Sveti Dimitrije, slavni čudotvorni svetitelj bio je jedino dete dobrih i blagorodnih, ali bezdetnih roditelja. Izmoljen od Boga, s velikom pažnjom je odnegovan i vaspitavan.
Napisano: 10.11.09, 10:50
8. novembar
Rođen je u Solunu. Ovaj slavni čudotvorni svetitelj bio je jedino dete dobrih i blagorodnih, ali bezdetnih roditelja. I
zmoljen od Boga, kao jedini i dugo očekivani, s velikom pažnjom je odnegovan i vaspitavan.
Otac mu je bio vojvoda, a kada je on umro, hristoborni Maksimijan postavio je Dimitrija, umesto oca, za solunskog vojvodu, Posebno carevo naređenje odnosilo se na progon hrišćana, ali Dimitrije je suprotno naredbi, čak javno ispovedao svoju veru u Gospoda Hrista.
Kad je car to saznao, Dimitrije je, znajući šta ga čeka, razdelio sav svoj imetak i mirno stupio u tamnicu spreman na stradanje koje mu predstoji. Posle nekoliko dana vojnici su izboli kopljima svetitelja, iako su ga našli na molitvi.
Tu, u Solunu, hrišćani su kradom sahranili njegovo telo i na tom grobu su se mnogi isceljivali.
Nad tim grobom podignuta je mala crkva, a nekakav velmoža Leontije, nakon što se izlečio od teške bolesti, podigao je nad svetiteljevim moštima mnogo veću crkvu.
Sveti Dimitrije smatra se zaštitnikom Soluna, a Rusi ga smatraju i pokroviteljem Sibira.
Sveti Dimitrije Solunski Mirotočivi (grč. Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης je bio hrišćanski mučenik za koga se veruje da je živeo u Solunu početkom 4. veka. Tokom srednjeg veka, Sveti Dimitrije je poštovan kao jedan od najvažnijih pravoslavnih vojnih svetaca.
Kult svetog ratnika Dimitrija je rasprostranjen i kod Srba zahvaljujući velikoj duhovnoj bliskosti sa grčkim narodom, gde je ovaj svetitelj veoma slavljen još od vremena turske najezde. Dimitrije je, po očevoj smrti nasledio vojvodsko zvanje, a kako je vaspitavan u hrišćanskom duhu, on je propovedao hrišćanstvo, umesto da ga, po zapovesti i nalogu cara Maksimijana, istrebi. Saznavši da je namesnik Dimitrije hrišćanin i da je mnoge, ne odvratio nego preobrazio u hrišćanstvo, po naređenju cara Maksimijana biva izboden kopljem usred molitve, a telo mu bi bačeno, te ga hrišćani tajno uzeše i sahraniše. Na mestu gde je sahranjen, velomža iz Ilirije, po imenu Leontije, koji se izlečio od teške bolesti na grobu ovoga svetitelja i mučenika, u znak zahvalnosti je podigao crkvu. Kopajući temelje crkve, pronađoene su mošti svetoga velikomučenika Dimitrija.
Sveti Dimitrije se smatra zaštitnikom Soluna, jer je spasao grad od neprijateljske vojske, isceljiteljom bolesnika i nevoljnika. Rusi ga takođe slave i smatraju ga za pokrivitelja i zaštitnika Sibira. I svi pravoslavni hrišćani i verni slave ovog velikomučenika verujući njegove isceljiteljske moći koje su mnogima pomogle.
U Srbiji se Sveti Dimitrije praznuje kao slava Mitrovdan, a u mnogim krajevima je ovo i dan održavanja zavetina - preslava. Gradovi u Srbiji Kosovska Mitrovica i Sremska Mitrovica dobili su ime po Svetom Dimitriju Solunskom Mirotočivom. Mnoge crkve su posvećene Svetom Dimitriju Solunskom Mirotočivom.
Narodni običaji
Po tome kakvo je vreme na Mitrovdan verovalo se da će tako biti sledeće leto. Inače Mitrovdan se svetkuje i kao bećarski praznik i ovčarski dan, jer su se na ovaj dan isplaćivali bećari - čuvari stoke.
Napisano: 10.11.09, 13:34
Jaca, on 10:50, 10. November 2009, said:
"After the growth of his cult, the city of Thessaloniki suffered repeated attacks and sieges from the Slavic peoples who moved into the Balkans, and Demetrius was credited with many miraculous interventions to defend the city. Hence later traditions about Demetrius regard him as a soldier in the Roman army, and he came to be regarded as an important military martyr." (Wikipedia na engleskom jeziku)
Hihi... izgleda da smo prvo bili "bliski" na bojnom polju, a onda duhovno.
#3 ZoNi
Napisano: 10.11.09, 13:38
Alisa, on 13:34, 10. November 2009, said:
Hihi... izgleda da smo prvo bili "bliski" na bojnom polju, a onda duhovno.
Extra citat! Ovo nisam znao, a vrlo je zanimljivo
Napisano: 11.11.09, 11:25
Овај славни и чудотворни светитељ роди се у граду Солуну од родитеља благородних и
благочестивих. Измољен од Бога од бездетних родитеља, Димитрије беше јединац син
њихов, због чега би с великом пажњом однегован и васпитан. Његов отац беше војвода
солунски; па кад му отац умре, цар постави Димитрија за војводу на место оца.
Поставивши га за војводу, христоборни цар Максимијан нарочито му препоручи да гони
и истребљује хришћане у Солуну. Но Димитрије не само не послуша цара, него, напротив,
јавно исповедаше и проповедаше Христа Господа у граду Солуну. Чувши то цар веома се
огорчи на Димитрија, па када се једном враћаше из рата против Сармата, цар
Максимијан сврати у Солун нарочито, да ствар испита.
Призва, дакле, цар Димитрија војводу и испитиваше га о вери. Димитрије јавно пред
царем призва да је хришћанин, и уз то још изобличи царево идолопоклонство.
Разјарени цар баци Димитрија у тамницу. Знајући шта га чека, Димитрије уручи све
своје имање своме верноме послушнику Лупу, да разда сиротињи, и оде у тамницу
весео, што му предстојаше страдање за Христа Господа.
У тамници му се јави ангел Божји и рече му: "Мир ти, страдалче Христов, мужај се
и крепи се!" После неколико дана посла цар војнике у тамницу да убију Димитрија.
Војници нађоше светитеља Божјег на молитви, и избодоше га копљем.
Тело његово узеше хришћани потајно и сахранише чесно. Из тела страдалца Христова
потече целебно миро, којим се многи болесници излечише. Ускоро над моштима би
подигнута мала црква. Неки велможа илирски Леонтије бејаше болестан од неизлечиве
болести. Он притече моштима светог Димитрија с молитвом, и би потпуно исцељен.
Из благодарности подиже Леонтије много већу цркву наместо старе. Светитељ му се
јави у два маха.
Када цар Јустинијан хтеде пренети мошти светитељеве из Солуна у Цариград, искочише
пламене искре од гроба и чу се глас: "Станите, и не дирајте!" И тако мошти
светог Димитрија осташе заувек у Солуну. Као заштитник Солуна свети Димитрије
много се пута јављао и много пута спасао Солун од велике беде. Чудесима његовим
броја нема. Светог Димитрија сматрају Руси покровитељем Сибира, који је освојен
и Русији присвојен 26. октобра 1581. године.
Текст преузет из књиге:
Св. епископ Николај жички,
"Охридски пролог"
Napisano: 11.11.09, 23:26
Sama religija me interesuje kao nešto što je svojstveno čoveku, a interesuju me i mitovi, legende, razvoj verovanja.
Iznela sam jedan podatak iz istorije srpsko-grčkih odnosa, jer mi je bilo zanimljivo što slavimo grčkog sveca koji je odbranio Solun od napada Slovena i mislila sam da bi i drugima taj podatak mogao da bude intrigantan, bez obzira da li su pravoslavci ili ne.
Onda sam htela da pogledam da li Sv. Dimitrije stvarno ima neke veze sa Sibirom, pa sam našla da možda nema nikakve veze ni sa Solunom, da je jedna od teorija da potiče iz Sremske Mitrovice (što objašnjava zašto se taj grad zove Mitrovica i zašto je slava grada Mitrovdan), a druga da je priča nastala prenošenjem relikvija nekih katoličkih svetaca.
Ne mislim da iznošenjem istorijski zanimljivih detalja koji su svima dostupni na bilo koji način vređam nečiju veru - nije valjda da neko od posetilaca foruma zasniva svoju veru na proučavanju života svetaca. Jedino mesto gde mogu da sebi stavim "minus" je komentar da ne znam po čemu se određuje koji će se dan posvetiti kojem svecu i da li će praznik biti crveno slovo. I nisam ništa slagala, stvarno ne znam, pa bi mi bilo zanimljivo da to saznam.
Napisano: 11.11.09, 23:35
Ovu poruku je izmenio Lucifer: 12.11.09, 00:04
Napisano: 12.11.09, 20:03
Lucifer, on 23:35, 11. November 2009, said:
Slazem se, samo opet naglasavam da nije Hriscanin svako ko podigne hriscansku zastavu, jer je Hristos rekao "ne ubij", tako da ti koji su zbrisali narode u ime vere, nisu Hriscani.
Napisano: 12.11.09, 22:05
Alisa, on 6:26, 12. November 2009, said:
Sama religija me interesuje kao nešto što je svojstveno čoveku, a interesuju me i mitovi, legende, razvoj verovanja.
Iznela sam jedan podatak iz istorije srpsko-grčkih odnosa, jer mi je bilo zanimljivo što slavimo grčkog sveca koji je odbranio Solun od napada Slovena i mislila sam da bi i drugima taj podatak mogao da bude intrigantan, bez obzira da li su pravoslavci ili ne.
Onda sam htela da pogledam da li Sv. Dimitrije stvarno ima neke veze sa Sibirom, pa sam našla da možda nema nikakve veze ni sa Solunom, da je jedna od teorija da potiče iz Sremske Mitrovice (što objašnjava zašto se taj grad zove Mitrovica i zašto je slava grada Mitrovdan), a druga da je priča nastala prenošenjem relikvija nekih katoličkih svetaca.
Ne mislim da iznošenjem istorijski zanimljivih detalja koji su svima dostupni na bilo koji način vređam nečiju veru - nije valjda da neko od posetilaca foruma zasniva svoju veru na proučavanju života svetaca. Jedino mesto gde mogu da sebi stavim "minus" je komentar da ne znam po čemu se određuje koji će se dan posvetiti kojem svecu i da li će praznik biti crveno slovo. I nisam ništa slagala, stvarno ne znam, pa bi mi bilo zanimljivo da to saznam.
Ps:Ti vec verujesh cim istrazujesh:)
Nigde nisam vishe procitala nego ovde o jednoj od mojih slava:)
Savrshena saznanja... cestitam svima koji su ucestvovali na ovoj temi
Napisano: 16.11.09, 20:51
Alisa, on 23:26, 11. November 2009, said:
Dobro je sto istrazujes, i ja sam to radio, i tako cinim i dalje. Covek koji nije voljan da se promeni kada dokazi govore protiv njega, postaje dogmata.
Ni meni nije jasno odredjivanje dana, ali mislim da se to odredjuje tako sto zaseda neki crkveni sabor, ili sta vec, vide kada ima prazno mesto u kalendaru, odn. manje ispunjeno, i eto... Mislim, kao prvo, ne zna se tacan dan Hristovog rodjenja, a neki bi se potukli da li je 25. dec. ili 7.jan.
Biblija kaze:" Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote;"-Kolosanima 2:16
Napisano: 17.11.09, 02:27