Georg Friedrich Händel

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Lik i delo Georga Friedrich-a Händela. Posle završetka muzičkog obrazovanja u svom Helleu, kompozicija, orgulje, violina i oboa, odlazi u Italiju gde je živeo tri godine.

#1 Flavio Briatore

• Grupa: Gost

Napisano: 28.02.10, 17:24

Ovu poruku je izmenio Flavio Briatore: 28.02.10, 17:26

Rođen 1685 u Halleu, Nemačka, umro 1759 u Londonu.
Zamislite, Englezi su nemačkog kompozitora sahranili u Westminsterskoj katedrali, toliko su ga obožavali! I ja ga isto, na drugom mestu je odmah posle van Beethovena! Napisao je 42 opere i 31 oratorija! Posle završetka muzičkog obrazovanja u svom Helleu, kompozicija, orgulje, violina i oboa, odlazi u Italiju gde je živeo tri godine, u Rimu, Firenci i Veneciji. Napušta Italiju i odlazi u Englesku, tamo ostaje do kraja života.
Godinu dana pre nego što je umro je izgubio vid, ni operacija najboljeg ondašnjeg engleskog doktora mu nije pomogla, mnogi u Engleskoj misle da je taj doktor bio najobičniji šarlatan, operisao je i Bacha, i njega neuspešno, Bach umire šest meseci posle operacije!
Imao sam par puta priliku da razgovaram u Londonu sa ljudima koji se amatersko zanimaju za klasničnu muziku kao i ja, svi su ubeđeni da je Händel umro zbog duboke zalosti, nije mogao da preboli gubitak vida!

0

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu