjizice.
To je moje iskustvo u razlici u ovim sektorima. Znaci moje opredeljenje u Srbiji je drzavni posao.
I mislim da ne bi trebalo porediti nas sa zemljama Evropske unije, jer privatnik u Nemackoj ili Italiji, nije isto kao kod nas. Tamo te privatnik ne tera da radis, ako neces dovidjenja. Tamo zaista ko ima sposobnost i volju za rad i konstantno radi, imace. Moja sestra svake godine ide u Nemacku, kod jednog nemca koji drzi gostionicu i hotel, gde je plata odlicna i gde se radi, ali sve sto se zaradi, zaista se zaradi i nema zabusavanja. Dobro tom privatniku, dobro tebi radniku. Tako to ide u zemljama gde se rad ceni.
Napisano: 24.12.10, 19:05
Imam utisak da si nešto prećutao.
Recimo zašto si i kako toliko menjao firme, o kakvoj državnoj firmi se radi i kako se dobija posao u državnoj firmi, što mi tvoj post ima miris politike.
Kad sam se već uključio u temu, normalno je da je bolje bitit zaposlen u društvenom sektoru. Samo zapošljavanje preko veze i politike je dovoljan argument.
Drugo pitanje je gde je bolje raditi. Sama kategorija rada u državnom sektoru je diskutabilna, u smislu koliko se stvarno radi svrsishodan posao, a tamo gde se radi mora da je grozno, obično i ne rade stalno zaposleni.
Privatni sektor kod nas je šarolik. Još nisu oformljene velike zdrave kompanije i još uvek je naša ekonomija burazerskog tipa, pa samim tim i rad u njima.
Još smo daleko od bilo kakve mogućnosti generalizacije, a jedan od osnovnih problema je što su vlasnici relatino lako stekli svoj kapital i nisu naučili ni da ga poštuju ni da ga čuvaju.
Mislim da je u malim preduzećima veća šansa za zdrave i korektne radne odnose.
U malim radnjicama i kioscima ima svega i svačega i tu može doći do najgorih odnosa poslodavca i radnika. Verujem da i tu ima korektnih ljudi, ali tu je objektivno najteža situacija.
Pa kad gazda i nije pravi gazda, dešava se i da je radnik više rob nego radnik. Zašto ljudi pristaju na taj odnos nije mi baš najjasnije.
Napisano: 24.12.10, 20:16
Nisam mogao da se pomirim sa time da se od mene non stop traži rad i odgovornost, a plata kad može i koliko može!!
To je meni nepojmljivo.
Ja znam da u životu sve moram da platim i isto tako insistiram da se meni plati svaki tren mog rada.
Odavno sam privatnik. I zavisim isključivo od svog rada i znanja.
Što je s"jedne strane dodatno opterećenje, pak sdruge strane imam neku duševni mir. Kad radim zaradim dovoljno, kad neradim nema para. Čist račun i mir u glavi!
Napisano: 24.12.10, 22:31
Branko Lori, on 24.12.10, 20:16, said:
Čist račun i mir u glavi!
Lepo je to, Branko, ali je još lepše posmatrati snažnog mladog čoveka u maloj metalnoj, dobro zagrejanoj
metalnoj čuvar-kućici na Savi kod tramvajske okretnice, koji pazi da neko na tom mestu ne prodje na obalu.
Pošto stalno unutra ima zalutalog sagovornika -državni posao mu ne pada teško. Glavno da je red na obali Save.
A.što je cela privreda u rasulu kolabirala -nema veze.Privredjivanje nije državni posao već naplaćivanje pdv-a!
Lele! Nekim tamo ovdašnjima će u XXII veku biti jasno da svaka država na zapadu protežira svoju privredu!
Napisano: 25.12.10, 03:15
šamur, on 24.12.10, 19:05, said:
Imam utisak da si nešto prećutao.
Recimo zašto si i kako toliko menjao firme, o kakvoj državnoj firmi se radi i kako se dobija posao u državnoj firmi, što mi tvoj post ima miris politike.
Kad sam se već uključio u temu, normalno je da je bolje bitit zaposlen u društvenom sektoru. Samo zapošljavanje preko veze i politike je dovoljan argument.
Drugo pitanje je gde je bolje raditi. Sama kategorija rada u državnom sektoru je diskutabilna, u smislu koliko se stvarno radi svrsishodan posao, a tamo gde se radi mora da je grozno, obično i ne rade stalno zaposleni.
Privatni sektor kod nas je šarolik. Još nisu oformljene velike zdrave kompanije i još uvek je naša ekonomija burazerskog tipa, pa samim tim i rad u njima.
Još smo daleko od bilo kakve mogućnosti generalizacije, a jedan od osnovnih problema je što su vlasnici relatino lako stekli svoj kapital i nisu naučili ni da ga poštuju ni da ga čuvaju.
Mislim da je u malim preduzećima veća šansa za zdrave i korektne radne odnose.
U malim radnjicama i kioscima ima svega i svačega i tu može doći do najgorih odnosa poslodavca i radnika. Verujem da i tu ima korektnih ljudi, ali tu je objektivno najteža situacija.
Pa kad gazda i nije pravi gazda, dešava se i da je radnik više rob nego radnik. Zašto ljudi pristaju na taj odnos nije mi baš najjasnije.
Napisano: 26.12.10, 23:13
Oko rada u društvenom sektoru, ogradio sam se da ne mislim na honorarce i privremeno zaposlene jer smatram da oni jedini rade a nemaju privilegije stalno zaposlenih, odnosno oni i nemaju posao u državnom sektoru.
Za prosvetu, medicinu i slično imamo situaciju da je pritisak na radna mesta u gradskim centrima i nedostatak kadrova u malim i seoskim sredinama.
Svakako je bolje raditi nego sedeti kući i kukati, a kad je čovek vredan i odgovoran uvek postoji mogućnost da ga neko zapazi i da mu da adekvatnu priliku.
Napisano: 27.12.10, 01:46
Ovu poruku je izmenio Nenad 1977: 27.12.10, 01:48
šamur, on 26.12.10, 23:13, said:
Oko rada u društvenom sektoru, ogradio sam se da ne mislim na honorarce i privremeno zaposlene jer smatram da oni jedini rade a nemaju privilegije stalno zaposlenih, odnosno oni i nemaju posao u državnom sektoru.
Za prosvetu, medicinu i slično imamo situaciju da je pritisak na radna mesta u gradskim centrima i nedostatak kadrova u malim i seoskim sredinama.
Svakako je bolje raditi nego sedeti kući i kukati, a kad je čovek vredan i odgovoran uvek postoji mogućnost da ga neko zapazi i da mu da adekvatnu priliku.
Napisano: 27.12.10, 21:26
Ovu poruku je izmenio prof. Cobra: 27.12.10, 21:28
Nenad 1977, on 27.12.10, 01:46, said:
... otkako je bio konkurs postavljen u Sluzbenom glasniku niko se nije pojavio da radi. Samo je to sto je malko dalje od grada..
E, pa za to što je ''malko'' dalje od grada trebalo je da se ''malko''odreši kesa i ''malko'' da neki stan i ''malko''
daju neke beneficije, pa bi kandidata bilo ''malko''previše!
Ovako-svi stegli kesu i hoće mlade ljude da oteraju u selo da nadniče za crkavicu.
Pametan mlad svet zna-lepše je u gradu biti poslednji nego biti poslednji u selu!
(Parafraza latinske poslovice je u neko doba glasila: Bolje prvi u selu nego drugi u gradu!)
Napisano: 28.12.10, 00:26
Na bazenu od 10 sati više nije bilo mesta od Beograđana, a o Slankamenu i Tisi glupo je i pričati.
Hočeš posao, izvolte teren, pa da se malo naučiš pa da se vidi šta znaš i koliko si vredan pa onda napredovanje u službi. Tako bi valjda bilo ispravno.
Nenade 1977 složili smo se, samo bih ti skrenuo pažnju na jednu sitnicu.
Dobar broj današnjih ministara, njihovih savetnika i uopšte velika grupa eksperta je 2.000. godine imala 30-ak godina života. Dačić koji je verovatno najiskusniji u ovoj vladi ima 46 godina, odnosno sa 36 godina je izgubio vlast, da bi je neku godinu kasnije povraito.
Možda ljudi sa 37 godina "ne mogu da dođu do posla", ali im oko dolaska do vlasti mnogo bolje ide.
Možda je i to razlog što nam je država ovakva kakva jeste, kako ti reče situacija u društvu.
Kako ti objašnjavaš tu koncentraciju "omladinaca" u sam vrh vlasti i političkih partija.
Napisano: 28.12.10, 01:51
Ovu poruku je izmenio Decky: 28.12.10, 01:52
sad ko kako sebi moze da priusti
37 god. lepo je to imati
Napisano: 28.12.10, 15:34
šamur, on 28.12.10, 00:26, said:
Na bazenu od 10 sati više nije bilo mesta od Beograđana, a o Slankamenu i Tisi glupo je i pričati.
Hočeš posao, izvolte teren, pa da se malo naučiš pa da se vidi šta znaš i koliko si vredan pa onda napredovanje u službi. Tako bi valjda bilo ispravno.
Nenade 1977 složili smo se, samo bih ti skrenuo pažnju na jednu sitnicu.
Dobar broj današnjih ministara, njihovih savetnika i uopšte velika grupa eksperta je 2.000. godine imala 30-ak godina života. Dačić koji je verovatno najiskusniji u ovoj vladi ima 46 godina, odnosno sa 36 godina je izgubio vlast, da bi je neku godinu kasnije povraito.
Možda ljudi sa 37 godina "ne mogu da dođu do posla", ali im oko dolaska do vlasti mnogo bolje ide.
Možda je i to razlog što nam je država ovakva kakva jeste, kako ti reče situacija u društvu.
Kako ti objašnjavaš tu koncentraciju "omladinaca" u sam vrh vlasti i političkih partija.
Napisano: 29.12.10, 13:30
prof. Cobra, on 27.12.10, 21:26, said:
daju neke beneficije, pa bi kandidata bilo ''malko''previše!
Ovako-svi stegli kesu i hoće mlade ljude da oteraju u selo da nadniče za crkavicu.
Pametan mlad svet zna-lepše je u gradu biti poslednji nego biti poslednji u selu!
(Parafraza latinske poslovice je u neko doba glasila: Bolje prvi u selu nego drugi u gradu!)
Napisano: 05.02.11, 00:08
Napisano: 06.02.11, 12:29
Lucifer, on 19.06.10, 21:04, said:
ako radim kod nekoga - onda bi kod drzave u sluzbu...
Nemam više šta da dodam:)
Napisano: 09.02.11, 09:47
Ovu poruku je izmenio apstrahovana: 09.02.11, 09:53
Država nam je u autu, zato se nadam da ću nekad imati dovoljno para da otvorim nešto svoje, a nada umire poslednja...
- 1
- 2