Cigarete... pušenje ili zdravlje...

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Koji su razlozi za prestanak pušenja? Bilo da ste mladi ili u poznim godinama, upoznajte se ili se podsetite na neke od važnih razloga da prekinete sa pušenjem.

#1 Lara Croft  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Grupa: Root Admin
  • Poruka: 241
  • Pridružio se: 18.09.07
  • Pol:ženski

Napisano: 02.10.07, 14:11

Razlozi za prestanak pušenja

Ako se pridružite ljudima koji su uspeli da ostave pušenje, a njih je, po nekim procenama preko milion svake godine, ucinicete mnogo za svoje zdravlje, bez obzira na starost i dužinu pušackog staža. Ono što cete, verovatno, prvo iskusiti, bice olakšano disanje i višak životne energije. Ubrzo po tome, hrana ce imati lepši ukus, a vi cete “osetiti” i pozitivan finansijski efekat novca koji svakog meseca ne potrošite na cigarete. Bilo da ste mladi ili u poznim godinama, upoznajte se ili se podsetite na neke od važnih razloga da prekinete sa pušenjem:

- Postoje brojni naucni dokazi da je pušenje povezano sa nastankom raka pluca, usne duplje, dušnika, glasnica i jednjaka. Takode, neki oblik povezanosti prisutan je i kod raka bubrega, pankreasa, mokracne bešike, a sve cešce je pominjan i grlic materice. Opasnost se uvecava sa godinama pušackog staža, brojem dnevno popušenih cigareta i nacinom udisanja duvanskog dima (duboko udisanje).

- Muškarci preko 65 godina života koji puše dva puta povecavaju mogucnost za šlog, a žene 1.5 puta. Rizik od umiranja od ishemicne bolesti srca veci je za 60% kod pušaca starijih od 65 godina, u oba pola. Kada prestanete sa pušenjem, srce i krvni sudovi krecu u oporavak.

Cirkulacija se prvo poboljšava u rukama i nogama. Za oko godinu dana po prestanku pušenja, smanjujete uvecani rizik za nastanak srcanih oboljenja gotovo za polovinu. Medutim, potrebno je da prode 10 do 15 godina po prestanku pušenja, da se rizik za kardiovaskularna oboljenja i rak izjednaci na nivo nepušaca.

- Ako ste starija žena a dugogodišnji pušac, imate vece šanse da dobijete osteoporozu. Takode, primeceno je da žene pušaci ranije ulaze u menopauzu od žena koje nisu pušile.

- Ako ste pušac, povecavate sebi mogucnost infekcije virusom gripa i drugih srodnih virusa koji mogu izazvati upalu pluca.

- Dugogodišnje pušenje povecava dva puta mogucnost razvoja Alchajmerove bolesti u starosti.

Razloga da ostavite pušenje ima mnogo i sigurno cemo se ovom temom baviti još dugo. Ali, da vas podsetimo na još jednu važnu cinjenicu. To je takozvano “pasivno” pušenje. Pasivno pušenje je svako udisanje duvanskog dima, a odnosi se podjednako i na nepušace. Danas je poznato da i pasivno pušenje vrlo ozbiljno može narušiti zdravlje.

Nepušaci koji žive ili rade u prostorijama u kojima su svakodnevno izlaženi duvanskom dimu imaju vece izglede da obole od raka pluca od nepušaca koji nisu u toj situaciji. Starije osobe sa astmom, drugim oboljenjima pluca ili srcanom slabošcu, narocito su ugroženi ukoliko su u domacinstvu svakodnevno izloženi pasivnom pušewu. Ipak, ako ste sami pušac, razmislite o opasnostima kojima izlažete svoje najmilije, izlažuci ih štetnim dejstvima dima iz cigarete. Zato, zakoracite u aktivnu starost, bez duvanskog dima, cineci mnogo za sebe i svoje bližnje!
Govori tiho i nosi psa sa sobom.
0

#2 Angel  Korisnik je offline

• II - Milites Gregarii
  • Grupa: Član
  • Poruka: 89
  • Pridružio se: 15.09.07

Napisano: 02.10.07, 19:38

Meni se cini da nekako ima sve vise ljudi koji ne puse!
Mozda im je proradila svest o stetnosti cigareta...
I don't have PMS, I'm always a bitch!
0

#3 Bjuti  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 122
  • Pridružio se: 12.09.07
  • Pol:muški

Napisano: 03.10.07, 00:00

Мислим да ми је најгора ствар у животу што ми се десила то што сам почео и још увек пушим. Ал' каже наш народ: "Ничија није горела до века", па неће ни моја. :blum:
0

#4 Bonžita  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 13
  • Pridružio se: 05.10.07

Napisano: 05.10.07, 16:55

Prestala pre 3, 5 godine, posle visegodisnjeg (visedecenijskog) strasnog konzumiranja po 2 pakle dnevno! :blum:
Secam se da sam vrlo brzo, opet pocela da osecam mirise. Najlepsi su bili mirisi svezeg hleba, kad su vrsili isporuku prodavnici preko puta moje zgrade...
Ubrzo sam mogla i da potrcim, bez bojazni da cu napustiti ovaj svet posle par koraka, ili, u najboljem slucaju, zavrsiti na koronarnoj jedinici neke od klinika... Divan osecaj!
Zato, dajem podrsku svima, koji se odluce na isti korak, dok je jos vreme... :pardon:
Nedavno sam branila i rad na temu prevecije raka dojke, gde sam dobila ohrabrujuce podatke o prestanku pusenja anketiranih zena u Beogradu (14%). :blum:
Ali zato, jos uvek trecina ispitanica ne preduzima nista, da smanji uticaj faktora rizika (npr. promenom nacina ishrane, povecanjem fiz. aktivnosti, prestankom pusenja ili smanjenjem unosa alkohola). :girl_in_love:
Ja bih da pevam još malo, jer je život samo jedan i do njega mi je stalo, meni je vredan...
0

#5 Silent Bob  Korisnik je offline

• II - Milites Gregarii
  • Poruka: 75
  • Pridružio se: 16.09.07

Napisano: 05.10.07, 18:15

Ma neeee...
Zašto prestajati sa pušenjem?

Fabrike duvana na paklicama sa cigaretama pišu upozorenja samo fore radi. Kao da ako pušiš + piše upozorenje - onda se veći šmeker.

Da je pušenje štetno po zdravlje - to je zabluda. Kao i da postoje bakterije i virusi od kojih se razbolimo.

Gospodo pušači - slobodno pušite. Ali daleko od mene!

A kad smrt zakuca na vrata pre vremena, nakašljite se i recite da niste tu.
0

#6 Zeleni Zub  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 564
  • Pridružio se: 12.09.07

Napisano: 08.10.07, 11:46

Ako su uspeli ogromnu duvansku industriju da nateraju da na svakoj paklici cigareta mora da pise da pusenje ubija... ne znam sta onda treba reci jos... :D
...Zeleni Zub se ne razlikuje mnogo od svojih prijatelja,
mandraka, fantoma i betmena.
Svestan svoje super moci,
Zeleni Zub poseduje istancan smisao za humor
kojim izbezumljuje svoje protivnike
a njih naravno ima mnogo...
0

#7 dusala  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 267
  • Pridružio se: 18.10.07

Napisano: 20.10.07, 16:24

Ako prihvatis da se trujes to je tvoja stvar, ja nisam za to, ipak je bitnije zdravlje

Stop pusenju :dance2: :party: ne to nikako :dance2: :party: :kiss3:
Srecnica
0

#8 *J*  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Grupa: Banned
  • Poruka: 1136

Napisano: 26.10.07, 20:30

Kod nas u porodici je 2:2, al ja uvet bezim od njih
0

#9 Drbob

• Grupa: Gost

Napisano: 26.10.07, 20:33

Kada bi se odrekli svih poroka u životu život ne bi bio interesantan...
0

#10 dusala  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 267

Napisano: 27.10.07, 14:56

Cigarete su ipak stetne po zdravlje... zato sam protiv pusenja, jer zdravlje je ipak bitnije... :clapping:
Srecnica
0

#11 Blue Butterfly  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer
  • Poruka: 2414
  • Pridružio se: 01.11.07

Napisano: 09.11.07, 15:29

Da sam nekada znala koliko je tesko prestati - nikada ne bih ni pocela!

Trudim se da ne pusim puno i biram cigarete sa sto manje nikotina i katrana (sad ih je sve vise), ali mi je jasno da samo samu sebe zavaravam, da to nije resenje. Nisam karakter da jednostavno bacim i kazem "Nikad vise" (a volela bih!).
0

#12 sanjac

Napisano: 07.12.07, 09:52

Bez razmisljanja i dvoumljenja prestala sam da pusim kad je test za trudnocu pokazao dve crte.
Smeta mi zagulsljiv prostor, pogotovo kad moji roditelji zadime neke djubre cigarete, cesto se zakasljem do povracanja ali oni ne odustaju... Muz je pusac ali je znacajno smanjio broj cigareta i odabrao neke sa manje katrana i nikotina. Bas mi sve vise smeta smrad duvanskog dima u kuci.
0

#13 Angel  Korisnik je offline

• II - Milites Gregarii
  • Poruka: 89
  • Pridružio se: 15.09.07

Napisano: 29.01.08, 17:05

• Attached Image: cig.jpg
650 MILIONA LJUDI ĆE UMRETI OD PUŠENJA

Polovina pušača u svetu odnosno 650 miliona ljudi će umreti od bolesti izazvanih pušenjem, rekao je ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljavić.

Ministar je na uvodnoj konferenciji povodom obeležavanja Nacionalnog dana protiv duvanskog dima ukazao i na opasnost od pasivnog pušenja, odnosno udisanja duvanskog dima iz okruženja od pušača i dodao da da je Srbija među zemljama u kojima je situacija po tom pitanju najlošija.

Milosavljević je najavio da će u 2008. godini Ministarstvo zdravlja raditi na pooštravanju legislative u toj oblasti.

On je naveo da će se to postići povećanjem cena cigareta putem poreza, zabranom reklamiranja duvanskih proizvoda, ograničavanjem pušenja u zatvorenim prostorijama i na javnim mestima, promocijom zdravog načina života i širenjem mreže savetovališta za odvikavanje od pušenja.

U Srbiji se priprema Zakon o zabrani pušenja u zatvorenim prostorijama, kojim se predvidja i postepeno uvodjenje zabrane pušenja u resorane, kafane i kafiće.

Prema rečima Milosavljevića, do donošenja tog zakona je neophodno ponavljati u svakoj prilici koliko je štetno izlaganje duvanskom dimu.

Prva zemlja koja je uvela zakon koji zabranjuje pušenja na javnim mestima je Irska, 2004. godine, ubrzo su mnoge zemlje sledile njen primer, a od nedavno se to primenjuje i u Francuskoj i Nemačkoj.

Prema najavi EU u svim njenim zemljama takvi zakoni će morati da stupe na snagu do 2009. godine.

Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje Srbije 'Dr Milan Jovanović Batut' i Udruženje za javno zdravlje Srbije obeležiće u četvrtak Nacionalni dan bez duvanskog dima, sa sloganom '100 odsto bez duvanskog dima'.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije 'Dr milan Jovanović Batut' Tanja Knežević je ukazala da u Srbiji 31 odsto lekara puši i dodala da odvikavanje od pušenja mora postati strateško opredeljenje.

U dimu duvana nalazi se preko 4.000 hiljade hemijskih materija, od kojih bar 50 odsto uzrokuju maligna oboljenja.

Pod sloganom 'Želim detinjstvo bez duvanskog dima' obeležiće se i Svetski dan borbe protiv raka - 4. februar.

Prema podacima Ministrstva zdravlja, skoro dve trećine stanovnika Srbije odnosno 61, 7 odsto u 2006. godini je bilo izloženo duvanskom dimu u sopstevnoj kući, a 44, 9 odsto njih na radnom mestu. Te godine je pušilo 33, 6 odsto stanovnika Srbije, što je sa 6, 9 odsto manje u odnosu na 2000. godinu. Pušenje je i dalje zastupljenije kod muškaraca.
I don't have PMS, I'm always a bitch!
0

#14 Vucinic88  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 359
  • Pridružio se: 22.10.07

Napisano: 29.01.08, 20:06

Ne pusim a niti cu ikada pocinjat!
Zivot je *urva ali ja sam MAKRO :P
0

#15 Mr. No  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 122
  • Pridružio se: 14.09.07

Napisano: 30.01.08, 09:37

Uuuuu ala lažu...
Nemojte da verujete ovakvim statistikama. Ni onome što piše na pakli od cigara, da izaziva rak i sl.
Slobodno pušite.

I kad dobijete rakčinu koji Vas pojede iznutra - slobodno pušite.
I kad Vam bude poslednji dan, a Vi se pitate što baš Vi kraće živite nego drugi - zapalite cigaru sa zadovoljstvom.

Najteže je glupome objasniti da je glup.
Ako je za utehu: kraće žive, pa kraće i prljaju prirodu i smetaju nama..
0

#16 Voytsche

Napisano: 31.01.08, 14:47

Pusenje nije tesko ostaviti, ja to radim svakog dana.
0

#17 Blue Butterfly  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer
  • Poruka: 2414
  • Pridružio se: 01.11.07

Napisano: 31.01.08, 22:22

View PostVoytsche, on 14:47, 31. January 2008, said:

Pusenje nije tesko ostaviti, ja to radim svakog dana.

Ha, ha, ha... takođe! :)

Samo danas sam "definitivno" odlučila... Nadam se!
0

#18 istina87  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 721
  • Pridružio se: 23.11.07

Napisano: 31.01.08, 22:45

Meni puse oba roditelja i kad bih mogla zbog toga bih ih uklonila iz kuce jer mi se sva roba osjeca na duvan a i ugrozavaju ne samo svoje vec i moje zdravlje. Medjutim, ne mogu da kazem nikad cigaretama jer ko zna sta nosi noc a sta dan
Bez komentara! U cutanju je sigurnost...
0

#19 dr. Miloš Radulović  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 591
  • Pridružio se: 05.11.07

Napisano: 10.02.08, 01:45

Zanimljivo je da je 80-ih u Americi bila kampanja u kojoj se poručivalo da je pušenje korisno!
dr. Miloš Radulović
doktor stomatologije
www.MojStomatolog.Net

"No beast so fierce but knows some touch of pity.
But I know none, and therefore am no beast."
0

#20 Vucinic88  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Poruka: 359
  • Pridružio se: 22.10.07

Napisano: 10.02.08, 12:11

Zavisi koje pusenje :)
Zivot je *urva ali ja sam MAKRO :P
0