Moja zamisao je da se uvede takav sistem placanja, gde bi banke placale sve fakture svojih komitenata, narocito pravnih lica, u slucaju da ti isti komtitenti ne placaju svoje racune. Kada bi to toga doslo, smatram da neke od firmi koje ne rade legalno ovo smatrale pogresnim, dok oni koji rade posteno u ovome vide jedini spas. Pitate se zasto?
Opste je poznato da je drzava najveci duznik, kada bi samo ona platila dugove preduzecima i populaciji ova drzava bi bila najbolja na svetu. Medjutim ocigledno poilticarima ne odovara tako nesto, jer ne bi mogli da kradu. NPR. za izgradnju puteva su navodno dobijena silna sredstva, putarina nenormalno visoka, a dug putarima i drugim njihovim komitentima nije isplaceno ni "1%". Pa, sta ce im krediti kad i ovako nista ne placaju, samo uzimaju sebi.
Kad bi se poljoprivrenicima ispacivali njihovi delovi u roku od 7 dana predaje robe, ne bi ni trebalo sufinansiranje, ...
I jos mnogo primera ima u nasoj zemlji.
Naravno, sve je lancano povezano. "Ne plati Drzava meni, ne platim ja tebi, i tako dalje... "
A od urednog placanja svi imaju koristi. I privrednici i budzetski korisnici.
Naravno ovaj nacin poslovanja bi uticao na vecu zaposlenost jer svi oni koji rade ilegalno ne bi mogli porucivati robu jer nemaju svoju banku koja garantuje. Samim tim bi doslo i do zdravije konkurencije.
A Vlada neka proba da za garant placanja nadje banku kao sto je na primer Svetska banka, pa onda za ne placene racune kad odu drzavne akcije, brzo ce dovesti u red sve. Primer je trziste cigareta. Za 3 meseca sve je dovedeno pod konac. Dokaz da se moze, ali nema htenja da se tako nesto uradi.
Da ne bih pisao neki elaborat, voleo bih videti i druga misljenja...
Koje je Vaše mišljenje o uvođenju sistema plaćanja, gde banke plaćaju sve fakture svojih komitenata, naročito pravnih lica, u slučaju da ti isti komtitenti ne plaćaju svoje račune.
Napisano: 14.01.09, 11:33
Martin, on 10:30, 14. January 2009, said:
Moja zamisao je da se uvede takav sistem placanja, gde bi banke placale sve fakture svojih komitenata, narocito pravnih lica, u slucaju da ti isti komtitenti ne placaju svoje racune.
Zamisao je super, osim sto niste izlozili jedan detalj koji se mozda podrazumeva. Radi se verovatno o tome da bi
bankama isplate sa praznog racuna komitent morao garantovati svojom nekretninom ili slicnim.
Posledica bi verovatno bila(u slucaju drzave koja je losh platisa)da banke stave drzavu pod ekonomsko (a time
i politicko) starateljstvo. Ne bojte se(zajedno sa bankarskim tajkunima)trgovacki tajkuni svuda drmaju drzavom,
a jadna raja se zabavlja demokratijom i "brzim prugama".
Usput, u Americi, jos od predproshlog veka, krvavo se bore privatne banke protiv drzavne centralne banke
jer privatne nece da finansiraju rat. Sada pazljivo gledajte sta se zbiva u Americi kako drzava usred dva rata
(u Iraku i Afganistanu)pokusava da zavlada privatnim bankama radi finansiranja rata. Sada je "kriza nekretnina "
tek prva faza te velike igre.
Pozz