Da li ste čuli i čitali o zdravstvenim jelima, pićima i biljkama?
Napisano: 24.10.09, 14:40
Ovu poruku je izmenio Anica Fujsz: 25.10.09, 11:50
Ja bih dodala i drugo.
Naravno prva vazna strana je kako kuvamo, sta jedemo za ceo dan i sta pijemo.
A druga - koliko se mi micemo-maknemo za interes naseg zdravlja.
Zato smem tu stranicu o tome otvoriti, jer prva pomoc je moja kcer, ona je doktor pluca i pored toga se bavi - zbog veoma mnogo pitanja - sa savetima napr. u vezi lekarskih papira, koje na zalost nekako kod nas ne objasnjavaju pacijentu bas uvek - pa nesrecnik nekad uzme u glavu da je gotov, nema lecenja za njegovu bolest. A treba samo nekoliko reci da se bolesnik smiri.
Drugo pitanje je veoma mnogo debelih ljudi i mladih - sto je vrlo neverovatno i tuzno - a i srednje generacije, kao da stariji od 60 g. ni nisu toliko debeli.
Zbog svojih bolesti i budjenja posle bolesti znam - samo ne uspijem uvek odrzati - kako moz tako ziveti, da nikakve nedostatke nemas, ipak si citav i zdrav.
Pocela bih sa opstim opisom moje kceri sto smo i mi dobili i - svidja li se il ne to ocu i muzu - ja odrzim, ako mu se ne svidja neka posebno jede svoje slanine.
Koliko piti:
2 litre mineralne vode ili lekovite cajeve bez secera - ni vestacki secer ne treba
Kad osecamo da smo gladni, prvo popijmo casu vode i posle jedimo ako stvarno treba.
Po danu 5 puta treba jesti:
"Ujutro jedi kao kralj i kao prosjak veceraj"!
- posle 18 sati ne jedemo, a ujutro pre 6 isto ne jedemo - ni ja, ni Vi!
- osim dorucka, rucka i vecere - kad moz vise jesti - malo jedi u 10 sati i posle podne u 15.
To malo stvarno znaci malo - najvise puta voce i povrce.
- Mesto testa s jajem kuvajmo DURUM testo
- Jedimo bela mesa
- Barem nedeljno jedamput jedimo ribu
- Ne jedimo salame - pune su soli i vestackih dodataka
- Mlecne proizvode sa sto manje masti jedimo /DOBRO SAM TO PREVELA???/
- Mesto masti koristimo za kuvanje pravo ulje od Olive a putar je zdraviji od margarina za kolace - u margarinu ima vestackih dodataka, ali neki margarini
za sendvice su dobri zbog boljeg sastavka masne kiseline. /Dobro sam prevela???/
- Pazimo da samo prirodna jela jedemo bez ikakvih neprirodnih dodataka
- Jedimo svaki dan jogurt, kefir
- Mesto slatkisa jedimo voce
- Jedimo cokoladu nedeljno 30 g sa visokim sadrzaljem kakaoa - ne znam, to tko moze odrzati tako?
To su opsti propisi.
A sad molim svakoga, tko ima nesto vec "uvezbano" dodati, da svi zajedno ucimo.
Ja bih dodala, da stvarno vredi koristiti kuvanje - koliko moguce - bez ulja i masti, napr. danas sam tako "pekla"-sparila svinjske rebarce da sam stavila sa
vodom i mnogo zacina - od zacina se ne treba bojati.
Naprotiv i paprika i CHILI i biber i svi jaki zacini - kao i zeleni - stvarno su dobri u gorenju svoje masti.
Jucer sam pekla pogace - nisam imala dosta ni putra ni margarina - pa sam dodala ulje od olive.
A to vec ideja mog muza da probamo - imamo mnogo oraha - orase staviti u pogacu mesto cvaraka.
Isto sam slano testo sa manje brasna sa malo putra, malo margarina i malo oliva ulja naravno i kvasaca dodati, 2 kasike kajmaka
na kraju namazati pogace sa jajem i staviti na svaku pogacu malo samletog tvrdog sira.
I mi smo blesali kad smo jeli, imamo ukus pogace sa cvarcima ipak je to nesto drugo,
I jos nesto vazno bih dodala - imam mnogo briga sa prevodom sa madjarskog. Ako sam nesto vrlo pobrkala molim Vas, javite mi!
A zasto nema milosti?
Na ovoj stranici cu Vas zezati i s time koliko treba svaki dan da se maknete - k'o da ste zivi!
kad ne hajes, sta proklinjes
Napisano: 24.10.09, 14:47
Ovu poruku je izmenio prof. Cobra: 24.10.09, 14:47
Voce i povrce, obavezno! I kretanje, kretanje!
Pozdrav!
Napisano: 24.10.09, 17:47
Ovu poruku je izmenio Anica Fujsz: 24.10.09, 17:49
prof. Cobra, on 15:47, 24. October 2009, said:
Voce i povrce, obavezno! I kretanje, kretanje!
Pozdrav!
Na sto si mislio Profesore: malo vise belog!
Stvarno ne mislimo da sol koliko je stetan u vecoj kolicini - to mi bila uvek greska, ali ucim da odviknem.
Jos nesto.
Znas odgovor, zasto ljudi ne jedu jabuke?
Nekad su nam to stalno ponavljali da su jabuke jedna od najboljeg voca.
Ne samo dobro vec i zdravo, a sad cujem od mnogih da nikad ne jedu jabuke, kruske i dunje.
Zasto?
Pozdrav!
Napisano: 24.10.09, 18:33
Priznajem da volim testo u svim oblicima-šta ću-živa duša! i onda samo kažem "Ma, nek' ide život"! Pozdrav!
što sama sebe obmotava.
Lebdeću u mestu,
a stizaću i nestajaću
u vremenu...
Napisano: 24.10.09, 18:55
shinen, on 19:33, 24. October 2009, said:
Priznajem da volim testo u svim oblicima-šta ću-živa duša! i onda samo kažem "Ma, nek' ide život"! Pozdrav!
OK. ali posle testa barem popij zeleni caj ili caj od metvice /dobro to pisem, to je caj menta, kod nas BORSMENTA?/
i kreni u intenzivnu setnju, tojest dosta brzo hodaj i masi sa rukama dok hodas, pravilno disi itd.
inace ni testo nije zabranjeno uz normalne mere i kad je DURUM.
Tko je mlad i trcati moze - nekad se i ja pravim da sam mlada. Sad uskoro necu, dosta ako znam hodati, santati.
zivis da jedes, ili jedes da zivis?
Napisano: 25.10.09, 12:00
Anica Fujsz, on 17:47, 24. October 2009, said:
Stvarno ne mislimo da sol koliko je stetan u vecoj kolicini - to mi bila uvek greska, ali ucim da odviknem.
Jos nesto.
Znas odgovor, zasto ljudi ne jedu jabuke?
Nekad su nam to stalno ponavljali da su jabuke jedna od najboljeg voca.
Ne samo dobro vec i zdravo, a sad cujem od mnogih da nikad ne jedu jabuke, kruske i dunje.
Zasto?
Pozdrav!
Izvinjavam se, razumela sam ono belo - na belo meso si mislio.
Badava, tesko kopca matora baba...
Moz krenuti u setnju u prirodu i diviti se jesenskim bojama...
Samo zalim sto moj aparat je kampec - bas sad.
Mislila sam da ce biti mnogo primedbi i saveta za laksi i bolji zivot.
#7 Karamut.stari
Napisano: 25.10.09, 19:44
ne izlaziti iz kreveta dok ne omršaviš ili dok jedno od vas dvoje ne iznesu
oproban recept
Napisano: 26.10.09, 08:34
Karamut.stari, on 19:44, 25. October 2009, said:
ne izlaziti iz kreveta dok ne omršaviš ili dok jedno od vas dvoje ne iznesu
oproban recept
za to mi smo vec odvise stari...
Napisano: 26.10.09, 11:21
ugljeni hidrati(belo pecivo) za dorucak... pozeljno posle izbegavati
gledati da vreme obroka bude u priblizno isto vreme svaki dan (mada je tesko zbog obaveza)... i menjati to vreme svake 2-3 nedelje..
Napisano: 26.10.09, 12:18
Zvengele, on 11:21, 26. October 2009, said:
ugljeni hidrati(belo pecivo) za dorucak... pozeljno posle izbegavati
gledati da vreme obroka bude u priblizno isto vreme svaki dan (mada je tesko zbog obaveza)... i menjati to vreme svake 2-3 nedelje..
slazem se - i pored obaveza mora se naci vremena za sebe, da odahnes i novu snagu nadjes... i ne samo sa kaficom.
Uvece opet drz svoju partnericu ili partnera za ruke i kreni u setnju - uz put ispricate sve dogadjaje dana itd...
Odvise sam dosadna sa pricama o prirode i setnjama???
Napisano: 27.10.09, 13:54
Sto sam do sada pisala, to su samo detalji od svih mogucnosti.
Ne zelim stalno recepte i propise dati za sto zdraviji zivot i laka ipak dobra jela.
Nisam strucnjak, a moja kcer kaze da svakom - narocito ako je doticni i bolestan zbog svojih kila itd. - treba jedinstven nacin
zivota, jela i pokret zavise od njegovih mogucnosti i okolnosti.
Zanima me Vase misljenje, napr. kako ziveti, jesti i micati se u gradu, kako to u selu itd.
Zanimaju me pored toga i zdravi i dobri recepti.
Sto ako bolesnik ili teza osobina ni za boga ne zeli to jesti, sto clanovi porodice kuvaju da nema nikakvih briga sa kilama.
Kako pocinjete sport ili ma kakav nacin pokreta, micanja...
Sve me zanima u vezi toga.
Napisano: 01.11.09, 11:37
Znate li neka stara jela, sto su nasi stari djedovi i bake jeli? Ja se tako secam da ti stari ljudi nisu se mucili sa dijetom i nisu bili debeli i nisu se mucili sa zglobovima - narocito ne tako mladi kao mi...
Napisano: 03.11.09, 10:11
Nas poznati dijetolog Dr. Pfaf, je pre iks godina rekao mojo drugarici, recept najbolje dijete:
"Skuvas rucak, izneses na sto serpu poklopljenu i tri puta je sebi prineses, ostavis, okrenes se i izades napolje u setnju"
Napisano: 03.11.09, 18:13
Le Soleil, on 10:11, 3. November 2009, said:
Nas poznati dijetolog Dr. Pfaf, je pre iks godina rekao mojo drugarici, recept najbolje dijete:
"Skuvas rucak, izneses na sto serpu poklopljenu i tri puta je sebi prineses, ostavis, okrenes se i izades napolje u setnju"
Ok. Le Soleil! Vezbe su jedna strana, druga strana je jelo.
Nesto moramo jesti, ali nije svejedno sta, kada i koliko.
Napisano: 04.11.09, 11:37
Le Soleil, on 10:11, 3. November 2009, said:
Pa sto kuvati ukoliko ne jedes
Napisano: 04.11.09, 21:45
redondo, on 13:27, 4. November 2009, said:
Dodje vreme kad nemas toliko snage da vec tako trosis kalorije i to intenzivno, toliko koliko treba i redovito, pa jos silovito...
#19 Lili Pa
Napisano: 04.11.09, 23:53
Napisano: 05.11.09, 08:16
Lili Pa, on 23:53, 4. November 2009, said:
Zato pitam stalno forumase dali znaju takva jela sa kojima se ne gojimo.
Napr. ako ostavimo secer i mesto kolaca jedemo vise voca i povrca - pola pobede.
Pa jos ako se maknemo od kompjutera i tko zna trcati - taj bar pola sata trci, tko ne taj jedan sat se seta sa brzim korakom i snaznim mahom - rukama.