Austrija - Salzburg

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Turistički vodič kroz Salzburg. Stari grad Salzburg nalazi se na predivnoj lokaciji između reke Salzach i planine Monschberg, a iznad njega se uzdiže utvrđenje Hohensalzburg.

#1 Antonio  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Grupa: Član
  • Poruka: 170
  • Pridružio se: 22.09.08
  • Pol:muški

Napisano: 30.10.08, 20:50

Stari grad Salzburg nalazi se na predivnoj lokaciji između rijeke Salzach i planine Monschberg, a iznad njega se uzdiže utvrda Hohensalzburg (Festung Hohensalzburg). Rijeka dijeli stari i novi grad.
Na području Salzburga nekoć se nalazio rimski grad, ali prvo kršćansko kraljevstvo osnovao je sv. Rupert krajem sedmog stoljeća. Tijekom stoljeća nadbiskupi Salzburga postajali su sve moćniji i naposljetku zadobili titulu Princa Svetog rimskog carstva.
Attached Image: 1.JPG
Salzburg je slavu stekao kao rodno mjesto Mozarta i premda nije bio velikodušan prema njemu za njegova života, nadoknađuje to danas posvećujući mu se najviše što može. Kamo god krenuli, pratit će vas Mozartova glazba, a postoje i dva muzeja njemu posvećena, pa čak i čokoladne kuglice zvane Mozart Kugeln.
Utvrda Hohensalzburg izgrađena je za prinčeve-nadbiskupe i premda je zanimljivo primijetiti raskošan životni stil kojim su živjeli, jedan od glavnih razloga posjeta uistinu je zapanjujući pogled na Alpe i sam grad. Palača Schloss Mirabell, na drugoj strani rijeke, nalazi se u velikim vrtovima. Izgradio ju je 1606. princ-nadbiskup Wolf Dietrich za svoju ljubavnicu i djecu. Mramorna dvorana prekrivena je baroknim reljefima i osvijetljena veličanstvenim blještavim lusterima. Katedrala iz petnaestog stoljeća (Salzburger Dom) samo je jedna od nekolicine predivnih crkava koje je moguće vidjeti dok šetate ili se vozite kočijom kroz uske ulice, mimoilazeći skupocjene dućane i kafiće prepune elegantnih imućnih domaćina.
Attached Image: 2.JPGAttached Image: 3.JPG
0

#2 Bjanka  Korisnik je online

• IX - Tesserarius
  • Poruka: 5312
  • Pridružio se: 26.10.08
  • Pol:ženski

Napisano: 30.10.08, 23:05

Nadam se da nije izgubio ništa od šarma koji je posedovao pre tridesetak godina. Treba ga posetiti, ima se šta videti.
0

#3 Stojakovic Zeljko

• Grupa: Gost

Napisano: 04.04.10, 22:52

nije izgubio nista, naprotiv. iskrena preporuka!
0

#4 Brin  Korisnik je offline

• VII - Cornicen
  • Poruka: 3112
  • Pridružio se: 27.09.11

Napisano: 02.12.11, 22:22

Ovu poruku je izmenio Dete Brin: 02.12.11, 22:35

• Attached Image: RIMG1087.jpg
Htela sam da ubacim ovu sličicu iz Salcburga, koju sam lično snimila, ali kad sam tupson, pa ne umem da je smanjim... ! Bolje se vidi ovako, kad ne kliknete na nju.
0

#5 prof. Cobra  Korisnik je offline

• VIII - Signifer
  • Poruka: 4568
  • Pridružio se: 15.06.08

Napisano: 03.12.11, 00:21

View PostDete Brin, on 02.12.11, 22:22, said:

Htela sam da ubacim ovu sličicu iz Salcburga, koju sam lično snimila, ali kad sam tupson, pa ne umem da je smanjim...! Bolje se vidi ovako, kad ne kliknete na nju.

''Dont sikirajzing'' ili na srpskom Dont worry, be happy. Ko hoće da vidi smanjeno može da klikne Tools/Zoom, pa
neka gleda kako mu se svidi.
Uzgred, to možeš da smanjš u ACDSee ili u Picasa 3, tako što klikneš na sliku i klikneš na export, pa ti ponudi da
smanjiš rezoluciju i izvezeš je na radnu površinu tj ekran, pa to ubaciš na post.
Malo probaš, a ako ne -savetujem ti da se obratiš Serafimu ili Mari jer su oni veštiji u objašnjavanju i ljubazni!
pozz
0

#6 Brin  Korisnik je offline

• VII - Cornicen
  • Poruka: 3112
  • Pridružio se: 27.09.11

Napisano: 03.12.11, 03:03

Ovu poruku je izmenio Dete Brin: 03.12.11, 03:34

Hvala prof. Cobra.
Hvala Garfielde.

Najzad sam uspela da smanjim slike. Red je bio da i to jednom ukapiram. Od silne sreće, što naučih ovo, umalo da zaboravim da kažem: ove slike sam, skroz amaterski, napravila krajem aprila, ove godine. U Salcburgu sam provela 4 predivna dana. Odsela sam, sa suprugom, u odličnom Sacher hotelu, odakle smo imali fantastičan pogled na stari grad i tvrđavu. Nikako mi nije jasno, zašto je Mocart tako negativno doživljavao svoj rodni grad.
Eto mog predloga za kratko i impresivno putovanje.

Sad sam se skroz rasanila.

Attached Image: Salzburg4.JPGAttached Image: Salzburg5.JPG

Attached Image: Salzburg6.JPGAttached Image: Salzburg2.jpg

Attached Image: Salzburg9.jpgAttached Image: Salzburg7.jpg
0

#7 Nenad 1977  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1585
  • Pridružio se: 04.08.10

Napisano: 03.12.11, 03:52

Ovu poruku je izmenio Nenad 1977: 03.12.11, 03:57

Mocart nije dozivljavao Salcburg negativno, vec austrijsko drustvo, a pre svega Mariju Tereziju, caricu koja je na svaki nacin kidisala na njegov talenat.
Velika je bruka Austrije generalno, jer su svog talentovanog muzicara MOcarta koji je istinski simbol Beca i Austrije, za zivota nisu pomagali na pravi nacin, a pre svega Marija Terezija koja je od momenta od kad je videla malo dete Mocarta i njegov genije, prosto je sprecavala i ugnjetavala da se izdigne.

Salcburg je grad studenata i mladih ljudi. Prelep je grad. Moj omiljen grad (u paketu sa Kelnom)

I ne verujem da je Mocart svoj grad dozivljavao negativno, vec drustvo i okruzenje iz tog perioda oko sebe. A carica Marija, ta prostitutka i tvorac stereotipa Austrije kakva je danas je direktan krivac za Mocartovo mucenje za zivota i gadim je se.
0

#8 prof. Cobra  Korisnik je offline

• VIII - Signifer

Napisano: 03.12.11, 05:54

Baš dobro da je uz neki turistički grad pomenut i živalj tog grada. I, pazite paradoxa:
Divimo se, svakako turistički, svemu onom što se može(hajde da upotrebim taj termin)-fotografisati!
A, hvalimo se Srbijom kao turističkom destinacijom kojoj se može osetiti duh opuštenosti i svakolikog druženja i uživanja!

I, dok se jedni drže krilatice da u punom aranžmanu dobijete tj vidite ono što ste platili, mi propagiramo nešto
neuhvatljivo, što niste i ne možete platiti...
A, odavno su me prestale interesovati lepe zgrade... i nisu prestali interesovati ljudi.

Kakvi su ljudi npr ti starosedeoci Venecije?
Kakvi su ljudi iz tog Zalcburga?

Sve je u interesu jednog jedinog pitanja: vratimo li se odande bolji i pametniji, obogaćeni susretima sa ljudima drugih
životnih stavova?

Žalosno je što ni jedan od mojih poznanika koji su kao i ja obišli malo sveta, a vidim i puno gastarbajtera, nisu odande
došli moralno i intelektualno oduševljeni gostoprimljivošću i dobronamernošću inostranih strosedelaca.

Vele da se i u Beču naši češće druže sa ostalim imigrantima, npr Turcima, nego austrijancima?

Odakle iskustvo da su napr Belgijanke ružne, a Šveđanke hladne? Iz priče s kolena na koleno?
0

#9 Nenad 1977  Korisnik je offline

• V - Legionarii
  • Poruka: 1585
  • Pridružio se: 04.08.10

Napisano: 03.12.11, 16:12

View Postprof. Cobra, on 03.12.11, 05:54, said:

Odakle iskustvo da su napr Belgijanke ružne, a Šveđanke hladne? Iz priče s kolena na koleno?

Totalna neistina, ... sasvim su ok izgleda Belgijanke, malo ridjkaste i punije, kao Britanke recimo taj fazon, ... a Svedjanke, ..hm, ..to je jedna od najvatrenijih zena i prica o nijma kao hladnim zenama ne pije vodu ama bas nikako. Iz iskustva i drugarskog, ali i onog drugog cu vam reci da su to ekstra vatrene zene. To je moje licno, a ne generalno misljenje.

Profesore, ..to je vasa provokacija, siguran sam da ne delite to misljenje o Svedjankama.
0

#10 Bjanka  Korisnik je online

• IX - Tesserarius
  • Poruka: 5312
  • Pridružio se: 26.10.08

Napisano: 03.12.11, 18:00

View Postprof. Cobra, on 03.12.11, 05:54, said:

A, odavno su me prestale interesovati lepe zgrade... i nisu prestali interesovati ljudi.
Kakvi su ljudi iz tog Zalcburga?

Malo je srećnika koji su za života dobili zasluženo mesto u društvu, a nekako po pravilu priznanja stižu prvo sa strane, pa tek kasnije iz sredine iz koje je potekao. Tako je i mladjani Amadeus posmrtno dobio svoj, Mocartov park u Salzburgu.

Kada sam prvi put otišla, mislila sam da se neću zadržati duže od nedelju dana, ali sam ostala ceo letnji raspust, a grad, okolinu i obližnja pogranična mesta, izletišta, diskoteke..manje lepa za razgledanje, ali izuzetno uredjene bolnice, pa i groblje (deda po majci počiva na salzburškom), upoznavala iz prve ruke, sa mladim "starosedeocima" koji su kao i njihovi roditelji srdačni i gostoljubivi predstavnici svoga naroda. Ništa manje galantni od nas, podjednako znatiželjni i podjednako pozitivno iznenadjeni nama kada nas upoznaju.

Ne znam da li je slučajno, ali ja nigde nisam imala problem sa ljudima, svuda gde sam putovala upoznavala sam samo srdačne.
0

#11 prof. Cobra  Korisnik je offline

• VIII - Signifer

Napisano: 04.12.11, 01:16

Ovu poruku je izmenio prof. Cobra: 04.12.11, 01:17

View PostNenad 1977, on 03.12.11, 16:12, said:

Totalna neistina, ... sasvim su ok izgleda Belgijanke, malo ridjkaste i punije, kao Britanke recimo taj fazon, ... a Svedjanke, ..hm, ..to je jedna od najvatrenijih zena i prica o nijma kao hladnim zenama ne pije vodu ama bas nikako. Iz iskustva i drugarskog, ali i onog drugog cu vam reci da su to ekstra vatrene zene. To je moje licno, a ne generalno misljenje.
Profesore, ..to je vasa provokacija, siguran sam da ne delite to misljenje o Svedjankama.

Nije provokacija jer, i inače, nema nikakve osnove osim pukih glasina od kojih je merodavnije Tvoje jedno mišljenje
nego, na primer, lupetanje dvadesetak naših gastarbajtera u Švedskoj, koji su tamo sezonski boravili i nisu se ni
o jednu šveđanku ni ''očešali''.
A, da su Belgijanke lepe, uprkos mom skromnom iskustvu, dokaz je da su sve lepo udate i da ''svako ima svoj ukus'',
što reče đavo skačući gologuz u trnje!

Već slutim odgovor:''Ma, haj'te, molim vas, ko može biti svetski priznat autoritet ' da tako nešto' tvrdi, taman da postoji
i vaga za merenje lepote!

Dodajem, nema te zemlje u kojoj nije izabrana jedna za Mis lepote, pa makar koliko bila ''lepa''!

I još dodajem da se ni na mis lepote ne prijavljuju najlepše nego ''najambicioznije''!

Ah, tema: Zašto se Salzburg zove baš tako?
0

#12 Flavio van Beethoven  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 634
  • Pridružio se: 10.05.11

Napisano: 05.12.11, 19:32

Ovu poruku je izmenio Flavio van Beethoven: 05.12.11, 19:33

• Attached Image: _12600_0223lo2_01.jpg
  • Attached Image: _12600_0223lo2_03.jpg
  • Attached Image: _12600_0223lo2_06.jpg
.
Work like you don't need the money. Love like you never been hurt. Dance like nobody is watching.
youtube.com/watch?v=0hBWGZm99og&feature=related
youtube.com/watch?v=74Zjwg797So&feature=related
0

#13 Flavio van Beethoven  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 634
  • Pridružio se: 10.05.11

Napisano: 12.12.11, 23:39

• Attached Image: img-400200ee-res.jpg
  • Attached Image: img-400211ee-res.jpg
Moj linkhttp://shrani.najdi.si/?y/Dy/45hWSwcZ/img-400200ee.jpg
Moj linkhttp://shrani.najdi.si/? D/98/2OlDEhpj/img-400211ee.jpg
Work like you don't need the money. Love like you never been hurt. Dance like nobody is watching.
youtube.com/watch?v=0hBWGZm99og&feature=related
youtube.com/watch?v=74Zjwg797So&feature=related
0

• Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu