Hard rock grupa Osmi putnik (ime odabrali po filmu Ridlija Skota snimljenom 1979.) nastala je 7. maja 1985. godine, a osnovali su je tinejdžeri: pevač Zlatan Stipišić Džibo (rođen 1968.), gitarista Nenad Mitrović, basista Davor Gradinski, gitarista Igor Makić i bubnjar Dražen Krolo. U toj postavi prvi put nastupaju i to kao predgrupa Zabranjenom pušenju 1. avgusta 1985. godine u dvorani Gripe. Mesec dana kasnije, osvajaju prvo mesto na Dalmatinskim omladinskim rock susretima. Krajem godine pobeđuju u zagrebačkoj TV emisiji "Stereovizija" sa pes-mom "Lutko moja, takav sam ti ja".
Početkom 1986. godine, posle nekoliko personalnih promena, formiraju definitivnu postavu: pevač Džibo, gitarista Nenad Mitrović, gitarista Bojan Antolić, basista Davor Gradinski i bubnjar Miro Marunica. Na debi albumu "Ulična molitva" Džibo se predstavio kao kompletan autor, a ploča ih je brzo izbacila u vrh popularnosti domaćih heavy i hard sastava. Godine 1987. dobijaju novog bubnjara Mirjana Jovanovića, a gitaristu Mitrovića menja Alen Koljanin. Drugi album "Glasno, glasnije" potvrđuje njihovu popularnost, a naslovna pesma u to vreme postaje nezvanična himna "Hajdukovih" navijača. U njoj su prateće vokale pevali fudbaleri Andrijašević, Jerolimov, Pralija i Vulić. Na ploču su uvrstili i obradu pesme "Morski pas", splitske grupe Metak. LP je producirao basista Metka Mirko Krstičević. Po glasanju čitalaca lista "Rock" bivaju proglašeni za najbolju rock grupu u 1987. godini.
Samo nekoliko meseci po objavljivanju trećeg albuma "Drage sestre moje... nije isto
bubanj i harmonika" 1988. godine Džibo napušta grupu i oni prestaju sa radom. Džibo zatim prelazi u Divlje jagode u kojima ostaje godinu dana, posle čega se posvećuje uspešnoj solo karijeri pod imenom Gibonni. Alen Koljanin se seli u Australiju i postaje član hard rock grupe Rose Tatoo.
Diskografija
Albumi
"Ulična molitva" (Jugoton 1986.)
"Glasno, glasnije" (PGPRTB 1987.)
"Drage sestre moje nije isto bubanj i harmonika" (PGPRTB 1988.)
Hard rock grupa Osmi putnik nastala je 7. maja 1985. godine, a osnovali su je tinejdžeri: pevač Zlatan Stipišić Džibo, gitarista Nenad Mitrović, basista Davor Gradinski, gitarista Igor Makić i bubnjar Dražen Krolo.
Napisano: 04.08.09, 14:26
Sun is shining, the weather is sweet, yeah
Make you wanna move your dancing feet...
Make you wanna move your dancing feet...
#4 Mara
Napisano: 20.12.09, 13:16
Ovu poruku je izmenio Phoenix: 11.06.11, 14:12
Razlog izmene: Loše linkovanje
Kada me zametu vjetovi
I kada stigne lisce iz
Nekih davnih parkova
Sjecanja ko kovceg carobni
Ponekad zavrtim mutna pogleda
Da bog da crna noc te pojela
Nesreco moja sta si mi to uradila
Jedna rijec za kraj