Zlostavljanje dece

• 1
  • 2
  • Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Svako peto dete u Srbiji fizički je zlostavljano, a emocionalno i psihičko nasilje trpi jedna četvrtina dece, podaci su centara za socijalni rad Srbije.

#1 Zeleni Zub  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Grupa: Član
  • Poruka: 564
  • Pridružio se: 12.09.07
  • Pol:muški

Napisano: 18.03.09, 12:15

Sokirao sam se naslovom u novinama pa me zanima sta mislite o tome.
Prvenstveno mislim na zlostavljanje dece ali ne na seksualno vec fizicko i mentalno maltretiranje.

Da li ste pristalica one nas "Batine su iz raja izasle" ili se strogo borite protiv toga?

Sa druge strane, ne podrzavam ni ono na zapadu da dete moze da te prijavi i za vaspitnu cusku koju dobije... sta mislite?

Svako peto dete zlostavljano (B92)

Svako peto dete u Srbiji fizički je zlostavljano, a emocionalno i psihičko nasilje trpi jedna četvrtina dece, podaci su centara za socijalni rad Srbije.

Predstavnici Asocijacija za alternativno porodično staranje "Familija" iz Beograda juče su u Kragujevcu naveli da je broj nehumanih postupaka nad decom u stalnom porastu i da je najprisutnije grubo zanemarivanje dece, u čak 60 odsto slučajeva.

Prema rečima tih predstavnika, zlostavljači su najčešće roditelji, otac u 43 odsto, majka u 19 odsto slučajeva, a najveći broj, 72 odsto, zanemarene ili zlostavljane dece živi samo sa jednim roditeljem.

U više od polovine ovih porodica postoji evidentno porodično nasilje kao višegeneracijski obrazac.

Naglasak na hraniteljskim porodicama

Asocijacija za alternativno porodično staranje "Familija" predstavila je u Kragujevcu projekat "Vidljivo, informisano, snažno", koji se realizuje u Srbiji i Bosni i Hercegovini u cilju zaštite od nasilja.

Projekat su podržale norveška i italijanska organizacija "Sejv d čildren".

Predsednica Upravnog odbora "Familije" Marija Mitić rekla je agenciji Beta da je projekat koji se realizuje u Srbiji fokusiran na pomoć hraniteljskim porodicama i deci na smeštaju u takvim porodicama, koja su često pre toga bile žrtve nasilja.

Ona je navela da su deca iz hraniteljskih porodica posebno osetljiva grupa koja je često na meti nasilja u lokalnoj zajednici i ona nisu pogodna za uobičajene roditeljske tehnike u vaspitavanju, zbog čega je njihovim hraniteljima potrebna podrška.

U realizaciju tog projekta uključen je i kragujevački Centar za socijalni rad "Solidarnost", čiji je direktor Momir Borić naveo da u Kragujevcu ima oko 70 hraniteljskih porodica u kojima je smešteno oko 100 dece.

On je dodao da je tokom prošle godine, među 198 prijava nasilja u porodici, nasilje nad decom zabeleženo u 64 slučaja i da je najčešći oblik nasilja, u 59 slučajeva, grubo zanemarivanje dece, dok su ostalo slučajevi fizičkog nasilja i emocionalnog zlostavljanja.

Zbog nasilja, 16 dece je urgentno zbrinuto, 12 u hraniteljskim porodicama, troje u Prihvatilištu za mlade, a jedno dete u specijalizovanoj ustanovi.

Zbog nasilja nad decom, troje roditelja je lišeno roditeljskog prava, pokrenuto je deset postupaka za lišenje roditeljskog prava i podignute su tri krivične prijave radi zaštite prava i interesa dece.
...Zeleni Zub se ne razlikuje mnogo od svojih prijatelja,
mandraka, fantoma i betmena.
Svestan svoje super moci,
Zeleni Zub poseduje istancan smisao za humor
kojim izbezumljuje svoje protivnike
a njih naravno ima mnogo...
0

#2 Pilence  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 581
  • Pridružio se: 23.10.08
  • Pol:ženski

Napisano: 18.03.09, 12:31

View PostZeleni Zub, on 12:15, 18. March 2009, said:

Da li ste pristalica one nas "Batine su iz raja izasle" ili se strogo borite protiv toga?

Sa druge strane, ne podrzavam ni ono na zapadu da dete moze da te prijavi i za vaspitnu cusku koju dobije... sta mislite?

Naravno da nisam pristalica! strasno je kako se deca osecaju u tim trenutcima...
A bas je za razmisljanje to da vas dete moze prijaviti. Deca reaguju impulsivno, ne umeju da rasudjuju i sklona su izmisljanju kako bi privukla paznju..

Diskutabilno je, mada ako se bar nekad ne poveruje deci koja zele da se zale ili traze pomoc kako e se drugacije otkriti gde se zlostavljanje dogadja. Kod nas ljudi bas vole da okrecu glavu, "Nije moje da se mesam kako neko vaspitava decu... "! To je uzasno. Ali i nezavidna situacija. Tako sam ja u dilemi cesto da se umesam kad cujem komsije kako se odnose prema deci, svaki put kad ih cujem da vriste (ne placu) i kad vidim da su ih izbacili napolje i zakljucali vrata a oni mali nervni slim dobiju koliko placu i vriste zalepljeni za vrata. Nemam reci. Ali kazu mi nije moje da se mesam..
Ko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio, taj nije nista uradio...
I shvatice, kad-tad, da ne zna sta je hlad...
0

#3 Zeleni Zub  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 564
  • Pridružio se: 12.09.07
  • Pol:muški

Napisano: 18.03.09, 12:39

Ne moras da se mesas, prijavi ih
...Zeleni Zub se ne razlikuje mnogo od svojih prijatelja,
mandraka, fantoma i betmena.
Svestan svoje super moci,
Zeleni Zub poseduje istancan smisao za humor
kojim izbezumljuje svoje protivnike
a njih naravno ima mnogo...
0

#4 Pilence  Korisnik je offline

• IV - Immunes

Napisano: 18.03.09, 12:46

Na to sam i mislila, ali kako ikome pomoci kad nailazimo na takve stavove cak i ljudi kojima treba prijaviti (policiji prvenstveno predpostavljam). Mozda gresim.
0

#5 Snežana

• Grupa: Gost

Napisano: 18.03.09, 13:35

View PostPilence, on 12:46, 18. March 2009, said:

Na to sam i mislila, ali kako ikome pomoci kad nailazimo na takve stavove cak i ljudi kojima treba prijaviti (policiji prvenstveno predpostavljam). Mozda gresim.

U staroj zgradi sam imala slučaj zlostavljanog deteta. I šta da radim. Bila sam nova i prvi put sam prijavila. Došli su momci u plavom i... (obrisao bi me naš "razredni starešina")
To je njihov kolega i to se ne sme. Bilo mi je odvratno. Uhvatila sam sebe jednom da sam pojačala televizor. Ne znam da li mi je više bilo muka od mene ili od njega. Napominjem da sam živela sama.
0

#6 Jaca  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1340
  • Pridružio se: 10.10.07

Napisano: 18.03.09, 14:45

Nisam za to da se deca biju do bola, ali nekada je potrebno da se malo potapsaju po guzi. Moras ih nauciti da na nesto reaguju i da ih nesto smiri.

Svakako sam protiv ljudi koji decu bukvalno mlate i mislim da to uglavnom rade bolesnici ili alkoholicari koji ne mogu da se kontrolisu.
Po meni treba kaznjavati i one sto decu nazivaju budalama, kretenima itd. a takvih je mnogo... na kraju to deca nauce od njih i tako im se obracaju.
Life Is Too Short To Fuck Ugly People !
0

#7 Snežana

Napisano: 18.03.09, 14:49

[quote name='Jaca' date='14:45, 18. March 2009' post='99461'] Nisam za to da se deca biju do bola, ali nekada je potrebno da se malo potapsaju po guzi. Moras ih nauciti da na nesto reaguju i da ih nesto smiri.

Jaco ovde nije bilo malo potapšati dete po guzi - ovde je hitna pomoć pole dolazila
0

#8 Plava Ptica  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer
  • Poruka: 2873
  • Pridružio se: 06.02.09

Napisano: 18.03.09, 15:12

Baš teška tema. Ne znam koji je najbolji put da se deluje. Sve se dešava u porodici i ako se umešate, mogu da vam lepo kažu gledaj svoja posla. Od policije nema koristi. Problem je kopmleksan, pa je i rešenje takvo.
Neko ko može uočiti problem je učiteljica ili nastavnik u školi, Mama mi je bila učiteljica i znala je svako dete u dušu, kako diše. Sećam se bila sam mala, dešavalo se da njeni đaci pobegnu od kuće i dođu kod nje. Ja sam u čudu pitala zašto. Objašnjavala mi je u kakvim porodicama rastu ta deca. Ona kao prosvetni radnik ništa nije mogla da uradi osim da im pruži što više ljubavi. Ne znam da li je imala mogućnosti da prijavi te slučajeve, moraću da je pitam. Školski psiholog bi trebao da odigra značajnu ulogu, da razgovara sa decom prati njihovo odrastanje i školovanje.
Ne znam sve bi to trebalo ali, , , ,
Naročito kod psihičkog zlostavljanja, jako je teško utvrditi da li se to dešava i kako.
Nisam protiv batina onih vaspitnih, blagih. Dobijala sam i ja po guzi kada sam bila mala ali kad nešto mnogo zabrljam, i nemam nikakve traum od toga.
Svako ima pravo na svoje mišljenje,pa čak i ja
0

#9 Snežana

Napisano: 18.03.09, 15:14

Svi pričate kako uočiti a niko se nabavi time šta pole raditi. Po ovom pitanju sudstvo nam je na nuli. Silovao dete par puta i deset meseci. Kakve li su kazne po ovim ostalim pitanjima?
0

#10 Plava Ptica  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer

Napisano: 18.03.09, 15:36

Ovu poruku je izmenio Plava Ptica: 18.03.09, 15:37

View PostSnežana, on 15:14, 18. March 2009, said:

Svi pričate kako uočiti a niko se nabavi time šta pole raditi. Po ovom pitanju sudstvo nam je na nuli. Silovao dete par puta i deset meseci. Kakve li su kazne po ovim ostalim pitanjima?

Snežana da bi na nešto delovala moraš prvo da uočiš, pa tek posle toga ide drugi deo priče koji pripada socijalnim i sličnim ustanovama i organizacijama koje se bave zaštitom prava. U kakvom nam je stanju država urušene su sve instisucije sistema? Pa šta onda očekivati?
0

#11 Snežana

Napisano: 18.03.09, 15:40

View PostPlava Ptica, on 15:36, 18. March 2009, said:

Snežana da bi na nešto delovala moraš prvo da uočiš, pa tek posle toga ide drugi deo priče koji pripada socijalnim i sličnim ustanovama i organizacijama koje se bave zaštitom prava. U kakvom nam je stanju država urušene su sve instisucije sistema? Pa šta onda očekivati?

Plava ptico ja možda glupavo ali očekujem da se država pobrine za ovo. Ponekad si takav idealista. Draga ali idealista. Naša država svugde pravi šminku a uopšte ništa ne rešava. Zvanično se zalaže za sve i svašta a deca su joj poslednja briga. Pogledaj škole, porodilišta... Ma besna sam Idem sa ove teme dok ne kažem nešto ružno.
0

#12 Plava Ptica  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer

Napisano: 18.03.09, 15:50

Snežana pa ja sam u postu i napisala da nam je država sa svim svojim institucijam urušena, pa kako očekivati da će se ona na pravi način baviti ovim problemom. Gde tu vidiš moj idealizam? Samo sam konstatovala činjenično stanje.
Shvatam da si uznemirana ovim temama, niko od nas nije ravnodušan. Emotivno reaguješ i kao da nisi ni pročitala šta sam napisala.
Jesam idelista ali tamo gde treba da budem, na ovoj temi sigurno ne.
0

#13 Snežana

Napisano: 18.03.09, 15:52

View PostPlava Ptica, on 15:50, 18. March 2009, said:

Snežana pa ja sam u postu i napisala da nam je država sa svim svojim institucijam urušena, pa kako očekivati da će se ona na pravi način baviti ovim problemom. Gde tu vidiš moj idealizam? Samo sam konstatovala činjenično stanje.
Shvatam da si uznemirana ovim temama, niko od nas nije ravnodušan. Emotivno reaguješ i kao da nisi ni pročitala šta sam napisala.
Jesam idelista ali tamo gde treba da budem, na ovoj temi sigurno ne.

Oprosti ali jesi. Sve sam pročitala. Ti govoriš o uočavanju. Ja lepo pitam ŠTA POSLE
0

#14 Plava Ptica  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer

Napisano: 18.03.09, 15:59

O. K ja sam idealista.Napiši ti šta posle.
Čekaš državu da reaguje? Kojim mehanizmima ako sudstvo, centri za socijni rad očajno funkcionišu.
Verujem da se humanitarne organizacije možda najpredanije bave ovim pitanjima ali to nije dovoljno.
0

#15 Catwoman  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 453
  • Pridružio se: 14.09.07

Napisano: 18.03.09, 17:22

Kao prvo, primecujem da se na ovoj temi i temi o pedofiliji mesaju dve stvari... a to je razlika izmedju seksualnog zlostavljanja dece i pedofilije.

Nisu sve osobe koje seksualno zlostavljaju decu pedofili.
Osobe koje seksualno zlostavljaju decu u najvećem broju slučajeva imaju uobicajene partnerske odnose sa odraslim osobama.
Za razliku od njih, pedofili ne ostvaruju funkcionalnu vezu sa odraslim osobama. Njih privlače i seksualno uzbuđuju isključivo deca. O njima uglavnom čujemo kroz informacije o pedofiliji na internetu i sl. Čine do 10 % ukupnog broja počinilaca.

Kao drugo, resenje postoji.
Vise puta sam prisustvovala i cula kako je jedna osoba iz moje okoline maltretirala fizicki svoje dete.
Dete je danima bilo plavo i nosilo duge rukave na +40 stepeni, nisam mogla da okrenem glavu i pojacam muziku, morala sam nesto da preduzmem.
Prvo sam zvala SOS telefon a oni su me uputili na Gradski centar za socijalni rad. Svaka opstina ima centar za socijalni rad, ti ljudi su mi izasli u susret i problem je poceo da se resava.

Licno mene nervira to sto ljudi odmah odustaju, jer se ne sve to ne desava u njihovoj kuci, a nisu ni svesni koliko mogu da pomognu tom malom neduznom istraumiranom bicu.

Svi koji zele da prijave, mogu to da ucine http://www.gcsrbg.or...p?option=com... d=12&Itemid=119

Neko ce vam biti zahvalan ako mu prekinete muke.
0

#16 Plava Ptica  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer

Napisano: 18.03.09, 18:18

Cat ni u jednom postu ne postoji nejasnoća o tome šta je zlostavljanje dece u porodici i pedofilija.

Ne znam kako si to zaključila.

Sjajan je primer koji si navela. Zanima me, ako ti nije problem kako se problem do kraja rešio.
Lično nisam bila u prilici da se susretnem sa takvom situacijom, tako da nisam imala koga i šta da prijavim.
U svakom slučaju dala si dobar primer šta raditi. Pitam se za detalje jer me iskreno zanima kao bih znala šta da uradim ukoliko se nađem u takvoj situaciji.
0

#17 shinen  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 925
  • Pridružio se: 07.02.09

Napisano: 18.03.09, 19:56

Тема је ужасна али и права слика данашњице, на жалост... Познато је да су деца злостављана, сексуално, физички, вербално не битно, али и такође чешће-занемаривана!
То су деца која су неухрањена, лоше обучена, прљава, без здравствене заштите (не мислим само на Роме има ту и "белих")... А маме су сушта супротност-угланцане и "елоквентне" до распада система, смешно и жалосно...
На жалост, шта после пријаве СОС-у? Да ли заиста верујете да ће детету сваки проблем бити решен?Да ли сте свесни шта се догађа са њиховим емоцијама које су већ оштећене? Шта се дешава са њиховим личностима... Не ретко-постају проблем у друштву, јер су углавном препуштена сами себи (такође има изузетака али то су онда ИЗУЗЕТНО срећна, способна и прилагодљива деца). Мислите да ће тек тако заборавити своју породицу? Да неће додатно патити?
Толико примера постоји из нашег окружења који су слика и прилика наших вајних квалитета! Па ми не водимо рачуна ни о својој земљи, послу, рођацима, пријатељима а камоли деци???!!! (изузетака има, наравно)... А по мени свако ко злоставља дете- није нормалан и тачка! Све може да се реши нај нормалније могуће са много ВИШЕ српљења, љубави, поштовања и промене свести и савести!!!
Нисам написала ништа ново, хвала на стрпљењу, јер као и ви и ја бејах изазвана темом...
...prostor je brzina uma
što sama sebe obmotava.
Lebdeću u mestu,
a stizaću i nestajaću
u vremenu...
0

#18 Pilence  Korisnik je offline

• IV - Immunes

Napisano: 19.03.09, 08:28

Ovu poruku je izmenio Pilence: 19.03.09, 08:32

Potpuno si u pravu Shinen, zlostavljanje dece ne podrazumeva iskljucivo fizicko/psihicko maltretiranje ili sexualno zlostavljanje.
Zapostavljanje dece je takodje jedan ogroman problem, koji se cak i teze resava.. Jer nije odmah uocljiv a nije ni reseno kako se ustanovljava ili kaznjava.(ili ja ne znam)
Secam se scene iz jednog filna gde muskarac koji je odrastao u naizgled divnoj porodici postaje ubica i kad ga uhvate dolazi otac kod njega, onako zacudjen ga pita: "Pa zasto sine?" A ovaj mu odgovara: "Da si mi samo sat vremena dnevno bio otac... "
Kazu da je prestupnicima zajednicko tesko detinjstvo.
0

#19 Plava Ptica  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer

Napisano: 19.03.09, 08:36

Shinen 10+ za post :girl_cray:
0

#20 Pilence  Korisnik je offline

• IV - Immunes

Napisano: 19.03.09, 12:25

Očuh gajtanom slomio rebro šestogodišnjaku

ČAČAK - Šestogodišnji B. P. iz Čačka primljen je na odeljenje dečje hirurgije čačanske bolnice sa teškim povredama, a sumnja se da mu ih je gajtanom naneo očuh Vladan Matović (34). Dečaku je konstatovan prelom rebra, mnogobrojni podlivi, hematomi i posekotine po glavi i telu. Uhapšeni Matović će uz krivičnu prijavu biti sproveden istražnom sudiji Okružnog suda.

Attached Image: dete_x.jpg

Dečaka su u bolnicu u ponedeljak po podne dovezli prababa i ujak iz sela Srezojevaca, udaljenog tridesetak kilometara od Čačka, pošto su majka i njen nevenčani suprug Vladan Matović, posle premlaćivanja poslali B. P. tokom vikenda autobusom u selo.
- Kada je B. P. primljen na dečje odeljenje, konstatovali smo prelom rebra na levoj strani i mnogobrojne modrice i posekotine po čitavom telu. Povrede su stare nekoliko dana, a neke od njih ponavljane su u dužem intervalu. Na telu dečaka uočili smo i brojne ožiljke, što ukazuje na kontinuirano zlostavljanje mališana - izjavio je doktor Zoran Romandić i dodao da će dečak biti zadržan na bolničkom lečenju desetak dana.
Jovana Erića, dežurnog u Centru za socijalni rad, policija je u ponedeljak u 19 sati obavestila da je na dečje odeljenje primljen pretučeni dečak. Iako godinama radi u ovoj službi, kaže da se sa tako drastičnim primerom zlostavljanja nije sreo.
- Bio sam šokiran. Do sada nisam video da je neko dete do te mere pretučeno kao šestogodišnji B. P. Povrede su bile uočljive svuda, na licu, leđima, grudima. Dete je bilo preplašeno i zbunjeno, a u očima mu se mogla videti povređenost i tuga - kaže Erić. On navodi da će Centar za socijalni rad preduzeti sve mere za zbrinjavanje deteta, nakon što napusti bolnicu.
- Radićemo na trajnijem zbrinjavanju dečaka jer je očigledno da je on godinama zanemarivan. U ovom trenutku još ne mogu da kažem šta će biti sa roditeljskim pravima majke i oca - kaže Erić.
Dvadeset petogodišnja majka, čije ime za sada nije objavljeno, već neko vreme živi u vanbračnoj vezi sa Matovićem, višestruko osuđivanim za provale, krađe i druga dela. Sa njim je u devetom mesecu trudnoće, dok sa ocem dečaka, koji živi odvojeno od porodice, ima još dve ćerke, mlađe sestre B. P. Devojčice žive u selu Srezojevci sa prababom, a Jovan Erić kaže da su one solidno zbrinute. Osumnjičeni Matović je uhapšen u utorak i policija je protiv njega podnela prijavu zbog nasilja u porodici. Sumnjiči se da je od 11. do 13. marta dečaka tukao gajtanom, rukama i nogama po čitavom telu. Sa krivičnom prijavom, Matović će biti priveden istražnom sudiji Okružnog suda u Čačku.
U Centru za socijalni rad, posle ovog slučaja apeluju na sve koji imaju saznanja da se u njihovoj okolini događaju ovakve situacije to odmah prijave policiji.
- Bez prijave ne možemo da znamo šta se događa u pojedinim porodicama, a sigurno je da ovaj slučaj nije jedini primer nasilja u porodici u ovom gradu - kažu u Centru za socijalni rad.

Znam da je dugacak tekst ali treba ga procitati!
Toliko.
0

• 1
  • 2
  • Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu