Linux

• 1
  • 2
  • Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Kritike na račun operativnog sistema Linux. Da li ste imali prilike da se upoznate sa Linux-om i ako ste imali iznestite kritike - pozitivne i negativne.

#1 ShinobiWan Kenobi  Korisnik je offline

• II - Milites Gregarii
  • Grupa: Član
  • Poruka: 92
  • Pridružio se: 15.01.09
  • Pol:muški

Napisano: 16.01.09, 00:54

Ovu poruku je izmenio ShinobiWan Kenobi: 16.01.09, 14:58

• Attached Image: ubuntu.jpg
Koliko vas je imalo prilike da se upozna sa ovim operativnim sistemom?

Ako jeste imali LNX iznestite kritike-pozitivne i negativne

Ono sto vas ne ubije jednostavno vas cini....Cudnijim
0

#2 Enver Mujagic  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 6
  • Pridružio se: 21.07.08

Napisano: 16.01.09, 10:55

Instalirao sam Linux pre par meseci..probao sam ga nekih mesec dana... i mogu reci da mi se svideo..jer veoma brzo ucitava... brzo otvara fajlove..s obzirom da imam Vistu, kojka je jako spora i dosadna... tako da je pravo osvezenje..bar sto se tice tog poredjenja..
Pa sve u svemu veoma jednostavan i prost operativni sistem..koji i treba da ostane tako!
0

#3 ShinobiWan Kenobi  Korisnik je offline

• II - Milites Gregarii

Napisano: 16.01.09, 14:56

U pravu si... Ja koristim Ubuntu na laptopu a mandrivu na desktopu i mogu ti reci da radi kao sat... Nema restartovanja i zakucavanja racunara, nema virusa, mnogo bolji od Windowsa, samo sto je malo slabija podrska za drivere ali se nadam da ce uskoro i to promeniti
0

#4 Blue Butterfly  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer
  • Poruka: 2414
  • Pridružio se: 01.11.07
  • Pol:ženski

Napisano: 16.01.09, 22:38

Nikada nisam imala prilike da radim na Linux-u, mada imam jedan instalacioni disk i priručnik koji već odavno čekaju da ih isprobam...

Zanima me koliko se Linux vizuelno razlikuje od Windowsa, uporedite ih (estetski).
0

#5 ShinobiWan Kenobi  Korisnik je offline

• II - Milites Gregarii

Napisano: 16.01.09, 22:45

stavio sam klip sa youtuba u prvom postu, tako ces najbolje uporediti vizuelnu razliku i nadmoc Linuxa...
Ako te mrzi evo par stvari:vizuelno je neuporedivo bolji od windowsa, cak i od Viste. Pregrst ne samo lepih vec i korisnih desktop efekata plus sto je neuporedivo stabilniji od windowsa. Primera radi, na desktop racunaru imam i Win i Lin, win mi zakucava svaki dan i restartuje se, a Linux vec par meseci radi bez problema. Drugo, nema virusa za Linux, ili su stvarno retki, pa je sistem i sigurniji, a korisnik Win tesko da moze da hackuje u linux jer Win koristi NTFS sistem a Linux EXT3 tako da linux prepoznaje Win particije a Windows ne prepoznaje Linux particije. Jedina stvar je sto je slabija podrska za drivere i treba ti net stalno.
Sve u svemu Linux 10: 0 Winows :crazy:
0

#6 Blue Butterfly  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer

Napisano: 16.01.09, 23:25

Hvala!
Gledala sam klip, ali nije to to, dok ga ne vidim uživo.

Jednom sam nekog pitala da li bi mogli da rade uporedo na računaru, rečeno mi je da ne mogu. Eto kod tebe rade.
Znači da nađem boljeg stručnjaka, pa mi možda i instalira...
0

#7 ShinobiWan Kenobi  Korisnik je offline

• II - Milites Gregarii

Napisano: 17.01.09, 10:22

Taj ko ti je rekaoocigledno nema pojma :blum:
Moze i windows i linux. Ako te interesuje pisacu ti na PM kako
0

#8 Blue Butterfly  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer

Napisano: 17.01.09, 23:03

View PostShinobiWan Kenobi, on 10:22, 17. January 2009, said:

Taj ko ti je rekaoocigledno nema pojma :scratch_one-s_head:
Moze i windows i linux. Ako te interesuje pisacu ti na PM kako

Hajde napiši neko uputstvo ako nađeš vremena...
0

#9 ShinobiWan Kenobi  Korisnik je offline

• II - Milites Gregarii

Napisano: 18.01.09, 19:25

Evo...
Prvo moras da imas neki program za particioniranje diska da bi ostavila prostor za Linux (Partition magic ili slicno).
Kada nadjes program, sacuvas sve podatke sa D particije, formatiras ga i od njega napravis 2 particije, jednu za windows a drugu za Linux, Za linux ti ne treba vise od 10 Gb, Tu particiju ostavis praznom (neiskoriscenom).
Kad si napravila particiju za linux, treba ti neki od Linux operativnih sistema. Mozes skinuti sa neta ISO sliku bilo koje disstribucije (savetujem Ubumtu 8.10 ili mandrivu 2008) i onda narezati, ali ne kao data nego narezati iso sliku. Kad to narezes, restartujes racunar, ubacis narezani disk Linuxa, on ti izbaci da ga instaliras ili da ga probas.
Kad odaberes instalaciju, pitacete da particioniras neiskoriscen prostor na hard disku. Izaberes manual, i trebaju ti tri particije:
-prvu EXT3 mount point / (otprilike 4 Gb)
-drugu EXT3 mount point /home (4 Gb)
-treca swap (2 Gb)

kad zavrsis sa tim i krenes sa instalacijom lako je, samo pratis uputstva
0

#10 Blue Butterfly  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer

Napisano: 19.01.09, 23:06

Prvom prilikom kad budem imala vremena krećem da eksperimentišem - pa šta bude (imam drugara koji će popraviti stvar ako zabrljam).

U svakom slučaju, HVALA!
0

#11 Tebrex!  Korisnik je offline

• II - Milites Gregarii
  • Poruka: 91
  • Pridružio se: 07.10.09

Napisano: 19.04.10, 18:04

Eh, ja sam ultra Linuksaš. Koristim samo Linux - openSUSE 11.2 GNOME. Za početnike ipak preporučujem Linux Mint.
0

#12 Nix  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 20
  • Pridružio se: 13.01.11

Napisano: 13.01.11, 22:48

Tema je malo zastarela, ali nema veze :)

Linux koristim godinama, nisam imao nikakvih problema (ako ne racunam konfigurisanje DialUp modema pre 10 godina :P).

Koristim ga prvenstveno za programiranje, administraciju, server i po malo za dizajn. Igrice ne igram (tome sluzi Windows).

Novajlijama bih preporucio Ubuntu, naravno. Jednostavan je, point-and-click fazon. Sve je (u vecini slucajeva) automatski konfigurisano, tako da se korisniku ne ostavlja previse mesta za eksperimentisanje sa samim sistemom.

Ja koristim ArchLinux - koga zanima o cemu je rec, moze da baci pogled na sajt i wiki :)

Srdacan pozdrav!
Nikola
In a world without walls and fences, who needs Gates or Windows? :)
0

#13 klodovik  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 8
  • Pridružio se: 02.02.11

Napisano: 03.02.11, 10:16

Ovu poruku je izmenio klodovik: 03.02.11, 10:17

*
POPULAR

Ova tema mi je privlačna. Korisnik sam Linux (Ubuntu) OS-ma i imam veoma pozitivna iskustva s njim. Ima dosta razloga zašto ga koristim, ali ću navesti samo neke od njih:

- prvo i najvažnije trenutno (sve kreće od džepa) - besplatan je
- stabilnost u radu
- lakoća održavanja sistema
- x programa koji su potpuno besplatni, naravno ima i komercijalnih aplikacija, ali o tome možda kasnije.
- velika fleksibilnost, tj. prilagodljivost krajnjem korisniku, može da se podesi po želji...
- grafičko okruženje, uostalom evo jedan mali klip koji sam snimio sa verzijom 9.10 KK.

1

#14 dr.strong  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 18
  • Pridružio se: 27.12.10

Napisano: 11.02.11, 22:29

Ovu poruku je izmenio dr.strong: 11.02.11, 22:31

*
POPULAR

Kritike na racun Linux-a... voleo bih da to cujem, ali sa obrazloyenjen i konkretne koje su...
Godinama koristim Linux i... sve najbolje o njemu mogu reci. Za tih par godina koriscenja nikada nisam vrsio reinstalaciju. sve je OK
inace na HDD-u imam i WIN, tako da se moze startovati i sa linuxa, a i sa win-a. Interface se moze prilagoditi svacijem ukusu, a sto se tice programa... ima ih za sve i svasta i svi su besplatni. samo reci hvale o linux-u
OPEN SOURCE
1

#15 boki_ns  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 39
  • Pridružio se: 31.01.11

Napisano: 13.03.11, 01:00

Na drugom racunaru sam inst Linux Mint i za sada sam zadovoljan mada se jos uvek tesko snalazim. Jedino sam imao problem sa skajpom i kamerom ali to sam nekako resio na svoj nacin. :)
Uglavnom mnogo bolje radi od win xp.
0

#16 zend  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Grupa: Moderator
  • Poruka: 273

Napisano: 15.03.11, 12:07

Neznam ali Ubuntu je presao svake granice stvarno. Mislim da je tako dobro okruzenje da moze i pocetnici da startuju sa njim. Lagan je ogromna dokumentacija, na nasem jeziku i naravno i drugim. Mint me nekako iritira ali je jednom dobar, nerviraju me te seme boja :D navika na ubuntu a u Fedoru se kunem. Najaci ubedljivo po meni
Postupaj tako, da tvoj postupak moze postati opsti princip ljudskog ponasanja.
0

#17 spooky  Korisnik je online

• V - Legionarii
  • Poruka: 1546

Napisano: 15.03.11, 20:33

Prvi linux koji sam probao je bio SLackware. U vreme dial-up modema. BIla su to traumatična vremena. Ali, preživelo se. Nakon toga sam se igrao sa "Susetom", e to je već bilo neko olakšanje. Posle toga sam se naložio na Vector distribuciju (olakšana, uprošćena slackware varijanta, ubuntu Idea driven). I dobro je to šljakalo. Ubuntu, naravno, greota je ne koristiti ga makar 3 meseca, jel' da? :) Mada, sve je to nekompletno. I dalje.

Da li postoji alternativa za Adobe Audition i Propellerhead Reason na Linuxu? To je ono što me je uvek primoravalo da se držim Windowsa. Isto tako, Atijevi drajveri nikada nisu bili ljuc'ki podržani, no.. to će biti prevaziđeno, maltene izjednačeno uskoro sa Winom, nadam se. Što se tiče težine podešavanja hardvera, itd. A tada kada se to desi, vrlo verovatno da će Ubuntu da dobije cenu i postati komercijalan. Što ne bi bilo dobro.
"If women are able to fake orgasm, we are than able to fake the whole relationship."
0

#18 borisski  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 307
  • Pridružio se: 06.01.11

Napisano: 16.03.11, 08:48

Mislim da se Linux neće naplaćivati a i još imaju puno problema sa njm da bi mogao da se prodaje.
Vodite ljubav a ne rat.
0

#19 zend  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 273

Napisano: 17.03.11, 10:28

Ovu poruku je izmenio zend: 17.03.11, 10:29

Citat

Mislim da se Linux neće naplaćivati a i još imaju puno problema sa njm da bi mogao da se prodaje.

Reci mi neke probleme za koje ti znas!
I za koji DIST?
Postupaj tako, da tvoj postupak moze postati opsti princip ljudskog ponasanja.
0

#20 borisski  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 307
  • Pridružio se: 06.01.11

Napisano: 17.03.11, 12:08

Ubuntu 10.10 Znači u pitanju je naj novija distribucija skinuta sa Ubuntu sajta. Svaki srugi put kad dižem Live ubuntu pobudali i ne možeš mu ništa a kad sam ga instalirao na hard pokazao je kako je završena instalacija i da samo treba da se restartuje, kad sam to i uradio dobio sam šipak umesto linuxa. Da ne govorim da sam se namučio da nađem drajvere. Od Win je mnogostuko bolji i sviđa mi se ali još treba da preleži neke dečije bolesti.
Vodite ljubav a ne rat.
0

• 1
  • 2
  • Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu