PITA SA JABUKAMA
Potreban vam je okrugli, rebrasti pleh za kiš, a može da posluži i običan.
Za testo:
550 gr brašna
200gr margarina
šoljica šećera(srednje veličine, kao one što su pakovali uz Grand kafu)
prašak za pecivo
vanilin šećer
nastrugana korica jednog limuna
2 kašike pavlake
3 jajeta
Za fil:
5 većih jabuka očišćenih i isečenih na kockice
Kockica margarina
100 grama suvog grožđa
malo cimeta
Za posipanje šećer u prahu sa vanilin šećerom(ja sveže sameljem)
Priprema:
U brašno prosejano sa praškom za pecivo dodati narendan margarin i sve ostale sastojke. Umesiti testo i ostaviti u kesicu dok se priprema fil.
Jabuke, cimet i suvo grožđe prodinstati najviše 10 minuta na margarinu. Prohladiti.
2/3 testa razviti oklagijom u krug veličine pleha(koji ste premazali margarinom i posuli brašnom)i staviti u pleh.
odozgo idu jabuke.
1/3 testa razviti u pravougaonik i radlom ili nožem iseći trake koje se upletu preko fila.
Peći u zagrejanoj rerni na oko 200 stepeni nekih 35-40 minuta, sve zavisi od vaše rerne. Domaćice će prepoznati kad je pečeno. Ja nekad malo smanjim temperaturu, pa pojačam itd.
Ohlađenu posuti šećerom u prahu.
Nek vas ne buni što će jabuke malo pustiti sok, to kasnije testo upije. Kasnije u njega možete dodavati po ukusu više ili manje šećera, vanilu itd. Originalni recept za ovu Američku pitu(koji je bio gotovo kao neko hlebno testo, ja sam sama prilagodila nama Srbima koji znamo šta je pravi ukus! Njima i ono valja, ali naši ljudi znaju šta su dobri kolači, pa takvi ukusi "ne prolaze"!)
Ovako izgleda ono što sam ja pravila.
Slika nije baš reprezentativna, umem ja i bilje, ali tek da vidite kako od prilike izgleda. Žurila sam kad sam pravila pa nije baš najlepše upletena mrežica od testa preko kolača!