Da li pravite ili kupujete krofne? Doći će izgleda vreme kad će se krofne služiti u najskupljim restoranima kao ekskluzivna poslastica.
Napisano: 12.09.09, 01:14
Ovu poruku je izmenio prof. Cobra: 12.09.09, 01:15
Nekad je neka mama (ili baka)radila pa ipak stizala da ih napravi.
Danas neka mama nije radila pa ipak nije stizala da ih napravi.
Danas poneka deca nisu zeljna krofni, a kad se i to desi mama im kaze:kupite krofne.
Ona odu i kupe smoki.
Doci ce izgleda vreme kad ce se krofne sluziti u najskupljim restoranima kao ekskluzivna poslastica.
Mozda je to zato sto nemamo vise vremena za sebe?
#2 EdiD
Napisano: 12.09.09, 18:11
Napisano: 13.09.09, 01:43
Ovu poruku je izmenio prof. Cobra: 13.09.09, 01:44
prof. Cobra, on 2:14, 12. September 2009, said:
Danas neka mama nije radila pa ipak nije stizala da ih napravi.
Danas poneka deca nisu zeljna... , a kad se i to desi mama im kaze:kupite...
Ona odu i kupe smoki.
Doci ce izgleda vreme kad ce se... sluziti u najskupljim restoranima kao ekskluzivna poslastica.
Mozda je to zato sto nemamo vise vremena za sebe?
Ne dopadaju vam se krofne, onda...
Evo formulara(vidi citat) pa upisite umesto tackica ono sto poneka mama, koja ne radi, ne stize da napravi svom detetu, od
silnih solarijuma, manikiranja, frizeraja i kupovina po trznim centrima.
Napisano: 13.11.09, 19:25
Ne padne mi na pamet sta su to krofne, mislim sad je samo primer.
Zato probam ja svakojake podforume otvoriti o kuvanju i pecenju, jer sam primetila da ne samo mladi, vec i mnogi sa srednjim godinama tako zive da ne znaju kuvati. Nisi bili primorani da kuvaju, jer su valjda radili i tamo jeftinije kupili jelo, ili su im roditelji kuvali - ne znam.
Samo mladi su sve vise primorani da sto dalje odu od roditelja raditi, pa ni na radnim mestima nema skoro nigde mogucnosti za rucak itd.
U restoranima mislim da je i kod Vas sve vrlo skupo.
Znaci trebaju recepti, ali za to treba i dobra volja - u danasnje doba ne samo zenska vec i muska. Kad i zena sve vise radi, muzevi zajedno s njom moraju kuvari da sto pre bude sve gotovo, pa da jedu i posle svi dvoje odmaraju- po mome to je ravnopravnost.
Imam primer - nasu kcer i naseg zeta.
kad ne hajes, sta proklinjes
Napisano: 23.11.09, 10:00
Napisano: 23.11.09, 10:05
Ovu poruku je izmenio Anica Fujsz: 23.11.09, 10:07
Toliko mi star recnik, da toga u njemu nema.
Poznata mi rec, nisu to kolacici, oni okrugli od kiselog testa, sto se u ulju pece?
Kad je umrla Tvoja majka, strasno je bez nje, tacno znam vec 24 godina.
Napisano: 23.11.09, 10:37
Anica Fujsz, on 10:05, 23. November 2009, said:
Poznata mi rec, nisu to kolacici, oni okrugli od kiselog testa, sto se u ulju pece?
Da Anice testo se stavi da uskisne i pece se na ulju, to je ono sto znam
Napisano: 23.11.09, 11:01
Ovu poruku je izmenio Anica Fujsz: 23.11.09, 11:03
Zlaja, on 10:37, 23. November 2009, said:
Ok. to se isto pravi i pece kao madjarski Lángos. Samo u krofne treba malo - vrlo malo - secera, pa jos putra i malo ruma.
Ako procitas recept i jasno Ti je, kako se pravi, samo je to dobro sto se kod kuce pece, jer takva testa ja ne volim kad se ohladi, nikakav mikro to ne zna na isti ukus ugrejati.
Nije to nista narocito, prave se velike parade oko mesenja i pecenja takvih kolaca, a stvarno moz nauciti.
Pa razumis da je vazno i prvo malo duze, a posle "rezenja" sa casom - ja s tim radim - malo manje ostaviti da se podigne i gornji deo stavis prvo u vruce - ne odvise - ulje. Toliko.
Napisano: 23.11.09, 11:39
Anica Fujsz, on 11:01, 23. November 2009, said:
Ako procitas recept i jasno Ti je, kako se pravi, samo je to dobro sto se kod kuce pece, jer takva testa ja ne volim kad se ohladi, nikakav mikro to ne zna na isti ukus ugrejati.
Nije to nista narocito, prave se velike parade oko mesenja i pecenja takvih kolaca, a stvarno moz nauciti.
Pa razumis da je vazno i prvo malo duze, a posle "rezenja" sa casom - ja s tim radim - malo manje ostaviti da se podigne i gornji deo stavis prvo u vruce - ne odvise - ulje. Toliko.
Neumem ti ja to
Napisano: 23.11.09, 12:08
Ako moj muz - istina, vrlo retko - mogao, valjda i Ti mozes.
Pa nagovori neku zensku - ako voljna - na napravi.
Ne znam, kod Vas danasnje cure hoce kuvati i peci?
Napisano: 23.11.09, 12:33
Anica Fujsz, on 12:08, 23. November 2009, said:
Ako moj muz - istina, vrlo retko - mogao, valjda i Ti mozes.
Pa nagovori neku zensku - ako voljna - na napravi.
Ne znam, kod Vas danasnje cure hoce kuvati i peci?
XE, xe moja ANICE ove nase danasnje cure jedva da umeju i jaje na oko da ispeku
Napisano: 23.11.09, 12:46
Ko da ne znas i sam, inace ne biras Ti... one biraju Tebe, pa raduj se kad Te neka ispeca.
Napisano: 23.11.09, 13:04
Anica Fujsz, on 12:46, 23. November 2009, said:
Ko da ne znas i sam, inace ne biras Ti... one biraju Tebe, pa raduj se kad Te neka ispeca.
NARAVNO da se radujem
#14 Mara
Napisano: 23.11.09, 13:58
Anica Fujsz, on 10:05, 23. November 2009, said:
Anice, dosli ste sam do zakljucka tj, prevoda i sada znate sta su krofne.
Krofne pravim slicno kao testo ta štrudlu ili uštipke u koje narednam tikvice ili jabuke, skoro je isto, samo krofne zamesim malo čvršće, narendam koricu limuna i dodam vanilu, važno je testo dobro "uraditi", ostaviri da se dovoljno "odmori", premesiti ga nekoliko puta, sve to uz rad, posle posla, i za čas.
#15 ZoNi
Napisano: 23.11.09, 14:42
Ovu poruku je izmenio ZoNi: 23.11.09, 14:45
http://www.receptoma...age/pid=27.html
Krofne sam ranije jeo mnogo češće. Mislim da više nisu baš "moderne", možda zato što se prže u ulju? U svakom slučaju, lep je to kolač, mada ima i puno boljih
Uzgred, moja devojka kuva extra, ali se ne sećam da je nekada pravila krofne (niti bih joj ja to tražio
Napisano: 23.11.09, 18:00
Maro, ako Tvoji traze krofne, onda neka imaju strpljenja, inace im pravi to za vikend.
Ja ne znam sta je to, imam dve kceri, sve dve znaju kompletno sve kuvati i peci. Sto se bas ne secaju precizno, znaju sta treba citati iz kuhara.
Sto nisu kod kuce naucile, to su iz interneta nadoknadile, nasi unuci kod kuce spremljeno jelo su poceli jesti i samo posle konzerve za bebe, kad su bili veci /pre su naravno rasli i jacali s majcinim mlekom vise od godinu dana/.
A bas bi znala se starija kcer drukcije misliti i stvari srediti, ali za njih je to najvaznije - posle posla zajedno sesti kod stol i menjaju dozivljaje, o svemu se divane kao porodica.
Mladja kcer u Engleskoj preuzela neka indijska jela, gde do sada bila dadilja s poreklom su iz Indije. Cuvala je 3 divne dece, najmanji vrlo uzrastao uz nje. I posle ce se naci i pitat ih ako neko jelo zaboravi.
Jedno treba - ne samo za danasnje cure, vec i za momke - nauciti iz ljubavi kuvati, radovati se tome da koliku radost cemo prouzrokovati sa onim jelom sto sve ukusnije probamo sastaviti.
Napisano: 23.11.09, 21:01
Moja majka ruku na srce ne zna nesto narocito da ih spremi, mada nisu lose. Devojku nisam nikada ni pitao d apravi, mada kaze da zna.
Probacu jednom sam, pa kako bude
Mada se meni cini da je profa hteo da kaze da danasnje devojke nisu nesto natocito azurne po pitanju spremanja svega isvacega. to je i tacno i nije... ne mogu da joj trazim da mesi krofne kada ispusti dusu na poslu i dodje kuci mrtva umorna. sa druge strane kada ima vremena napravi ona ponesto... a ima i onih kojima je to izpod casti da spremaju... i one me ne zanimaju tako da ne bi o njima.
POZ
Napisano: 23.11.09, 21:29
ravnopravnost je pravnost.
Napisano: 24.11.09, 00:54
Ovu poruku je izmenio Lucifer: 24.11.09, 00:55
Ako ja budem pravio krofne, Boga mi ce ona da skida radijatore... ravnopravnost!
Pa da, tako cemo... neka ona sa majstorom skida radijatore, a ja cu da im kuvam kafu i da ih iznenadim sa toplim krofnama
#20 ZoNi
Napisano: 24.11.09, 01:14
Lucifer, on 0:54, 24. November 2009, said:
Heh... http://www.abload.de/img/gay3abl.jpg