- 1
- 2
Da li je porodica oaza samopuzdanja i podrške?
#1 Mara
Napisano: 15.12.09, 12:19
Ovu poruku je izmenio Mara: 15.12.09, 12:20
Dobijamo li u porodici podršku kaja nam je neophodhodna i daje nam snage da istrajemo, da ne pokleknemo, da idemo dalje... ?
http://www.youtube.c...h?v=_Ki9pTkHAjw
Napisano: 15.12.09, 14:04
Medjutim, ukoliko smo skloni da gledamo onu lepsu stranu zivota, sve se moze prevazici.
Kada se pokrene neki problem, moj kolega je sklon da kaze: "Necu da brinem unapred! Kad dodje vreme, vec ce se resiti."
Postoje stvari koje se moraju i isplanirati i opet zavisi kakva su nam razmisljanja u odnosu na taj plan. Da li smo naucili da prihvatimo neostvarnje nasih planova, ili cemo reagovati u stilu: sta sam ja Bogu zgresio.
Nedavno mi je neko ispricao da su jednoj zeni ukrali tasnu gde je, pored ostalog, imala i avionsku kartu za jedan vazan put. Da li je ona spremna da pomisli kako na taj put nije ni trebalo da ide, ili ce "cupati kosu" i proklinjati sudbinu sto se poigrala sa njom. Uvek postoji ona konstatacija: ko zna zasto je to dobro?!
Sve ovo utice na nas odnos prema porodici i odnos clanova porodice prema nama. Jer koliko god smo porodica i zajedno smo, mi smo svi jedinke za sebe i svako sa svog stanovista treba da se potrudi da porodica opstane i funkcionise skladno.
Dunje i kolaci ipak mirisu...
Napisano: 15.12.09, 14:45
Citat
Za kvalitetno odrastanje, sazrevanje, starenje... porodica bi trebalo da bude, u mom slučaju i jeste, oaza u svim segmentima života. Nije važno da li imamo porodicu
u kojoj ste dete, sestra supruga, majka... Da li je ona umanjena, važno je da funkcioniše u svim nesporazumima, nemaštinama, lepotama, ljubavi, razumevanju... Porodica, koliko god umanjena ili proširena jeste najbitniji faktor samopouzdanja, pokretač ili kočnica.
Napisano: 15.12.09, 15:42
Slazem se da je za pravilno i srecno odrastanje bitna porodica. Ali onda kada prestanemo da budemo deca i kada dodjemo u priliku da sami odlucujemo, moramo krenuti svojim putem. Porodica jeste neko ko nam je na prvom mestu i uvek prisutna radost ili briga.
Da bi i mi bili podrska svojoj porodici, ne smemo se uvek oslanjati na njih, vec podmetnuti i svoje rame. Dakle, obostrano.
Ne mislim da je na ovu temu (pitanje) potrebno odgovoriti samo sa par kratkih recenica, mada je moglo da prodje sa: da, porodica mi je podrska!
#5 Mara
Napisano: 15.12.09, 15:52
Citat
Ni ja ne mislim, jer... Dunje i kolači mirišu, mirišu...
#6 ZoNi
Napisano: 15.12.09, 16:03
Od dunja volim ono... hm, ne mogu da se setim kako se zove
Ovo što napisah ima veze sa naslovom teme, ali ne mnogo sa pitanjem postavljenim u prvom postu
#7 Mara
Napisano: 15.12.09, 16:11
Ipak, mislim da nisi naivan kako se praviš, mislim da si shvatio, a to je i u uvodnom postu napisano, doduše, nije baš nacrtano, obzirom na način kako pišeš, mislim da ti se ni ne treba crtati. Eh, da, nisi odgovorio na pitanje koje je u uvodnom postu apostrofirano.
Napisano: 15.12.09, 16:25
Citat
Kada kažemo da je porodica oaza samopuzdanja i podrške, naravno da to ne podrazumeva samo oslonac već i motiv da od sebe dajemo maksimum, a da to ne osetimo kao obavezu i teret. Svi smo pokrenuti nekim mehanizmom, ako jedinka stvara, živi misli samo za sebe, to se zove egocentrik, a takav ni sebi nije dobar.
Pojasnila sam ulogu porodice u ranijem postu, pa je vrlo jasno da pod istom ne podrazumevam stretip, jer ima raznih porodica.
#9 ZoNi
Napisano: 15.12.09, 16:37
Mara, on 16:11, 15. December 2009, said:
Odgovorio bih, da imam neko mišljenje o tome
Nisam hteo da se mešam u ovu temu, ali me naslov privukao - kad sam otvorio temu, shvatio sam da naslov nema nikakve veze sa temom, ali reko' da napišem ipak nešto, kad sam već svratio...
#10 Mara
Napisano: 15.12.09, 16:38
Napisano: 15.12.09, 16:48
Napisano: 15.12.09, 17:04
U oba slucaja je bitna podrska porodice.
A kolacici mirisu, mirisu...
Napisano: 16.12.09, 02:15
Mara, on 12:19, 15. December 2009, said:
Zamislite mene radosnog sto prvi sneg obilno pada jer imam usadjen onaj isti osecaj koji je gore opisan.
Prvog komsiju sretoh, kaze mrzovoljno: "Pada! Dokle ce da pada?"
Ja mu, zainat, kazem:"Neka pada koliko dugo hoce, nek napada, ima ko da mu se raduje"
Sledeca komsinica, taze ondulirana, ceka lift i kaze mi bez povoda: "Mrzim zimu, kako mrzim zimu" i stresa se.
Ja joj, zainat, kazem:"Eh, da nam je poslednja-da l' bi je se odrekli?"
Zato, kao i uvek prekasno, znam da je zasluga mojih roditelja sto su umeli da mi utkaju samopouzdanje i osecaj
bezrezervne podrske koju ja nehotice uskracujem svojoj deci -jer su vremena takva.
Ostalo je da lebdi pitanje:Da li je moderna porodica u stanju da bude oaza samopouzdanja i podrske? Ne nama-nasoj deci?
Napisano: 16.12.09, 02:26
prof. Cobra, on 2:15, 16. December 2009, said:
Prvog komsiju sretoh, kaze mrzovoljno: "Pada! Dokle ce da pada?"
Ja mu, zainat, kazem:"Neka pada koliko dugo hoce, nek napada, ima ko da mu se raduje"
Sledeca komsinica, taze ondulirana, ceka lift i kaze mi bez povoda: "Mrzim zimu, kako mrzim zimu" i stresa se.
Ja joj, zainat, kazem:"Eh, da nam je poslednja-da l' bi je se odrekli?"
Zato, kao i uvek prekasno, znam da je zasluga mojih roditelja sto su umeli da mi utkaju samopouzdanje i osecaj
bezrezervne podrske koju ja nehotice uskracujem svojoj deci -jer su vremena takva.
Ostalo je da lebdi pitanje:Da li je moderna porodica u stanju da bude oaza samopouzdanja i podrske? Ne nama-nasoj deci?
Moze, moze... ali nemogu svi!
Ko tebe sada juri u ovo doba?
#15 ZoNi
Napisano: 16.12.09, 09:45
Ništa gore nego #$%&$# sneg! Pada ko nenormalan, mokar je i težak, a treba ga svaki čas čistiti!
Kažu meni sestra i devojka kako je divno što pada sneg i tako nešto... A ja im odgovaram: "Ma, y€8€*0 belo 60w*0 pada ko ludo! Aaaaa!"
#16 Mara
Napisano: 16.12.09, 13:31
Ovu poruku je izmenio Mara: 16.12.09, 13:41
Prosto ne mogu da Vas zamislim radosnog, dečački radosnog, zbog "sitnice" kao što je prvi sneg
Ne znam koliko je moja prodica bila baza mog samopuzdanja, odraslasla sam u zajednici gde su uz majku, oca i brata ziveli deda, stricevi, tetke, svi optereceni poslovima, celodnevnim radom i brigama, a tada nije bilo baš edukativnih igračaka ni trenda da se dete nešto posebno usmerava.
Majka koliko god se trudila da mi pruži ljubavi ostala sam uskraćena za mir nedeljnog jutra, za pažnju meni posvećenu, za toplu maznu reč koja je bila bauk u jednoj tradicionalno patrijarhalnoj porodici.
Sve to, to što mi je nedostajalo dobijala sam od druge bake koja je bila oličenje dobrote, razumevanja, pažnje, kasnije od svog supruga.
U svom suprugu sam pronašla druga, drugaricu, prijatelja, nekoga kome sam mogla da verujem, nekoga na koga sam mogla da se oslonim, nekoga ko me je voleo za sve ono što sam mislila da nemam dovoljno od rodjenja, on je bio neko ko je pružao pažnju, imao je dovoljno samopuzdanja za oboje, uvek je davao podršku, ulivao nadu i veru, davao je podršku čak i onda kada je znao da nisam u pravu ali je kasnije na lep način saopštio da je možda trebalo drugačije. Osećaj da ćeš uvek biti zaštićen, podržan, da imaš oslonac daje veliko saopuzdanje što neminovno stvara i samopoštovanje, sve to stvara zadovoljstvo koje ne može drugačije sem da zraći pozitvno, da isijava ljubav i dobrota, da je seješ na sve strane.
Svoju decu smo odgajali u atmosferi uzajamnog poštovanja, poverenja, ljubavi. Sve je bilo spontano, bez preporučenih metoda ovog ili onga psihologa, radili smo spontano, po osećaju, sa mnogo pažnje i strpljenja. Naša deca su izrasla u sigurne, samouverene, dobre i obrazovane ljude koji znaju da u kući uvek mogu dobiti podršku i ohrabrenje dok dunje i kolači mirišu, mirišu...
Zaista, dunje i kolači mirišu, mirišu...
#18 Mara
Napisano: 16.12.09, 15:40
ZoNi, on 14:40, 16. December 2009, said:
Zašto bi morao da razumeš? Osloni se na pisane postove ako želiš da pišeš, ili to ne zeliš više voliš da ti se objasni. Pa, dobro. Mene dunje i kolači, kao i većinu koji su imali odrastanje u toplini porodičnog doma, podesćaju na miris detinjastva, na bezbrižnost, sigurnoost, moja deca takođe imaju neke mirise i zvuke koji ih vraćaju u ranoo detinjstvo, obzirom da je tema postavljena u forumu " Porodica", pitanje u uvodnom postu je jasno definisano, ne vidim da baš imaš toliki problem sa razumevanjem porodične toline i mirisom koji te podseća na detinjstvo, ili jednostavno, to ne želiš, voliš malo da provociraš. Vidiš, ni meni se baš ne dopada kako ti pišeš, kada si video da sam došla u temu iza tebe i tražila objašnjenje zašto ti vidiš nešto ovako ili onako?
E, da, i danas, u ovaj hladan snežni beli dan u mojoj kući dunje i kolači mirišu, mirišu...
#19 ZoNi
Napisano: 16.12.09, 16:17
Mara, on 15:40, 16. December 2009, said:
E, da, i danas, u ovaj hladan snežni beli dan u mojoj kući dunje i kolači mirišu, mirišu...
Hvala na "ljubaznom" objašnjenju
#20 Mara
Napisano: 16.12.09, 16:46
Ovu poruku je izmenio Mara: 16.12.09, 16:47
ZoNi, on 16:17, 16. December 2009, said:
Nema na čemu ZoNi, samo mala ispravka, odgovorila sam ti ljubazno, a ne " ljubazno", sve je stvar percepcipje, u oku čitača.
Što se tiče tvoje dileme vezano za jabuku, dunju, Evu i Adama, ne znam zaista, te teme su tebi bliže, možda ti znaš odgovor ali ga kriješ od drugih
- 1
- 2