- 1
- 2
Vodič kroz stomatologiju.
Napisano: 15.11.07, 20:57
doktor stomatologije
www.MojStomatolog.Net
"No beast so fierce but knows some touch of pity.
But I know none, and therefore am no beast."
Napisano: 27.11.07, 15:15
zatim moja kci je prednji zubic kao maloj otislo malo parcene pri samom kraju prilikom pada se okrznuo (polomio), sada ima 11g. to se toliko i ne primecuje, ali skolski zubar hoce to da sredi, valja li tako rano to korigovati ili kasnije... (vase misljenje)??
nadam se da nije opsirno a vama svaka pohvala za temu... pozdrav
Napisano: 27.11.07, 23:57
dusala, on 15:15, 27. November 2007, said:
zatim moja kci je prednji zubic kao maloj otislo malo parcene pri samom kraju prilikom pada se okrznuo (polomio), sada ima 11g. to se toliko i ne primecuje, ali skolski zubar hoce to da sredi, valja li tako rano to korigovati ili kasnije... (vase misljenje)??
nadam se da nije opsirno a vama svaka pohvala za temu... pozdrav
Draga dusala,
istina za volju svaki od pitanja koji ste postavili ima svoju priču ali daleko od toga da ću Vas uskratiti za odgovor na svako od njih.
Dakle počnimo.
1. "zelja mi je da znam vise nacina popravke zuba???koji je najbolji nacin same popravke?"
Ovdje nisam baš siguran na šta tačno mislite kada kažete "načini popravke" ali pretpostavljam da se to odnosi na materijale od kojih se rade plombe. Sama tehnika i principi popravke zuba tj. uklanjanja karijesa se razlikuje u nekim detaljima. U suštini postoje dvije glavne grupe materijala od kojih se izrađuju plombe. Pretpostavljam da ih i Vi znate. To su amalgami i kompozitni materijali. Od njih se izrađuju tzv. sive i bijele plombe. Pored ovih, u stomatoloiji se koriste i još nekoliko drugih materijala, kao što su glas-jonomer cementi, kompomeri (što orestavlja kombinaciju kompozita i glas-jonomera) kao i keramika i metali (legure). Zadnja dva su karakteristični po tome što se plombe ne izrađuju u svakidašnjim situacijama te o njima neću mnogo pričati. Ukoliko Vas interesuju mogu napisati nešto i o njima. Kompoziti i amalgami se razlikuju u mnogo čemu. Prije svega u sastavu. Amalgam prestavlja leguru žive sa drugim matalima (prije svega srebro, bakar i kalaj). O eventualnoj štetnosti amalgama po zdravlje pacijenata neću sada, mada moje mišljenje možeš pročitati ovdje. Unosi se veoma lako i stvrdnjavaju se samostalno u periodu od nekoliko minuta po unošenju u kavitet (prostor u zubu nastao nakon uklanjanja karijesa). Stvrdnjavanje se odvija još neki izvjesni period poslije toga te se preporučuje pacijentima da ne jedu makar dva sata poslije postavljanja plombe. Kompoziti prestavljaju složenu mješavinu organskog matriksa i raznih neorganiskih doadataka. Unose se meki u kavitet i vezuju se pod dejstvom polimerizacionog svjetla. Nakon toga plomba se u potpunosti stvrdnjava i nema potrebe da se čeka sa jelom. Koje se dobre osobine a koje su mane ovih materijala. Navešću samo neke osnovne.
Dobre osobine amalgama su dugotrajnost, dobro rubno zatvaranje i lakoća unošenja u kavitet (kvalitet plombe ne zavisi toliko mnogo od spretnosti stomatologa). Dobre osobine kompozita su estetika i veća biokompatibilnost.
Loše strane amalgama su širenje u postavljenom kavitetu (što u nekim slučajevima može dovesti do stvaranja mikropukotina na zubima), korozija, mogućnost dobijanja galvanizma u ustima (opis) kao i oslobađanje žive u organizam (minimalno ali ga ipak ima). Loše strane kompozita su slabe mehaničke osobine, velika abrazija, kratkovječnost (treba da se mijenjaju nakon 5-6 godina), velika prijemčtivost za plak i zavisnost kvaliteta plombe od manuelnih sposobnosti stomatologa.
Principe "popravljanja" zuba ne bih sad pisao ali ako Vas i to zanima nije nikakav problem da prodiskutujemo i o tome.
2. "kako staviti zub na mestu gde ga nema?koji je najbolji nacin to uraditi i da izgleda kao vas normalan zub)?"
Za ovaj problem postoje tri rešenja. Prvi je izrada fiksnih protetskih nadoknada (mostova). Drugi je izrada parcijaln proteze a treći ugradnja implanta. Ovdje ću o prva dva rešenja dok ću o implantima nešto više napisati pod stavkom 3.
Fiksni mostovi imaju svoje prednosti i mane. Prednosti su prije svega dobra estetika. Ukoliko se koriste dobri materijali rezultati mogu biti fenomalni. Upotreba bezmetalne keramike danas daje izvanredne estetske utiske (kao prirodni, ako ne i ljepši). Druga, možda i važnija, prednost, jeste način na koji most prenosi pritisak žvakanja zuba koji nedostaje na preostale strukture. Zapravo, most taj pritisak prenosi na najprirodniji način tj. preko zuba direktno na kost susjednih zuba. Naravno, ovdje treba imati na umu da i zubi nosači mosta imaju svoje granice (npr. ne može se staviti most koji nadoknađuje 5 zuba na dva zuba). Mana mostova jeste u tome što se moraju žrtvovati dva, obično sasvim zdrava, zuba zarad tog izgubljenog. Prilikom brušenja zuba uklanja se zdrava zubna supstanca kako bi se napravilo dovoljno prostora za krune koje bi bili nosači mosta.
Mobilne proteze se prema materijalu od kojih su načinjene mogu podijeliti u klasične ili akrilatne i skeletirane ili metalne (vizil) proteze. Akrilatne proteze su pristupačnije ali njihov način prenošenja pritiska nije baš idealan. Baš naprotiv, one pritisak žvakanja prenose na gingivu i meka tkiva koja za to nisu predviđena. Malo bolje karakteristike u tom pogledu pokazuju skeletirane proteze koje dio pritiska prenose na zube a dio na meka tkiva. U svakom slučaju oba ova rešenja se upotrebljavaju kod nedostatka većeg broja zuba.
3. "sta sa srafljenjem zuba u meso sta je to i koliko takav zub moze trajati?"
Implanti su u zadnjih nekoliko godina doživjeli pravi procvat. To je prije svega zasluga dobrog rješenja njihovog prihvatanja od strane kosti. Međutim, i dalje ostaje problematičan spoj implanta sa gingivom, gdje se i javlja najveći broj infekcija koji je glavni razlog odbacivanja implanta od strane organizma. Šta je to i kako se radi? Implanti se definišu kao namjenski oblikovani predmeti, izrađeni od odgovarajućeg materijala, čija je osnovna namjena ugradnja u živa tkiva. Postoji nekoliko vrsta implantata. Nešto više o tome možete pročitati ovdje. Koliko traju implanti? Pa to zavisi od mnogo toga a najviše od Vas samih tj. od održavanja dobre (čitati perfektne) oralne higijene. Siguran sam da u takvim uslovima sa redovnim kontrolama ovi zubi mogu dosta dugo služiti.
4. "i za kraj da za sve to nema mnogo bolova, koji nacin i kako?"
Današnja stomatologija podrazumijeva prije svega bezbolnu terapiju i što veću komfornost pacijenata. Upotreba anestezije u toku izvođenja svih, pa i onih najjednostavnijih, procedura danas se smatra sasvim normalnim. Kao što kaže jedan moj profesor: "Nadam se da smo dostigli taj nivo humanosti da upotrebimo anesteziju". nezavisno od ovoga postoje pacijenti koji imaju fobiju ili barem neku vrstu predrasude o stomatološkim intervencijama kao bolnim doživljajima. Pristup i odnos prema takvim pacijentima je poseban. Nešto više o takvim slučajevima možete pročitati ovdje.
5. "zatim moja kci je prednji zubic kao maloj otislo malo parcene pri samom kraju prilikom pada se okrznuo (polomio), sada ima 11g. to se toliko i ne primecuje, ali skolski zubar hoce to da sredi, valja li tako rano to korigovati ili kasnije... (vase misljenje)??"
Moraćete mi malo detaljnije opisati gdje se nalazi povreda, kolike je veličine i oblika, kada je povreda nastala, da li je bilo bolova od strane tog zuba poslije toga i da li ste snimali taj zub? Takođe mi morate detaljnije kazati šta tačno planira njen stomatolog da uradi na zubu. Plombu ili krunicu? Ukoliko se to oštećenje ne vidi ili ukoliko se vidi a Vašoj ćerci to ne zadaje probleme (psihičke) onda ja ne bih dirao? Samo bih prepotučio da se taj dio zuba malo bolje pere prilikom pranja zuba. Međutim, ukoliko to smeta Vašoj maloj djevočici (iz bilo kog razloga) ne vidim razloga zašto ne biste uradili tako nešto. Ovdje prije svega mislim na plombu dok za krunicu treba malo detaljnija analiza.
6. "nadam se da nije opsirno a vama svaka pohvala za temu... pozdrav"
Taman posla. Drago mi je da sam (ako sam uopšte) odgovorio na neka pitanja. Hvala za pohvalu i budite toliko slobodni da uputite i neku kritiku.
Sve najbolje.
doktor stomatologije
www.MojStomatolog.Net
Napisano: 16.12.07, 14:38
*J*, on 22:58, 15. December 2007, said:
Detaljnije o ovoj temi, na žalost, neću moći baš u najskorije vrijeme da napišem. Zato Vas molim da mi kažete da li ima nešto detaljnije u vezi karijesa djece da Vas interesuje.
doktor stomatologije
www.MojStomatolog.Net
Napisano: 16.12.07, 19:01
dr. Miloš Radulović, on 14:38, 16. December 2007, said:
Pa recimo kako se leci i koliko dugo lecenje traje.
Da li moze da ostavi neke trajne posledice s' obzirom da se oko 6, 7 god ispadanjem mlecnih zuba, obnavlja sve.
#7 sanjac
Napisano: 17.12.07, 14:49
Lepo je sto svoju strucnost i slobodno vreme posvecujete i nama, nevidljivoj forumskoj populaciji.
Hvala za sve dobre savete, u cilju ocuvanja naseg zdravlja.
Ostanite takvi i u buduce. Ne samo u 2008., jos puno lepih godina forumskog druzenja predstoji...
Napisano: 17.12.07, 17:50
doktor stomatologije
www.MojStomatolog.Net
Napisano: 24.10.08, 00:49
*J*, on 20:01, 16. December 2007, said:
Da li moze da ostavi neke trajne posledice s' obzirom da se oko 6, 7 god ispadanjem mlecnih zuba, obnavlja sve.
Draja J mislim da nisi dugo čekala da napišem koju o dječijoj stomatologiji. Jedva da je prošlo tričavih 11 mjeseci.
Kao što sam već napisao na novoj temi, nešto više o dječijoj stomatologiji možeš pročitati ovdje, a detaljnije o najčešćoj i najspecifičnijoj vrsti karijesa kod djece imaš ovdje.
doktor stomatologije
www.MojStomatolog.Net
Napisano: 26.10.08, 01:19
Ovu poruku je izmenio luna: 26.10.08, 01:23
Zanima me zasto su zubi od jednom poceli da mi propadaju, htela bih da izvadim i jos 3 umnjaka, da ocistim kamenac, ponovo vratim belinu svojim zubima i naravno zdravlje, kako da izvadim ove 5, i da na njihovo mesto stavim nove zube a popravim 4 i 6, a da to ima efekta na duze staze, nadam se da se snalazite u mom izlaganju i da sam vam objasnila o cemu se radi. Unapred hvala na odgovoru.
Napisano: 26.10.08, 11:41
luna, on 1:19, 26. October 2008, said:
Zanima me zasto su zubi od jednom poceli da mi propadaju, htela bih da izvadim i jos 3 umnjaka, da ocistim kamenac, ponovo vratim belinu svojim zubima i naravno zdravlje, kako da izvadim ove 5, i da na njihovo mesto stavim nove zube a popravim 4 i 6, a da to ima efekta na duze staze, nadam se da se snalazite u mom izlaganju i da sam vam objasnila o cemu se radi. Unapred hvala na odgovoru.
Izlaganje jeste malo zbunjujuće ali ovo je priča za djecu kakve sam dobijao.
Zašto su zubi odjednom počeli da propadaju? Kvalitet zuba se vremenom ne mijenja (ne u tom obimu) tako da se promjene na zubima ne mogu propisati promjenom kvaliteta istih. Jedino šta može uticati na povćanje broja karijesa i komplikacija koje nastaju od njega jeste oralna higijena i navike u ishrani. Pod ovim prije svega mislim na lošu oralnu higijenu a pod drugim na veliki i česti unos meke hrane i hrane bogate ugljenim hidratima.
Što se tiče 4-ke koja Vas je opet zabolela, postoji mogucnost da se uradi revizija starog punjenja kanala i da se pokuša ponovo. Šanse za ovo nisu baš prevelike ali bolje pokušati sve što možete prije vađenja zuba.
Za karijese koji se nalaze na drugim susjednim zubima, što više čekate to će oni biti veći. Kada zub zaboli, tada je već kasno.
Kamenac trebate redovno da skidate (makar 2 puta godišnje) pogotovo jer ste pušač.
Belina zuba se da veoma lako vratiti.
Ukoliko imate joše neko pitanje u vezi ovih ili nekih drugih prolema, tu sam.
Sve najbolje.
doktor stomatologije
www.MojStomatolog.Net
Napisano: 26.10.08, 15:19
Ovu poruku je izmenio luna: 26.10.08, 15:22
dr. Miloš Radulović, on 11:41, 26. October 2008, said:
Zašto su zubi odjednom počeli da propadaju? Kvalitet zuba se vremenom ne mijenja (ne u tom obimu) tako da se promjene na zubima ne mogu propisati promjenom kvaliteta istih. Jedino šta može uticati na povćanje broja karijesa i komplikacija koje nastaju od njega jeste oralna higijena i navike u ishrani. Pod ovim prije svega mislim na lošu oralnu higijenu a pod drugim na veliki i česti unos meke hrane i hrane bogate ugljenim hidratima.
Što se tiče 4-ke koja Vas je opet zabolela, postoji mogucnost da se uradi revizija starog punjenja kanala i da se pokuša ponovo. Šanse za ovo nisu baš prevelike ali bolje pokušati sve što možete prije vađenja zuba.
Za karijese koji se nalaze na drugim susjednim zubima, što više čekate to će oni biti veći. Kada zub zaboli, tada je već kasno.
Kamenac trebate redovno da skidate (makar 2 puta godišnje) pogotovo jer ste pušač.
Belina zuba se da veoma lako vratiti.
Ukoliko imate joše neko pitanje u vezi ovih ili nekih drugih prolema, tu sam.
Sve najbolje.
Postovani, hvala na brzom odgovoru!
Tacno sam znala da cu vas zbuniti svojim izlaganjem-odnosno da necu uspeti da vam u sto kracem izlaganju opisem sve, i dobijem odgovore na sva pitanja, mada ste mi u svakom slucaju pomogli svojim odgovorima.
U 16-oj sam imala upalu desni, to je bio moj prvi problem, sa 18 se pojavila ta crna tackica na 5 zbog koje sam dobila samo takvu kritiku svog stomatologa a sa 19godina ta 5 je pocela i da boli i onda sam otisla kod privatnika, po svaku cenu sam zelela da sacuvam svoj zub pa je covek izvadio zivac, sve je sanjim bilo u redu do pre mesec dana, popila sam nesto hladno i osetila da boli, a onda pojela nesto tvrdo i ostalo mi je smo pola zuba, jedna polovina do korena se polomila, e onda sam primetila da cetvorka sa strane ima istu onu tackicu kao sto je nakada 5, sada vec znam da to nije normalna pojava kako mi je nekada tvrdila ona "luda zena"i da treba brzo da reagujem, sto se tice 5 sa druge strane, pre godinu dana pocela je da se kvari sa strane i da se lomi, a ja kad sam postala svesna da treba da se vadi nikako da postanem dovoljno hrabra i izvadim taj zub, znaci ja bi sada htela da izvadim obe 5, gore i da na njihovom mestu stavim vestacke, jer zaista mi dodje da placem kad pomislim da ce tu ostati prazno mesto.
1. Sta mi preporucujete, kako to da uradim?
Pored tih 5 su i one 4 koje samo treba da se ociste, ali se plasim da nisu i one pokvarene unutra, bol ne osecam.
2. Kako da resim problem tih cetvorki?
Sa jednim umnjakom sam imala problem koji nije hteo da izbije, to je bilo u 22-goj, pa sam njega izvadila, pole toga normalno su izbila i preostala tri, 2 su vec pokvarena jedan je citav ali ja bi i njega izvadila, svi kazu da umnjaci brzo stradaju i da nam nisu potrebni.
3. Da li da izvadim i zdravi umnjak i da li su ljudi u pravu za takve tvrdnje?
Kamenac je vec duze vreme prisutan, pa i pre nego su poceli ostali problemi a ja ga nikada nisam cistila iako pusim od 15-e godine, neko kaze da se ciscenjem kamenca, istanjuju zubi, da se ostecuju desni itd.
4. Da li je to istina ili ciscenje kamence ima sem estetskog jos neke prednosti?
Sto se tice boje zuba ako bi recimo postavili neku skalu za merenje od 1-10 gde su 1 blistavo beli a 10 oni krajnje zuti, ja bi za svoje dala ocenu 4.
5. Koliko je to strasno, i cime se i kako izbeljuju zubi?
Donji deo vilice je jos uvek odlican, nikakvih problema nemam.
6. Zasto su stradali zubi gornje vilice, i zasto se kvare recimo sa strane, da se onaj pored nije polomio nikako ne bih ni znala da je zub pokvaren, pa bi i za njega bilo kasno, s'obzirom na to da bol ne osecam.
7. Da li je moguce da mi stomatolog pregleda sve zube i recimo takvim pregledom vidi da li sa jos nekim zubom imam problem koji ja ne vidim, kao npr.da je pokvaren sa strane ili unutra.
Sto se tice higijene oduvek perem zube ujutru i uvece, sem da budem iskrena ponekada uvece preskocim, i nisam ih prala u ono vreme kada sam imala upalu desni, uzasno je bolelo i desni su krvarile, mozda sam tu napravila veliku gresku jer zaista tek posle te upale je sve pocelo, znaci kada je higijena u pitanju sem cetkice i paste nikada nista drugo nisam koristila.
8. Da li bi trebala da pocnem da koristim konac za zube, koji je najbolji i kako se koristi i sta preporucujete za pravilnu higijenu?
9. Vadjenje 5 zuba (3 umnjaka i 2 petice), stavljanje vestackih petica, popravka 2 cetvorke, ciscenje kamenca, vracanje beline, i detaljan pregled ostalih zuba. Okvirno, koliko sve to kosta i za koliko vremena moze da se sredi?
Zaista bi volela da mi zubi ponovo budu kao ranije, tako da je svaka kritika ili savet na mestu, sto se tice hrane, zbog prirode posla kojim sam se bavila dugo sam kupovala gotovu hranu, pice, hamburgeri, sendvici, po neka vecera u restoranu... , kuci sam provodila tek toliko vremena da prespavam pa je kuvanje naravno moralo da izostane, sada imam divan posao pa imam vremena i za kuhinju i za svoje zdravlje, koristim pastu "blendamed night", cetkice za zube one najobicnije i menjam ih na 2 meseca, kazu da se tako preporucuje.
Izvinjavam se na ovako opsirnom izlaganju, i zahvaljujem na odgovoru.
Napisano: 27.10.08, 00:32
Ovu poruku je izmenio dr. Miloš Radulović: 27.10.08, 00:36
Razlog izmene: pravopisne greške
luna, on 15:19, 26. October 2008, said:
Tacno sam znala da cu vas zbuniti svojim izlaganjem-odnosno da necu uspeti da vam u sto kracem izlaganju opisem sve, i dobijem odgovore na sva pitanja, mada ste mi u svakom slucaju pomogli svojim odgovorima.
U 16-oj sam imala upalu desni, to je bio moj prvi problem, sa 18 se pojavila ta crna tackica na 5 zbog koje sam dobila samo takvu kritiku svog stomatologa a sa 19godina ta 5 je pocela i da boli i onda sam otisla kod privatnika, po svaku cenu sam zelela da sacuvam svoj zub pa je covek izvadio zivac, sve je sanjim bilo u redu do pre mesec dana, popila sam nesto hladno i osetila da boli, a onda pojela nesto tvrdo i ostalo mi je smo pola zuba, jedna polovina do korena se polomila, e onda sam primetila da cetvorka sa strane ima istu onu tackicu kao sto je nakada 5, sada vec znam da to nije normalna pojava kako mi je nekada tvrdila ona "luda zena"i da treba brzo da reagujem, sto se tice 5 sa druge strane, pre godinu dana pocela je da se kvari sa strane i da se lomi, a ja kad sam postala svesna da treba da se vadi nikako da postanem dovoljno hrabra i izvadim taj zub, znaci ja bi sada htela da izvadim obe 5, gore i da na njihovom mestu stavim vestacke, jer zaista mi dodje da placem kad pomislim da ce tu ostati prazno mesto.
1. Sta mi preporucujete, kako to da uradim?
Pored tih 5 su i one 4 koje samo treba da se ociste, ali se plasim da nisu i one pokvarene unutra, bol ne osecam.
2. Kako da resim problem tih cetvorki?
Sa jednim umnjakom sam imala problem koji nije hteo da izbije, to je bilo u 22-goj, pa sam njega izvadila, pole toga normalno su izbila i preostala tri, 2 su vec pokvarena jedan je citav ali ja bi i njega izvadila, svi kazu da umnjaci brzo stradaju i da nam nisu potrebni.
3. Da li da izvadim i zdravi umnjak i da li su ljudi u pravu za takve tvrdnje?
Kamenac je vec duze vreme prisutan, pa i pre nego su poceli ostali problemi a ja ga nikada nisam cistila iako pusim od 15-e godine, neko kaze da se ciscenjem kamenca, istanjuju zubi, da se ostecuju desni itd.
4. Da li je to istina ili ciscenje kamence ima sem estetskog jos neke prednosti?
Sto se tice boje zuba ako bi recimo postavili neku skalu za merenje od 1-10 gde su 1 blistavo beli a 10 oni krajnje zuti, ja bi za svoje dala ocenu 4.
5. Koliko je to strasno, i cime se i kako izbeljuju zubi?
Donji deo vilice je jos uvek odlican, nikakvih problema nemam.
6. Zasto su stradali zubi gornje vilice, i zasto se kvare recimo sa strane, da se onaj pored nije polomio nikako ne bih ni znala da je zub pokvaren, pa bi i za njega bilo kasno, s'obzirom na to da bol ne osecam.
7. Da li je moguce da mi stomatolog pregleda sve zube i recimo takvim pregledom vidi da li sa jos nekim zubom imam problem koji ja ne vidim, kao npr.da je pokvaren sa strane ili unutra.
Sto se tice higijene oduvek perem zube ujutru i uvece, sem da budem iskrena ponekada uvece preskocim, i nisam ih prala u ono vreme kada sam imala upalu desni, uzasno je bolelo i desni su krvarile, mozda sam tu napravila veliku gresku jer zaista tek posle te upale je sve pocelo, znaci kada je higijena u pitanju sem cetkice i paste nikada nista drugo nisam koristila.
8. Da li bi trebala da pocnem da koristim konac za zube, koji je najbolji i kako se koristi i sta preporucujete za pravilnu higijenu?
9. Vadjenje 5 zuba (3 umnjaka i 2 petice), stavljanje vestackih petica, popravka 2 cetvorke, ciscenje kamenca, vracanje beline, i detaljan pregled ostalih zuba. Okvirno, koliko sve to kosta i za koliko vremena moze da se sredi?
Zaista bi volela da mi zubi ponovo budu kao ranije, tako da je svaka kritika ili savet na mestu, sto se tice hrane, zbog prirode posla kojim sam se bavila dugo sam kupovala gotovu hranu, pice, hamburgeri, sendvici, po neka vecera u restoranu... , kuci sam provodila tek toliko vremena da prespavam pa je kuvanje naravno moralo da izostane, sada imam divan posao pa imam vremena i za kuhinju i za svoje zdravlje, koristim pastu "blendamed night", cetkice za zube one najobicnije i menjam ih na 2 meseca, kazu da se tako preporucuje.
Izvinjavam se na ovako opsirnom izlaganju, i zahvaljujem na odgovoru.
Pa ako danas krenem nadam se da će knjiga sa odgovorima na ova pitanja izaći pred kraj godine.
Šalim se, naravno.
Idemo redom.
1. 4-ka koja je počela prva da "daje" probleme, koja je slomljena, može se restaurirati i konzervativnim putem. U kanal korijena (gdje je nekada bio živac i koji je sada napunjen) postavi se kočić (od metala ili fiberglasa) koji će očvrstiti plombu koja će nadoknaditi ostatak zuba. Naravno, ovo rješenje nije tako dugorošno kao protetski rad i ima svoje kontraindikacije. Sa druge strane na tom zubu se može uraditi i protetika. Što se tiče 5-ce i 4-ke sa druge strane, crne tačke koje su se pojavile mogu a ne moraju da predstavljaju karijes tj. kvar. Ukoliko to jeste kvar on se da veoma lako ukloniti nakon čega bi se rutinski postavila plomba. Naravno, ovi savjeti su relativni i nikako ne bih mogao da kažem bilo šta drugo bez ličnog uvida u pravo stanje stvari u Vašim ustima.
2. Mislim da sam odgovorio na ovo pitanje.
3. Umnjake koji su pokvareni treba, naravno, popraviti. Zdrave umnjake možete vaditi onda kada bude normalno vaditi zdrave bubrege. Umnjak je sasvim normalan zub kao i svi drugi. Istina je da su oni manje kvalitniji od drugih zuba (ne bih sada zalazio zašto ali ako Vas interesuje kažite) i da znaju često da daju probleme (impakcije, nepravilan položaj itd.) ali to ne znači da treba sve da ih povadimo. Kada se utvrdi da izazivaju ili da će izazivati probleme onda ih treba izvaditi. U suprotnom treba ih sačuvati. Ne sumnjam da će doći dan kada ćete žaliti za svojim zubima.
4. To što niste čistili kamenac 15 godina i nije nešto sa čim bi ste trebali da se hvalite. Zvrdnju da se "čišćenjem zuba istanjuju zubi" ne bih previše komentarisao (iako sam se baš lijepo nasmejao ovoj tvrdnji). Da li je to istina ili ciscenje kamence ima sem estetskog jos neke prednosti? Čišćenje kamenca ima sve prednosti osim estetskih!!! Pored toga što promoviše nastanak i razvijanje parodontopatije, kamenac omogućava nagomilavanje dentalnog plaka što doprinosi i razvoju karijesa na zubima. Nešto više o kamencu možete pročitati ovdje a o parodontopatiji ovdje. Čišćenje zubnog kamenca treba raditi BAREM dva puta godišnje.
5. Bjelina zuba NIJE ujedno i odraz njihovog zdravlja. Baš naprotiv. Boja zuba normalno potiče od dentina koji se nalazi ispod površne gleđi i koja je žućkasta. Gleđ, kada je dobro mineralizovana, jeste providna i kroz nju se providi žuta boja dentina. Sa druge strane, kada gleđ nije dobro mineralizovana onda ona dobija bijelu mat boju koja daje i bijelu boju zuba. Međutim, kako živimo u doba Holywood osmijeha, to izbeljivanje zuba spada u jednu od najpopularnijih intervencija u stomatologiji. Postoji nekoliko načina izbeljivanja zuba a sve o tome možeš pročitati ovdje.
6. Zašto se više kvare zubi gornje vilice? Pa razlog tome jeste pljuvačka koja ima važnu ulogu u borbi protiv mikoorganizama koji dovode do karijesa. Zbog gravitacije, pljuvačka se poslije lučenja iz pljuvačnih žlijezda sliva na dno usta i bukvalno kupa donje zube dok gornji zubi ostaju "suvi". Zbog čega se često kvare površine zuba između samih zuba? Razlog može biti dvojaki, ili ne perete zube ili ih perete na pogrešan način (pokretima naprijed-nazad). Pravilnu tehniku zuba možete pročitati ovdje.
7. Prvo i osnovno šta stomatolog uradi jeste pregled usta i zuba gdje detaljnom inspekcijom utvrđuje stanje svih zuba i sluzokože usta. Pri tome, upotrebom sondi, provjerava i površine koje se nalaze u međusobnom kontaktu, tako da bukvalno nema površine zuba koja se ne može pregledati. Ovo bi zapravo trebao da uradi svaki stomatolog kod novog pacijenta.
8. Konac je takođe dobro pomoćno sredstvo kojim ćete postići bolju oralnu higijenu zuba. Koji ćete konac koristiti, nebitno je. Upustvo za korišćenje dentalnig konca možete preuzeti u pdf foramtu sa ove adrese.
9. Cijene navedenih radova se kreću u Crnoj Gori ovako:
- vađenje 5-ca - 15
- vađenje 8-ca - 25 (ovdje se naravno ne radi o cijenama vađenja pojedinih zuba već o tome da će vađenje 5-ca najvjerovatnije proći bez komplikacija tj. loma krunice dok će prilikom vađenja umnjaka najvjerovatnije doći do toga pa se ovakva vađenja označavaju kao komplikovama)
- plomba na 4-ama - 20-30
- nadogradnja sa kočićem na 4-ama - 40
- skidanje kamenca - min. 20
- izbeljivanje zuba - 150 po vilici ili 20 po zubu
- detaljan pregled - besplatan.
Ove cijene su dosta relativne što će reći da mogu biti i manje mada su mnogo veće šanse da budu i veće.
Cijena izrade metalokeramičke nadoknade se kreću od 60 do 100 eura po članu sa tim što trebate imati u vidu to da ako želite da nadoknadite jedan zub morate staviti barem još jedan član (nosač) koji bi nosio izgubljeni zub mada se savjetuje (i ja Vam to isto radim) dva nosača. Dakle u Vašoj situaciji to bi bilo 6 članova. Naravno, izgubljenje zube možete nadoknaditi i implantatima. Njihova cijena se kreće od 700 do 1000 eura po zubu.
Tu sam za sva Vaša pitanja.
doktor stomatologije
www.MojStomatolog.Net
Napisano: 31.10.08, 11:33
dr. Miloš Radulović, on 0:32, 27. October 2008, said:
Šalim se, naravno.
Pa ako nista drugo, zbog ove izjave sam se bar slatko nasmejala.
Salim se i ja.
Hvala Vam puno na odgovorima, savetima, uputstvima... pomogli su toliko da napokon imam hrabrosti da odem kod zubara, danas imam zakazano, pre sam se plasila odlaska kod zubara, a sada onih strasnih slika, ne daj boze da dozivim onako nesto.
Veliko hvala i veliki pozdrav!
Napisano: 09.08.09, 00:49
Perla Bierk, on 1:35, 9. August 2009, said:
Vratite se 2 posta u nazad imate sajt Dr Radulovica! Nesumnjam da ce vam dati pravi i dobronameran savet. Pozzz.
Napisano: 09.08.09, 17:05
Ovu poruku je izmenio Jelenav: 09.08.09, 17:53
Napisano: 10.08.09, 17:06
Perla Bierk, on 1:35, 9. August 2009, said:
Razvoj vilica i lica uopšte se dešava do nekih 13-14 godina starosti i u tom periodu mobilni ortodonstki aparati imaju najveći i najbolji uticaj. Već poslije tog perioda njihov uticaj slabi te se već tada razmišlja o upotrebi fiksnog aparata.
Stavljalje zubnih implantata i navlaka po meni predstavlja samo neko nužno rešenje. Još si mlada da bi uopšte razmišljala na taj način. Moja preporuka je da nastaviš sa terapijom koju imaš ili, u konsultaciji sa ortodontom, da pređeš na fiskne proteze.
Ukoliko imaš još koje pitanje, tu sam.
Jelenav, on 18:05, 9. August 2009, said:
U meku hranu bi spadalo veći dio namjernica koje se svakodnevno unose u organizam. Tako, u tvrdu hranu spadaju koštunjavo voće, svježe voće i povrće i sl. tj. sva hrana koja ima ulogu samočišćenja (kad je jedete da svojom tvrdoćom djelimično uklanja naslage koje se nalaze na zubu).
Branko Lori, on 1:49, 9. August 2009, said:
doktor stomatologije
www.MojStomatolog.Net
Napisano: 07.09.09, 22:44
Ovu poruku je izmenio Perla Bierk: 07.09.09, 22:45
- 1
- 2