Branislav Marušić Čutura

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Najstariji aktivni pionir beogradske rock scene Branko Marušić rođen je 1939. godine u mestu Berane, ali je pravo iz porodilišta donesen u Beograd, tako da rodno mesto nikada nije ni video.

#1 Crazy Baldhead  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Grupa: Član
  • Poruka: 342
  • Pridružio se: 20.02.08
  • Pol:muški

Napisano: 04.08.09, 14:26

Najstariji aktivni pionir beogradske rock scene Branko Marušić rođen je 1939. godine u mestu Berane, ali je pravo iz porodilišta donesen u Beograd, tako da rodno mesto nikada nije ni video. Otac mu je bio kapetan rečnog brodarstva, amaterski je svirao gitaru i vodio horove, a majka i njene sestre bavile su se glumom, tako da je Branko od malih nogu bio upućen na umetnost. Krajem pedesetih godina išao je u baletsku školu, jedno vreme je igrao klasičan balet, ali se bavio i fudbalom. Igrao je na mestu desnog krila prvo u "Palilulcu", a zatim i prvoligašu "Radničkom".

U isto vreme je počeo da se bavi muzikom. Nastupao je na igrankama u Lazarcu u duetu Kosovac (naziv po Kosovskoj ulici u kojoj i danas stanuje) sa Časlavom Pješćićem. Sa grupom Iskre počeo je da peva 1960. godine, a jednom nedeljno je sam nastupao na čajankama u kafani Topčiderska noć. Godine 1964. braća Jelić: Rade, Žika i Dragi sa Čuturom pokreću grupu Albatrosi koja je izvodila strane hitove. Zatim prelazi u Alase a po odsluženju vojnog roka 1967. godine kreće sa grupom Džentlmeni. Sa njima je objavio tri singla na kojima su i njegove kompozicije, a kod obrada stranih hitova radio je prepeve. U isto vreme je pisao tekstove i za Siluete. Džentlmeni prestaju sa radom septembra 1970. godine, a Čutura sa Zlatkom Manojlovićem 1972. godine pokreće grupu Dah. Njegova pesma "Noćna buka" postaje jedan od prvih hitova grupe, noseći u sebi psihodelične efekte i duhovit refren "Obara-dibara".

Po napuštanju sastava Dah, Čutura osniva bend sa kojim redovno nastupa, a pojavljuju se na festivalu BOOM 74. u Ljubljani. Samostalni singl sa pesmama "Kuća bez broja" i "Sumrak" snima 1975. godine uz pomoć članova YU grupe. Njegova dugogodišnja saradnja sa braćom Jelić rezultovala je time da Yu grupa u svoj repertoar uvrsti njegove pesme "Šta će meni vatra", "Noć je moja", "Kako to da svaki dan", "Spusti glavu" i druge. Sledećih godina redovno svira sa grupom Tilt i brojnim mlađim sastavima. Sa pesmom "Odlazi voz" Čutura je učestvovao na Beogradskom proleću 1985. godine. U saradnji sa članovima Bajaginih Instruktora koji su svojevremeno činili sastav Tilt, 1990. godine snima singl sa četiri pesme od kojih je "Kuća bez broja" poznata od ranije. U pesmi "Bela lađa" na ploči "Bubnjevi preko reke" (PGP RTB 1991.) grupe Tunel, Čutura je otpevao glavni vokal. Na kaseti "The Best of 1968.-1990." našao se izbor njegovih pesama iz perioda rada sa Džentlmenima i grupom Dah, kao i one nastale tokom solo karijere.

Kao profesionalni muzičar aktivan je na sceni već skoro četrdeset godina, a poslednjih sezona nastupa sam. Jubilarnih trideset devet godina rada obeležio je 24 novembra 1997. godine koncertom u Dadovu. Te večeri na bini se pojavila većina njegovih dugogodišnjih saradnika. Tokom svih ovih godina Čutura redovno piše aforizme.

Diskografija

Singlovi
"Kuća bez broja"/"Sumrak" (PGP RTB 1975.)
"Ne dam se" / "Rock & roll i ja" / "Odlazi voz" / "Kuća bez broja" (Ćao Sound 1990.)

Album
"The Best of 1968-1990 " (ITMM 1994. kaseta)
Sun is shining, the weather is sweet, yeah
Make you wanna move your dancing feet...
0

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu