- 1
- 2
Da li je i koliko važan fizički izgled u pokušaju da dođete do posla?
Napisano: 10.10.08, 11:30
Ne mislim na odecu, haljine, suknje, kravatu, odelo... vec na sam fizicki izgled (lepotu ili ruznocu).
Da li osobe koje su fizicki lepe i zgodne imaju vece sanse za zaposlenje od onih koji to nisu?
Da li ste se sreli sa nekim slucajem diskriminacije na taj nacin tj. da neko nije dobio posao zbog svog fizickog izgleda ili da je neko favorizovan zbog toga sto je lep?
#2 sanjac
Napisano: 10.10.08, 11:33
Mozda i znam nekog ko je dobio posao zbog lepote, ali u mom radnom okruzenju mnogo je bitnije znanje. Lepota je dekorativna, znanje radi posao.
Napisano: 10.10.08, 11:39
#4 sanjac
Napisano: 10.10.08, 12:11
Catwoman, on 12:39, 10. October 2008, said:
Ona koja ima samopouzdanje, svakako.
Ne znam za ostale, nemam dobru komunikaciju sa splasenim i kompleksiranim saradnicima. Vaznije mi je da neko ima stav, kulturu i poznaje poslovni bonton, nego da li je celav, debela, ima velike usi ili krive noge.
#5 Ole Gunnar
Napisano: 10.10.08, 13:07
Da sam ja vlasnik neke firme kandidate koji su ispunili sve uslove i koji su po svim drugim kriterijumima jednaki na kraju bih rangirao i po estetskom kriterijumu. Ne vidim u cemu je tu problem. Sigurno da i firmi ide u prilog, ako su radnici lepi, a i njima ce biti zadovoljstvo sto rade u takvoj sredini. Ja licno vise volim da radim sa "lepsim" osobama (generalno nevezano za pol), jer su cesto te osobe dosta opustenije i lakse je raditi sa njima.
Naravno, zna se koji su glavni kriterijumi i ako ih neko ne ispunjava moze biti i foto-model... nista od posla.
Napisano: 10.10.08, 13:27
Napisano: 10.10.08, 13:55
mislim da su ruzniji ljudi kvalitetniji kao osobe i da se od njih kao radnika moze dobiti vise, a i njih kad upakujes u odelo, tasnu masnu i sl. izgledaju ok.
Napisano: 10.10.08, 13:57
Napisano: 10.10.08, 14:02
Napisano: 11.10.08, 04:29
Napisano: 13.10.08, 15:41
Lidija Vuksanović, on 14:27, 10. October 2008, said:
U potpunosti se slazem. Realnost je takva..mada tu i tamo provuce se i neko ko uspe da obori i ove zivotne istine.
Napisano: 14.10.08, 10:06
#13 sanjac
Napisano: 14.10.08, 10:37
Nije tesko istaci svoje lepe crte. Uz uljudno ponasanje, po pravilima poslovnog bontona, garderobu i obucu po kodeksu firme (nikako papuce za plazu, dzins i majica na bretele, ako govorimo o uglednoj firmi) i osmeh. Nema greske.
Napisano: 14.10.08, 17:29
Napisano: 14.10.08, 18:43
Catwoman, on 12:30, 10. October 2008, said:
A da li bi ste vi zaposlili lepu devojku (u smislu lepih crta lica i zgodnog tela), koja je neukusno odevena, preterano našminkana, masne kose... ?
Mislim da ljudi ne moraju biti kandidati za mis i mistera da bi odavali utisak prijatne spoljašnjosti (urednosti, doteranosti) i da mogu biti šarmantni ako se samo potrude oko svog izgleda, stava i samopouzdanja.
Napisano: 02.12.08, 17:26
Napisano: 03.12.08, 10:33
Ukoliko imate dve prijatne osobe, slicnog znanja i obrazovanja, sigurno ce pri zaposljavanju presuditi fizicki izgled i pobedice ona osoba koja se fizicki vise dopadne tom koji odlucuje.
Generalno gledano, osobe koje za sebe smatraju da su ruzne, nemaju samopouzdanje, nesigurne su i samim tim mislim da dobijaju veliki minus od poslodavca.
Napisano: 04.12.08, 11:13
Napisano: 07.12.08, 11:36
Napisano: 20.11.10, 11:50
Do promena jeste došlo i sve više se ne ustručavam da pitam zaposlene oko pomoći u nekoj prodavnici jer sve manje sumnjam u njihovu stručnost.
Mada, što se izgelda tiče, lično sam doživela i drugačije slučajeve, valjda pod uticajem tih promena. Pre 1 god. sam tražila posao " daj šta daš " da se radi dok se završavaju studije. Popišem sve razgovore za posao u notes, pa pravac do grada od razgovora do razgovora. U pitanju su bili kafići, pekare, butici, prodavnice, trafike... znate kako to ide. U skladu sa time, odlučim ja da će pantalonice (ne preferiram farmerice za posao ali ni kratke suknje) i jednostavna, ali elegantnija majica za sve te profile lepo proći. Još je i nešto hladnjikavo bilo...
Pošto su neki razgovori bili suviše blizu vremenski, kaže meni tata " Ja ću te voziti, ako ne stigneš sve da obiđeš". Tako je i bilo.
E, evo kako je prošao taj dan. Sve mi je rečeno direktno u oči, tako da nisam sama izvukla ništa između redova.
Za kafiće su me odbili jer nisam tip konobarice kakav traže.
Za trafiku su me odbili je ne znaju šta ja očekujem da prodajem ovde kada dolazim sa taksijem na razgovor (tata mi je taksista).
Butici, nemam iskustva.
A prodavnica... ne delujem kao osoba koja voli da radi već pomalo kao šmizla. Citiram " Suviše si negovana da bi bila zainteresovana za rad u prodavnici sa gajbama. "
Nisam niti nešto posebno negovana niti nešto posebno dobro ili loše izgledam. Zlatna sredina. Da hoću da radim i da se ne gadim rada, to znam od svoje 17. godine.
- 1
- 2