Privatni ili Državni Posao?

• 1
  • 2
  • Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Vecito pitanje, da li je bolje raditi u privatnoj ili drzavnoj firmi

#1 prof. Cobra  Korisnik je offline

• VIII - Signifer
  • Grupa: Član
  • Poruka: 4568
  • Pridružio se: 15.06.08
  • Pol:muški

Napisano: 18.06.10, 21:58

Kakvo saznanje imate o tome i kakve su razlike?
Pretpostavljam da su interesantni slični konkretni primeri!
Možda treba sastaviti listu
1. Plata
2. Odnos nadređenoga
3. Sigurnost radnog mesta
4. Udaljenost od posla
5. Atmosfera na poslu
6. Radno vreme
7. Beneficije
8...
0

#2 SLD  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1957
  • Pridružio se: 30.08.09

Napisano: 19.06.10, 17:04

Ovu poruku je izmenio SLD: 19.06.10, 17:08

Po meni, najbolje je biti privatnik i imati svoj biznis, nije to baš tako komplikovano kako može da izgleda,
samo ljudi jednostavno ne žele da reskiraju. Lakše je biti bez briga, mada opet, za Srbiju to baš ne može da se kaže.

Boje je raditi kod privatnika jer postoje mogućnosti za bržim napredovanjem i većom zaradom.
Raditi u državnoj firmi znači cupkati u mestu - životariti. Koliko god da ste inteligentni i imate snage posle izvesnog vremena postajete
kao lav u zološkom vrtu.. bez sjaja u očima, pomiren sa bednom sudbinom.

U Danskoj imaju sistem da svako može biti lako otpušten, ali zato se mnogo lakše nalazi posao. Izgleda da se niko se ne žali.
Posebnu pažnju obraćaju na neo diplomirane što je jako bitno za napredak jedne države.

U Italiji, da bi dobili posao (kod privatnika) treba da prođete razne kolokvijume i raznorazne testove kako bi ušli u neku bolju firmu.
Kada jednom uđete sa stalnim ugovorom, teško će vas iko isterati. Vrlo loša stvar za privatnike...
U državnu.. isključivo preko veze.

U svakoj zemlji se stvar menja iz korena mada državne firme važe za malo rada i veću sigurnost, što mnogima odgovara.
Treba pronaći ono što najviše odgovara i rezultati će doći, svako ko radi čak i ono što ne voli zbog novca, nikada ga neće imati dovoljno.

Svaki posao koji se radi bez volje doprinosi obostranom gubitku.
Pripreme za leto: www.youbodybuilding.com
Kad sve saberem, oduzmem se.
0

#3 Pumpkin  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1743
  • Pridružio se: 10.10.09

Napisano: 19.06.10, 21:04

Ako ja radim svoj posao - onda privatni.
ako radim kod nekoga - onda bi kod drzave u sluzbu...
I'm always looking for the sun...
0

#4 Jaca  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1340
  • Pridružio se: 10.10.07
  • Pol:ženski

Napisano: 21.06.10, 12:21

Radim vec dugo u privatnoj firmi mislim da ne bih mogla da radim u drzavnoj firmi. Ovde se bar ceni sta radis, kako radis, imam dobre nadredjene, ok platu i bonuse. Ne moze da se desi ono sto se desava u velikom broju drzavnih firmi, a to je da ja radim fer svoj posao a kolega pored mene da igra igrice na kompu i na kraju meseca da dobijemo ("zaradimo") istu platu!
Za sada sam zadovoljna privatnim firmama i odnosu medju ljudima u firmi.
Life Is Too Short To Fuck Ugly People !
0

#5 Nenad 1977  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1587
  • Pridružio se: 04.08.10

Napisano: 24.12.10, 17:14

Iskren da budem tema nimalo naivna i uvek aktuelna. Imam iskustvo i u jednom i u drugom sektoru. Meni licno je bolje u drzavnom sektoru: ne zato sto se radi malo i prebacuje se odgovornost na drugoga, vec sto postoji osecaj sigurnosti, kakve-takve. Mozda se to nekom nece svideti, ali to jeste tako, platu lii honorar (nije bitan iznos) se dobija na vreme a ako kasni, to je mozda dan-dva. Dobro, ajde da zanemarimo taj platezni deo koji jeste vazan, ali neka ne bude presudan. Dalje, ako se covek potrudi, moze da napreduje, znaci ne da se slihta ili sta vec, vec da pokaze svojom sposobnoscu da moze da bude itekako koristan i vazan sraf u tom sektoru, pa ce se primetiti. To ne ide bas brzo, ali ko ima strpljenja, moze docekati. Ne kazem ima i tu svakakvih sefova koji stalno nesto zahtevaju, ali Boze moj, gde toga nema. Koliko god to cudno zvucalo, imao sam vremena za sebe, jer mi se radno vreme zavrsavalo u pola 4, a pocinjalo ujutru od pola 9. Znaci ne izlazi se pre radnog vremena, kao sto mnogi misle. Kada sam ostajao duze, to se sve belezilo i dobijalo se za dodatni rad. Imao sam prijavu i sve sto po zakonu ide, osim ako niste u statusu honorarnog saradnika, pa imate ugovor na odredjeno vreme, ali i to se belezi u radnu knjizicu.

Kod privatnika kod kojih sam radio (a to nisu strane firme:banke, korporacije, ... vec domaci), evo sta se moze reci za njih, bar po mom iskustvu:radis kao crnac, dobro naravno treba raditi, nisi dosao na posao da se dosadjujes i pijes jutarnju kafu, jer"poslovno" ne mozes da funkcionises, pogotovo ne kod privatnika, vec zaista da radis. Pritom te tera poslovno, a onda i bukvalno da nemas svoj zivot, vec da zivis i radis zivot njegovog preduzeca, gde naravno vi nemate pravo da mu i predlozite nesto sto ce biti od koristi toj firmi, jer sta on kaze, a to moze biti i trista hiljada puta pogresno po firmu, to je to. A posle naravno, kada zaglibi, onda kuka na sav glas kako nema novaca i optuzuje ostale radnike zbog poslovne pogreske koju je sam napravio. Plata koja je uglavnom mizerija, ali neka je spomenemo kao licni dohodak, naravno kasni i po desetak dana, jer on verovatno perucka negde novac ili je duzan i ruzan, pa ceka uplate, a za to vreme vi radite vise puta i prekovremeno i popise i sta vec i debelo ulazite sledeci mesec, a od dohodka nista. Da ne govorimo o prekovremenom radu od jutra do kasnog mraka, gde ne dobijate nista prekovremeno, jer mu se tako moze, a o prijavi bolje i da ne govorim. Desavalo se da danima i mesecima radim na crno, bez prijave i zdravstvene knjizice.

To je moje iskustvo u razlici u ovim sektorima. Znaci moje opredeljenje u Srbiji je drzavni posao.

I mislim da ne bi trebalo porediti nas sa zemljama Evropske unije, jer privatnik u Nemackoj ili Italiji, nije isto kao kod nas. Tamo te privatnik ne tera da radis, ako neces dovidjenja. Tamo zaista ko ima sposobnost i volju za rad i konstantno radi, imace. Moja sestra svake godine ide u Nemacku, kod jednog nemca koji drzi gostionicu i hotel, gde je plata odlicna i gde se radi, ali sve sto se zaradi, zaista se zaradi i nema zabusavanja. Dobro tom privatniku, dobro tebi radniku. Tako to ide u zemljama gde se rad ceni.

0

#6 šamur  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1455
  • Pridružio se: 17.02.10

Napisano: 24.12.10, 19:05

Omladinac,
Imam utisak da si nešto prećutao.

Recimo zašto si i kako toliko menjao firme, o kakvoj državnoj firmi se radi i kako se dobija posao u državnoj firmi, što mi tvoj post ima miris politike.

Kad sam se već uključio u temu, normalno je da je bolje bitit zaposlen u društvenom sektoru. Samo zapošljavanje preko veze i politike je dovoljan argument.
Drugo pitanje je gde je bolje raditi. Sama kategorija rada u državnom sektoru je diskutabilna, u smislu koliko se stvarno radi svrsishodan posao, a tamo gde se radi mora da je grozno, obično i ne rade stalno zaposleni.

Privatni sektor kod nas je šarolik. Još nisu oformljene velike zdrave kompanije i još uvek je naša ekonomija burazerskog tipa, pa samim tim i rad u njima.
Još smo daleko od bilo kakve mogućnosti generalizacije, a jedan od osnovnih problema je što su vlasnici relatino lako stekli svoj kapital i nisu naučili ni da ga poštuju ni da ga čuvaju.

Mislim da je u malim preduzećima veća šansa za zdrave i korektne radne odnose.
U malim radnjicama i kioscima ima svega i svačega i tu može doći do najgorih odnosa poslodavca i radnika. Verujem da i tu ima korektnih ljudi, ali tu je objektivno najteža situacija.
Pa kad gazda i nije pravi gazda, dešava se i da je radnik više rob nego radnik. Zašto ljudi pristaju na taj odnos nije mi baš najjasnije.
0

#7 Branko Lori  Korisnik je online

• IX - Tesserarius
  • Poruka: 5401
  • Pridružio se: 21.12.08

Napisano: 24.12.10, 20:16

ioš 90. ih godina sam rasčistio sa tom dilemom.
Nisam mogao da se pomirim sa time da se od mene non stop traži rad i odgovornost, a plata kad može i koliko može!!
To je meni nepojmljivo.
Ja znam da u životu sve moram da platim i isto tako insistiram da se meni plati svaki tren mog rada.
Odavno sam privatnik. I zavisim isključivo od svog rada i znanja.
Što je s"jedne strane dodatno opterećenje, pak sdruge strane imam neku duševni mir. Kad radim zaradim dovoljno, kad neradim nema para. Čist račun i mir u glavi! :rolleyes:
UPOZNAJ TIŠINU I TMINU
0

#8 prof. Cobra  Korisnik je offline

• VIII - Signifer

Napisano: 24.12.10, 22:31

View PostBranko Lori, on 24.12.10, 20:16, said:

ioš 90. ih godina sam rasčistio sa tom dilemom... imam neku duševni mir. Kad radim zaradim dovoljno, kad neradim nema para.
Čist račun i mir u glavi! :rolleyes:

Lepo je to, Branko, ali je još lepše posmatrati snažnog mladog čoveka u maloj metalnoj, dobro zagrejanoj
metalnoj čuvar-kućici na Savi kod tramvajske okretnice, koji pazi da neko na tom mestu ne prodje na obalu.
Pošto stalno unutra ima zalutalog sagovornika -državni posao mu ne pada teško. Glavno da je red na obali Save.
A.što je cela privreda u rasulu kolabirala -nema veze.Privredjivanje nije državni posao već naplaćivanje pdv-a!
Lele! Nekim tamo ovdašnjima će u XXII veku biti jasno da svaka država na zapadu protežira svoju privredu!
0

#9 Nenad 1977  Korisnik je offline

• V - Legionarii

Napisano: 25.12.10, 03:15

Da sam u politici, sigurno se ne bih bavio ovom temom, i kucao po blogovima, mada hvala na ideji, to nisam jos pokusao. Drugo nisam omladinac(a to vidis i po mom nicku, koje sam godiste), a to sto sam poslove menjao to je zato sto me je nuzda naterala. Nisam birao gde cu raditi, kao ni poslove koje cu obavljati. Naravno da se najbolji poslovi dobijaju preko veze(bas hvala, to nisam do sada znao), a oni koji to ne mogu dovijaju se na razne nacine. Ipak, vidim da se i ti Sumure slazes po pitanju sektora, koji je bolji. Poslovi u drzavnoj firmi se dobijaju preko veze uglavnom, ali i ne moraju (moji roditelji su prosvetni radnici i poslove su dobili preko konkursa, jos u ono nazovi"srecno vreme"), a moj posao je bio u statusu honorarnog saradnika, a ne stalno zaposlenog clana kolektiva. A sta to znaci, to znaci da stalno zadnji dobijas platu i mnogo manju nego stalno zaposleni radnik. A to sto sam ja u postu hvalio drzavni sektor, hvalio sam ga, jer sam video sta se sve moze uraditi (citaj ne krasti i ne lencovati), ako si stalno zaposlen. To sto sam ja radio je bio dobar posao(posao organizatora u pitanju je medij), ali ne za stalno i u takvom radnom statusu sam bio prvi na udaru kada je otpustanje radne snage, a u tom statusu je bilo jos puno mojih kolega. Kada se covek nadje u takvoj situaciji (vrlo zajebanoj), onda odlucuje da se skroz menja, pa samim tim i menja poslove(bez obzira sto ima faklultetsku diplomu), postaje i vozac i kurir i menadzer i sta god, samo da privredjuje i ima neki dohodak, da ne sedi kod kuce skrstenih ruku i ceka da se nesto desi. I ide kod raznih privatnika. eee, to do sada ja radim, moj druze. Ne kazem da sam savrsen i da sve znam, kao i mnogi drugi, trudim se da budem dobar na poslu i odgovorno doprinosim na poslu, kao sto to mnogi rade (znaci znanje kompijutera, vozacka dozvola, odgovornost, sposobnost, i vise ni ja ne znam sta se trazi od zaposlenog). Dakle, to ti je moj jos jedan odgovor na temu koji je sektor bolji, a i odgovor na opasku da sam nesto "precutao". Ipak, nadam se da cemo dobro saradjivati na postu, kada je ova tema u pitanju, a ona je bolna i vrlo za****** i ruzna.

View Postšamur, on 24.12.10, 19:05, said:

Omladinac,
Imam utisak da si nešto prećutao.

Recimo zašto si i kako toliko menjao firme, o kakvoj državnoj firmi se radi i kako se dobija posao u državnoj firmi, što mi tvoj post ima miris politike.

Kad sam se već uključio u temu, normalno je da je bolje bitit zaposlen u društvenom sektoru. Samo zapošljavanje preko veze i politike je dovoljan argument.
Drugo pitanje je gde je bolje raditi. Sama kategorija rada u državnom sektoru je diskutabilna, u smislu koliko se stvarno radi svrsishodan posao, a tamo gde se radi mora da je grozno, obično i ne rade stalno zaposleni.

Privatni sektor kod nas je šarolik. Još nisu oformljene velike zdrave kompanije i još uvek je naša ekonomija burazerskog tipa, pa samim tim i rad u njima.
Još smo daleko od bilo kakve mogućnosti generalizacije, a jedan od osnovnih problema je što su vlasnici relatino lako stekli svoj kapital i nisu naučili ni da ga poštuju ni da ga čuvaju.

Mislim da je u malim preduzećima veća šansa za zdrave i korektne radne odnose.
U malim radnjicama i kioscima ima svega i svačega i tu može doći do najgorih odnosa poslodavca i radnika. Verujem da i tu ima korektnih ljudi, ali tu je objektivno najteža situacija.
Pa kad gazda i nije pravi gazda, dešava se i da je radnik više rob nego radnik. Zašto ljudi pristaju na taj odnos nije mi baš najjasnije.

0

#10 šamur  Korisnik je offline

• V - Legionarii

Napisano: 26.12.10, 23:13

Ti si ljude sa 37 godina proglasio omladincima, pa sam te zato tako prozvao.

Oko rada u društvenom sektoru, ogradio sam se da ne mislim na honorarce i privremeno zaposlene jer smatram da oni jedini rade a nemaju privilegije stalno zaposlenih, odnosno oni i nemaju posao u državnom sektoru.

Za prosvetu, medicinu i slično imamo situaciju da je pritisak na radna mesta u gradskim centrima i nedostatak kadrova u malim i seoskim sredinama.

Svakako je bolje raditi nego sedeti kući i kukati, a kad je čovek vredan i odgovoran uvek postoji mogućnost da ga neko zapazi i da mu da adekvatnu priliku.
0

#11 Nenad 1977  Korisnik je offline

• V - Legionarii

Napisano: 27.12.10, 01:46

Ovu poruku je izmenio Nenad 1977: 27.12.10, 01:48

To sam ja ironicno rekao da su mladi do 37 godina. Nisu ljudi krivi sto su usli u te godine, a nikako ne mogu da dodju do posla, zbog situacije u drustvu. Eto, ja imam 33, pa se trudim da ide nekako. Odlicno si primetio to za nedostatak radne snage u prosveti, kada je rec o manjima sredinama, pogotovo seoskim. Veruj mi, moja majka radi van grada, u Sremu, misli tom srezu, maltene vise putuje nekad do posla(osnovna skola), nego sto odrzi tog dana casova, ali to nije tema vec sledece sto mi je rekla. A to je da oni nisu mogli skoro 8 meseci da pronadju profesora za nemacki jezik, jer niko nije hteo da dodje u to selo da "radi!" . E, da ne poverujes. Pitao sam majku da li je to zaista tako, da li to mesto nije bilo rezervisano za nekog, na sta mi je zena rekla da nije, vec da otkako je bio konkurs postavljen u Sluzbenom glasniku niko se nije pojavio da radi. Samo je to sto je malko dalje od grada(selo pored Starih Banovaca, Belegis) bilo problem mladim ljudima sa zavrsenim filoloskim fakultetom da pocnu da rade, pa je nastavu drzala zena koja je vec bila u penziji (znaci za njeno mesto je bio oglas). Na kraju se pojavila neka zena, koja je prihvatila posao, naravno. Jeste, pritisak je na gradove. Svi hoce tu. A, honorarci zaista rade nekim ljudima zaposlenim za stalno i preuzimaju odgovornost za veci deo posla, takoreci zaradjuju platu nekim likovima. To sam imao prilike videti, a i doziveti.

View Postšamur, on 26.12.10, 23:13, said:

Ti si ljude sa 37 godina proglasio omladincima, pa sam te zato tako prozvao.

Oko rada u društvenom sektoru, ogradio sam se da ne mislim na honorarce i privremeno zaposlene jer smatram da oni jedini rade a nemaju privilegije stalno zaposlenih, odnosno oni i nemaju posao u državnom sektoru.

Za prosvetu, medicinu i slično imamo situaciju da je pritisak na radna mesta u gradskim centrima i nedostatak kadrova u malim i seoskim sredinama.

Svakako je bolje raditi nego sedeti kući i kukati, a kad je čovek vredan i odgovoran uvek postoji mogućnost da ga neko zapazi i da mu da adekvatnu priliku.

0

#12 prof. Cobra  Korisnik je offline

• VIII - Signifer

Napisano: 27.12.10, 21:26

Ovu poruku je izmenio prof. Cobra: 27.12.10, 21:28

View PostNenad 1977, on 27.12.10, 01:46, said:

. A to je da oni nisu mogli skoro 8 meseci da pronadju profesora za nemacki jezik, jer niko nije hteo da dodje u to selo da "radi!" . E, da ne poverujes...
... otkako je bio konkurs postavljen u Sluzbenom glasniku niko se nije pojavio da radi. Samo je to sto je malko dalje od grada..

E, pa za to što je ''malko'' dalje od grada trebalo je da se ''malko''odreši kesa i ''malko'' da neki stan i ''malko''
daju neke beneficije, pa bi kandidata bilo ''malko''previše!
Ovako-svi stegli kesu i hoće mlade ljude da oteraju u selo da nadniče za crkavicu.

Pametan mlad svet zna-lepše je u gradu biti poslednji nego biti poslednji u selu!

(Parafraza latinske poslovice je u neko doba glasila: Bolje prvi u selu nego drugi u gradu!)
0

#13 šamur  Korisnik je offline

• V - Legionarii

Napisano: 28.12.10, 00:26

Pa odkad je Belegiš zabit pa treba drešiti kesu.
Na bazenu od 10 sati više nije bilo mesta od Beograđana, a o Slankamenu i Tisi glupo je i pričati.

Hočeš posao, izvolte teren, pa da se malo naučiš pa da se vidi šta znaš i koliko si vredan pa onda napredovanje u službi. Tako bi valjda bilo ispravno.

Nenade 1977 složili smo se, samo bih ti skrenuo pažnju na jednu sitnicu.
Dobar broj današnjih ministara, njihovih savetnika i uopšte velika grupa eksperta je 2.000. godine imala 30-ak godina života. Dačić koji je verovatno najiskusniji u ovoj vladi ima 46 godina, odnosno sa 36 godina je izgubio vlast, da bi je neku godinu kasnije povraito.
Možda ljudi sa 37 godina "ne mogu da dođu do posla", ali im oko dolaska do vlasti mnogo bolje ide.
Možda je i to razlog što nam je država ovakva kakva jeste, kako ti reče situacija u društvu.

Kako ti objašnjavaš tu koncentraciju "omladinaca" u sam vrh vlasti i političkih partija.
0

#14 Decky  Korisnik je online

• VI - Imaginifer
  • Poruka: 2064
  • Pridružio se: 05.03.09

Napisano: 28.12.10, 01:51

Ovu poruku je izmenio Decky: 28.12.10, 01:52

rad je stvorio i ubio coveka
sad ko kako sebi moze da priusti ;)
37 god. lepo je to imati :P
Svakoga dana u svakom trenutku sve vise napreduje
0

#15 Nenad 1977  Korisnik je offline

• V - Legionarii

Napisano: 28.12.10, 15:34

To se moze objasniti vrlo lako, kada je dosao na vlast, zaboravlja covek, da ce i posle njega biti neko mladji, a on mozda misli da ce vecno biti mlad, a samim tim i na vlasti vecno. Salim se, ali cinjenica je da kada se sedne u fotelju, zaboravljaju se neka obecana data vrsnjacima, starijima, o mladjima necu ni da komentarisem, jer oni vec provaljuju o cemu se radi, a to je da od zaposlenja nece biti nista. To sto recimo danasnji ministri ili ko vec je bio na vlasti(poput Dacica, recimo), pa otisao, pa opet dosao, mozda govori da kada je bio mladji nije imao potporu od strane svoje ekipe, pa sada kada je vec kao dosta stariji dosao, samo se prilagodio novonastaloj situaciji i snasao.. Tako i ostali politicari. Neki vec duzi vremenski period su na vlasti. Ali, to nije tema vec zasta ljudi da se odluce, ako uopste dobiju bilo kakvu ponudu za posao, da li ce to biti, privatno ili drzavno. Ali, poslovnu ponudu, ..tesko da ce da dobiju (osim ukoliko se ne izbore), iz bilo kog sektora.

View Postšamur, on 28.12.10, 00:26, said:

Pa odkad je Belegiš zabit pa treba drešiti kesu.
Na bazenu od 10 sati više nije bilo mesta od Beograđana, a o Slankamenu i Tisi glupo je i pričati.

Hočeš posao, izvolte teren, pa da se malo naučiš pa da se vidi šta znaš i koliko si vredan pa onda napredovanje u službi. Tako bi valjda bilo ispravno.

Nenade 1977 složili smo se, samo bih ti skrenuo pažnju na jednu sitnicu.
Dobar broj današnjih ministara, njihovih savetnika i uopšte velika grupa eksperta je 2.000. godine imala 30-ak godina života. Dačić koji je verovatno najiskusniji u ovoj vladi ima 46 godina, odnosno sa 36 godina je izgubio vlast, da bi je neku godinu kasnije povraito.
Možda ljudi sa 37 godina "ne mogu da dođu do posla", ali im oko dolaska do vlasti mnogo bolje ide.
Možda je i to razlog što nam je država ovakva kakva jeste, kako ti reče situacija u društvu.

Kako ti objašnjavaš tu koncentraciju "omladinaca" u sam vrh vlasti i političkih partija.

0

#16 Nenad 1977  Korisnik je offline

• V - Legionarii

Napisano: 29.12.10, 13:30

Profesore, ne treba toliko da se dresi kesa, a plata je savim ok. Za prevoz se dobija posebno(znaci i plata i prevoz i sve sto ide uz to, a to veruj, nije nimalo "malko", vec dosta korektno i dobro, s obzirom na situaciju u kojoj mladi svet zivi), a sto se tice dobijanja stana i neceg besplatnog, pa valjda znas, u kakvom vremenu zivimo, ko danas dobija besplatan stan. Ako je u pitanju Beograd, zaista je bolje mladim ljudima da odu do nekoga manjeg mesta(prigradsko mesto, a moze i u nekio drugo mesto) u blizini grada i budu profesori ili lekari i veruj mi, ako bi bili dobri u tom svom poslu, bili bi jako cenjeni i postovani, a ne bi bili poslednji (i to u svom gradu kao dosad), ako im je do statusa stalo. A mislim da im je do posla stalo, a ne do statusa. Ako budu ovako razmisljali mnogi ce biti poslednji i u jednom, a i u drugom slucaju, a jedino sto ce cekati, jeste da im se nesto lepo desi, da im neko dojavi za neko radno mesto, da kukaju drugarima-cama kako je sve lose, da drežde u zavodu za nezaposlene cekajuci da im radnik zavoda kaze neku utesnu rec i da se prekvalifikuju u neku drugu radnu snagu. Ne moze kandidata biti ni premalo, ni previse, pa sta ako je neko iz grada i dodje na selo ili neko manje mesto, jel to znaci da je on Svemocno bice, pred kojima mnogi moraju da se klanjaju, naravno da NE. Nego izbori se za status, ako ti je ukazana prilika, a onda ces biti i postovan i cenjen(ako ti je do statusa stalo), a bogami i placen i uvazen, a bolje je to nego da kukas nad sudbinom nezaposlenog lica. Niko nije toliko stegao kesu(mislim na drzavne firme, skola, zdravstvo, i bilo koji drugi drzavni sektor). Sto se privatnog sektora tice to sam rekao u predhodnim postovima, sta mislim o njima. Znaci treba samo svest da se promeni o poslu i odgovornosti kod mladog coveka, ako hoce. Pa, ne mora svako da bude doktor u klinickom centru, moze da bude doktor i u Simanovcima, ili Surcinu, zasto da ne. I na taj nacin ce biti ono sto jeste i uvazen, kao DOKTOR A, ne "necu da budem doktor u tom mestu", ali cu zato biti nezaposleni doktor, koji ceka da mu Deda Mraz donese jedno lepo radno mesto u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Beogradu, a za to vreme cu se prekvalifikovati u "nesto drugo", samo da se doceka radno mesto u Beogradu. Ta fraza cekanja i krckanja na tihoj vatrici, to nikako. Nek radi covek i kao "prekvalifikovana radna snaga", ali ako mu se ukaze radno mesto u njegovoj struci (doktor, profesor, ucitelj, bibliotekar, ... ma koje struke da je) i van grada, neka ga prihvati i nek ne bira, jer godine ne smeju prolaziti cekajuci posao.

View Postprof. Cobra, on 27.12.10, 21:26, said:

E, pa za to što je ''malko'' dalje od grada trebalo je da se ''malko''odreši kesa i ''malko'' da neki stan i ''malko''
daju neke beneficije, pa bi kandidata bilo ''malko''previše!
Ovako-svi stegli kesu i hoće mlade ljude da oteraju u selo da nadniče za crkavicu.

Pametan mlad svet zna-lepše je u gradu biti poslednji nego biti poslednji u selu!

(Parafraza latinske poslovice je u neko doba glasila: Bolje prvi u selu nego drugi u gradu!)

0

#17 Mistery  Korisnik je offline

• II - Milites Gregarii
  • Poruka: 61
  • Pridružio se: 30.01.11

Napisano: 05.02.11, 00:08

Zavisi i od struke. Drzavni poslovi su nekada bili sigurniji. Danas je i to potpalo pod politicki uticaj, pa se ne zna koliko ce neko ko te je tu postavio moci da ti"cuva ledja". Nadam se da ce se to promeniti na bolje...
0

#18 Nenad 1977  Korisnik je offline

• V - Legionarii

Napisano: 05.02.11, 16:45

Ovu poruku je izmenio Nenad 1977: 23.02.11, 10:55

Ovo je tacno 1000%, sto si rekla.

View PostMistery, on 05.02.11, 00:08, said:

Zavisi i od struke. Drzavni poslovi su nekada bili sigurniji. Danas je i to potpalo pod politicki uticaj, pa se ne zna koliko ce neko ko te je tu postavio moci da ti"cuva ledja". Nadam se da ce se to promeniti na bolje...

0

#19 Ledena  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Grupa: Moderator
  • Poruka: 872
  • Pridružio se: 30.01.11

Napisano: 06.02.11, 12:29

View PostLucifer, on 19.06.10, 21:04, said:

Ako ja radim svoj posao - onda privatni.
ako radim kod nekoga - onda bi kod drzave u sluzbu...

Nemam više šta da dodam:)

0

#20 apstrahovana  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 190
  • Pridružio se: 31.01.11

Napisano: 09.02.11, 09:47

Ovu poruku je izmenio apstrahovana: 09.02.11, 09:53

Ja sam za privatni i to svoj. A ne znam otkud ideja da profesori neće da rade u selima? To nije tačno. Ja sam profesor i zaposlila bih se gdegod, ali, i za najgoru vukoj***nu treba veza, i to jaka. Putovala sam i po 200 km svakodnevno za 20 posto profesorske plate. Strašno mrzim generalizaciju, kad znam da mi je cela generacija otišla i radi po negotinskim selima, kad ja nemam posla, a u mojoj osnovnoj školi, na 5 minuta od moje kuće, rade profesorke koje nisu iz Niša, koje su diplomirale posle mene, sa slabijim prosekom, ali su imale vezu. Skoro sam slučajno upoznala devojku, u razgovoru mi je rekla da u Vranju nema kadra, da su bili primorani da prime nekog bez diplome. Zamislite koliko sam se iznenadila kad sam videla da sam ja tamo konkurisala, da je na moje mesto došao neko ko nema kvalifikacije?
Država nam je u autu, zato se nadam da ću nekad imati dovoljno para da otvorim nešto svoje, a nada umire poslednja...
0

• 1
  • 2
  • Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu