Kakve ste vi prirode po pitanju vezivanja ljudi? Smetaju li vam ljudi na distanci?
Napisano: 27.01.10, 23:03
'bliske'osobe!
Ne mali broj ljudi ima neprijatno iskustvo da prihvati prijateljstvo svom svojom iskrenošću i doživi razočaranje
kada im se ta prisnost i prijateljstvo postave na distancu.
Uistinu, neko doživi preteranu bliskost druge osobe kao neugodnost i razrušavanje svoje intime i zato postavlja distancu.
Sve u svemu-ipak je primetno iz običnog iskustva da postoje ljudi koji se lako vezuju za druge, a i oni
koji se tesko ili nikako ne vezuju za druge.(Pa i u hemiji su korišćeni ti termini lakog i teškog vezivanja, po ugledu na ljude).
Kakve ste vi prirode po tom pitanju? Smetaju li vam 'ljudi na distanci'?
Napisano: 28.01.10, 10:27
Sigurno sam imala i poneko neprijatno iskustvo ali nisam zbog toga pocela da odbacujem druge.
#3 Mara
Napisano: 28.01.10, 12:02
Ovu poruku je izmenio Mara: 28.01.10, 12:05
Citat
kada im se ta prisnost i prijateljstvo postave na distancu.
Mislim da ovde grešite. Ako Vam je neko postavio distancu u startu, kako možete biti s njim prisni i bezrezervno iskreni?
Nisam proračunata, razmišljam srcem, tako i doživljavam prijateljstva.
Normalno je da će neko kome ste ukazali poverenje, činilo Vam se da je to obostrano, i ako ga odjednom, bez vidljivog razloga postavite na distancu, sledi razočarenje. Zar to nije prirodna reakcija?
Citat
Postavite distancu na vreme i nikako ne može do preteranog zbližavanja!
Ukazati poverenje, dati šansu zbližavanju, onda se povući, po meni je manipulacija osećanjima i ljudima!
Citat
koji se tesko ili nikako ne vezuju za druge
Ništa novo niste napisali, primetno je. Niste napisali kojoj grupi Vi pripadate
Svaki emotivan čovek se veže za sebi drage osobe. Podelila bih ljude na tople i hladne i tu vam je odgovor na pitanje.
Citat
Vaš uvodni post u temu je oprečan, vrludate toplo-hladno, pitate o distanci, pitate o vezivanju za ljude, jedno isključuje drugo. Postavite teme konkretnije da u odgovorima ne bi bilo oprečnosti
Ne, ne smetaju mi ljudi na distanci, naprotiv, veoma mi prijaju. Smeta mi nešto drugo, to što mi smeta, imate napisano u gornjim pasusima posta.
Očekujem Vaše pisanje povodom teme, prof. Cobra, sa nestrpljenjem...
Napisano: 28.01.10, 13:12
"Tim gore po činjenice!".
E, pa ja nisam taj: Ja se ponašam po onom Djoletovom"izvinte me sto psujem ja kažem samo onako kako čujem"
to jest kako vidim u svojoj okolini i kako upoznajem ljude. Razlicite ljude upoznajemo iz razlicitih sredina pa su nam i
zaključci različiti.
Pripadam ljudima koji se lako vezuju za ljude sa jednim malenim podprogramom koji bih da nazovem
relations sensitivity koji me verno do sada sluzio i uvek pokazivao tzv responznu karakteristiku, to jest odgovor
na moj stav i ponasanje. Tu imam i ono slatko dugme za resetovanje odnosa, koje mnogima nedostaje,
a koje sluzi za to da izbaci slucajne i neocekivane nesporazume pri prvom susretu. Nazalost, to dugme za resetovanje
u jednom odnosu, kod mene, moze da se koristi samo jedanput, dvaput. Treće šanse nema!
Primetno je kod mnogih, a ponekad i kod poslovnih ljudi, da pojedine odnose ne drze na distanci vec jednostavno
inkriminisanu osobu brišu, jedanput zauvek. Meni to teško ide, ali se svako uči dok je živ!
Nazalost, za sve moje meke stavove prema ljudima imam da zahvalim roditeljima, prosvetarima, koji su mi ugradili
pogrešno verovanje da ljudi nisu po prirodi loši i da ih je dobrotom i poučavanjem moguće promeniti.
Zaboravili su da ipak postoje zatvori za nepopravljive!
#5 Mara
Napisano: 28.01.10, 13:37
Ovu poruku je izmenio Mara: 28.01.10, 13:38
prof. Cobra, on 13:12, 28. January 2010, said:
pogrešno verovanje da ljudi nisu po prirodi loši i da ih je dobrotom i poučavanjem moguće promeniti.
Prof. Cobra, iz ovog našeg virtuelnog poznanstva, stekla sam drugačiji zaključak o Vama, stekla sam zaključak da ste veoma nepoverljivi, ali da vam verujem na reč, ovo je, ipak, samo virtuelno, gde ništa, ali baš ništa nije onako kako izgleda.
U prilog Vašoj temi, povodom vaše percepcije, postaviću priču nepoznatog autora koja mnogo govori o karakteru ljudi. Nadam se da se ne ljutite..
Priblizavajuci se jednom velikom gradu, putnik upita zenu koja je sedela kraj puta: "Kakvi su ljudi u ovom gradu?"
"Kakvi su bili u mestu iz koga si dosao?"
"Uzasni"-odgovori putnik. "Zli, nepouzdani, antipaticni."
"Ah"- rece zena - "Iste takve ces naci i u gradu koji je pred tobom."
Tek sto je prvi putnik otisao, neki drugi se zaustavi pred njom i takodje zapita kakvi su ljudi u gradu. Ponovo starica upita kakvi su bili u mestu iz koga dolazi.
"Bili su divni ljudi: posteni, vredni i velikodusni. Zao mi je bilo kad sam morao da krenem" - rece drugi putnik.
Mudra zena mu odgovori: "Iste takve ces naci i u gradu koji je pred tobom."
Napisano: 28.01.10, 14:45
Mara, on 13:37, 28. January 2010, said:
"Kakvi su bili u mestu iz koga si dosao?"
"Uzasni"-odgovori putnik. "Zli, nepouzdani, antipaticni."
"Ah"- rece zena - "Iste takve ces naci i u gradu koji je pred tobom."
Tek sto je prvi putnik otisao, neki drugi se zaustavi pred njom i takodje zapita kakvi su ljudi u gradu. Ponovo starica upita kakvi su bili u mestu iz koga dolazi.
"Bili su divni ljudi: posteni, vredni i velikodusni. Zao mi je bilo kad sam morao da krenem" - rece drugi putnik.
Mudra zena mu odgovori: "Iste takve ces naci i u gradu koji je pred tobom."
Olicna prica!
Uvek nadjes one ljude koji ti odgovaraju i naravno da svima ne odgovara isto.
Neki put se predjes jer pogresno procenis, nikada nije 100% sigurno kakva je ta osoba ustvari... da li je folirant ili ne.
Napisano: 28.01.10, 16:20
Ovu poruku je izmenio Bjanka: 28.01.10, 16:48
Ne polazim od pretpostavke da je neko loš, dok se sam ne pokaže takvim, pa čak i tada pokušam da iz njega iscrpem ono najbolje što ima, ali se za takvu osobu sigurno neću vezati, niti od nje mogu doživeti razočaranje, ako se pod tim podrazumeva "vezivanje". Uglavnom dobro procenim koliko od koga mogu da očekujem,
pa tako i eventualno razočaranje ne doživim tragično, jer ne dolazi od onih kojima bezrezervno verujem.
Napisano: 14.04.10, 19:36
Ako smo slicni privucemo se i postajemo bliski, mada ima i mojih suprotnosti sa kojima sam bas bliska.
Napisano: 14.04.10, 19:43
Napisano: 14.08.10, 00:49
Napisano: 14.08.10, 23:49
Dajem sebe bezrezrvno u odnosima sa dragim ljudima uz svesnost da su slobodni i da im to ne smem ograničavati svojim očekivanjima.
Napisano: 16.10.11, 10:09
Ovu poruku je izmenio SatanSrpski: 16.10.11, 13:56
Citat
...
Nazalost, za sve moje meke stavove prema ljudima imam da zahvalim roditeljima, prosvetarima, koji su mi ugradili
pogrešno verovanje da ljudi nisu po prirodi loši i da ih je dobrotom ipoučavanjem moguće promeniti.
Na gornje pitanje odgovaram potvrdno, olako se vezujem, a i meni su roditelji iz iste struke
Tako sam došao do zaključka da nema puno ljudi koji shvataju prijateljstvo tako kako ga ja shvatam i da je ponekad moguće ozbiljno se razboleti od čoveka.
Napisano: 16.10.11, 13:39
SatanSrpski, on 16.10.11, 10:09, said:
Sasvim tačno i sasvim uobičajeno za svaku mladu, a i staru, osobu, koja u detinjstvu nije dobila praktičan savet od roditelja na
tu temu, baš kao što se to i meni dogodilo i događa.
Ustvari, otvara se osnovna dilema-da li spontano doživeti u detinjstvu razočarenja i sam uspostaviti sopstveni sistem
provere i određivanja distance, ili od roditelja zadobiti oklop prema ljudima i eventualno ne biti sposoban za spontano
prijateljstvo prema osobi koja zaslužuje pravo prijateljstvo.
Imam, u susedstvu, pravi primer mlade osobe koja zbog distanciranog stava ne uspeva da stvori ni prisnu domaću atmosferu.
Napisano: 25.10.11, 21:40
Bilo je svega stvarno dosad, a ko zna mozda i odsad, ... Za sebe mogu reci da se ne priblizavam u pocetku bas pod konac, ali kako vreme ide, blago popustam, ali sa onom sitnom mini distancom da ne dodje do iznenadjenja, ... ne znam, ... tema prilicno interesnatna, a i aktuelna kada su u pitanju medjuljudski odnosi.
Pogotovo u danasnjem vremenu, kada je ispala, izdaja i ostavljanje na cedilu postalo sastavni deo zivota, a nekad je to bilo krajnje amoralno i sramotno.
Napisano: 25.10.11, 22:05
Sad polako učim kako da se od određenih ljudi "razvežem" na što bezbolniji način, jer sam shvatila da sam se prilično uplela u sopstvenu mrežu.