Da li je moguće da je priča o Isusu i hrišćanstvu samo još jedna od novijih varijacija priče koje se od davnina pripoveda zasnivane na paganskom obožavanju sunca i tumačenju astroloških pojmova?
Napisano: 12.04.09, 23:25
Ovu poruku je izmenio Silent Bob: 12.04.09, 23:38
Svako želi da veruje da ovo nije jedina prilika da postojimo, da će biti i drugih šansi, da će nam biti bolje (u svakom pogledu i duhovno i npr. politički - u ovo drugo bolje da ne ulazim)... ali ipak da li je moguće da grešimo?
Potpuno je očigledno da nam je nada neophodna. Bez vere, od sitnih stvari kao verovanje u bolje sutra (jedini motiv svakodnevnog odlaska na posao), pa do sveukupnog smisla postojanja - ništa ne bi imalo smisla.
Međutim iako podsvesno želim da pretpostavke iz filma nisu tačne, ne želim da verujem u nešto samo zato što podsvesno želim da budem prevaren.
Nemam nameru da ikoga ubeđujem ili preobraćam, ali samo slepo verovati i ne razmišljati kritički je već u startu pogrešno.
Ja biram da razmišljam, pa i da odlučim šta je tačno.
U šta ću verovati (makar i pogrešno) ipak smatram da treba da odlučim sam, pre nego da mi bude usađeno zbog opšte prihvatljivosti ili zato što želim da mi neko proda (lažnu) nadu.
Zato pogledajte, razmislite: Da li je moguće da je priča o Isusu i hrišćanstvu nije ništa novo, već samo još jedna od novijih varijacija priče koje se od davnina pripoveda zasnivane na paganskom obožavanju sunca i tumačenju astroloških pojmova?
(p.s. da bi razumeli sve detaljno potrebno vam je malo bolje znanje engleskog)
Napisano: 13.04.09, 17:41
Silent Bob, on 0:25, 13. April 2009, said:
Potpuno je očigledno da nam je nada neophodna. Bez vere, od sitnih stvari kao verovanje u bolje sutra (jedini motiv svakodnevnog odlaska na posao), pa do sveukupnog smisla postojanja - ništa ne bi imalo smisla.
Zasto religiozni misle da bez vere nista ne bi imalo smisla? Smisao postojanja nema veze sa religijom.
Vera u zagrobni zivot je bezanje od straha zbog evidentne cinjenice da posle smrti-konacno prestajemda postojimo.
Sto rece jedan veliki mislilac: Pokazite malo samopostovanja i prihvatite neminovno !
Napisano: 07.07.09, 11:56
Ja sam ovo gledala i moram reci da se sa tim sto sam u ovom dokumentarcu vidjela uopste ne slazem. Dio koji govori o ekonomiji i americkim intrigama je razumljiv i dosta opravdan ali dio koji govori o Hriscanstvu kao varijaciji paganskih prica je. po meni, potpuno besmislen i ovaj film bi zbog toga trebalo zabraniti!
Bez komentara! U cutanju je sigurnost...
#5 Flavio Briatore
Napisano: 07.07.09, 20:08
Ovu poruku je izmenio Flavio Briatore: 07.07.09, 20:16
prof. Cobra, on 18:41, 13. April 2009, said:
Zasto religiozni misle da bez vere nista ne bi imalo smisla? Smisao postojanja nema veze sa religijom.
Vera u zagrobni zivot je bezanje od straha zbog evidentne cinjenice da posle smrti-konacno prestajemda postojimo.
Sto rece jedan veliki mislilac: Pokazite malo samopostovanja i prihvatite neminovno !
Meni nije jasno kako može ateista, a za Vas profesore predpostavljam da ste ateista, da govori u imenu iskrenog vernika, ne agnostika ili tradicijonaliste koji se samo prekrsti, ljubi ikonu, jede do iznemoglosti na slavama, krišom krštava svoje dete na nepoznatoj lokaciji... ! Bolje da ne redjam više!
Smisao postojanja stvarno nema nikakve veze sa religijom, sa verom ima, da sigurno ima, a ako stvarno mislite da ni sa verom nema onda mi napišite s čime ima!
Evidentna činjenica? Ko je to ustanovio i još nešto važnije - kako je to ustanovio?
Bežanje od straha? Jedan primer iz Slovenije, ja ovde dugo živim. Edvard Kardelj je bio ceo život "junačina", kad se razboleo, to je bilo pred smrt, na njegov zahtev su ga posećivali katolički sveštenici u njegovoj kući i... ! Izgleda da zbog neopisivog veselja pa je malo lumpovo sa njima!
Ako ste već naveo nekog velikog mislioca bi bilo lepo da napićete njegovo ime i prezime!
I za kraj, meni ni na kraj pameti ne pada da bi ja nekome objašnjavao zašto ja verujem, to bi bilo isto kao kad bi naprimer jednom beduinu u Sahari koji ne zna ni da se podpiše objašnjavao sledeće:
- zašto pilot helikoptera sa lakoćom moze da sleti iako se mu je pokvario motor!
- zašto pilot helikoptera nema nikakve šanse da spasi helikopter, a najverovatnije ni svoj život ako mu se pokvari ili polomi mali propeler koji se nalazi na repu helikoptera
- zašto Airbus A380 može da lebdi, a Concorde to nikad nije mogao iako je bio je više nego duplo brži - 2 maha!
- u kojim situacijama pilot aviona uključuje autopilota, kada mora da da prednost ručnim komandama i najvažnije - u kojim situacijama će dati prednost informacijama kontroloru letenja u tornju u odnosu na informacije koje mu ispisuje comp na monitoru u kokpitu.
- zašto piloti velikih jumbojat aviona u nekim slučajevima pri sletanju moraju da iskose aviona za 7-10 stepeni, levo ili desno, u odnosu na liniju simetričnosti sa pistom za sletanje, koliko stepena će da ga iskosi zavisi od informacije koju dobije od kopilota.
- zašto pilotima malih čartera to nije potrbno?
I tako dalje, mogao bih još... !
Pozzz!
Napisano: 23.08.09, 14:55
Хришћанство нема никакве везе са обожавањем Сунца и астрологијом, таква вјеровања потичу из Вавилона и Египта. Већ сам на неким другим подфорумима дао постове, о научно-археолошкој доказаности Библије, њеној вјеродостојности. За многе градове на Блиском Истоку за које се мислило да не постоје уз помоћ Библије су нађени. Библијска пророчанства су такође потврђена, нпр. нађени су градови Содома и Гомора сравњени са земљом у близини Мртвог мора, и једино је ту нађен сумпор у чистом облику а цијело подручје изгледа као да је на њега пуцано са митраљезом из неба. Жао ми је компјутер ми није добар па не могу погледати те филмове, а радо бих. Наравно правог сваког човјека је да вјерује или да не вјерује у Бога и његово Свето Писмо. Али једина савршена и доказана књига је Библија. Остаје још један дио да се испуни а то је Откровење тј. задњи дио Библије. Хришћанство за мене није никакава продана прича, прије би била еволуција. Још је мудри Соломун говорио о опасности атеизма и еволуције свог времена, а његов цитат можете наћи у Библији, а ја сам га прекуцао на подфоруму: Дарвин за или против. Наравно против сам сваке злоупотребе религије.