Informacije o instrumentu Usna harmonika, tehnici sviranja ili literaturi koja se moze pronaci na internetu. Usna harmonika iako divan instrument na žalost kod nas nije dovoljno zastupljen.
Napisano: 02.04.09, 13:33
Ovu poruku je izmenio Navajo: 10.04.09, 10:30
Da nije par sjajnih harmonikasa kao sto su Jovan Ilic (Raw Hide), Ljuba Djordjevic (Blue Family), Sava Ristic (Bootleg Blues) i Pera Joe, usna harmonika bi verovatno bila zaboravljen instrument u Srbiji.
Na srecu, u poslednjih godinu dana u Beogradu se okupila mala grupa zaljubljenika u blues harmoniku. Samoprozvali smo se Harp Banda i imali smo srecu da Jovan Ilic pristane da sa nama podeli svoje neprocenjivo znanje i iskustvo:)
U medjuvremenu smo postali pravi bandit, tj prijatelji:)
Okupljamo se dva puta nedeljno i uz druzenje, smeh i po koje pivce pokusavamo da proniknemo u tajne usne harmonike:)
Mislim da se mozemo smatrati sretnima, jer boljeg ucitelja od Jovana Ilica jednostavno nema:)
Zahvaljujuci njemu svi smo prosvirali omiljeni nam blues i ako neki, na prvom mestu JA, nikada ranije nisu svirali ni jedan drugi instrument:)
Neki od nas su vec imali i svoje prvo iskustvo na bini svirajuci sa Raw Hide, i ako smo samo pocetnici to iskustvo nam je bilo neprocenjivo!!!
Ovu temu sam zapocela kako bih ljudima koje usna harmonika zanima mogla da pomognem sa mnogim informacijama o samom instrumentu, tehnici sviranja ili literaturi koja se moze pronaci na internetu.
Na zalost kod nas nema puno informacija o blues usnoj harmonici a kamoli do odgovarajuce literature i zato sam i raspolozena da pomognem. Znam koliko sam ja godina po netu jurila makar i najmanju informaciju koja moze da mi pomogne.
Zato, slobodno postavljajte svoja pitanja a ja cu se truditi da vam odgovorim i pomognem koliko mogu!!!
Ako je neko od vas iz Beograda i zeli da se prikljuci Harp Bandi nek mi posalje poruku na PVT ili nek me potrazi cetvrtkom u Kuglasu:)
Za sada toliko od mene:)
P. S. Mozete mi se javiti i na ana.radzic@gmail.com
Veliki Harp Pozdrav!!!
Za sada toliko!!!
Napisano: 02.04.09, 13:54
Posebno impozantno zvuci bas-harmonika(povelikih dimenzija). Nacin na koji ona daje ritam i prati temu daje
posebnu lepotu. Posebno u ritmu zeleznice. Bez nje je kao bez kontrabasa(basa) u bilo kom kvartetu(kvintetu).
Radujem se da se ponovo otkrivaju stare-nove stvari. Jednom sam pomenuo i posebnu vrstu aranzmana kada
zenski i/ili muski hor prati glavnu temu(doslovno)da ne mozete razlikovati da li je to saxofon dobio novu boju!
Mnoge "stare "dobre stvari opet treba orkriti!
Napisano: 07.04.09, 10:07
Ja sam oduvek naginjala blues muzici kao i starom dobrom fanku.
Mislim da sam prvi put pozelela da sviram usnu harmoniku jos u osnovnoj skoli, kada sam prvi put cula Little Walter-ov instrumental ' Don't need no horse'.
Na zalost, morala sam da cekam punih 17 godina da napokon krenem da sviram, i ko zna koliko bih jos morala da cekam da Jovan Ilic iz Raw Hide nije pristao da me uci. Sada sam presrecna jer stvarno boljeg ucitelja nisam mogla da pozelim a sigurna sam da se i ostali iz nase male skole bluesa slazu sa mnom.
Evo, veceras imamo cas i ja se vec radujem kao malo dete.
Na proslom casu novi bandit mi je dao hromatsku harmoniku da malo isprobam kod kuce, jer mi sviramo na dijatonskim usnim harmonikama i do sada nisam imala prilike da probam hromatsku.
Malo sam se igrala sa hromatskom i uspela sam da skinem Nizamski Rastanak. Jednom prilikom sam cula Jocu kako svira tu pesmu i nasalila se da ako ikada uzmem da sviram hromatsku to ce biti zbog te pesme.
I ako nije blues mnogo dobro zvuci kad je Joca svira, u stvari sve zvuci sjajno kad Joca svira:) J
edva cekam da odsviram veceras banditima, sto ne znaci da cu preci na hromatsku, ipak ja volim onaj tuzni ton koji samo na dijatonskoj savijanjem tonova moze da se postigne:)
Ono sto je najzanimljivije je da do sada na ovim nasim prostorima ni jedna zena nije svirala usnu harmoniku a sada nas kod Joce u skolici ima cak cetiri... izgleda da cemo napraviti pravu malu revoluciju na blues sceni:)
P. S. Ukoliko nekome treba bilo kakva pomoc oko usne harmonike slobodno moze da me kontaktira, uvek sam spremna da pomognem ljubiteljima najdrazeg mi instrumenta:)
Veliki Harp Pozdrav!!!
Napisano: 07.04.09, 14:07
Ovu poruku je izmenio prof. Cobra: 07.04.09, 14:08
Navajo, on 11:07, 7. April 2009, said:
Ono sto je najzanimljivije je da do sada na ovim nasim prostorima ni jedna zena nije svirala usnu harmoniku a sada nas kod Joce u skolici ima cak cetiri... izgleda da cemo napraviti pravu malu revoluciju na blues sceni:)
P. S. Ukoliko nekome treba bilo kakva pomoc oko usne harmonike slobodno moze da me kontaktira, uvek sam spremna da pomognem ljubiteljima najdrazeg mi instrumenta:)
Veliki Harp Pozdrav!!!
Za pocetak nam malo osvezi pamcenje sta je dijatonska, a sta hromatska usna harmonika. Radi se o dijatonskoj i hromatskoj lestvici(sa polutonovima),
Sta bese dijatonska lestvica?.Kakva je razlika izmedju tih harmonika, tj za sta se koja koristi?
Raduje me da ce se kad-tad formirati kvartet devojackih usnih harmonika. Posebno i vase opredeljenje za blues, meni narocito drag.
"Samo tako nastavite"
Pozz
#6 Mara
Napisano: 21.11.10, 02:10
Ovu poruku je izmenio Phoenix: 11.06.11, 14:11
Razlog izmene: Loše linkovanje
Napisano: 21.11.10, 23:38
Ovu poruku je izmenio prof. Cobra: 21.11.10, 23:43
=k0BFnWVeU7A
#9 Flavio Briatore
Napisano: 03.12.10, 10:17
Ovu poruku je izmenio Phoenix: 11.06.11, 14:11