Uzgajate li ukrasno bilje i cveće u loncima na balkonu terasi ili u kući. Koje vrste, boje, veličine itd. preferirate?
#1 EdiD
Napisano: 24.06.09, 16:48
U zadnje vrijeme postalo je in uzgajati aromatično bilje i začine također u loncima.
Ajde (žene) raspričajte se.
#2 Lili Pa
Napisano: 24.06.09, 23:30
Ali zato uživam u Hortenzijama i imam puno cveća u dvorištu. Volim Perunike, ruže, Bele Rade, Lepog Jovu, Glišu... Obožavam cveće!!! Više volim cveće u dvorištu nego saksije po kući.
Kad god mogu kupim cveće i držim u vazni. Posebno volim Kale. Bele su i kad ih ima više, ja uživam!!
Evo sličice, baš sam ih juče dobila za rođendan!!
Napisano: 25.06.09, 10:38
Ovu poruku je izmenio Jaca: 25.06.09, 10:39
Volim visece muskatle raznih boja, ljubicice, petonije u kuci jos drzim filadendron, guzmaniu
#4 EdiD
Napisano: 25.06.09, 15:25
Ovu poruku je izmenio EdiD: 25.06.09, 15:23
Lili Pa, on 0:30, 25. June 2009, said:
Ali zato uživam u Hortenzijama i imam puno cveća u dvorištu. Volim Perunike, ruže, Bele Rade, Lepog Jovu, Glišu... Obožavam cveće!!! Više volim cveće u dvorištu nego saksije po kući.
Kad god mogu kupim cveće i držim u vazni. Posebno volim Kale. Bele su i kad ih ima više, ja uživam!!
Evo sličice, baš sam ih juče dobila za rođendan!!
Na mojoj terasi udarno cvijeće već dugi niz godina je hortenzija.u nekoliko večih i manjih posuda.
Najdraže su mi lila mada sam imao i tamne koje se moraju tretirati nekakvim aluminijevim oksidom. Imao sam i bijele.
Žena i ja sami ih režemo i razmnožavamo vlastitim reznicama. Ima tu još i drugog ukrasnog bilja. Moram poslikavati i postati
Zanima me Lepi Jovo i Gliša...
Jaca, on 11:38, 25. June 2009, said:
Volim visece muskatle raznih boja, ljubicice, petonije u kuci jos drzim filadendron, guzmaniu
Možeš li mi opisati viseće muskatle. Cvijeće pod tim imenom mi je nepoznato.
Napisano: 25.06.09, 20:24
#7 EdiD
Napisano: 25.06.09, 22:08
Ispred moje kuće, točnije u mom malom dvorištu rastu dunja i smokva na kojoj su nakalemljenje dvije vrste smokava:bilica i zimica, tako da imam smokve od 1, 08
pa sve do kraja 11 mjeseca. Ranije sam imao i lozu poznate sorte moškat ali je propala. Od lončanica imam cijelo malo čudo, ja ću vam nabrojiti moje.
Mediteranske:kadulja (žalfija, salvija) lovor, ružmarin, lavanda, šparoga.
Začinske:celer, peršin, vlasac, bazilika(bosiljak), origano(mravinac)
Balkonske viseće pelagonije:bijele, crvene, šatirane-jednostruke i dvostruke što bi po slici trebale biti viseće muskatle
Lončanice:jasmin, hortenzija, lozica, klorofilt, dracena, cigančica, patuljasta smokva, gospina kruna, lantana, bugenvilija, ruselija i kaktusi-nekoliko vrsta po izgledu.
Za sada!
#8 Lili Pa
Napisano: 26.06.09, 00:17
Da li neko ima iskustva sa ovom biljkom??
Posadila sam tek da vidim da li će nići nešto, a ono raste ko ludo!! Slikaću da vidite biljku đumbir. Ja je zagledam svaki dan! Bog zna kako će na kraju izgledati!
Napisano: 26.06.09, 15:19
Ma, salim se:mora biti najlepsi kad su ostali ili prezauzeti ili lenjivci ili nezainteresovani. A, tako malo treba!
Napisano: 16.07.10, 19:12
Ovu poruku je izmenio Bjanka: 16.07.10, 19:18
Napisano: 18.10.10, 14:52
Napisano: 11.12.10, 12:43
Duž kuće prema dvorištu, na betonskoj stazi leti su gusto poređane saksije sa raznim cvećem, bosiljkom i žutim i crvenim ljutim papričicama veličine 1-3 cm. Kao i Bjanka, u jesen je problem unositi saksije sa višegodišnjim biljkama. Uz tu stazu je i deo sa zemljom, širine oko 1, 5 m i dužine oko 12 m i tu nema šta nema od cveća.
U sredini dvorišta je česma a iza nje ogromna ruža, visine oko 3 m i prvi majski cvat ima oko 180-200 cvetova crvene boje.
Javljam se sada jer uživam. Naime, blizu mene dok ovo kuckam, na stočiću u saksiji je razgranati božićni kaktus. Prelep je kontrast između jarko crvenih cvetova, trenutno ih je oko 20 i tamno zelenih listova.
Ove godine, nažalost, nisam mogla da posadim lukovice zumbula i lala koji bi negde u januaru cvetali na stoćiću ispod prozora a napolju bi vejao sneg ili temperatura pala na -8 do 10.
Možda je šašavo ali odavno imam osećaj da kad neko cveće naročito volim, ono mi uzvraća bogatim cvatom.