Lekarska etika

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Koliko ste zadovoljni informacijama koje dobijate od svoga lekara? Da li vam detaljno pojasni uzroke i posledice bolesti i stanja vašeg organizma ili podrazumeva da vi to sami morate znati?

#1 Bjanka  Korisnik je online

• IX - Tesserarius
  • Grupa: Član
  • Poruka: 5324
  • Pridružio se: 26.10.08
  • Pol:ženski

Napisano: 06.03.09, 19:25

Čovek je otišao na operaciju srčane aorte, u jednu državnu kliniku, a posle par meseci u drugoj, državnoj bolnici, saznaje da je ostao bez jednog bubrega. Sva lekarska udruženja, Lekarska komora, ministar zdravlja Tomica Milosavljević, oglasili su se povodom ovog nemilog slučaja, prosto uvredjeni kako se čovek usudio da pita gde mu je bubreg.
Bez želje da zalazim u oblast koja mi je nepoznata, da li je bubreg izvadjen, da li je istrulio, da li je u pitanju trgovina organima, dakle bez proizvoljnih pretpostavki, podrazumevam da je bilo najlogičnije da hirurg upozori pacijenta na eventualne komplikacije, a ako to nije učinio pre, zar nije bilo ljudski da mu posle operacije saopšte da je ostao bez bubrega.
Ono što me zanima je sledeće:
Koliko ste zadovoljni informacijama koje dobijate od svoga lekara? Da li vam detaljno pojasni uzroke i posledice bolesti i stanja vašeg organizma ili podrazumeva da vi to sami morate znati? Kakav je odnos na relaciji lekar - pacijent? Da li se, prilikom odlaska kod lekara, osećate kao ravnopravni gradjanin, koji sticajem okolnosti ima znanja iz drugih oblasti, a ne iz medicine ili u lekaru vidite neku višu vrstu, od koje ne smete ni zatražiti pojašnjenje vašeg stanja?

Odnos lekar - pacijent?
0

#2 Prasac  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Grupa: Banned
  • Poruka: 210
  • Pridružio se: 23.12.08
  • Pol:muški

Napisano: 06.03.09, 20:25

eto ljudi mu spasavali glavu, a on pravi problem zbog jednog bubrega... da nece mozda da se tali sa njima???
..............samo da ulepsam sebi dan, kada porastem bicu svinja, ako vec nisam...............
0

#3 Maramarkovic

• Grupa: Gost

Napisano: 06.03.09, 20:49

Sta reci na opisanu situacijum a biti realan?

Poslednje decenije doslo j do pada morala i kriterijuma. Tragicno je sto te to odrazava i u zdravstvu, sto je postalo veoma izrazeno.

Nemam ni dobrih ni losih iskustava sa lekarima, jednostavno, retko odlazim na preglede, a trebalo bi.

Imam li poverenje u lekare?

Ne sasvim. U HP imam. Sve se desava brzo, nekada odlucuju delovi sekunde o necijem zivotu ili smrti.

U OP... onako... Za bezazlene situacije i lecenje banalnih dijagnoza-da.

Lekari specijalisti... e to mi je diskutabilno. Mislim da su previse sujetni.

Sujeta nadvladava timski rad i uvazavanje misljenja kolege druge specijalnosti, sto se lose odrazava

na dobru dijagnostiku koja je pola izlecenja.

Etika:sve zavisi od stava lekara. Lekar treba da bude dobar psiholog da proceni pacijenta i reakciju na

saopstenu dijagnozu.

Licno... , zastupam stav da pacijentu treba reci istinu.
0

#4 Plava Ptica  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer
  • Poruka: 2873
  • Pridružio se: 06.02.09

Napisano: 06.03.09, 21:19

Upravo sam o ovome slušala vest na TV. Šta reći?

Nisam zadovoljna zdavstvom generalno. Činjenica je da je kriza u društvu dovela delimično do sve slabijih mogućnpsti da se lečite u džavnim ustanovama.
Nedostatak aprarata, hemikalija... gomilu stvari možete da uradite samo u privatnim ordinacijama.
Nisam zadovoljna zdravstvenom uslugom ni džavnom ni privatnom.
Čast izuzecima ali uglavnom sam se suočavala sa površnošću, neodgovornošću, pogrešnim dijagnozama. Ovo se jednako odnosi i na privatne klinike na kojima sam bila. Dobrih iskustava imam malo.

Iluzija je da ćete u privatnoj klinici dobiti bolju uslugu, ako platite. Tačno je da ne čekate red, ljubazno ste dočekani..ali to ne znači da će te dobiti kvalitetnu dijagnozu. Govorim iz iskustava sa ginekološkom ordinacijim gde mi je postavljena dijagnoza suprotna od one koju sam dobila u domu zdravlja. Oba ultrazvuka su urađena u istom danu..i pogrešila je doktorka iz privatne ordinacije. To je moglo da me košta zdravlja ozbiljno, jer sam poverovala drugoj doktorki koja je opovrgla nalaz prve i oduzela mi 6 meseci lečenja. Teoretski moglo je da ima i katastrofalne posledice po moje zdravlje. Srećom dobro se završilo.
Svako ima pravo na svoje mišljenje,pa čak i ja
0

#5 Blue Butterfly  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer
  • Poruka: 2414
  • Pridružio se: 01.11.07

Napisano: 06.03.09, 22:53

Ovu poruku je izmenio * Mirjana *: 06.03.09, 22:56

View PostBjanka, on 19:25, 6. March 2009, said:

Koliko ste zadovoljni informacijama koje dobijate od svoga lekara? Da li vam detaljno pojasni uzroke i posledice bolesti i stanja vašeg organizma...

Od silne "papirologije" pacijenta jedva da stignu i da pogledaju. I ovako su spori, šta bi bilo kada bi još morali da objašnjavaju dijagnozu, daju prognozu ili obrazlažu prepisanu terapiju.

View PostBjanka, on 19:25, 6. March 2009, said:

... ili podrazumeva da vi to sami morate znati?

Sa svojim izabranim lekarom imam zaista korektan odnos... Uopšte ne očekujem da on lupa glavu oko mojih simptoma, raspitam se, proguglam, pročitam (a ponešto znam i iz iskustva) i pojavim se kod njega sa molbom da mi napiše upute za određene specijaliste ili mu predložim moguću terapiju. Na njemu je samo da piše upute i recepte. Mnogo se lepo slažemo :girl_haha:

View PostPlava Ptica, on 21:19, 6. March 2009, said:

Nisam zadovoljna zdravstvenom uslugom ni džavnom ni privatnom.

Ukoliko se ispostavi da treba da zakažem i čekam duže na pregled kod nekog specijaliste ili na neku analizu, snimanje... odmah odlazim u jednu privatnu bolnicu u Zr. Iskustva sa njima su mi zaista pozitivna. Istina je da nema čekanja, svi su zaista ljubazni, ali za razliku od Plave Ptice, ja sam naišla i na razumevanje, razgovor i stručnost.
0

#6 Plava Ptica  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer

Napisano: 06.03.09, 23:20

Mirjana radilo se o pogrešnoj dijagnozi ultrazvukom i to u slučaju kada je samo nemaran doktor mogao da previdi tako nešto, a verovala sam da je temeljnija i stručnija od doktorke u domu zdravlja. Naravno da više ne odlazim kod te doktorke.

Još jedan primer. Imala sam užasne bolove u gornjem abdomenu koji bez inekcije nisu mogli da prođu. Doktorka opšte prakse napisala mi je hiljudu uputa za specijalističke preglede, uz antireumatike od kojih mi je samo bilo gore. Samo me kod psihijatra nije poslala. Jedino se nije setila da me pošalje na ultrazvuk, radilo se o pesku u žučnj kesi. Šta još da dodam?

Mojoj mami doktorka u domu zdravlja redovno prepolovi terapiju koju je dobila od specijaliste.Nedavno su joj se pojavile tegobe sa srcem. Sve se završilo kod interniste, ne kardiologa. Srećom imamo mogućnosti da joj platimo pregelede u privatnoj ordinaciji i snimanja.

Šta da rade oni koji nemaju novca?
0

#7 Bjanka  Korisnik je online

• IX - Tesserarius

Napisano: 09.03.09, 18:38

Kao i * Mirjana * i ja sam vremenom postala vrhunski dijagnostičar, sve je krenulo od obične varičele, koju lekari nisu prepoznali iako je bila tipična varičela.
0

#8 Prasac  Korisnik je offline

• III - Discentes

Napisano: 10.03.09, 20:18

Ovu poruku je izmenio Prasac: 10.03.09, 20:19

Rekoh vam da nema nista od toga, hteo da uzme kintu, a bubrezi na broju, ja bih ga otvorio na Terazijama da se narod sam uveri koliko ima bubrega... ne volim kada mi napadaju kolege...
..............samo da ulepsam sebi dan, kada porastem bicu svinja, ako vec nisam...............
0

#9 Bjanka  Korisnik je online

• IX - Tesserarius

Napisano: 10.03.09, 21:23

View PostPrasac, on 20:18, 10. March 2009, said:

Rekoh vam da nema nista od toga, hteo da uzme kintu, a bubrezi na broju, ja bih ga otvorio na Terazijama da se narod sam uveri koliko ima bubrega... ne volim kada mi napadaju kolege...

Suvišan pregled... Mali Tomica je još pre skenera znao da je bubreg na mestu...
0

#10 Prasac  Korisnik je offline

• III - Discentes

Napisano: 10.03.09, 21:27

View PostBjanka, on 21:23, 10. March 2009, said:

Suvišan pregled... Mali Tomica je još pre skenera znao da je bubreg na mestu...

мислиш ли да му нису вратили два па сада има три бубрега...
0

#11 Bjanka  Korisnik je online

• IX - Tesserarius

Napisano: 10.03.09, 21:40

I vuk sit i bubrezi na broju...
0

#12 Plava Ptica  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer

Napisano: Juče, 09:04

Posle svega što sam preživela u poslednjih 7-8 meseci moje nikakvo mišljenje o lekarskoj etici pretvorilo se u PREZIR.

Borbu sa teškom bolešću vodoli smo sami ...lekari su nam zatvorili sva vrata.

Tata u poslednjoj fazi kancera NEMA PRAVA na bolnicu.Izveštaj konzilijuma sa onkologije je SRAMOTA za tu profesiju.Piše kućna nega.

U najtežoj fazi bolesti molili smo za pomoć, informaciju kako da mu pomogmemo."Doktorka" iz kućne nege je tek na naše insisitiranje rekla da bi trebalo izvršiti punktiranje stomaka.

Hitnu pomoći ,terensku službu NE ZOVITE.

Plaćali smo sve...i te noći na urgentnom mu praktično spasile život...mislim na mene i moju sestru.Hvala tim lekarima koji su pristali da pomognu.To nije bila njihova obaveza.

Lekari pocepajte te zakletve...pljujem na njih.Postali ste monstrumi bez ljudskosti i znanja.
0

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu