Bon ton

• 1
  • 2
  • Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Bonton, da li ste čitali, da li ga primenjujete i u kojim situacijama?

#1 Drbob

• Grupa: Gost

Napisano: 21.10.07, 03:44

Da li ste čitali, da li ga primenjujete i u kojim situacijama?
0

#2 dusala  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Grupa: Član
  • Poruka: 267
  • Pridružio se: 18.10.07
  • Pol:ženski

Napisano: 23.10.07, 12:27

View PostDrbob, on 4:44, 21. October 2007, said:

Da li ste čitali, da li ga primenjujete i u kojim situacijama?

Za mene "lepa rec i gvozdena vrata otvara" je uvek samo sto ljudi stvarno ne znaju sta je to...
Uvek sam za bon-ton... ali ima ljudi koji ne znaju ni za to... :)
Srecnica
0

#3 Disko Nindza  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 432
  • Pridružio se: 17.09.07
  • Pol:muški

Napisano: 23.10.07, 14:17

Procitao jesam... ali neke od tih svari kada bih primenjivao bio bi totalni mentol.
Naravno, ima dosta toga sto je ok.
0

#4 Berkut  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 24

Napisano: 23.10.07, 19:11

View PostDisko Nindza, on 15:17, 23. October 2007, said:

Procitao jesam... ali neke od tih svari kada bih primenjivao bio bi totalni mentol.
Naravno, ima dosta toga sto je ok.

Disko Nindza nazalost u danasnjem totalnom raspadu morala ljudi koji se ponasaju uljudno i koji paze na bonton, takve retke osobe su postali freakovi ili srpski da se izrazim neobicni i cudni.

Ali ko sam ja da osudjujem novi svet koji pociva na potrosackom drustvu i koji vise nema neke norme lepog ponasanja i pristojnosti.
Medjutim jednom ce doci i tome kraj samo je pitanje kad i kolko ce jos generacija biti pod uticajem novog svetskog poredka.

DrBobe i dusala vama svaka cast a ja uvek volim vise da lepom recju i dobrim delima da doprinesem ovom drustvu

Pozdrav svima :)
Bogati se usredsređuju na prilike, a siromašni na prepreke: „Da li je čaša poluprazna ili polupuna?
0

#5 pajja  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 219
  • Pridružio se: 20.10.07

Napisano: 24.10.07, 00:00

trudim se da ga i moja deca koriste
Lesi se vraca kuci
0

#6 Disko Nindza  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 432
  • Pridružio se: 17.09.07

Napisano: 24.10.07, 22:05

Ja nisam mislio da je lose i da se ja ne ponasam prema bon-tonu... ali... ako ste citali...
Prema bon-tonu, osoba koja kine, vi treba da joj kazete: "Ah. pa Vi kinuste!" :pardon:
I sad hocete da mi kazete da neko to koristi?!?!?
0

#7 Drbob

Napisano: 26.10.07, 05:19

Koji bon-ton si ti čitao?!
0

#8 *J*  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Grupa: Banned
  • Poruka: 1136

Napisano: 01.11.07, 21:17

View PostDisko Nindza, on 22:05, 24. October 2007, said:

Ja nisam mislio da je lose i da se ja ne ponasam prema bon-tonu... ali... ako ste citali...
Prema bon-tonu, osoba koja kine, vi treba da joj kazete: "Ah. pa Vi kinuste!" :)
I sad hocete da mi kazete da neko to koristi?!?!?

Zar se ne kaze: NAZDRAVLJE?! :)
0

#9 Blue Butterfly  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer
  • Poruka: 2414
  • Pridružio se: 01.11.07

Napisano: 26.11.07, 22:54

Nije uopste stvar u tome da li je neko citao (ili nije) Bonton, najvaznije je kucno vaspitanje. Ono sto osoba ponese iz kuce (dobri i losi uzori) je ono sto karakterise njegovo ponasanje u razlicitim situacijama.
(Mozemo u skole da uvedemo Bonton kao obaveznu lektiru za citanje, ali to ne znaci da ce nam deca samim tim postati finija i kulturnija.)
0

#10 Gazaphuli  Korisnik je offline

• II - Milites Gregarii
  • Poruka: 88
  • Pridružio se: 19.11.07

Napisano: 28.11.07, 10:38

Pravila bon-tona se menjaju uporedo sa razvojem drustva i tehnologije...
"ah, pa vi kinuste" je bilo vazece u vreme po-Cire i pop-Spire... A odgovor je bio "hvala sto ste primetili".
savremeni bon-ton definise pristojno ponasanje u eri mobilnih telefona, interneta, 24-orocasovnog radnog dana i brze razmene informacija.
i uvek je lepo lepo se ponasati!!!
Ja do skora nisam znala da je navisi oblik poslovne elegancije tzv "white tie", koji obavezuje sve pozvane muskarce da budu u belim frakovima, sa belom leptir-masnom i bisernim dugmicima na kosulji... Ali, covek se uci dok je ziv!
To je jedno od pravila poslovnog bon-tona, da se ne desi da na formalnu veceru dodjete u lanenim pantalonama (sto je uradila jedna gospodja iz moje bivse firme), pa je izgledala kao cudo medju vecernjim haljinama.
0

#11 dr. Miloš Radulović  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 591
  • Pridružio se: 05.11.07

Napisano: 05.02.08, 22:07

View PostBlueButterfly, on 22:54, 26. November 2007, said:

Nije uopste stvar u tome da li je neko citao (ili nije) Bonton, najvaznije je kucno vaspitanje. Ono sto osoba ponese iz kuce (dobri i losi uzori) je ono sto karakterise njegovo ponasanje u razlicitim situacijama.
(Mozemo u skole da uvedemo Bonton kao obaveznu lektiru za citanje, ali to ne znaci da ce nam deca samim tim postati finija i kulturnija.)

Apsolutno se slažem. Džaba nam čitanje bilo koje knjig ako nam osnove bontona nisu usađene u glavu.

View PostGazaphuli, on 10:38, 28. November 2007, said:

Pravila bon-tona se menjaju uporedo sa razvojem drustva i tehnologije...
"ah, pa vi kinuste" je bilo vazece u vreme po-Cire i pop-Spire... A odgovor je bio "hvala sto ste primetili".
savremeni bon-ton definise pristojno ponasanje u eri mobilnih telefona, interneta, 24-orocasovnog radnog dana i brze razmene informacija.
i uvek je lepo lepo se ponasati!!!
Ja do skora nisam znala da je navisi oblik poslovne elegancije tzv "white tie", koji obavezuje sve pozvane muskarce da budu u belim frakovima, sa belom leptir-masnom i bisernim dugmicima na kosulji... Ali, covek se uci dok je ziv!
To je jedno od pravila poslovnog bon-tona, da se ne desi da na formalnu veceru dodjete u lanenim pantalonama (sto je uradila jedna gospodja iz moje bivse firme), pa je izgledala kao cudo medju vecernjim haljinama.

Mudro zboriš Gazaphuli. Kao što se sve u ovom svijetu prilagođava novim životnim uslovima tako se mijenja i bonton.

Što se tiče samog bontona, kao klinac sam imao neku malu knjigicu o bontonu (mislim da je baš i bila napravljena za djecu). Od tada nisam dolazio u kontakt sa njom. Takođe sam jedno vrijeme pokušao da ne izgovorim ni jednu psovku i moram da priznam, na svu moju sramotu, da nikad nisam izdržao više od jednog dana. I to nikad svjesno. Izleti i prije nego što pomislim na nju. Kao što rekoh, on my everlasting shame.
dr. Miloš Radulović
doktor stomatologije
www.MojStomatolog.Net

"No beast so fierce but knows some touch of pity.
But I know none, and therefore am no beast."
0

#12 Blue Butterfly  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer
  • Poruka: 2414
  • Pridružio se: 01.11.07

Napisano: 05.02.08, 22:26

Pogledajte:

Internet bonton
0

#13 Voytsche

Napisano: 05.02.08, 22:31

Bon ton ili lepo ponasanje. Kada "govoris Srpski da te ceo svet razume". Kada se u crkvi molis a u diskoteci igras.
(kada iznad sahte bez poklopca stavis kaput kako bi dama presla preko njega)hehhehe
Bice jos ali sutra.
0

#14 Ivancica  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 130
  • Pridružio se: 27.01.08

Napisano: 08.02.08, 16:34

BON TON... najpametnija "stvar" koju su ljudi izmislili tj smislili samo se retko ko pridrzava istog. ZALOSNO
zivela deca nasih roditelja
0

#15 pajja  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 219
  • Pridružio se: 20.10.07

Napisano: 22.03.08, 16:40

bon ton nisu samo reci - kada su u pitanju muskarac i zena zna se npr. ko kome otvara vrata, ko ulazi prvi, ko prvi ide uz stepenice, ko prvi ide niz stepeniste itd itd
Lesi se vraca kuci
0

#16 Drbob

Napisano: 31.05.08, 00:37

Pravila lepog ponašanja pomažu nam da izgradimo lični smisao za sklad, a samim tim oplemenimo međusobne odnose. Tako ćemo izbeći mnoge nesporazume u komunikaciji unutar porodice, posla, na ulici, prodavnici, restoranu.
Počnite sa četiri važne reči u svakoj prilici i neprilici:izvolite, molim, hvala, oprostite, i već posle nekoliko dana ubraćete plodove lepog ophođenja.
"Spojiti uljudnost s ponosom, pravo je majstorstvo"-Šopenhauer
0

#17 Lidija Vuksanović  Korisnik je offline

• VII - Cornicen
  • Poruka: 3370
  • Pridružio se: 04.04.08

Napisano: 02.06.08, 09:32

Lepo je znati i poštovati pravila lepog ponašanja! Trebalo bi i decu od malena učiti pravilima "Bontona", kada bismo to radili verovatno bi svet bio puno lepši i kulturniji.
Na žalost mnogi ne znaju ni dobar dan da kažu, a kamoli da poštuju "Bonton". Ko zna da li su ikad čuli za njega!
Ne bi bilo loše uvesti u škole "Bonton" kao predmet. B)
Lidija
0

#18 Drbob

Napisano: 02.06.08, 10:43

Slažem se Lidija, trebalo bi da se uvede kao nastavni predmet, ali ipak sve potiče iz kuće.
0

#19 Drbob

Napisano: 23.06.08, 18:04

Internet - kompjuter je samo posrednik

1. Nikada ne zaboravite da se sa druge strane žice nalazi obično ljudsko biće kao i vi, a ne neka bezlična kompjuterska skalamerija.
2. Pridržavajte se istih standardnih pravila ponašanja koja sledite i u svakodnevnom životu.
3. Trudite se da nađete svoje posebno mesto u cyber prostoru.
4. Imajte na umu da svaka vaša poruka nekome oduzima vreme.
5. Trudite se da se drugima predstavite u najboljem svetlu.
6. Ako imate neko posebno iskustvo ili znanje, podelite ga sa ostalima jer i vama može da zatreba pomoć
0

#20 sanjac

Napisano: 25.06.08, 10:39

View PostDrbob, on 19:04, 23. June 2008, said:

Internet - kompjuter je samo posrednik

1. Nikada ne zaboravite da se sa druge strane žice nalazi obično ljudsko biće kao i vi, a ne neka bezlična kompjuterska skalamerija.
2. Pridržavajte se istih standardnih pravila ponašanja koja sledite i u svakodnevnom životu.
3. Trudite se da nađete svoje posebno mesto u cyber prostoru.
4. Imajte na umu da svaka vaša poruka nekome oduzima vreme.
5. Trudite se da se drugima predstavite u najboljem svetlu.
6. Ako imate neko posebno iskustvo ili znanje, podelite ga sa ostalima jer i vama može da zatreba pomoć

U skladu sa ovim pod 4. Drbobe najljubaznije molim da se tako i ponasate. Nemam nista protiv Vas ali copy/paste postovi su potpuno kontra ovog gore napisanog. Lepo je pozvati se na ovo pod 6. ali u par recenica, ne par stotina recenica.
0

• 1
  • 2
  • Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu