Kakve su razlike između stare i nove emigracije?
Napisano: 22.05.10, 00:23
Ovu poruku je izmenio prof. Cobra: 22.05.10, 00:25
Zbilja je to interesantno za uporedjenje, a najbolje to mogu oni koji su tamo! Odavde možemo samo da
predpostavimo po ljudima koji su ovde tj izmedju onih kojima je sada preko 85 godina i onih kojima je oko 35-45g.
Razlike su, verovatno, takve da su ovi iz novije generacije ekonomski, a oni ranije politički emigranti.
Ali, da ne nagadjamo-jedan naš član foruma, Decky, možda može najviše da nam kaže iz prve ruke jer su njegovi
roditelji iz one srednje generacije emigranata kada je politička emigracija sva otišla, a Brozova ekonomska
emigracija startovala. Napamet govoreći-jaz medju generacija je učinio i ovde svoje, predpostavljam.
Pozz
predpostavimo po ljudima koji su ovde tj izmedju onih kojima je sada preko 85 godina i onih kojima je oko 35-45g.
Razlike su, verovatno, takve da su ovi iz novije generacije ekonomski, a oni ranije politički emigranti.
Ali, da ne nagadjamo-jedan naš član foruma, Decky, možda može najviše da nam kaže iz prve ruke jer su njegovi
roditelji iz one srednje generacije emigranata kada je politička emigracija sva otišla, a Brozova ekonomska
emigracija startovala. Napamet govoreći-jaz medju generacija je učinio i ovde svoje, predpostavljam.
Pozz
Napisano: 24.05.10, 17:58
Nema razlike
i jedni i drugi se posle izvesnog vremena ponasaju kao da su izmislili toplu vodu
I postanu baksuzi...
a ako nekom od njih i onako u sali pomenes da bi otisao malo preko, recimo kod njih, da radis,
odmah pocinje kuknjava...
Mislim da je ovo svima dobro poznato
i jedni i drugi se posle izvesnog vremena ponasaju kao da su izmislili toplu vodu
I postanu baksuzi...
a ako nekom od njih i onako u sali pomenes da bi otisao malo preko, recimo kod njih, da radis,
odmah pocinje kuknjava...
Mislim da je ovo svima dobro poznato
Napisano: 24.05.10, 18:23
Grešiš.. nisu svi isti.
Od kako su skinute vize moja kuća je uvek puna, kao nikada do sada.
I ranije sam sređivao ljudima razne poslove, mada nisu baš svi rado ostajali.
I pored toga što sam morao da dajem novčani zalog u banku kao osiguranje
i sređujem brdo papira, neki nisu znali to da cene.
Drugi su se pak dobro snašli i danas mogu da uživaju u rezultatima.
Svestan sam toga da ima puno naših "preko" koji se ljigavo ponašaju ali to je opet stvar jedinki i lične kulture.
Moram da ti kažem da ih i ja rado izbegavam, takvi ljudi nikome netrebaju, ni za lek.
Od kako su skinute vize moja kuća je uvek puna, kao nikada do sada.
I ranije sam sređivao ljudima razne poslove, mada nisu baš svi rado ostajali.
I pored toga što sam morao da dajem novčani zalog u banku kao osiguranje
i sređujem brdo papira, neki nisu znali to da cene.
Drugi su se pak dobro snašli i danas mogu da uživaju u rezultatima.
Svestan sam toga da ima puno naših "preko" koji se ljigavo ponašaju ali to je opet stvar jedinki i lične kulture.
Moram da ti kažem da ih i ja rado izbegavam, takvi ljudi nikome netrebaju, ni za lek.
Pripreme za leto: www.youbodybuilding.com
Kad sve saberem, oduzmem se.
Kad sve saberem, oduzmem se.
Napisano: 24.05.10, 18:55
Vrlo dobro pitanje... i za analizu.
Mislim da je generacija starih emigranata bila mnogo kvalitetnija.
Uglavnom su odlazili sposobniji i ambiciozniji ljudi.
ovi posleratni su istraumirani, dolaze i oni koji su htjeli i koji nisu imali izbora
pa iz njih izbija gorcina i mnogo teza adaptacija.
Dosli su ljudi bez prebijene pare i fokusirai se samo na golu egzistenciju i zaboravili
sve ostale vrednosti. Neki su strasno tvrdi da prihvate novo i grcevito se bore da
opstanu u svojim malim plemenskim savezima.
tako ih ja dozivljavam.
Stari emigranti mi djeluju sofisticiranije... kvalitetnije.
Ruzno je generalizovati i stavljati sve u isti kos ali tako ih ja dozivljavam prema nekim
licnim statistikama.
Uvjek ce biti korova u starim i novim..al mislim da je mnogo vise korova u novim.
Mislim da je generacija starih emigranata bila mnogo kvalitetnija.
Uglavnom su odlazili sposobniji i ambiciozniji ljudi.
ovi posleratni su istraumirani, dolaze i oni koji su htjeli i koji nisu imali izbora
pa iz njih izbija gorcina i mnogo teza adaptacija.
Dosli su ljudi bez prebijene pare i fokusirai se samo na golu egzistenciju i zaboravili
sve ostale vrednosti. Neki su strasno tvrdi da prihvate novo i grcevito se bore da
opstanu u svojim malim plemenskim savezima.
tako ih ja dozivljavam.
Stari emigranti mi djeluju sofisticiranije... kvalitetnije.
Ruzno je generalizovati i stavljati sve u isti kos ali tako ih ja dozivljavam prema nekim
licnim statistikama.
Uvjek ce biti korova u starim i novim..al mislim da je mnogo vise korova u novim.
Napisano: 24.05.10, 19:11
Dal ima ikakve "ljudske" razlike, ne znam. Ne znam ni šta je ljudska razlika.
No, pitanje zahteva analizu i presecanje sa dva principa: političkim i ekonomskim.
Stara je znala samo dve stvari: da mrzi Tita i da mrzi Hrvate.
Dok pod termin old emigracija ulaze i gromade poput Dučića, Crnjanskog.
Nova emigracija je više ekonomski orijentisana, manje obrazovana i sa neuporedivo prozaičnijim
intelektulanim stremljenjima. Zovu se još i "gastarbajteri".
Veze sa maticom nisu duhovne, nego preko tezgi narodnih pevača i satelitskih televizija i rent a car-a.
No, pitanje zahteva analizu i presecanje sa dva principa: političkim i ekonomskim.
Stara je znala samo dve stvari: da mrzi Tita i da mrzi Hrvate.
Dok pod termin old emigracija ulaze i gromade poput Dučića, Crnjanskog.
Nova emigracija je više ekonomski orijentisana, manje obrazovana i sa neuporedivo prozaičnijim
intelektulanim stremljenjima. Zovu se još i "gastarbajteri".
Veze sa maticom nisu duhovne, nego preko tezgi narodnih pevača i satelitskih televizija i rent a car-a.
...potpis
Napisano: 24.05.10, 19:30
da, realmdrid..fino si to oblikovao.
Zaboravili smo na cetnike posle drugog svjetskog rata..pa Vladika Nikolaj Velimirovic..
Mnogo mi je zao Ducica.
Eto, Nikola Tesla je dosao iz zelje da napreduje i ucini vise za covjecanstvo..
Zaboravili smo na cetnike posle drugog svjetskog rata..pa Vladika Nikolaj Velimirovic..
Mnogo mi je zao Ducica.
Eto, Nikola Tesla je dosao iz zelje da napreduje i ucini vise za covjecanstvo..
Napisano: 24.05.10, 20:16
pa vidis da salje nesto za djecu kojoj ni prezime ne zna..covjek
ima dusu i bas se potrudio.
kako su slatki ovi smajlici.