Zbog čega inače pada sistem i koliko često se to vama događa? Kakvo imate iskustvo?
Napisano: 25.03.09, 17:16
Ovu poruku je izmenio prof. Cobra: 25.03.09, 17:43
sto sam brise Temporary Internet files(ne znam) ili zbog neceg drugog(npr sto sam malo prosirio Free memory za
stotinak megabajta-brisuci nepotrebne upddejtove i neke nepotrebne programe). Uglavnom primetno bolje radi.
Pitanje:Zbog cega inache pada sistem i koliko cesto se to vama dogadja? Kakvo imate iskustvo?
(Uzgred prosao sam kroz Drbobov post koji tretira taj problem i skratio proceduru podizanja sistema.)
Unapred hvala!
Napisano: 25.03.09, 18:47
eventualno ako me na to ne natera neki virus
trudim se da vodim racuna o broju programa koji rade u pozadini i nemam neki problem
Napisano: 25.03.09, 20:42
Ovu poruku je izmenio * Mirjana *: 25.03.09, 20:42
Kod dece se problemi pojavljuju češće, razmenjuju sa društvom sve i svašta i verovatno su virusi i ostala gamad u pitanju.
Napisano: 25.03.09, 21:01
a formatiram hd jednom mesecno kao sto Mirjana rece kad primetim da komp usporeno radi
Napisano: 25.03.09, 21:22
Ovu poruku je izmenio Plava Ptica: 25.03.09, 21:23
Napisano: 25.03.09, 21:36
Plava Ptica, on 21:22, 25. March 2009, said:
Taj sam! Ljudi ovo je neka super-kijavica, kakvu sam imao ne znam kada.
Drugar me tlf teshi da ce da traje mesec dana(kao njemu).
Apropo formatiranja diska(ne zamerite neznanju)kako se to formatira disc ako komp uspori? Moze li kolikogod
je moguce preciznije! Hvala unapred!
Napisano: 25.03.09, 21:49
Ovu poruku je izmenio * Mirjana *: 25.03.09, 21:53
prof. Cobra, on 21:36, 25. March 2009, said:
je moguce preciznije! Hvala unapred!
Pod uslovom da prethodno sačuvate sve što vam je potrebno iz kompa (My Documents npr.) na nekom prenosivom mediju ili na drugoj particiji, prilikom podizanja sistema sa diska (disk za instalaciju OS) u jednom momentu se pojavljuje pitanje da li želite da formatirate particiju © na kojoj ćete instalirati Windows. Možete i da odbijete, ali to nije najsrećnije rešenje - osim kad vam sistem padne, pa ne želite da vam nešto od dokumenata bude obrisano.
PS.
Zaboravih... pre svega toga morate podesiti u BIOSu da vam se sistem nakon restartovanja podigne sa CD-a, a ne sa harda.
To Vam je onako amatersko objašnjenje. Nisam baš stručnjak.
Napisano: 25.03.09, 22:16
* Mirjana *, on 21:49, 25. March 2009, said:
To Vam je onako amatersko objašnjenje. Nisam baš stručnjak.
He-he! Ja bas obozavam amatere jer sam video da samo oni znaju ono sto meni treba.
A volim vise iskrene koji umeju da kazu da ne znaju(od ovih druguh "sveznalica "
koji ne razumeju ni ono sto znaju. Tja!tako je to.
Odgovor:posto nemam CD, verovatno je u biosu vec zadato podizanje samo sa hard diska pa sam osudjen na
eventualnu defragmentaciju diska, prosirenje free memo, disc clean up i slicne "nevinije "majstorije. I da pazim da
komp ne zagushim preteranim sukcsivnim otvaranjima.
Ko zna bolje -neka nam dodatno pojasni.! Hvala unapred!
Napisano: 26.03.09, 10:02
Napisano: 26.03.09, 14:57
Zvao ga je neki tip i kaze pao mi je sistem, ovaj pokusava da sazna sta se desilo ali covek je uporan i stalno ponavlja "pao mi je sistem"
posle 15 min. gluvih telefona tip sa druge strane kaze " pa covece pao mi je sistem. ova kutija, sa stola"
Bez ljutnje nisam nikog htela da uvredim
Napisano: 26.03.09, 17:26
Disko Nindza, on 10:02, 26. March 2009, said:
Ne znam! (Ne znamo?)Meni se jednostavno desi da kliknem na neki post i ekran prosto posivi i sve stane.
Onda ga ja ugasim rucno i upalim i on se resetuje desetinu minuta. Onda bude sve ok. Bude nekada i 3put
u toku pola sata. Onda odustanem i tek za pola dana opet sve bude ok. Ne izbacuje me server!
Jedno vreme sam pokusavao Lidiji Vuksanovic da uputim javnu poruku i kad god sam kliknuo na to-ugasi se sve.
Posle sam konstatovao da je ona u to vreme imala problema sa kompom.
Dakle, ako te ne mrzi, daj nam pravi opis Pada sistema, da se ubuduce bolje sporazumevamo!
Unapred hvala!
Napisano: 26.03.09, 23:21
To sto Lidiji nije radio komp kada ste hteli da posaljte poruku, takodje nema nikakve veze. Ceo Aladin se nalazi na Aladinovom serveru i bez obzira da li vama radi komp ili Lidiji svako moze da posalje sta hoce, ni jedan deo Aladina se ne instalira na vas komp da bi ista zavisilo od vas.
Nadam se da ste me shvatili.
Pozdrav!
Napisano: 27.03.09, 01:34
Disko Nindza, on 23:21, 26. March 2009, said:
Nadam se da ste me shvatili.
Pozdrav!
Vrlo dobro sam shvatio i hvala na info(poduci). I inace sam pristalica poslovice da onaj ko pita samo jednom ne zna,
a ko ne pita(ili nauci)uvek ne zna. Nekad nije los refreshment(naravno bez provokacija)
Jos jedanput Hvala svima.
Napisano: 05.04.09, 22:32
i evo jedno manje uputstvo da sami to odradite.
Da bi pocela instalaciju treba da stavis CD(butabilni) u CD-ROM i restartujes racunar. E sada da bi instalacija krenula treba da podesis u BIOS-u da ti je first boot CD-ROM. U BIOS ulazis tako sto odmah na pocetak podizanja Win-a pritiskas taster DEL i pojavljuje se BIOS. Sada u biosu pronalazis tab BOOT i u tom tabu ce pisati First boot i secondary boot ali uglavnom na koji ti boot bude CD-ROM ti klikni na njega i pritiskajuci na taster plus(+) postavi CD-ROM na first boot a kada to uradis klikni na F10 pa na YES i racunar ce se restartovati.
Mozda nisam dovoljno jasan pa ću ponoviti preciznije.
Upalite računar i držite taster DELETE, tim postupkom ulazite u BIOS. Kada ste ušli u BIOS pokušaj te da u njemu pronađete jednu od opcija... First Boot Device, Boot priority, Boot order ili slično. Kada ste pronašli tu opciju pritiskate taster ENTER i tasterom "+" ili "-" postavljate da vam prvi bude CD-Rom, First boot device-CD-Rom. Stisnete taster F-10, pitaće vas da li želite da BIOS zapamti podešavanja vi stisnite taster ENTER. Ubacite Instalacioni disc za windows XP i restartuj te racunar.
Nakon podesavanja u biosu idemo na instalaciju sveže kopije operativnog sistema.
1. Ubacite instalacijski CD i kada vam se pojavi: «press any key to boot from cd…», pritisnite bilo koju taster.
2. U sljedećem koraku se proverava konfiguracija vašeg računara: «Setup is inspecting your computer's hardware configuration…»
3. Sada je pred vama plavi ekran. Učitavaju se datoteke potrebne za instalaciju. »Setup is loading files (windows...)…»
4. Učitavanje je gotovo i pred vama su tri moguća izbora: 1. To set up windows xp now, press enter, 2. To repair a windows… press R, 3. To quit… press, F3. Naravno pritisnuti ćete enter jer želite instalirati windows xp.
5. Sada će pred vama biti Windows XP License Agreement, ukoliko prihvaćate uvijete I želite nastaviti instalaciju pritinite F8.
6. Sada morate izabrati particiju na koju želite instalirati windows xp. Ukoliko već imate napravljenu particiju izaberite je i pritisnite enter. Ukoliko se radi o novom hard disku tj. nemate particija pritisnite ili želite stvoriti novu na preostalom prostoru pritisnite C.
7. Odaberite datotečni sistem (NTFS preporučeno, ali može I FAT) i pritisnite enter.
8. Instalacija formatira odabranu particiju u odabrani datotečni sistem.
9. Sada počinje kopiranje windows xp fileova na hard disk – u instalacijsku mapu.
10. Kopiranje je gotovo i računalo se sada restartuje. Ukoliko imate ubačenu neku disketu (floppy) izvadite je prije restarta.
11. Kada se restart izvrši pred vama bi trebala biti slika «Microsoft Windows Xp Professional edition».
12. Sada počinje pravo instaliranje windowsa Xp koje može potrajati. Točno trajanje instalacije vam piše. «Setup will complete in approximately: x minutes»
13. Za vrijeme instalacije potrebno je još i unijeti region, jezik, ime, organizaciju, product key, computer name, vremenska zona….
14. Zatim će instalacija podesiti rezoluciju, i još morate unijeti neke podatke i aktivirati windows, no to možete i kasnije. Kada dođete i kliknete na finish instalacija je GOTOVA! Upravo ste instalirali windows XP.
I na kraju idu drajveri za matičnu, grafičku, mrežnu, zvučnu njih instalirate nako što se podigne sistem ubacite disk po disk za svaki drajver mada najčešće samo hvali drajver za zvučnu, i to bi bilo to.
Napisano: 05.04.09, 23:48
a za onoga ko to treba da primeni nema nedoumica.
Hvala u ime svih(i u moje ime)kojima ce ovaj post biti od pomoci.
Napisano: 09.04.09, 14:00
Ovu poruku je izmenio Milosh76: 09.04.09, 14:00
Napisano: 14.04.09, 13:19
Ovu poruku je izmenio Fairfax: 14.04.09, 13:21
Nekada sam gurao Win98 vise od 6 godina!!! - PII, 350Mhz, TNT 16MB
Prelaskom na novu masinu i nov operativni sistem, vodim se istom logikom: dobar program za nadgledanje instaliranja i deinstaliranja programa, redovna defragmentacija, uvek sveze definicije virusnih i spyware datoteka, caprkanje po registry-u...
Tema je krenula i u detaljno instaliranje operativnog sistema (da ne ulazimo u problematiku instaliranja XP na SATA hard diskove i mnogo drugih finesa...) uopsteno, evo jednog predloga:
sama instalacija Windowsa (XP, Vista je jos laksa) je neka cetvrtina posla, po instaliranju drivera, ide onaj najpipaviji deo posla:
instaliranje samih programa, programskih paketa, aplikacija koje koristite i njihovo fino stelovanje (primera, formiranje toolbarova u autocadu, corel drawu, photoshopu... prebacivanje backupovane baze favorita u browesre... dodeljivanje default programa za odredjene datoteke...)
iz licnog iskustva, znam da bi ceo postupak trajao negde 6-8 sati, ali
Sa njim je dovoljno jednom to uraditi, napraviti sliku trenutnog diska i posle mozete do milje volje rusiti sistem, kad kod Vam se ucini neophonim, a izbegavate onaj mukotrpni proces od stavljanja golog Windowsa (momenat pre instaliranja drivera)
toliko
@Milosh76
Nisi naveo koju masinu posedujes (komponente), koji service pack, i kada su ti ispadi ucestali (da li samo kod jedne aplikacije ili su totalno ne povezani)
pozdrav Fairfax