Recepti za spremanje Mađarske kuhinje.
#1 Drbob
Napisano: 17.04.09, 00:43
Potrebno je:
1. 3 jaja,
2. 5 dkg še•era u prahu,
3. 5 dkg badema,
4. 5 dkg •okolade,
5. 1 žlica crvenog vina,
6. 2 žlice mrvica,
7. 3 dkg grožđica,
8. 1 stu•eni klin•i•,
9. malo cimeta,
10. kore od limuna,
11. maslac.
Žumanjke s maslacem pjenasto
izmiješamo i dodamo samljevene bademe, naribamo •okoladu, crvenim vinom poškropimo
mrvice i oprane grožđice. Pospemo cimetom, klin•i•em i naribanom limunovom korom. Sve
izmiješamo. Od bjelanjaka stu•emo tvrdi snijeg i dodamo ga smjesi. Izlijemo je u namaš•en
oblik za varenac i kuhamo oko 45 minuta u pari. Kalorije 1190, bjelan•evine 35 g, masti 65 g,
ugljikohidrati 114 g.
Napisano: 04.07.09, 11:06
Napisano: 11.11.09, 13:38
Ovu poruku je izmenio Anica Fujsz: 11.11.09, 13:41
novosad, on 11:06, 4. July 2009, said:
Dali si sve to nabrajano lose jelo i jeo?
Dodji kod nas, pa ce Te muz nauciti voleti slano i slatko.
Ja samo od corbe paradajza dobijem groznicu, kad stavi plus 2 pune kasike secera uz ono sto ja ionako stavim za celo.
Ja bih predlozila, da menjamo recepte nekih jela, kako Vi spremite, sto mi - ne bas nacisto Madjari - kuvamo od toga.
Ni muz ni ja nismo cisti Madjari, pa ni ne kuvamo sve madjarska jela. Imamo rodbinu iz vise drzava - neki Makedonci, Svedjani, Norvezani, Kanadjani i bogzna kakvi majstori kuvaju kod nas, tojest svi zajedno.
Od cevapa do svedskih testa mnogo toga smo naucili i volimo.
Znas li mesiti i peci madjarski LÁNGOS.
Takvu veliku paradu prave od toga, a nista narocito i - zbog ulja nije bas najzdravije - ali je super, pa jos mi stavimo malo tvrdog sira i kajmaka na kraju.
E, sad dobij groznicu... !
Pitaj, sto te zanima. A mene stara srpska i hrvatska, makedonska itd. jela - u vezi toga sve me zanima!
kad ne hajes, sta proklinjes
Napisano: 11.11.09, 13:44
P. S. Samo manje ljut!
Napisano: 11.11.09, 18:30
Citat
Anice, postavi, molim te, recept... Neće nas, valjda holesterol i trigliceridi uplašti, samo piši!
Napisano: 11.11.09, 19:20
Ovu poruku je izmenio Anica Fujsz: 12.11.09, 20:27
To je briga sa mojim receptima, da nista ne merim - samo onako sitty-sutty - otprilike stavim sve, pa vec 35 g. kuvam.
Sto sigurno znam po meri to pisem napred:
4 dl mlakog mleka
22 g kvasaca - ja od praha koristim
1 velika kasika oliva ulja
1 v.kasika sirceta
otpr. pola kile brasna
Tajna svakog kiselog testa je ista toplina svega i svacega - i kujne i brasna itd.
Prah od kvasca treba u brasno umesati, dodati mlako mleko + cajna kasika soli, oliva ulje, sirce i sve toliko i tako mesiti, da dobijes elsticno lako testo.
Stavis na toplo mesto, pokrijes zdilu sa tankim malim stolnjakem il.slicnom krpom sto pokvasis i izgnjecis vodu.
Vazno je da stolnjak ostane mokar i tako povrsina testa nece osusiti.
Posle 1 sat opet malo lako mesis-gnjecis testo i posle ili izrezes na kocke ili cupas komade od cega lagano i brzo u rukama kruzis, dok postaju ne odvise
male loptice. Stavis sa brasnom posut stolnjak i pokrijes.
Posle otpr. 20 minuta pocnes peci u vrucem ulju sto s vremenom malo stavis na lakse - svaku lopticu ili kocku tako uzmes u ruke da gornji deo stavis dole na
prste i brzo okretas-istegnes i odmah stavis u ulje. Vrlo brzo se pece i vidis da crveni dolnji deo, pa okrenes i za tren gotov lángo.
Vazno da stavis na salvete da iskapa ulje.
Ne treba bas odvise posoliti i sa belim lukem je stvarno super, a ko voli - malu kasicicu kajmaka i tvrdog sira stavit u sredinu pa savijes lángos i gutas ko
patka knedle!
Posle popijes pivo ili dobro crno vino i trcis pola sata u prirodi ili na sokaku, ili jedan sat setnje, pa nemas nikakve brige.
----------------------------------------------------------------------
Pre langosa sam skuvala corbu od zelenog /smedjeg/ krupnog graha - tu se zove BANYABAB - tojest gra matore babe - bas je za mene!
Moj muz malo bio histerican sto u im zdravlja vrlo sam malu kockicu slanine isprzila sa crnim lukem - trazio od mene mikroskop da nadje u corbe slaninu.
Isto pravim kao druge crvene corbe, mnogo persina, sargarepe, malo zelera, krompira, granulat belog luka itd.
Kad se sprzi luk sa komadom slanine - stavim crvenu papriku 1 veliku kasiku - ne ljutu!
i odmah sve ujedno iseckano na jednako i odmah malu kasiku soli - jer stavim i vegetu i samletu slanu crvenu papriku, malo skuhanog paradajza,
dok mesam polako pustim hladnu vodu da se luk sasvim iskuva-otopi.
Posle stavim zacine jos - bibera, ne znam kako se zove FŰSZERKÖMÉNY, GYÖMBÉR - to je zbog moje bolesti potrebno,
Kad je gotovo - ne odvise skuvano povrce - stavim testo i na kraju iseckano zeleno i celera i persina.
Kod mene i takva corba ne moze se vise kuvati od 3/4 sata, kad grah nije dosta mekao - pa imamo zube. Inace suh grah ujutro stavim u mlaku vodu da omeksa.
GULAS
Vrlo jednostavno jelo - kako Madjari kazu: "bele minden vackot" ' - ne znam sta je to vacak, pa kao bezvredna stvar, znaci: bacaj sve gluposti
Na istu velicinu kockati - ne odvise staro a ni ne odvise mlado - meso,
dosta krompira, koliko kila mesa, pola toliko krompira
mnogo persina, sargarepe, jedan celer, zelene crvene paprike, crveni paradajz- ako nema onda skuhan
soli, vegete, bibera, isto onaj fűszerkömény, beli luk
NIJE GULAS BEZ MNOGO PAPRIKE - ZA 1 KG MESA I 3 LITRE VODE BAR 3 velike KASIKE PAPRIKE - ALI SLATKE, TO NIJE JAKA
Barem 3 velikog luka za pola kile mesa, tko koliko moze podneti
Luk sprziti, posle malo vuci sa vatre i tako staviti papriku i odmah meso i sve povrce, pa staviti natrag na vatru
/najbolji gulas je na vatri na slobodnom/
Kad se dobro dinstuje i pusta malo tekucine onda poceti soliti, pa jos dinstovati i posle pustiti vode, kao u drugim corbama, dva put toliko koliko je
sa mesom i povrcem u loncu. Sve polako vri-kuha se i kad gotovo - ili se jede hlebom ili sa - csipetke, trgancima.
Eto sad ste ucili malo i jezik i recepte.
Ako sam nesto izostavila - pitajte, moja pamet nije rasuta vec razbacena.
Napisano: 12.11.09, 20:59
Ovu poruku je izmenio Anica Fujsz: 12.11.09, 20:52
I ja volim wok, imam i veliki i mali- za 2 osobe, kad vec zivimo u dvoje.
Kad deca dodju onda treba sva dva.
Volim jednostavna jela, a to sa wok je lako spremiti.
Gljiva u wok skuvana
Dva dosta velika luka
jedan mali komad slanine na vrlo sitno iseckano, 1 plitka kasika - velika - samlete paprike
l kg gljive - sve vrste volimo
10 dkg penne testa od DURUM brasna
soli vrlo malo, 3 male kasicice /najmanje/ vegete
1 mala kasika Erős Pista /Jak Stipan/ samlete crvene paprike - mislim zelene crvene paprike, a ne suve
2 lista lovra
beli luk
Luk na otpr.malo seckam sa sitnom slaninom zajedno przim, posle svucem sa vatre wok i stavim papriku, bacim na grubo podrobljenu gljivu i stavim natrag na vatru, uz put stavim sve zacine i posle 15 minuta otpr. stavim penne testo i dotle mesam brzo i stalno, dok ne opije celu vlagu, jos stavim malo vode da sigurno se omeksa testa i lako mesam jos 7-8 minuta i poklopim - i gotovo.
Kad jedemo, stavimo 3 velike kasike kajmaka.
Corba od gljive
Kad manje imam gljive za corbu - napravim je na prost staracki nacin.
Sva povrca kao inace stavim u druge corbe - krompir, sargarepa, persin, celer i zeleno, kasika paradajza itd.
plus zacini, za gljivu malo soli, vegete, bibera, cr.samlete paprike, lovra, Jak Stipan
Ne kuvam duze od pola sata i bacim testo velike sljoke, na kraju i iseckano zeleno.
JEDNA PRIMEDBA!
ja sam molila, da Vi pisete na ovoj stranici, isto jelo kako Vi spremite.
Toliko sam dosadna i nerazumna, da niko nista ne razumi ili Vas ne interesuje?
Bjanka, on 18:30, 11. November 2009, said:
Samo da objasnim, i kod Vas ima - pa to je i kod nas - ljutih zacina, jer kao mi i Vi znate da ljuti zacini, a i zeleni cuvaju od bogzna kakvih holesterola. I ja imam s time briga, kad zaboravim lek onda mi je u redu. Ja u svemu radim naopako.
Moj muz pusi, ali toliko ljute paprike, chilija, bibera i bogzna sta koristi da hvala bogu do sada nema nikakvih briga.
Ali mnogo jabuke i povrca jedemo.
Ja tri puta toliko povrca stavljam u corbe nego drugi. Dodje preko susetkinja pa mi primeti: Pa jos dobro sto ti dobro jelo kad stavis svake gluposti i to triplo.
A jos luka i belog luka - samo vise granulatum - ja onako bez glave bacam i nema gripe.
Napisano: 13.11.09, 18:38
Kako spremate corbu od graska?
#9 Lili Pa
Napisano: 13.11.09, 19:35
Napisano: 13.11.09, 20:19
Ovu poruku je izmenio Anica Fujsz: 13.11.09, 20:25
Lili Pa, on 19:35, 13. November 2009, said:
To je vrlo brzo gotovo:
Pola kile visnje bez semeni stavit u lonac sa toliko hladne vode da skoro pokrije.
1 kasiku secera stavim u to i malu kasicicu soli.
Kad vri vec cetvrt sata pomesam brzo jedan puding - Dr. Oetker - punca sa 3 kasike - zamisli - secera i malo mleka da se moze mesati,
to umesam u visnju i toliko skuvam da 3-4 puta "pucne" kako vri i gotovo.
Tako pravim i sos od jabuka, samo jabuku pre izgnjecim sa - ne znam kako se zove s cime gnjecis skuvane krumpire - samo jabuku gustim sa pudingom od vanilije ili drugo sto je pasent za to.
Napisano: 13.11.09, 20:22
Citat
Moože ovako, Anice
Pizza
Jedna kesica suvog kvasca (može i manje), 1/4l mlake vode (može pola mleka ili jogurta), šećera na vrh kašičice, sipati na 1/2 kg brašna i dodati jednu kašičicu soli. Ulupa se testo, pa se razvuče dužine i širine pleha.
Peći u plehu podmazanom maslacem (margarinom, uljem). Testo premazati kečapom ili paradajz-pastom (može ajvar), preko toga nastrugani sir. Dalje redjaš što ti volja (pečurke, šunku, slaninu, kobasice, jaja, kriške paradajza, razne mirodjije, začine (po ukusu i prema želji), posuti parmezanom i peći u dobro zagrejanoj rerni 10-15 min. Prijatno!
Napisano: 13.11.09, 20:37
Bjanka, on 20:22, 13. November 2009, said:
Pizza
Jedna kesica suvog kvasca (može i manje), 1/4l mlake vode (može pola mleka ili jogurta), šećera na vrh kašičice, sipati na 1/2 kg brašna i dodati jednu kašičicu soli. Ulupa se testo, pa se razvuče dužine i širine pleha.
Peći u plehu podmazanom maslacem (margarinom, uljem). Testo premazati kečapom ili paradajz-pastom (može ajvar), preko toga nastrugani sir. Dalje redjaš što ti volja (pečurke, šunku, slaninu, kobasice, jaja, kriške paradajza, razne mirodjije, začine (po ukusu i prema želji), posuti parmezanom i peći u dobro zagrejanoj rerni 10-15 min. Prijatno!
Hvala Ti Bjanka!
Vrlo mi se svidja Tvoj recept, narocito sto neke izraze samo madjarski znam. Moj kulinarski recnik je strasno siromasan, pa bedan.
Ja testo isto tako pravim, samo dodajem 3 kasike oliva ulja.
Na testo stavim pomesano 1 kasiku samlete paprike i stajaznam koliko skuhanog paradajza - to kod mene gusto skuhan.
Na to isto toga sto si nabrajala.
Jos da dodam, otkad smo dvoj kod kuce, na velik pleh stavim papir - onaj tamnosmedji - i pola pice spremim, a druga polovina je lepinja sa struganim sirem. Da vidis, kako to nasi kerovi vole i mackica - samo i moj muz voli!
#13 Lili Pa
Napisano: 13.11.09, 21:14
Hvala i pozdrav! Reci cu ti kako mi se dopada kad napravim ovaj po tvom receptu.
Napisano: 13.11.09, 21:20
Lili Pa, on 21:14, 13. November 2009, said:
Hvala i pozdrav! Reci cu ti kako mi se dopada kad napravim ovaj po tvom receptu.
Da, postoji recept i sa brasnom, 3 kasike brasna i 3 kasike secera - secer mozes i manje, a moz i mesto mleka ili vode brasno sa
2 kasike kajmaka /velike kasike/ pomesati i tako pomesati u visnju.
Moja Mama uvek sa brasnom i vodom - gde onda bio puding Dr. Otker? - gustila visnju i sa malo secera, a ja sam jos umesala secer.
Moz i malu kasicicu cimeta staviti u visnju.
#15 Lili Pa
Napisano: 13.11.09, 21:32
Ovo će mi se sigurno dopasti!
Imala sam priliku da budem na ručku kod Mađara i jela sam šnicle od spanaća sa salatom od višanja iz kompota. Divno! Nikad ne bih rekla da to ide jedno sa drugim. Još pamtim taj divan ručak.. Mmmm
Hvala i pozdrav Anice!
#16 Mars
Napisano: 13.11.09, 21:57
Pola kg višanja očistiš od koštica.
U šerpu staviš kašiku putera i kad se zagreje dodaš dve kašike brašna. Brašno propržiš dok ne porumeni i dodaš višnje.
Višnje propržiš tek malo kako bi sos imao lepu boju. Zatim u to dodaš malo supe, dodaš malo šećera i kuvaš sos dok ne dobije željenu gustinu.
Na isti način se pravi i sos od ogrozda.
#17 Lili Pa
Napisano: 13.11.09, 22:05
Napisano: 15.11.09, 13:22
Ogrozd je dobar i za peceno meso, kao i sos od jabuke.
Mnogo puta meso ne pecem u ulju, vec u wok sa manje oliva ulja i vodom sparim, na kraju brzo opecem okolo i gotovo.
Uz to su dobri sosovi, isto i pure od krompire.
Napisano: 15.11.09, 14:25
Ne pitaj zasto, ali stvarno se tako zove!
Posle supe sa mesom - najvise volim od goveda - se pravi taj sos uz kuhano meso.
Stavi na stranu gust deo supe sa supom - otpr. pola litre
1 veliki luk iskockati, isprziti, staviti 3 kasike brasna, kad ozuti pola kasike paprike.
odmah se stavlja supa mesano sa svim povrcem sto se kuvalo u supi, sve to iskidati-gustiti i gotovo.
Ne stavi soli, sto ima u supi to je dosta.