Visok krvni pritisak

• 1
  • 2
  • Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu

Hipertenzija, uzroci, simptomi i lečenje. Visok krvni pritisak ili hipertenzija često se naziva i tihi ubica.

#1 Lillyn  Korisnik je offline

• III - Discentes
  • Grupa: Član
  • Poruka: 338
  • Pridružio se: 11.10.07
  • Pol:ženski

Napisano: 02.10.08, 15:13

Visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak ili hipertenzija cesto se naziva i "tihi ubica", zato sto ga mozete imati godinama, a da ne znate.

Krvni pritisak je odredjen kolicinom krvi koju srce pumpa i kolicinom otpora prema protoku krvi u arterijama. Krvni pritisak normalno varira tokom dana. Cak moze malo varirati i sa svakim otkucajem srca. Povecava se tokom aktivnosti, a smanjuje pri mirovanju.

Mnogi ljudi mozda ne vide visok pritisak kao nesto sto ugrozava zivot. Medjutim, nekontrolisano visok krvni pritisak moze da poveca rizike od ozbiljnih zdravstvenih problema. Na srecu, on se moze ustanoviti jednostavnom analizom, a jednom kada znate da ga imate, mozete ga kontrolisati, u saradnji sa doktorom.

Attached Image: hypertension_1.jpg Attached Image: hypertension.jpg

Znaci i simptomi

Mnogi ljudi sa ovim problemom nemaju simptome, ali cesto misle da su glavobolje, vrtoglavice ili krvarenje iz nosa uobicajeni upozoravajuci znaci i simptomi visokog krvnog pritiska. Tacno je da neke osobe u ranoj fazi visokog krvnog pritiska imaju potmuo bol u potiljku kada se probude ujutru. Ili mozda imaju malo cesce krvarenje iz nosa, nego uobicajeno.

Glavobolje, vrtoglavica i krvarenje iz nosa obicno se ne pojavljuju, dok visok krvni pritisak ne dodje u uznapredovalu fazu - onu koja je mozda opasna po zivot. Cak i ako je tako, vecina ljudi sa vrlo visokim vrednostima pritiska nema nijedan od ovih simptoma.

Drugi znaci i simptomi, ponekad povezani sa visokim pritiskom, obicno su izazvani nekim drugim stanjima, koja mogu dovesti do visokog pritiska. Takvi su sledeci simptomi:
- Preterano znojenje
-Grcevi u misicima
- Slabost
- Cesto mokrenje
- Ubrzan ili neregularan rad srca (palpitacije).

Uzroci

Sto vise krvi pumpa srce i sto su uze arterije, pritisak je veci. Ocitavanje krvnog pritiska sastoji se od dve vrednosti:
- Gornji broj pokazuje sistolni pritisak. To je kolicina pritiska, koju srce proizvodi dok ispumpava krv kroz arterije.
- Donji broj pokazuje dijastolni pritisak. To je kolicina pritiska u arterijama, kada srce miruje izmedju otkucaja.

Attached Image: hypertension_2.jpg Attached Image: hypertension_5.jpg

Klasifikacija krvnog pritiska kod odraslih:
1. Normalan krvni pritisak; Vas pritisak je normalan ako je ispod 120/80mmHg, ali neki podaci pokazuju da bi 115/75mmHg trebalo da bude novi standard. Kada pritisak poraste iznad tog praga, rizik od kardio-vaskularnih oboljenja moze poceti da se povecava.
2. Prehipertenzija; To je sistolni pritisak od 120 do 139, ili dijastolni pritisak od 80 do 89.
3. Faza I hipertenzije; Ona podrazumeva sistolni pritisak izmedju 140 i 159, ili dijastolni pritisak izmedju 90 i 99.
4. Faza II hipertenzije; Najozbiljnija hipertenzija, podrazumeva sistolni pritisak 160 i vise, ili dijastolni 100 i vise.

Samo jedan od ovih brojeva - gornji ili donji - je dovoljno da bude visok, da biste imali prehipertenziju ili hipertenziju.

Attached Image: hypertension_3.jpg

U 99-95% slucajeva visokog pritiska, nema uzroka koji se moze identifikovati. Ovaj tip visokog krvnog pritiska zove se osnovna ili primarna hipertenzija. Razlikuje se od sekundarne, u kojoj do povecanog pritiska dolazi zbog drugih stanja, kao sto su:
- Oboljenje bubrega
- Nadbubrezna oboljenja
- Oboljenje stitne zlezde
- Anomalije krvnih sudova
- Preeklampsija - visok krvni pritisak i proteini u urinu posle 20. nedelje trudnoce
- Zastoj u disanju tokom sna.

Neki lekovi, ukljucujuci kontraceptivne pilule, lekovi za prehladu i sl. mogu izazvati sekundarnu hipertenziju.

Attached Image: hypertension_4.jpg

Mada se acetaminofen (Tylenol i drugi) nekada smatrao vrlo sigurnim, istrazivanja su pokazala da redovna upotreba vecih doza moze da poveca rizik od sekundarne hipertenzije. Istrazivanja su obuhvatila 5000 zena, koje nisu imale visok krvni pritisak u trenutku zapocinjanja studije. Zene koje su uzimale prosecno 500mg ili vise acetaminofena svaki dan nekoliko godina, imale su vece sanse da obole od visokog krvnog pritiska, nego zene koje ga nisu uzimale. Ne zna se da li je isti slucaj kod muskraca, posto oni nisu ukljuceni u studiju.

Nelagalne droge, kao sto su kokain i amfetamini, takodje mogu da povecaju krvni pritisak.

Sekundarna hipertenzija moze brze napredovati i izazvati visi krvni pritisak nego primarna, koja se moze razvijati postepeno, tokom vise godina.
"Since we cannot change reality, let us change the eyes which see reality"
0

#2 Mara

• Grupa: Gost

Napisano: 11.12.09, 20:03

Suočila sam se sa tim problemom pre dva dana, dolazi tiho, kao stihija, iznenada i bez najave,
0

#3 BoljeZdravlje  Korisnik je offline

• I - Tirones
  • Poruka: 33
  • Pridružio se: 16.03.12
  • Pol:muški

Napisano: 17.03.12, 18:14

Ovu poruku je izmenio BoljeZdravlje: 17.03.12, 18:16

Važno je naglasiti da visok krvni pritisak povećava rizik od pojave bolesti srca kao što je infarkt miokarda srca, angina pectoris i ateroskleroza. U svim ovim bolestima krvni pritisak ima odlučujuću ulogu.

Što je su prosečne vrednosti krvnog prtiska veće tokom dužeg vremenskog perioda, to je veće i pogoršanje navedenih bolesti.
Zato je neophodno svakodnevno meriti krvni pritisak i održavati ga u okviru normalnih granica.

Prve mere uključuju promenu stila života, uključujući smajenje unosa soli, alkohola i duvana i redovnu fizička aktivnost.
Ako se pritisak svede na normalu posle ovih mera, nema potrebe za unosom lekova.
Sve u sve treba povećati kvalitet života. Posted Image
0

#4 Brin  Korisnik je offline

• VII - Cornicen
  • Poruka: 3112
  • Pridružio se: 27.09.11

Napisano: 17.03.12, 22:19

View PostBoljeZdravlje, on 17.03.12, 18:14, said:

Ako se pritisak svede na normalu posle ovih mera, nema potrebe za unosom lekova.

Da te pitam nešto? Ovako laički.
1. Pušim elektronsku cigaretu.
2. Nikad ništa ne solim.
3. Ne jedem masno. Ne jedem mnogo.
4. Nisam debela.
5. Fizički sam aktivna.
6. Nisam pod stresom.

Pritisak mi je bez leka (Tritace 10mg) oko 180/110.
'Ajde objasni mi, zašto je to tako?
0

#5 Branko Lori  Korisnik je offline

• IX - Tesserarius
  • Poruka: 5201
  • Pridružio se: 21.12.08

Napisano: 17.03.12, 22:25

:girl_impossible:
Da nije neki nasledan faktor?
Ili psihičke prirode?
čudi me da ti kao takva to nisi isterala na čistac :scratch_one-s_head:
:pardon:
UPOZNAJ TIŠINU I TMINU
0

#6 Brin  Korisnik je offline

• VII - Cornicen

Napisano: 17.03.12, 22:34

Ovu poruku je izmenio Brin: 17.03.12, 22:35

View PostBranko Lori, on 17.03.12, 22:25, said:

1. Da nije neki nasledan faktor?
Ili
2. Psihičke prirode?
3. Čudi me da ti kao takva to nisi isterala na čistac.

1. Nasledno sigurno jeste.
2. O psihi nemam šta novo da ti kažem. Jedna takva psiha je u tebi! Znaš kako je teško živeti sa takvom psihom, a?
3. Ni Brin nije svemoguća!

Nego, hoću da čujem šta će mladi kolega da mi preporuči, obzirom da živim super zdravo, a imam povišen pritisak!
0

#7 Onegin2  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 797
  • Pridružio se: 11.12.11

Napisano: 17.03.12, 22:50

Zbunjujuce zaista no i nije, , , nasledni faktor igra veoma bitnu ulogu, osim toga psihicka nestabilnost takodje..
medjutim to su faktori promenljivog karaktera, , , ako uz sve podatke niste dodali..konsumiranje teskih crnih vina
pusenje i fizicku neaktivnost kao i neke anomalije organskog porijekla...
ps izvinjavam se sto sam se ja javio... zaintrigirala me tema..
Oni koji se pretjerano bave malim stvarima često postaju nesposobni za velike.
0

#8 Brin  Korisnik je offline

• VII - Cornicen

Napisano: 17.03.12, 23:00

Slobodno, Onegin2, ovo je forum.
Poenta mog pitanja, na koje BoljeZdravlje nije još odgovorio, jeste: zdrav život nije garancija za dobar pritisak.
Vozim biciklu, rolere, radim jogu 12 godina, ne brinem o problemima... hranim se zdravo i redovno.
0

#9 Onegin2  Korisnik je offline

• IV - Immunes

Napisano: 17.03.12, 23:24

za razliku od vas ja brinem o problemima, zbog zdravlja pazim da ne dignem koju kilu vise... konstantno 75
pritisak stabilan ishrana dijetalna, i za moje godine zacudjujuca prohodnost krvnih sudova od 99 posto...
Vi nastavite sa takvim zivotom... bomba ste...
0

#10 Brin  Korisnik je offline

• VII - Cornicen

Napisano: 17.03.12, 23:33

View PostOnegin2, on 17.03.12, 23:24, said:

... bomba ste...

Nuklearna!
0

#11 alanya  Korisnik je offline

• IV - Immunes
  • Poruka: 537
  • Pridružio se: 12.11.10

Napisano: 18.03.12, 09:23

View PostBrin, on 17.03.12, 22:19, said:

2. Nikad ništa ne solim.
4. Nisam debela.
5. Fizički sam aktivna.
6. Nisam pod stresom.

Можда је ипак до генетике.

1. Никада нисам била пушач, чак ни пробала пола цигарете.
2. Не могу јела без довољно соли (по мом укусу).
3. Чварци, шункице, сланинице су ми попут посластица. Не увек, али дам себи одушка.
4. Не, на опште чуђење због чварака и сланине, нисам дебела.
5. Физички сам активна од детињства.
6. Некада умем толико да се изнервирам да почнем да се чешем на нервној бази. Најчешће сама себи стварам те стресове јер дживљавам ствари преувеличано.

Притисак ми је 105 - 110 са 60 -65.

Спрам тога сматрам да генетика има неке везе са тиме, уз комбинацију начина живота.
0

#12 BoljeZdravlje  Korisnik je offline

• I - Tirones

Napisano: 18.03.12, 10:06

Ovu poruku je izmenio BoljeZdravlje: 18.03.12, 21:35

View PostBrin, on 17.03.12, 22:19, said:

2. Nikad ništa ne solim.
4. Nisam debela.
5. Fizički sam aktivna.
6. Nisam pod stresom.

Jasno je da u nekim slučajevima arterijske hipertenzije preventivne mere ne daju rezultate.
U slučaju esencialne hipertenzije uzrok je nepoznat (tako su nas učili). Ali ipak kod većine preventivne mere mogu biti od pomoći. Na taj način bi i država imala koristi, pošto bi se trošilo manje novca, a u isto vreme produžavao životni vek čoveka.

Ukoliko se ipak lekovi moraju uvesti u terapiju, uvek je dobro uzimati što manje lekova. U ovom slučaju Tritace od 10 mg ili generečki ramipril pripada grupi ACE inhibitora, koji predstavlaju prvi izbor u terapiji arterijske hipertenzije. Tako da to nije ništa strašno.

Teško mi je kad vidim ljude koji uzimaju i do 10 različitih lekova za visok pritisak, srce ili šećer. Oni pripadaju obično gerijatrijskoj populaciji. O interakcijama lekova, neželjenim dejstvima, efektu kumulacije ili ubrzane eliminacije leka iz organizma se ne pridodaje dovoljno pažnje, a često mi se čini da naši ljudi gledaju na lekove kao magične pilule.
0

#13 BoljeZdravlje  Korisnik je offline

• I - Tirones

Napisano: 18.03.12, 10:06

Ovu poruku je izmenio BoljeZdravlje: 18.03.12, 10:08

greška
0

#14 alanya  Korisnik je offline

• IV - Immunes

Napisano: 18.03.12, 11:30

Грешка се односи на моју предпоставку? Могуће. Зато сам само и рекла да предпостављам и да је " могуће " да је повезано и са генетиком.
0

#15 BoljeZdravlje  Korisnik je offline

• I - Tirones

Napisano: 18.03.12, 11:35

Ovu poruku je izmenio BoljeZdravlje: 18.03.12, 11:35

View Postalanya, on 18.03.12, 11:30, said:

Грешка се односи на моју предпоставку? Могуће. Зато сам само и рекла да предпостављам и да је " могуће " да је повезано и са генетиком.

Ne, ne Posted Image Greškom sam postavio isti odgovor dva puta!
0

#16 alanya  Korisnik je offline

• IV - Immunes

Napisano: 18.03.12, 11:35

Аха, схватам. Posted Image
0

#17 saveta  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer
  • Poruka: 2379
  • Pridružio se: 12.02.09

Napisano: 18.03.12, 20:36

@ Brin,

Godinama slušam /čitam stereotipna objašnjenja o uzrocima nastanka i faktorima rizika. Prema tim objašnjenjima, Vaš krvni pritisak bi trebalo da bude idealan ili bar normalan.
Meni se najviše svidela sledeća knjiga:

grupa autora sa KLINIKE MEJO: O VISOKOM KRVNOM PRITISKU
izdavači Politika i Narodna knjiga, Beograd, 2005 g. str.204, 21 cm

Rad je namenjen građanima i sadrži obilje saveta i razumljivo pisanih objašnjenja.

Na osnovu pomenute knjige ali i ličnih iskustava, Brin, skreećm Vam pažnju samo na sledeće:
- Verujem da ste zdravi ali da li ste proverili da li ima nekih oštećenja ili promena na organima koji mogu uticati na krvni pritisak -bubrezi, tiroidna žlezda i drugo što se nabraja u knjizi (holesterol, šećer i dr).

-I ja hranu ne solim ali da li češće koristite suhomesnate proizvode, turšiju, da li u jelo stavljate dosta suvog biljnog začina (vegeta i sl) koji imaju dosta kuhinjske soli.

-Kažete da niste pod stresom ali na osnovu Vaših postova u više tema, rekla bih da ste temperamentna osoba a ne flegmatična. Moguće je da ponekad čak i niste svesni da Vam nešto smeta, boli ili nervira, bilo na poslu ili privatno. da li još uvek imate nesanice? Kod osoba sa hipertenzijom, svako uzbuđenje može izazvati povećanje pritiska na po nekoliko sati-radost, tuga itd.

-Da li imate dobar aparat za merenje pritiska? Da li redovno merite pritisak? Pritisak ne treba meriti odmah po buđenju već najranije pola sata posle, takođe i najranije sat vremena po uzimanju obroka. ili posle većih fizičkih aktivnosti.
Da li ste nosili holter pritiska?
Sigurno Vam je poznato da se vrednosti pritiska menjaju iz minuta u minut, odnosno u toku 24 h.
Meni je kardiolog preporučio da pritisak svaki put merim 3 x u razmaku od po 3 minuta i da uzmem prosečnu vrednost.
Po svojoj inicijativi, već nekoliko godina vodim evidenciju merenja pritiska (datum, vreme merenja, vrednosti pritiska i pulsa i terapija + moja napomena. iskustvo je pokazalo da izvesno vreme mogu da prođem samo sa 5 mg leka dnevno a povremeno 2x po 5 mg, a ako bih odjednom uzela 10 mg, za sat-dva, pritisak bi se sunovratio i uveče opet počeo da raste. Ovo nije sugestija Vama već samo moje mišljenje da svako od nas različito reaguje na lek a i pojedinac različito, zavisno od više okolnosti.
Ponekad zapišem i neku napomenu, na primer, kad dođe do nagle promene pritiska zbog nagle promene atmosferskog pritiska a i kad me neko iznervira a to je najčešće moj sin.

Na kraju knjige Klinike Mejo, piše da se visok pritisak ne može izlečiti. Veći deo odgovornosti za regulisanje pritiska leži na nama. Preko promena u načinu života i ukoliko je neophodno, lekova, možemo upravljati svojim pritiskom, teše nas stručnjaci iz Klinike Mejo.
0

#18 Brin  Korisnik je offline

• VII - Cornicen

Napisano: 18.03.12, 21:36

View Postsaveta, on 18.03.12, 20:36, said:

@ Brin,

- Verujem da ste zdravi ali da li ste proverili da li ima nekih oštećenja ili promena na organima koji mogu uticati na krvni pritisak -bubrezi, tiroidna žlezda i drugo što se nabraja u knjizi (holesterol, šećer i dr).

-I ja hranu ne solim ali da li češće koristite suhomesnate proizvode, turšiju, da li u jelo stavljate dosta suvog biljnog začina (vegeta i sl) koji imaju dosta kuhinjske soli.

-Kažete da niste pod stresom ali na osnovu Vaših postova u više tema, rekla bih da ste temperamentna osoba a ne flegmatična. Moguće je da ponekad čak i niste svesni da Vam nešto smeta, boli ili nervira, bilo na poslu ili privatno. da li još uvek imate nesanice? Kod osoba sa hipertenzijom, svako uzbuđenje može izazvati povećanje pritiska na po nekoliko sati-radost, tuga itd.

-Da li imate dobar aparat za merenje pritiska? Da li redovno merite pritisak? Pritisak ne treba meriti odmah po buđenju već najranije pola sata posle, takođe i najranije sat vremena po uzimanju obroka. ili posle većih fizičkih aktivnosti.

Najgore od svega, jeste činjenica da sam pušila polovinu svog života. Ali ni to, samo po sebi, ne bi trebalo da bude uzrok ovakvom šašavom pritisku. Ja upošte nisam neki pasivni tip ličnosti. Non stop zujim, ima me na dva mesta u isto vreme. Teoretski, osim pušenja, nema ni jednog drugog razloga da imam nenormalan pritisak. Nisam ni pretpostavila da može biti toliki, s obzirom da mi nije zadavao skoro nikakve tegobe. Jedino sam počela da osećam vrtoglavice, čak i u sedećem stanju.
Naravno, uradila sam sve analize, veoma sistematične, (barem mi to nije problem). I holter sam nosila. Nemam ni jedan organski poremećaj. Sve analize su b.o. Isprobala sam, vođena odličnim kardiološkim timom, nekoliko antihipertenziva, dok se nije pronašla adekvatna terapija. Umem da se služim aparatom za merenje pritiska!
Suprug (stariji od mene 12 godina) nema tih problema. Jedemo istu hranu! I on uvek sebi dosoljava, jer nam kuvarica (zbog mene) kuva maltene neslanu hranu. On se nervira više od mene, jer je zadužen da brine o svemu i svačemu (i još ga ja dodatno nerviram, naročito u poslednjih 4-5 meseci), pa nema toliki pritisak! Doduše, nikad u životu nije zapalio ni jednu jedinu cigaretu. Možda je to razlog. Slažem se da je pušenje veliko zlo.
Jednostavno: nema pravila. Svaki organizam je specifičan, ne važi za jednog isto što i za drugog.
Jeste, u poslednje vreme sam počela da se oduševljavam belim vincetom, ali moj problem je počeo pre tri godine, pa ni sa tim vincetom nije povezan.
0

#19 saveta  Korisnik je offline

• VI - Imaginifer
  • Poruka: 2379
  • Pridružio se: 12.02.09

Napisano: 19.03.12, 06:23

@ Brin,
slažem se da je svaki organizam specifičan, pojedinci različito reaguju na kuhinjsku so, alkohol, duvan...

Prestali ste da pušite pre godinu dana, pa ne vidim da je duvan razlog.

Vrtoglavica je jedan od simptoma, može da se desi da kad hodate, pred očima vam beži asvalt, može da poteče krv iz nosa, itd, itd.

Ja sam tražila analizu delovanja štitne žlezde. Da li ste sigurni da su vam izvršili baš sve analize. Stručnjaci Klinike Mejo ukazuju na veliki broj poremećaja ili oštećenja u organizmu kao moguće uzroke visokog pritiska.

Ako ste stvarno organski potpuno zdravi, ostaju moguća dva uzroka:
-babski rečeno-nerviranje ili
-uzrok je nepoznat, što medicina priznaje.

Ovo babsko, možete i sami da proverite tako što bi jedno vreme pratili svoje emocije i raspoloženja i povezano s tim, kretanje pritiska. Na osnovu nekih Vaših postova, rekla bih da nekim pitanjima pridajete prevelik značaj a to konstantno može uticati na kretanje pritiska.

Ako možete, pozajmite od nekoga ruski aparat VITAFON koji deluje zvukom. prodaje ga jedna naša firma a u poslednje vreme imaju emisiju na Studio B. U pisanom uputstvu za način tretmana, tvrde da aparat deluje na veliki broj obolenja i bolesnih stanja. Predlažem da prvo pozajmite pa ako vidite da pomaže i da ga kupite.
Ja sam ustanovila da pozitivno deluje kada, na primer, zbog promaje dođe do kočenja vratnog dela ili zabole krajnici ili vilica.
Probala sam i tretman za visoki pritisak i odustala jer mi pritisak padne na vrednosti jako niskog pritiska, možda nisam sve radila kako treba.

U svakom slučaju, vredelo bi da pokušate da pritisak spustite na 130 ili malo viši (sistolni) kao konstantnu vrednost. Inače, najmanje što može da vam se desi jeste da dobijete hipertonično srce (nisam sigurna da se tako zove) a to praktično znači da vam srce jako otežano radi i da vam svaki fizički napor predstavlja problem.

Nisam Vas pitala da li umete da koristite aparat za merenje pritiska, već da li imate kvalitetan jer na tržištu ima raznih aparata od kojih neki ne pokazuju tačne vrednosti. Iskusan kardiolog će Vam reći koju marku da koristite i da li treba da merite samo na nadlaktici ili može i na delu ruke iznad šake.
0

#20 Onegin2  Korisnik je offline

• IV - Immunes

Napisano: 19.03.12, 10:43

Ovu poruku je izmenio Onegin2: 19.03.12, 16:16

pa sad, sto se tice krvnog pritiska..oduvijek je u redu..no nije samo to o cemu ja moram da brinem... Bog me jos od malena predodredio zanesto veliko... i sad zivim novi zivot
... zecji kako je pomenuto na nekom topicu... Naucio sam da s tim izlazim na kraj no brine me INR tu uvijek podbacim.. Ljudski je da se ponekad zaboravi popiti lijek a kad zaboravim . O pritisku 120 sa 80.. SA strane gledano izgledam superi naravno ove podatke ne nosim na tabli oko vrata... samo sto nema vise odlazaka na more i sl...
0

• 1
  • 2
  • Ne možete da započnete novu temu
  • Ne možete da odgovorite na ovu temu