Da li ste putovali avionom - iskustva

• 1
  • 2
  • Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Da li ste imali prilike da putujete avionom? Kakva su Vaša iskustva?

#1 Flavio Briatore

• Grupa: Gost

Napisano: 16.07.09, 09:09

Ovu poruku je izmenio Super Moderator: 03.08.09, 11:28

Concorde - čudo koje je bilo preskupo

Pre 40 godina je poleteo prvi putnički avion brži od zvuka. U komercijalni promet je počelo da leti 1976, posle nesreće kod Pariza su ga umaknuli iz prometa 2003 godine.

Leteti brže od zvuka, kad već imamo avione, zašto da ne?! U Velikoj Britaniji, Francuskoj, USA i Rusiji (Tupoljev 144) su se za takvu ideju bržeg prevoza u vazduhu bavili već krajem 50. godina prošlog veka. Avionske kompanije su htele sa bržim prevozima zaslužiti što više novca, a i ideja je bila vrlo privlačna.

Zato su u Velikoj Britaniji ustanovili odbor za nadzvučni transportni avion (Supersonic Aircraft Transport Committee), njegov zadatak je bio da ustanovi kakve su uopšte mogućnosti da se takav projekat (SST – Supersonic Transport) ostvari.

Rezultate istraživanja su objavili 1959 pod imenom Concorde. Na toj osnovi je 1965 god. zaživeo britansko-francuski projekat kompanija British Aircraft Corporation i Aerospital koje su počele graditi prototip nadzvučnog putničkog aviona. Francuski concorde je prvi put poleteo 2. marta 1969 godine i na prvom letu proveo u vazduhu 35. minuta, britanski je prvi put poleteo 9. aprila iste godine, vreme trajanja prvog leta nisu nikad objavili.

Već nekoliko dana razmišljam u koji forum da postavim ovu temu i odlučio sam se za putovanaja! Iako ću u više navrata opisivati razne zanimljivosti iz sveta aviona nije mi namera da bi u ovoj temi previše raspravljali o savremenoj tehnologiji avionske industrije!

Mene nešto drugo više zanima, da li ste uopše putovali avionom, danas je jako malo ljudi kojima to još nije uspelo, da li se možda bojite letenja ili možda čak uživate, da li vam se je za vreme leta dogodilo možda nešto neprijatno, ili možda čak neka strava, tu pre svega mislim na turbulencu i pustinjsku oluju koje su mnogo opasnije od groma. Koji let vam je bio naduži tj. koliko vremena je trajao, kako podnosite dugotrajno putovanje, naprimer put na neki drugi kontinent, da li ste možda doživeli prinudno sletanje i zašto! Ne zaboravite i na lepe dogadjaje, na putovanjima se ne dogadjaju samo neprijatne stvari...

Najbrži i najskuplji putnički avion (2.04 maha, 2179 km/h; povratna karta Pariz - New York 8726 €) je neslavno završio karijeru, na našu sreću i nesreću poginulih blizu Pariza... !
0

#2 prof. Cobra  Korisnik je offline

• VIII - Signifer
  • Grupa: Član
  • Poruka: 4568
  • Pridružio se: 15.06.08
  • Pol:muški

Napisano: 17.07.09, 16:57

1. Amerikanci su oduvek bili zavidni na aerotehnickim dostignucima Engleza, Nemaca i Rusa. Sve su ucinili da Concordu ne daju
dozvolu. Ne bi me iznenadilo, kada prodje neko vreme, da objave "prvi"putnicki nadzvucni avion samo kada im se za to ukaze
ekonomsko opravdanje. Ameri su imali "prve"bracu Rajt, ali im je nekako "iskliznulo"da prvi mlazni motor bude engleski, prvi
mlazni lovac-nemacki, prve rakete(na London)nemacke, prvi Sputnjik-ruski. Pa i danas Erbas je ispred njihovih standarda(?).
2. Od "regularnog "leta "sakupio"sam:
A)let do Ciriha(u januaru), u pilotskoj kabiniDC-9, kada je pilot psovao aerodromsku ocenu
nezaledjenosti piste(medium to good), a pista je bila totalno zaledjena i jedva smo stali na kraju piste.
Isto i u Povratku su nas "pustali"na pistu u razmaku polovine piste i imao sam priliku da vidim ispred nas Boeing 707
kako polece zamalo padom na levo krilo, a mi na punoj snazi za poletanje na pisti dvesta metara iza njega.

B) Let B-707od Zagreba ka Beogradu usred lepog suncanog dana sa svim "flagovima" na ziro navigaciji
(ne rade instrumenti za nav.i sletanje)uz srecan put kontole leta iz Zgb:"Letite vizuelno do Bgd niz reku Savu! I sletite vizuelno!"

C)Ludo sletanje u Los Andjeles "po kaldrmi". Toliko su udari vetra sa okeana bacakali Boing 747(ogromnu "jedrilicu")
da smo se mi putnici drzali, ne za drzace sedista nego isprepletali ruke po drzacima sedista. A, vriska-sacuvaj boze!
Kad smo izasli-svi smo otresali nevidljivu prasinu sa rukava kao da cemo poravnati izguzvane rukave.
Toliko za sada!

Da ne znam za hiljade tehnickih detalja, javasluk pri odrzavanju, neznanje pilota i nepaznju-bio bi mi svaki let vise nego ugodan.
Ovako -svaki put pomislim na aerodromsku varijantu osiguranja zivota-koliko ima smisla--uhvatim se lepo za volan
i racunam da su moje sanse bar 50%!
0

#3 Mr.Black  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1071
  • Pridružio se: 15.09.07

Napisano: 22.07.09, 12:13

Obozavam da letim. Za sada nisam imao neke neprijatnosti specijalne. Nekoliko puta malo jace turbulencije i poletanje i sletanje po bas hladnom vremenu praceno snegom. To nije bilo bas prijatno, ali eto. Najduze sam leteo oko 7 sati, prvo sam mislio da ce mi mozda biti neprijatno tako dugo, ali nije. Cak je bilo zanimljivo i vreme mi je proletelo u gledanju nekih filmova.
0

#4 Bjanka  Korisnik je offline

• IX - Tesserarius
  • Poruka: 5324
  • Pridružio se: 26.10.08
  • Pol:ženski

Napisano: 08.08.09, 17:15

Ovu poruku je izmenio Bjanka: 09.08.09, 08:04

Avion - brzo, praktično prevozno sredstvo... ne razmišljam šta bi moglo da se desi i da li je turbulencija jača od uobičajene, ako se desi... Nemam neka loša iskustva. Možda sam pristrasna, ali najviše poverenja imam u naše pilote. Najlošija avio kompanija Spanijer.
0

#5 Jelenav  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 42
  • Pridružio se: 27.02.09

Napisano: 09.08.09, 11:12

Najlepše putovanje avionom do Varšave LOT-om, a najneprijatnije do londona JAT-om(zbog loših vremenskih uslova.
0

#6 Violeta Stankovic  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 500
  • Pridružio se: 04.07.09

Napisano: 15.08.09, 19:40

Obozavam avione i pilote:) :blush:
0

#7 Zeleni Zub  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 564
  • Pridružio se: 12.09.07

Napisano: 01.09.09, 11:03

Do sada sam dosta leteo avionima i hvala Bogu, bez losih iskustva.
Volim da letim i nikada nisam imao strah od aviona.
...Zeleni Zub se ne razlikuje mnogo od svojih prijatelja,
mandraka, fantoma i betmena.
Svestan svoje super moci,
Zeleni Zub poseduje istancan smisao za humor
kojim izbezumljuje svoje protivnike
a njih naravno ima mnogo...
0

#8 Ševa  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 304
  • Pridružio se: 11.06.09

Napisano: 01.09.09, 15:16

Najneprijatniji let B. Luka-Priština britanskim transportnim avionom.
Vjrrovali ili ne, let je trajao 2h55min
0

#9 TanjaZr007  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1038
  • Pridružio se: 26.02.09

Napisano: 02.09.09, 10:09

Ni ja nisam imala losa iskustva, i mogu da kazem da mi je uvek bilo zanimljivo, ne podnosim autobuse
Feniks se uvek dize iz pepela
0

#10 Plava Ptica  Korisnik je online

• VI - Imaginifer
  • Poruka: 2875
  • Pridružio se: 06.02.09

Napisano: 02.09.09, 18:35

Ovu poruku je izmenio Plava Ptica: 02.09.09, 18:35

Beskrajni se radujem svakom letu avionom. Strah ne postoji. Samo divan osećai da sam u oblacima. Ne odvajam nos od prozora. Gledam oblake igru Sunčevih zraka. Obožavam sletanje noću, kada vidim svetla grada...
Svako ima pravo na svoje mišljenje,pa čak i ja
0

#11 TanjaZr007  Korisnik je offline

• V - Legionarii

Napisano: 02.09.09, 19:43

Pravi RAK
0

#12 Plava Ptica  Korisnik je online

• VI - Imaginifer
  • Poruka: 2875
  • Pridružio se: 06.02.09

Napisano: 02.09.09, 21:09

View PostTanjaZr007, on 20:43, 2. September 2009, said:

Pravi RAK

Pa takvi smo zar ne Tanja? Mislim da je kod men malo i genetika u pitanju. Dedu ratnog pilota ne može da nasledi unuka koja ne voli nebo.
Svako ima pravo na svoje mišljenje,pa čak i ja
0

#13 Poglavica  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 111
  • Pridružio se: 12.02.09

Napisano: 03.09.09, 12:01

Ja sam pola zivota proveo po avionima :girl_in_love:
Razvio sam vec taktiku cim sednem u avion zaspim :)
Nikada nisam imao neprijatna iskustva, ali me je nekoliko puta smorio let koji traje vise od 12 sati
0

#14 Аntievolucionista  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1156
  • Pridružio se: 02.07.09

Napisano: 03.09.09, 12:15

Ovu poruku je izmenio Ivan Ninčić: 03.09.09, 12:17

Dva puta BG-PG i BG-PARIS. A iskustva samo prijatna. A bila je dobra stjuardesa u Air France-u, porijeklom iz Alžira, veoma kulturna, slatka i prijatna.
0

#15 J.Antic  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 711
  • Pridružio se: 02.11.08

Napisano: 03.09.09, 19:31

Nekoliko letova BG-Pula, pa Bg-Moskva-Sidnej i nazad... sve OK!
A poslednji let avionom mi je bio ''kakane'' '99... vojni AN-2, do Prištine... kao na filmu: uniforma, u džepu sinovljeva slika, u ruci puška, grlo žedno OVK i NATO krvi, srce i mozak rešeni da odbrane zemlju... nit' se nešto mnogo napih-nit' zemlju odbranih! Vratih se besan kao nevreme, a okolo su slavili ''pobedu''...
Ružan let, još ružniji povratak...
...Eh,...da ne znam da sam Srbin - mislio bih da sam lud....
0

#16 TanjaZr007  Korisnik je offline

• V - Legionarii

Napisano: 03.09.09, 20:40

View PostPlava Ptica, on 22:09, 2. September 2009, said:

Pa takvi smo zar ne Tanja? Mislim da je kod men malo i genetika u pitanju. Dedu ratnog pilota ne može da nasledi unuka koja ne voli nebo.

Da u pravu si
0

#17 analjilja

Napisano: 30.09.09, 11:37

Plasim se leta avinom. Posle leta Rim - Bgd, bilo je lose vreme, nisam letela par godina. Mnogo bi vise putovala i videla da nemam taj strah od aviona. :girl_in_love:
0

#18 Zlaja  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer
  • Poruka: 2805
  • Pridružio se: 06.04.09

Napisano: 30.09.09, 12:43

Imam frku od aviona :mega_shok: izbegavam, jedino ukoliko moram i ne postoji druga vrsta prevoza
Isuvise star za rock n roll , previse mlad da umrem
0

#19 Karamut.stari

Napisano: 30.09.09, 15:20

samo sam letio u helikopteru vojnom i veoma lepo sm se osećao
0

#20 Mara

Napisano: 30.09.09, 15:22

Jesam, samo jednom, kada sam bila mala, a to je bilo jako davno :mega_shok:, putovala sam na relaciji Beograd- Split.
0

• 1
  • 2
  • Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu