Podno i zidno grejanje za i protiv, da li biste ugradili?

• 1
  • 2
  • Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Da li biste ugradili podno i zidno grejanje, kao energetski efikasan sistem zagrevanja prostora.

#1 Nenad Djuric

• Grupa: Gost

Napisano: 04.02.09, 12:57

Da li biste ugradili podno i zidno grejanje, kao energetski efikasan sistem zagrevanja prostora.
0

#2 Prasac  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Grupa: Banned
  • Poruka: 210
  • Pridružio se: 23.12.08
  • Pol:muški

Napisano: 04.02.09, 14:24

prosle godine sam renovirao stan, i nisam ni pomisljao o podnom grejanju, po istarzivanjima koja sam citao ne valja za vene na nogama...
..............samo da ulepsam sebi dan, kada porastem bicu svinja, ako vec nisam...............
0

#3 prof. Cobra  Korisnik je offline

• VIII - Signifer
  • Grupa: Član
  • Poruka: 4568
  • Pridružio se: 15.06.08

Napisano: 04.02.09, 15:02

View PostPrasac, on 14:24, 4. February 2009, said:

ne valja za vene na nogama...

Sasvim tacno i zato se preporucuje da se prepolovi grejanje:, jedan deo na podno, a jedan deo ide na radijatore (pod prozore)
.
Osim toga da postoji mogucnost iskljucenja dovoda tople vode u podno, ako nastane curenje.

Uopste:podno grejanje nije za solitere i kuce sa podrumom, vec samo tamo gde je pod zbilja prehladan.

pozz
0

#4 Nenad Djuric

Napisano: 04.02.09, 15:15

Kako utvrditi da li je pod PREHLADAN? HA... AJD SAD DA VAS CUJEM STRUCNJACI HA...
0

#5 prof. Cobra  Korisnik je offline

• VIII - Signifer
  • Poruka: 4568
  • Pridružio se: 15.06.08

Napisano: 04.02.09, 16:10

View PostNenad Djuric, on 15:15, 4. February 2009, said:

Kako utvrditi da li je pod PREHLADAN? HA... AJD SAD DA VAS CUJEM STRUCNJACI HA...

Srecom izmisljen je termometar! Otidite kod vaseg drugara u soliter i obicnim kontaktnim termometrom
(neki se lepe kao magnet) izmerite temperaturu poda (ili polozite termometar na pod). Ne bojte se, nece vas slagati mnogo.

Uostalom, skoro sam bio kod drugara koji se skoro uselio u novo potkrovlje:samo dodirom dlana oseti se
koji je zid unutrasnji, a koji spoljni(koji je osetno hladniji). Dakle za nestrucnjaka je dovoljno da uporedi
dlanom polozenim na zid(unutrasnji zid-ka susedu, i patos) i da oseti subjektivno sta je prehladno za njegov ukus.

Jos kad se podno grejanje ventilom moze podesavati-eto postizanja optimalne temperature poda(uz pojacavanje temp radijatora).

Inace pravilo merenja temperature u stanu je da se termometar stavi na 1, 5 m od poda i tu treba da je od
18 do 22 Celzijusa. Naravno da je iznad 1, 5m toplije(narocito pod plafonom-koji greje komsijski pod),
a hladnije ispod 1, 5m(zavisno od toga sta je ispod stana).

Jos nesto:iako je povrsina poda vrlo hladna, samo par milimetara iznad poda je temp osetno visa
jer je to temp vazduha u sobi. Zato su za hladan pod korisni debeli tepisi. Narocito radi dece.

Napomena:sve ostale info uvek cete naci u nekom popularnom prirucniku, casopisu, na temu grejanja i provetravanja.

Glavno je:ako prvi put instalirate neko grejenje--regulisite temp svake prostorije i poda Ventilima.
0

#6 Lili Pa

Napisano: 08.07.09, 08:19

Imam podno grejanje i veoma sam zadovoljna. Opet bih ga ugradila.
čiso, toplo, ne vidi se, na struju... Prilično štedi struju jer se voda greje noću i isključi se kad dostigne određenu temperaturu. Pod mlak, ne toliko topao da bi smetalo nogama. Toplota se podiže, tako da je sasvim prijatno. To o venama-nemam pojma. Nisam primetila da mi bilo šta smeta, a grejanje imam godinama.
0

#7 Bjanka  Korisnik je online

• IX - Tesserarius
  • Poruka: 5324
  • Pridružio se: 26.10.08
  • Pol:ženski

Napisano: 08.07.09, 11:24

Imam kombinovano - podno i zidno grejanje. Podno je u kuhinji i kupatilu, ispod mermernih pločica. Kao što Lili reče, topao vazduh se podiže, a pločice su jedva mlake... sigurno bi hladan mermer više naškodio zdravlju.
0

#8 J.Antic  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 711
  • Pridružio se: 02.11.08

Napisano: 27.08.09, 20:12

Podno grejanje je sasvim ok ukoliko nemate baš malu decu... zajedno sa toplim vazduhom podižu se prašina i razne čestice, koje mogu da dovedu do disajnih problema i infekcija kod male dece...
...Eh,...da ne znam da sam Srbin - mislio bih da sam lud....
0

#9 TanjaZr007  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1038
  • Pridružio se: 26.02.09

Napisano: 03.09.09, 22:54

Nemam takvo grejanje a imam zelju da ga imam, mora da je osecaj divan
Feniks se uvek dize iz pepela
0

#10 Zlooca  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 247
  • Pridružio se: 22.08.09

Napisano: 06.09.09, 00:40

Podno grejanje je dobro ali na preterivati sa temperaturom
Podno grejanje je dobro jer sva hladnoca krece od nogu
A za zidno jos nisam cuo :good: s obzirom da sam elektricar i da sam non-stop po gradilistu
Ako budem radio grejanje udadicu podno
0

#11 JeBiTel  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 4
  • Pridružio se: 19.12.08

Napisano: 08.01.10, 02:11

Koliko vidim, ima raznih stručnjaka iz raznih oblasti (medicine, elektrike, itd) i svi znaju kako podno grejanje funkcioniše. Ni jedna stvar ne valja ako se dobro ne uradi, tako je i sa podnim grejanjem. Prašinu dižu i radijatori, peći, grejalice t.j svako grejno telo, ustvari zagrejan vazduh je lakši i teži da ide gore - pa gledajte da "sanirate" prašinu sa usisivačem. Ekonomičnost ovakvog grejanja je veoma opravdana, prvo, manjim troškovima pri građenju, manjim troškovima samog grejanja (voda se greje od 45 do max 50 stepeni Celzija - dok je kod klasičnog radijatorskog centralnog grejanja potrebna bar 40% viša temperatura zagrevanja vode). Neko je već napisao, da se podno grejanje projektuje tako da temperatura prostorije na visini od 1, 5 m bude ta koja je potrebna, znači 18 do 20 stepeni, dok je pod topliji (oko 27 stepeni), što daje veći osećaj toplote u prostoriji. Zna se koja je temperatura ljudskog organizma i da ne postoji nikakva šansa da temperatura poda od 27 stepeni ugrozi zdravlje. A kako utiče na noge i zdravlje, temperatura parketa od 15 stepeni dok je u prostoriji 20 ili više stepeni? Najvažnije je napraviti tačan, detaljan projekat i proračun gubitaka toplote svake prostorije i po tome napraviti podno grejanje i neće biti priča, jednom je hladno dok drugom zebu noge i ostale gluposti. Podno grejanje se radi jednom i mora se uraditi dobra termička izolacija poda, ispod cevi postaviti alufoliju sa ter-papirom (alufolija prema gore) koja odzračuje toplotu i sve to zaliti betonom 5 do 6 cm debljine iznad cevi. Veoma je bitan razmak između krugova kao i sam broj krugova (max. do 100m - jedan krug), što zavisi od proračuna gubitaka toplote. Moj primer: grejem kuću sa 100 m2 - stalno 24h i potrošnja plina je 400 do 600 m3. Kuća je spolja zidana sa sendvič zidom (pola cigla - spolja, 2 cm vazduh, 5 cm izolacija i zidani blok 20 cm) ali još mi preostaje izolacija tavana, što će sigurno smanjiti troškove za još min. 25%. Protočni bojler se sam uključuje i isključuje po zadatom režimu a vama ostaje da uživate i radite druge stvari bez ikakvog razmišljanja o grejanju. Toliko za sada, a ja dalje razmišljam o postavljanju solarnih kolektora (4 ili 6 komada) da bi još pojevtinio grejanje. :superstition:
0

#12 Zoran Jovanovic  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 577
  • Pridružio se: 18.07.09

Napisano: 29.01.10, 03:45

View Postj***Tel, on 2:11, 8. January 2010, said:

Koliko vidim, ima raznih stručnjaka iz raznih oblasti (medicine, elektrike, itd) i svi znaju kako podno grejanje funkcioniše. Ni jedna stvar ne valja ako se dobro ne uradi, tako je i sa podnim grejanjem. Prašinu dižu i radijatori, peći, grejalice t.j svako grejno telo, ustvari zagrejan vazduh je lakši i teži da ide gore - pa gledajte da "sanirate" prašinu sa usisivačem. Ekonomičnost ovakvog grejanja je veoma opravdana, prvo, manjim troškovima pri građenju, manjim troškovima samog grejanja (voda se greje od 45 do max 50 stepeni Celzija - dok je kod klasičnog radijatorskog centralnog grejanja potrebna bar 40% viša temperatura zagrevanja vode). Neko je već napisao, da se podno grejanje projektuje tako da temperatura prostorije na visini od 1, 5 m bude ta koja je potrebna, znači 18 do 20 stepeni, dok je pod topliji (oko 27 stepeni), što daje veći osećaj toplote u prostoriji. Zna se koja je temperatura ljudskog organizma i da ne postoji nikakva šansa da temperatura poda od 27 stepeni ugrozi zdravlje. A kako utiče na noge i zdravlje, temperatura parketa od 15 stepeni dok je u prostoriji 20 ili više stepeni? Najvažnije je napraviti tačan, detaljan projekat i proračun gubitaka toplote svake prostorije i po tome napraviti podno grejanje i neće biti priča, jednom je hladno dok drugom zebu noge i ostale gluposti. Podno grejanje se radi jednom i mora se uraditi dobra termička izolacija poda, ispod cevi postaviti alufoliju sa ter-papirom (alufolija prema gore) koja odzračuje toplotu i sve to zaliti betonom 5 do 6 cm debljine iznad cevi. Veoma je bitan razmak između krugova kao i sam broj krugova (max. do 100m - jedan krug), što zavisi od proračuna gubitaka toplote. Moj primer: grejem kuću sa 100 m2 - stalno 24h i potrošnja plina je 400 do 600 m3. Kuća je spolja zidana sa sendvič zidom (pola cigla - spolja, 2 cm vazduh, 5 cm izolacija i zidani blok 20 cm) ali još mi preostaje izolacija tavana, što će sigurno smanjiti troškove za još min. 25%. Protočni bojler se sam uključuje i isključuje po zadatom režimu a vama ostaje da uživate i radite druge stvari bez ikakvog razmišljanja o grejanju. Toliko za sada, a ja dalje razmišljam o postavljanju solarnih kolektora (4 ili 6 komada) da bi još pojevtinio grejanje. :girl_haha:

Ja sam planirao da ispod cevi stavim stiropor od 5cm posto ga imam a i da ne bi toplota isla u beton bespotrebno. Da li je u tom slucaju potrebno stavljati alu foliju ispod tj. izmedju betona i stiropora? Odozgo klasika u vidu podnih plocica i razmislajam odmah da radim i stirodur o 2cm na plafonu, jeli to dovoljno? Vidim da ovde ima puno ljudi sa iskustvom u koriscenju podnog grejanja pa me jako zanimaju detalji. Gledao sam nesto na you tube-u u vazi samogradnje solarnih kolektora a ima i kupovnih pa ako neko ima iskustva po pitanju toga nolio bih za savet. Finansijski mi je prihvatljivije da odradim kolektor sam kao na you tube mada sam svestan da mogu imati nedovoljno iskoriscenje pa i tu imam pitanje. Odgovi mogu biti i PP ili ovako pa neka se informisu i ostali sto i meni odgovara. Video sam negde da su temperature podnog veoma niske i koliko sam shvatio da te temperature moze i solarni kolektor da izgura ali je potreban izmenjivac toplpote koji mogu da parkiram na tavanu. Ima li tu neke alternative po pitanju rezervoara jer je prohromski papreno skup? Cak sam razmisljao da ga napravim od kupovne kace za kiseli kupus koji je od PVC sa poklopcem i sve to dobro osiguram i izolujem pa nek tera koliko moze! Ima one velike crne od oko 500L. Najiskrenije molim za savet i misljenje ali bez za*ebancije (sto je poprilicno nemoguce ali cu da progutam gorku pilulu). Mislim da nije sramota pitati vec ne hteti nauciti!

Veliki Pozdrav

View PostZlooca, on 0:40, 6. September 2009, said:

Podno grejanje je dobro ali na preterivati sa temperaturom
Podno grejanje je dobro jer sva hladnoca krece od nogu
A za zidno jos nisam cuo :scratch_one-s_head: s obzirom da sam elektricar i da sam non-stop po gradilistu
Ako budem radio grejanje udadicu podno

Mislila je na radijatore jer se oni kace na zid. Ala sam ti objasnio, A?
0

#13 Decky  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer
  • Poruka: 2045
  • Pridružio se: 05.03.09

Napisano: 29.01.10, 23:09

Imao sam na prizemlju podno grejanje. Veoma dobra stvar. Problem je u regulaciji temperature.
Kada se temperatura naglo menja, kao kod mene u Schwarzwaldu od i do 20 °C dan-noc, obicno podno grejanje kasni.
Velika vrucina. Kad odjedanput (kad zalazi Sunce) zahladni, opet kasni.

Sada sam na prvom spratu (iznad mene ima jos), komsija greje ko sasav i meni je superiska.
Onda su zidni radijatori odlicni.
Svakoga dana u svakom trenutku sve vise napreduje
0

#14 Zoran Jovanovic  Korisnik je offline

• IV - Immunes

Napisano: 29.01.10, 23:32

View PostDecky, on 23:09, 29. January 2010, said:

Imao sam na prizemlju podno grejanje. Veoma dobra stvar. Problem je u regulaciji temperature.
Kada se temperatura naglo menja, kao kod mene u Schwarzwaldu od i do 20 °C dan-noc, obicno podno grejanje kasni.
Velika vrucina. Kad odjedanput (kad zalazi Sunce) zahladni, opet kasni.

Sada sam na prvom spratu (iznad mene ima jos), komsija greje ko sasav i meni je superiska.
Onda su zidni radijatori odlicni.

U pitanju je privatna kuca. Nikog ispod ni iznad, malo dvomisleno ali je kuca prizemna. U svakom slucaju ti se zahvaljujem i sve vise sam za tu kombinaciju. Ne mogu u svim prostorijama da stavim podno ali je dobra ideje posto se stvari pomeraju na bolje. A sta mislis o rezervoaru? da li je dosta 500L da se pregura noc ili je potrebno vise za nekih 30tak kvadrata sto je malo manje od polovine povrsine objekta ostalo bi mogao na radijatore.
0

#15 Decky  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer

Napisano: 29.01.10, 23:48

Nemam pojma.
Strucnjak sam za Kotlarno-Radijatirsko grejanje.
To teramo u 3 objekta u Srbiji.

Ovo podno sam imao u Svabiji, a kotlarnicu nikad vido nisam.
Bese jedno prizemje u tudjoj kuci.
0

#16 Bjanka  Korisnik je online

• IX - Tesserarius
  • Poruka: 5324
  • Pridružio se: 26.10.08

Napisano: 30.01.10, 10:03

Ovu poruku je izmenio Bjanka: 30.01.10, 10:05

Citat

Ja sam planirao da ispod cevi stavim stiropor od 5cm posto ga imam a i da ne bi toplota isla u beton bespotrebno. Da li je u tom slucaju potrebno stavljati alu foliju ispod tj. izmedju betona i stiropora?

Zorane, poželjno je stavljanje alu folije izmedju stiropora i grejača (kao provodnika i da grejači ne budu uz stiropor). Preko grejača obavezno stavi armirani ravnajući sloj, mrežu, kako vremenom ne bi došlo do savijanja i pucanja grejača, jer za podlogu imaš stiropor.
0

#17 Zoran Jovanovic  Korisnik je offline

• IV - Immunes

Napisano: 31.01.10, 01:09

View PostBjanka, on 10:03, 30. January 2010, said:

Zorane, poželjno je stavljanje alu folije izmedju stiropora i grejača (kao provodnika i da grejači ne budu uz stiropor). Preko grejača obavezno stavi armirani ravnajući sloj, mrežu, kako vremenom ne bi došlo do savijanja i pucanja grejača, jer za podlogu imaš stiropor.

Hvala Bjanka. Svaki savet mi puno znaci pa zato ponovo molim za sto vise sugestija. Napr, gde je neko gresio itd

Veliki pozdrav
0

#18 Decky  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer

Napisano: 31.01.10, 23:35

View PostZoran Jovanovic, on 1:09, 31. January 2010, said:

Hvala Bjanka. Svaki savet mi puno znaci pa zato ponovo molim za sto vise sugestija. Napr, gde je neko gresio itd

Veliki pozdrav

Zoco... kako god postavis grejace, dobro napravi plan kako si ih polozio.
Ja sam na prapu hteo da busim male rupice za tepih-leisnu.
Probusio sam jednu, i dobio fontanu u prostoru.
0

#19 Zoran Jovanovic  Korisnik je offline

• IV - Immunes

Napisano: 01.02.10, 03:24

View PostDecky, on 23:35, 31. January 2010, said:

Zoco... kako god postavis grejace, dobro napravi plan kako si ih polozio.
Ja sam na prapu hteo da busim male rupice za tepih-leisnu.
Probusio sam jednu, i dobio fontanu u prostoru.

U jbt dobro mi rece. Uopste o tome nisam razmisljao.
Hvala
0

#20 shinen  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 925
  • Pridružio se: 07.02.09

Napisano: 16.03.10, 19:34

Ako sve bude u redu na jesen treba da se uselim u novu kuću. Jedan od radova koje treba još da odradim je, upravo-podno grejanje. Sve što sam saznala govori u korist podnog grejanja. Važna je naravno izolacija. U pod ispod betona je postavljen stirodur petica a zidovi su u vidu sendviča od cigala između kojih je stirodur trojka. Svaki majstor zna šta treba od materijala da postavi prilikom ugrađivanja podnog grejanja, da se ne ponavljam već ste to napisali. Mislim da ne treba žaliti kada se to radi, jer kuća se jednom gradi-zar ne? Takođe i grejanje tog tipa. Lako je sa običnim radijatorima.
...prostor je brzina uma
što sama sebe obmotava.
Lebdeću u mestu,
a stizaću i nestajaću
u vremenu...
0

• 1
  • 2
  • Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu