Šta mislite da li je bolji državni ili privatni fakultet?
Napisano: 27.02.09, 10:16
Da li upisujete (ili ste zavrsili) privatni ili drzavni faks?
#2 Snežana
Napisano: 27.02.09, 10:38
Mr. Black, on 10:16, 27. February 2009, said:
Da li upisujete (ili ste zavrsili) privatni ili drzavni faks?
Mislim da je to sad lov u mutnom. Trebaće vremena da se sve iskristališe.
Trenutno sam na posdiplomskim na privatnom fakultetu. Daleko je jednostavnije što se tiče vremena. Na državnom očekuju da kampuješ na fakultetu i radiš "intelektualne" poslove za redovne profesore.
Ako nije problem proširila bih pitanje na srednje škole. Užasno je stanje po školama. Deca se tuku, otimaju novac, jakne, patike. Da li su rešenje privatne srednje škole sa video nadzorom i "opasnijim" redarima?
Napisano: 27.02.09, 16:45
Kod nas trenutno ima toliko privatnih fakulteta za koje ne znam ni zasto postoje, raznorazni menadzmenti koji se zavrsavaju tako sto platis godinu i knjige i to je to.
I sta si posle toga - menadzer.
To mi je bas smesno.
A sa druge strane na drzavnim imas toliko iskopleksiranih profesora koji te maltretiraju da po svaku cenu prisustvujes predavanjima iako su ona za tebe samo gubljenje vremena.
Napisano: 27.02.09, 17:10
Iznenadila sam se kad sam shvatila da se na razgovorima za posao drzavni i dalje mnogo bolje kotiraju i da su bukvalno odvojeni CV kandidata sa privatnih i drzavnih fakulteta.
A koji je bolji - ne znam.
Napisano: 05.03.09, 22:02
Uglavnom vecina profesora sa drzavnih fakulteta radi honorarno i na privatnim.
Mislim da je trenutno najveci problem u obrazovanju korupcija i poplava tzv visokih strukovnih skola.
Ne potcenjujem druge ali mislim da su fakulteti Beogradskog univerziteta ipak najbolji u Srbiji.
#6 INSOMNIA
Napisano: 13.03.09, 21:07
U Bosni je to biznis, ima i kvaliteta, ali i talasike.
Mene iritira cinjenica da studenti sa tzv.privatnih fakulteta apliciraju za opstinske ili kantonalne stipendije i dobiju ih. Imaju novca za privatni fax, a grebu se o drzavni budzet, sirotinja opet ostaje kratkih rukava. Uzas. Bezobrazluk. A profesori su posebna prica.
Napisano: 13.03.09, 22:39
Tako funkcionise vecina
Napisano: 13.03.09, 22:46
Sve sam ih položila u roku i uradila brilijantan diplomski rad.
Nikada svoji diplomu ne bih menjala ni za jednu sa privatnog univerziteta. Moje znanje nije instant 3 u 1, i isplati se.
Juče sam zbog posla pisala svoj CV. Uz radno iskustvo koje sam stekla postoji nešto zbog čega moja diploma vredi više čak i od iste sa Univerziteta u Novom Sadu.
Moja diploma priznata je svuda u svetu.Otvorena su mi vrata ukoliko želim da odem u inostranstvo i radim. Kompletan sam stručnjak u svom poslu i ne zavisim od milosti ovdašnjih prilika. Sigurna u svoje znanje, sa diplomom koja vredi i CV-em koji je kompletan mogu slobodno da koračam bez ikakve brige za egzistenciju. To samopouzdanje vredi mnogo više od instant znanja, političkih, mamanih i tatinih veza... kojima se sada dolazi do pozicija ali ne i znanja. A ono će vam biti potrebno kad tad, ovo su samo prolazni vetrovi za površne sisteme vrednosti.
Napisano: 13.03.09, 23:02
Disko Nindza, on 22:50, 13. March 2009, said:
Pročitaj pažljivije post, piše jasno Unverzitet u Beogradu Tehnološko metalurški fakultet, organski smer -petrohemija i industrijska organska sinteza. Gde radim to ipak neću pisati ovde. Iz posta možeš dosta da zaključiš.
#11 Snežana
Napisano: 16.03.09, 08:54
Plava Ptica, on 23:02, 13. March 2009, said:
Da li si mogla da nađeš nešto teže
Napisano: 16.03.09, 09:33
Snežana, on 8:54, 16. March 2009, said:
Sneška pa završila sma ga u roku, zanima me sve što traži mozak. I veruj da mi se jako isplati što sam ga završila. Kada nešto radim ili radim smisleno ili neću da gubim vreme.
#13 Snežana
Napisano: 16.03.09, 09:38
Plava Ptica, on 9:33, 16. March 2009, said:
Dobro jutro.
Drago mi je što ti se isplati. Strašno je kada se neko namuči pa polse nema koristi.
Šta kažeš na večite studente na državnim fakultetima?
Napisano: 16.03.09, 09:46
Mislim da ih više nema jer se sada sve plaća, pa ti večni ne mogu da opstanu jer moraju konačno da PLATE.
Napisano: 16.03.09, 10:01
Napisano: 06.05.09, 11:57
Ali se ipak znalo:
Teški fakulteti - npr. medicina, ETF, građevinski, mašinski, arhitektura, PMF...
Srednje - stomatologija, filološki...
Lak fakultet - pravni, FON...
Alibi fakultet - ekonomski...
Fakulteti samo po nazivu - poljoprivredni...
A onda potpuno u drugoj kategoriji po težini, privatni "plati da bi pao" fakulteti - Zekovići, Karići...
Da li su se stvari promenile od 90tih uvođenjem Bolonje? Ili su sada svi fakulteti lakši za polaganje?
Da li su i dalje privatni klasa ispod državnih (po težini)? Da li je borba za studente snizila kriterijum i na državnim ili se oni i dalje drže?
Da li cenite fakultete (privatne i državne) gde se uglavnom za par dana učenja sprema 90% od ukupnog broja ispita, izvlace se 4 pitanja, a 2, 5 treba znati za 6icu ili gde se polazu samo usmeni ispiti, bez pismenog dela sa zadatacima?
Napisano: 06.05.09, 12:24
Ovu poruku je izmenio Plava Ptica: 06.05.09, 12:24
Nikada ne bih studirala na privatnom.
Jedna sitnica... sa mojom diplomom izlazim iz zemlje kao dipl.ing.tehnologije. Samo par fakulteta daje takvu diplomu, koja važi u svetu. Vredi truda.
A mamini i tatini sinovi i ćerkice neka studiraju menadžment, njih čekaju radna mesta koja i ne traže mnogo mozga.