Padajuca lista - word, excel

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Kako kreirati padajuću listu u Word - u i Excel - u?

#1 Super novi bez imena  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Grupa: Član
  • Poruka: 414
  • Pridružio se: 28.04.08
  • Pol:muški

Napisano: 28.07.09, 17:50

kako kreirati padajucu listu u wordu i excelu?
pomagajte...
0

#2 LaraC  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 34
  • Pridružio se: 17.08.09
  • Pol:ženski

Napisano: 18.08.09, 19:21

budi malo jasniji... padajuća lista u word-u i excel-u??? imam otprilike neku ideju na šta misliš, ali bolje da prvo tačno objasniš šta hoćeš, da ne lupam naslepo
[url="http://um-caruje.blogspot.com"][/url]
0

#3 Super novi bez imena  Korisnik je offline

• III - Discentes

Napisano: 20.08.09, 01:27

npr lista radnih mesta za koje konkurisem, pogledajte na sajtu delta holdinga, tako nesto mi treba
npr. vojna obaveza 1 regulisana, 2 nije reguisana, da mogu da izaberem sa padajuce liste... valjda sam dobro objasnio.
0

#4 LaraC  Korisnik je offline

• I - Tirones

Napisano: 20.08.09, 04:56

Ok, sad je jasno šta hoćeš. Nije uopšte teško. Samo polako i bez panike.

Ubacivanje Drop-Down (padajuće) liste u Word dokument:

1. Otvori Word i napiši tekst koji treba da stoji ispred padajuće liste. Na primer, napisaćeš "Vaš emotivni status?" (u padajućoj listi bi bili ponuđeni odgovori koje korisnik treba da odabere, recimo: samac, u vezi, u braku, razveden, udovac, itd). Ispiši SAV tekst koji treba da ide ispred padajućih lista (ako ćeš da praviš tri padajuće liste, onda ispiši tekst koji treba da stoji ispred sve tri padajuće liste).

2. Odaberi mesto gde želiš da staviš prvu padajuću listu i klikni na to mesto da postaviš kursor na tu poziciju.

3. U meniju View idi na Toolbars pa klikni na Forms. Pojaviće se jedna linija sa komandama za pravljenje formulara. Na toj linji klikni na treću ikonicu s leva (ikonica liči na padajući meni i kad pređeš mišem preko nje pisaće: Drop-Down Form Field).

4. Na odabranom mestu u dokumentu pojaviće se mali sivi pravougaonik. Desni klik na taj pravougaonik, pa levi klik na Properties. Otvoriće se jedan prozor pod nazivom Drop Down Form Field Options.

5. U tom prozoru, u gornjem levom uglu, nalazi se liija iznad koje piše Drop Down item. Na toj liniji napiši prvu opciju u padajućoj listi (na primer, SAMAC), pa klikni na Add. Potom dodaj sledeću opciju (npr: U VEZI) pa opet klikni na Add. Kad kompletiraš listu, klikni na OK na dnu prozora.

6. Dobio si prvu padajuću listu. Ona još uvek nije aktivna. Aktiviraćeš je tek kada napraviš i sve ostale padajuće liste. Kad završiš sav posao sa pravljenjem dokumenta, onda aktiviaj padajuće liste. Evo kako: na onoj liniji za pravljenje formulara (stavka tri) nalazi se ikonica u obliku katanca (kad pređeš mišem preko nje, piše: Protect Form). Klikni na tu ikonicu i padajuće liste biće aktiviranelis. Na kraju sačuvaj (Save As) dokument i to je to.

NAPOMENA: Kada aktiviraš padajuće liste u tački 6, posle toga ne možeš da menjaš sadržaj dokumenta. Zato aktiviraj padajuće liste tek na kraju, kad sve završiš. Ako slučajno nešto zaboraviš, pa moraš naknadno da menjaš, jednostavno opet klikni na istu ikonicu u obliku katanca, da dezaktiviraš padajuće liste, pa unesi izmene i opet aktiviraj padajuće liste kad završiš.

Ubacivanje Drop-Down liste u Excel

Ovo ide obrnutim redom u odnosu na Word. U Wordu se padajuće liste prave poslednje, a u Excelu je najpraktičnije da ih napraviš odmah na početku, pa da kasnije ubaciš prateći tekst i formatiraš kolone i redove. Recimo, ovde ćeš prvo da napraviš padajuću listu sa opcijama samac, u vezi, u braku, razveden, udovac, pa ćeš tek posle da ubaciš pitanje: "Vaš emotivni status?"

Padajuću listu u Excelu možeš da ubaciš bukvalno u svaku ćeliju, bilo gde, ali moraš da slediš određena pravila. Ja ću u primeru da pravim listu u ćeliji B1, mada ti možeš da napraviš padajuću listu u bilo kojoj drugoj ćeliji, pod uslovom da ukapiraš princip.

1. Prvi korak je da ispišeš opcije koje će se nalaziti u padajućoj listi. U ćeliji A1 napiši, recimo, SAMAC. U ćeliji A2 napiši: U VEZI. U ćeliji A3 napiši U BRAKU. U ćeliji A4 napiši RAZVEDEN. U ćeliji A5 napiši UDOVAC.

2. Označi ćeliju B1, gde će se nalaziti padajuća lista. U meniju Data biraj Validation. Otvoriće se prozor pod nazivom Data Validation.

3. U tom prozoru bi trebalo odmah da bude otvoren tab Settings. Ako je slučajno otvoren tab Input Message ili Error Alert, klikni na tab Settings da otvoriš njega.

4. U polju Allow odaberi opciju List. Čekiraj oba kvadrata s desne strane (Ignore blank i In-cell dropdown) ako već nisu čekirani.

5. Na liniji Source napiši: =$A$1:$A$5. Klikni na OK. Dobio si prvu padajuću listu sa opcijama Samac, U vezi, U braku, Razveden, Udovac.

6. Sada izbriši tekst u ćelijama A1 do A5. Pošto se prva padajuća lista nalazi u ćeliji B1, u ćeliji A1 napiši: Vaš emotivni status?

Nadam se da si ukapirao princip. U Excelu prvo moraš da napišeš opcije u padajućoj listi, pa onda da praviš listu. Jako je važno šta ćeš da napišeš na liniji Source (stavka pet). U ovom objašnjenju sam koristila primer gde smo opcije pisali u ćelijama od A1 do A5. Zato je tekst na liniji Source bio =$A$1:$A$5. Ali, ako opcije napišeš u ćelijama od A1 do A7, na primer, onda treba da napišeš =$A$1:$A$7, itd. Nadam se da me razumeš.

Javi da li sam ti pomogla.
0

#5 Super novi bez imena  Korisnik je offline

• III - Discentes

Napisano: 20.08.09, 11:14

Ovu poruku je izmenio Rasa Vasic: 20.08.09, 11:15

• Attached Image: dddwdd.JPG
kada obrisem tekst u celijama: samac, razveden... onda mi nestanu podaci iz liste.
a u wordu treba da provalim gde su alati za forme posto mi je na srpskom
o srbijo...
0

#6 LaraC  Korisnik je offline

• I - Tirones

Napisano: 20.08.09, 17:18

Ovu poruku je izmenio LaraC: 20.08.09, 17:21

Da, jasno mi je... Nažalost, ja ne koristim Office na srpskom, jer je pun bagova, a i oni koji su ga preveli sa engleskog na srpski napravili su jednu veliku glupost. Ali šta je tu je... Moraćemo nešto da improvizujemo.

Ne znam koju verziju Office-a imaš? Iz koje godine? Moj Office je iz 2003. godine, pošto mi je taj Office najbolji i najstabilniji. U Wordu iz 2003. godine, View je treća prečica s leva u glavnom meniju (ide File pa Edit pa View...). U meniju View ima samo jedna opcija koja može da se proširi u stranu (ima strelicu u desno). To je Toolbars. Mislim da je Forms u toj listi lako pronaći i u srpskom meniju (trebalo bi da su to preveli kao Forme, Formulari ili nešto tome slično). To je u mom meniju osma opcija odozgo u Toolbar meniju (odmah ispod E-mail opcije).

Što se tiče Excela, on je malo komplikovaniji za pravljenje padajuće liste. Koliko sam uspela da provalim, u tvom Excel-u će morati da se pravi šablon (template) koji će ti omogućiti da napraviš padajuću listu. Pravljenje šablona u Excelu je prilično komplikovano za objasniti, i ako baš insistiraš, objasniću ti to kad budem imala malo više slobodnog vremena (ili ću ti ja napraviti šablon i poslati ti preko mejla ili skajpa, videćemo).

Ufff, ovo i meni zvuči konfuzno. Pokušavam da ti pomognem, ali nažalost, nisam vična objašnjavanju. Takvi smo ti mi programeri... Niko nas nije naučio kako druge da naučimo... Ali potrudiću se.

Moj savet tebi, i svima ostalima, je da koriste i sistem i Office na engleskom jeziku, jer je srpska verzija stvarno idiotski prevedena sa engleskog. Hrvati su to mnogo bolje uradili od nas. Ako je moguće, pri narednoj instalaciji sistema i Offica, opredeli se za englesku verziju. Ne samo da je stabilnija i bolja, već može i engleski jezik da se nauči pomoću nje.

Ovo svakako nije kraj. Javi mi koji Office koristiš, i da li je ovo bilo od pomoći. Rešićemo mi ovo. Strpljenja samo.

Veliki pozdrav!
0

#7 Super novi bez imena  Korisnik je offline

• III - Discentes

Napisano: 20.08.09, 18:51

imam office 2007, nisam nigde nasao verziju na engleskom za free download,
office 2003 znam dobro u njemu sam dugo radio.
0

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu