Lončanice - balkonsko i kućno ukrasno bilje

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Uzgajate li ukrasno bilje i cveće u loncima na balkonu terasi ili u kući. Koje vrste, boje, veličine itd. preferirate?

#1 EdiD

• Grupa: Gost

Napisano: 24.06.09, 16:48

Uzgajate li ukrasno bilje i cvijeće u loncima na balkonu terasi ili u kući. Koje vrste boje veličine itd preferirate?
U zadnje vrijeme postalo je in uzgajati aromatično bilje i začine također u loncima.
Ajde (žene) raspričajte se.
0

#2 Lili Pa

Napisano: 24.06.09, 23:30

U kući nemam puno cveća. Jedan lep, velik Bendžamin dve saksije sobnog cveća koje sam dobila i zato ga volim.
Ali zato uživam u Hortenzijama i imam puno cveća u dvorištu. Volim Perunike, ruže, Bele Rade, Lepog Jovu, Glišu... Obožavam cveće!!! Više volim cveće u dvorištu nego saksije po kući.
Kad god mogu kupim cveće i držim u vazni. Posebno volim Kale. Bele su i kad ih ima više, ja uživam!!
Evo sličice, baš sam ih juče dobila za rođendan!! Attached Image: Fotografija_0045.jpg
0

#3 Jaca  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Grupa: Član
  • Poruka: 1340
  • Pridružio se: 10.10.07
  • Pol:ženski

Napisano: 25.06.09, 10:38

Ovu poruku je izmenio Jaca: 25.06.09, 10:39

• Attached Image: 1.jpg
  • Attached Image: 2.jpg
Obozavam cvece na terasi, trudim se preko leta da ga imam sto vise, a onda kada dodje zima, hvatam se za glavu :)

Volim visece muskatle raznih boja, ljubicice, petonije u kuci jos drzim filadendron, guzmaniu :), adama...
Life Is Too Short To Fuck Ugly People !
0

#4 EdiD

Napisano: 25.06.09, 15:25

Ovu poruku je izmenio EdiD: 25.06.09, 15:23

View PostLili Pa, on 0:30, 25. June 2009, said:

U kući nemam puno cveća. Jedan lep, velik Bendžamin dve saksije sobnog cveća koje sam dobila i zato ga volim.
Ali zato uživam u Hortenzijama i imam puno cveća u dvorištu. Volim Perunike, ruže, Bele Rade, Lepog Jovu, Glišu... Obožavam cveće!!! Više volim cveće u dvorištu nego saksije po kući.
Kad god mogu kupim cveće i držim u vazni. Posebno volim Kale. Bele su i kad ih ima više, ja uživam!!
Evo sličice, baš sam ih juče dobila za rođendan!! Prilog Fotografija_0045.jpg

Na mojoj terasi udarno cvijeće već dugi niz godina je hortenzija.u nekoliko večih i manjih posuda.
Najdraže su mi lila mada sam imao i tamne koje se moraju tretirati nekakvim aluminijevim oksidom. Imao sam i bijele.
Žena i ja sami ih režemo i razmnožavamo vlastitim reznicama. Ima tu još i drugog ukrasnog bilja. Moram poslikavati i postati
Zanima me Lepi Jovo i Gliša...

View PostJaca, on 11:38, 25. June 2009, said:

Obozavam cvece na terasi, trudim se preko leta da ga imam sto vise, a onda kada dodje zima, hvatam se za glavu :)

Volim visece muskatle raznih boja, ljubicice, petonije u kuci jos drzim filadendron, guzmaniu :), adama...

Možeš li mi opisati viseće muskatle. Cvijeće pod tim imenom mi je nepoznato.
0

#5 Blue Butterfly  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer
  • Poruka: 2414
  • Pridružio se: 01.11.07

Napisano: 25.06.09, 20:15

Viseće muškatle

Attached Image: IMG_0025.jpg
0

#6 Lidija Vuksanović  Korisnik je offline

• VII - Cornicen
  • Poruka: 3370
  • Pridružio se: 04.04.08

Napisano: 25.06.09, 20:24

U stanu i na terasi imam baš dosta cveća. Imam dve dihembahije (različitih vrsta), filodendron, lozice, japansko drvo, sanseveriju i još neko sobno cveće. Na terasi imam razne vrste sezonskog cveća, muškatle, jednu žutu i jednu crvenu ružu puzavicu.
Lidija
0

#7 EdiD

Napisano: 25.06.09, 22:08

Ja vam živim u centru grada odnosno u jednom starom kvartu, gdje su sve stare kamene kuće sa vrlo malim ili nikakvim vrtovima i mnogo mediteranskog raslinja.
Ispred moje kuće, točnije u mom malom dvorištu rastu dunja i smokva na kojoj su nakalemljenje dvije vrste smokava:bilica i zimica, tako da imam smokve od 1, 08
pa sve do kraja 11 mjeseca. Ranije sam imao i lozu poznate sorte moškat ali je propala. Od lončanica imam cijelo malo čudo, ja ću vam nabrojiti moje.
Mediteranske:kadulja (žalfija, salvija) lovor, ružmarin, lavanda, šparoga.
Začinske:celer, peršin, vlasac, bazilika(bosiljak), origano(mravinac)
Balkonske viseće pelagonije:bijele, crvene, šatirane-jednostruke i dvostruke što bi po slici trebale biti viseće muskatle
Lončanice:jasmin, hortenzija, lozica, klorofilt, dracena, cigančica, patuljasta smokva, gospina kruna, lantana, bugenvilija, ruselija i kaktusi-nekoliko vrsta po izgledu.
Za sada!
0

#8 Lili Pa

Napisano: 26.06.09, 00:17

Posadila sam u saksiju đumbir. Lepo je nikao, list se zdravo zeleni!!
Da li neko ima iskustva sa ovom biljkom??
Posadila sam tek da vidim da li će nići nešto, a ono raste ko ludo!! Slikaću da vidite biljku đumbir. Ja je zagledam svaki dan! Bog zna kako će na kraju izgledati!
0

#9 prof. Cobra  Korisnik je offline

• VIII - Signifer
  • Poruka: 4568
  • Pridružio se: 15.06.08
  • Pol:muški

Napisano: 26.06.09, 15:19

A, moj je balkon najlepsi u mom soliteru! Uta-ta! :yes:
Ma, salim se:mora biti najlepsi kad su ostali ili prezauzeti ili lenjivci ili nezainteresovani. A, tako malo treba!
0

#10 Bjanka  Korisnik je offline

• IX - Tesserarius
  • Poruka: 5324
  • Pridružio se: 26.10.08

Napisano: 13.09.09, 22:15

• Attached Image: 008.JPG
...
0

#11 Bjanka  Korisnik je offline

• IX - Tesserarius

Napisano: 16.07.10, 19:12

Ovu poruku je izmenio Bjanka: 16.07.10, 19:18

• Attached Image: DSC03946.JPG
  • Attached Image: DSC03951.JPG
  • Attached Image: DSC03953.JPG
  • Attached Image: DSC03952.JPG
Muškatle (viseće ili ledene)... Imam ih od nežno roze do jarko crvene... u žardinjerama ih često kombinujem sa prkosom i petunijama... A tu je i hibiskus.
0

#12 Bjanka  Korisnik je offline

• IX - Tesserarius

Napisano: 18.10.10, 14:52

• Attached Image: DSC04943.JPG
I sve je lepo i krasno dok ne dodje jesen, a onda - seoba... Desetine žardinjera i saksija spremaju se da prezime u zastakljenoj lodji (stakla se skidaju s' prvim prolećem, jer volim otvorene terase i lodje), koja iako prostrana ne može sve da "udomi".
0

#13 saveta  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer
  • Poruka: 2382
  • Pridružio se: 12.02.09

Napisano: 11.12.10, 12:43

Zimski je period pa ne mogu slikom da dočaram ono što ću ukratko da opišem.

Duž kuće prema dvorištu, na betonskoj stazi leti su gusto poređane saksije sa raznim cvećem, bosiljkom i žutim i crvenim ljutim papričicama veličine 1-3 cm. Kao i Bjanka, u jesen je problem unositi saksije sa višegodišnjim biljkama. Uz tu stazu je i deo sa zemljom, širine oko 1, 5 m i dužine oko 12 m i tu nema šta nema od cveća.
U sredini dvorišta je česma a iza nje ogromna ruža, visine oko 3 m i prvi majski cvat ima oko 180-200 cvetova crvene boje.

Javljam se sada jer uživam. Naime, blizu mene dok ovo kuckam, na stočiću u saksiji je razgranati božićni kaktus. Prelep je kontrast između jarko crvenih cvetova, trenutno ih je oko 20 i tamno zelenih listova.

Ove godine, nažalost, nisam mogla da posadim lukovice zumbula i lala koji bi negde u januaru cvetali na stoćiću ispod prozora a napolju bi vejao sneg ili temperatura pala na -8 do 10.
Možda je šašavo ali odavno imam osećaj da kad neko cveće naročito volim, ono mi uzvraća bogatim cvatom.
0

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu