Kakav utisak na vas ostavljaju gastarbajteri i ljudi iz dijaspore?
Napisano: 17.09.08, 19:43
npr iz Njemacke i dolaze kuci jednom godisnje na urlaub??
Napisano: 18.09.08, 15:45
Ja ih posmatram u Njemackoj, izabrano drustvo, hrani ih tudji neuspijeh, zaduzenost
puni krediti da bi se nekom dokazali!..zive od danas do sutra radno odjelo i spavacica!°..a kad ih vidim
dolje, primjerice kod mene u Hrvatskoj, vjerujem da je tako u cijeloj Ex-Yu..nitko veci od njih!
..zive za ta tri tjedna godisnjeg i imaju svojstven feeling materijalnog robota... na zalost tada smo svi
svrstani u isti kos, nazalost, i ne ljutim se jer ljudi poput mene smo u manjini koji to vidimo!
Bullshit.
Napisano: 18.09.08, 18:03
Nak_usput, on 16:45, 18. September 2008, said:
dolje, primjerice kod mene u Hrvatskoj, vjerujem da je tako u cijeloj Ex-Yu..nitko veci od njih!
..zive za ta tri tjedna godisnjeg...
Eeee, to ti je život. Trenutak sreće koji su zaslužili u "znoju i krvi".
Napisano: 18.09.08, 20:52
čovek je željan tek ako želi.
I ako sebe celog damo,
tek tada i možemo biti celi.
Saznaćemo tek ako kažemo
reči iskrene, istovetne.
I samo onda kad i mi tražimo,
moći će neko i nas da sretne.
Napisano: 19.10.08, 10:50
[/quote
Ja u Srbiji nisam davno bio ali koliko znam malo se promenilo na bolje. Bez uvrede ali kada tako lepo velish da bi svi ti ljudi imali slichno da su tako radili "ovde", mene zanim agde je to. Koliko znam u Srbiji ljudi josh sklapaju kraj sa krajem sem ako nemaju neku vezu za zaposlenje... zar nije tako... ?
Napisano: 25.10.08, 21:20
Napisano: 26.10.08, 00:37
Napisano: 26.10.08, 23:25
luna, on 0:37, 26. October 2008, said:
jel se ti to salis ili???''
Napisano: 27.10.08, 06:59
Ovu poruku je izmenio luna: 27.10.08, 07:00
majorcenikolce, on 23:25, 26. October 2008, said:
Ne vidim razlog za salu, racunica je prosta, ako bi se vratio ovde i radio istim tempom kao tamo, troskove koje tamo ima ovde ne bi imao, tako da sa zaradom dodje na isto, mozda za nijansu manje, ali nije sve u parama vec u kvalitetu zivljenja, ne shvatam ljude koji se ubijaju od posla 355 dana, zive u ko zna kakvim uslovima a onih 10 dana rasipaju pred narodom ono sto su tamo teskom mukom stekli. Da li ste primetili kako pred povratak u inostranstvo pune cegere sa nasom hranom? Da li mislite da je to zato sto tamo nema kvalitetne hrane ili da bi mozda ustedeli jer je kod nas daleko jeftinije?
Napisano: 30.10.08, 23:32
luna, on 6:59, 27. October 2008, said:
Ja zivim i radim u Italiji.
Slazem se sa tobom da je najvaznija stvar kvalitet zivljenja, ali isto tako znam da u Srbiji nije lako narocito ako si iz manjeg mesta.
Hrana kod nas nije nista jeftinija nego ovde, cak je i skuplja.
A sto se kvaliteta hrane tice- sve je stvar ukusa i navike.
Napisano: 31.10.08, 10:26
majorcenikolce, on 23:32, 30. October 2008, said:
Slazem se sa tobom da je najvaznija stvar kvalitet zivljenja, ali isto tako znam da u Srbiji nije lako narocito ako si iz manjeg mesta.
Hrana kod nas nije nista jeftinija nego ovde, cak je i skuplja.
A sto se kvaliteta hrane tice- sve je stvar ukusa i navike.
Sto se tice hrane, ja ne mislim da gastarbajteri namirnice nose iz Srbije zbog kvaliteta, vec jednostavno zbog cene, jeftinije je u Srbiji, radila sam u trgovini, pa znam da ima takvih, sto naravno ne znaci da svi stede na taj nacin.
I sam radis u Italiji, pa znas koliki su tvoji mesecni troskovi, mislim na sve sto potrosis u toku meseca, koliko ti ostane na kraju-to je tvoja zarada.
Ja na to gledam ovako, moja plata je 5000-to je prihod, zakupnina, kredit, hrana, higijena, garderoba, izlasci... 4000-to je rashod.(prihod-rashod=dobitak), u ovom slucaju moj dobitak je 1000-zarada. Ovu sam formulu primenila zato sto ljudi kao zaradu obicno gledaju celu svoju platu, sto naravno nije tako, jer zarada je ono sto ostane na kraju meseca, kako smo mi primenili ovu formulu, zakljucak je bio taj da u Srbiji, ako radi istim tempom kao tamo, na kraju meseca imace nesto manju zaradu kod nas, istina je da su tamo plate vece ali su veci i rashodi, a licno mislim da ta razlika u zaradi nije dovoljna da plati sve ono cega covek mora da se odrekne da bi nesto zaradio. Ali je potpuno drugacija situacija ukoliko na rad u drugoj drzavi odlazi cela porodica, to je i lakse i isplatljivije
Napisano: 31.10.08, 18:32
luna, on 10:26, 31. October 2008, said:
I sam radis u Italiji, pa znas koliki su tvoji mesecni troskovi, mislim na sve sto potrosis u toku meseca, koliko ti ostane na kraju-to je tvoja zarada.
Ja na to gledam ovako, moja plata je 5000-to je prihod, zakupnina, kredit, hrana, higijena, garderoba, izlasci... 4000-to je rashod.(prihod-rashod=dobitak), u ovom slucaju moj dobitak je 1000-zarada. Ovu sam formulu primenila zato sto ljudi kao zaradu obicno gledaju celu svoju platu, sto naravno nije tako, jer zarada je ono sto ostane na kraju meseca, kako smo mi primenili ovu formulu, zakljucak je bio taj da u Srbiji, ako radi istim tempom kao tamo, na kraju meseca imace nesto manju zaradu kod nas, istina je da su tamo plate vece ali su veci i rashodi, a licno mislim da ta razlika u zaradi nije dovoljna da plati sve ono cega covek mora da se odrekne da bi nesto zaradio. Ali je potpuno drugacija situacija ukoliko na rad u drugoj drzavi odlazi cela porodica, to je i lakse i isplatljivije
Slazem se da samac ne moze nista da uradi ako je dosao da radi kao ''fizikalac''. Neki minimum je dvoje. Jedna plata na troskove a druga je cista zarada.
Napisano: 31.10.08, 19:50
Napisano: 26.11.08, 12:28
JANA, on 19:50, 31. October 2008, said:
Apsolutno se slažem sa tobom JANA ipak čovek treba PRVO sam sa sobom i onda mnogo je lakše!
Napisano: 22.02.09, 12:48
Nak_usput, on 15:45, 18. September 2008, said:
Ja ih posmatram u Njemackoj, izabrano drustvo, hrani ih tudji neuspijeh, zaduzenost
puni krediti da bi se nekom dokazali!..zive od danas do sutra radno odjelo i spavacica!°..a kad ih vidim
..zive za ta tri tjedna godisnjeg i imaju svojstven feeling materijalnog robota... na zalost tada smo svi
svrstani u isti kos, nazalost, i ne ljutim se jer ljudi poput mene smo u manjini koji to vidimo!
Bullshit. Taj fazon... tako je bilo pre 10-15 god tako je i sad! I vrlo je moguce da ce tako i biti.
Napisano: 02.09.09, 18:21
Takav sam bio i ja, nekada.. Prvi put sam krenuo u IT sa 12 godina vozom,
vraćao sam se, ali sam ipak ostao ovde... preko bare.
Poznajem veliki broj naših ljudi koji su uspeli u raznim EU državama, kao i u Srbiji.
Takođe su tu i oni što se mrcvare i kukaju, sve im je teško i navodno pate, teško im je..
Onaj ko nije uporan i nema veru u sebe nemože ni postići uspeh, bilo gde se on nalazio!
Ako me pitate dali se vraćam..
O da.. Samo da rešim neke sitnice
Kad sve saberem, oduzmem se.
#19 Flavio Briatore
Napisano: 02.09.09, 19:16
Ko ima srednju skolu, naprimer gradjevinsku i pet godina radnog staža u kiosku, na pola već zaboravio engleski jezik, uporan za svaku cenu da ode će dobiti samo fizički posao koji je slabo plaćen! Jedino ako nekoga poznaje, a taj spreman da ga "povuče za rukav", pod uslovom da je taj koji ga poznaje uveren da ima neki kvalitet!!!
Napisano: 03.09.09, 15:40
U prvo vreme ovdasnji ljudi im to progledavaju kroz prste, racunaju 'mozda je tamo tako', a kasnije kada se ovi opuste
i pocnu da preteruju, opet im progledavaju kroz prste, znajuci po kolicini lazi da im nije lako.
Retki su, preretki, koji ce vam iskreno i argumentovani opisati stvarno stanje-koje tamo nije lose ali ni tako prelepo.
Jedan drugar, inzenjer, je bio u Svajcarskoj 4 godine i nezadovoljan se vratio.
Drugi poznanik, masinski tehnicar-projektant, je 35 god u nemackoj. On i zena, nemica, na listi nezaposlenih. Ima sina 19 god i
nema im povratka kod nas:sin i zena nece ovamo.
Prima soc pomoc 1200 e i tvrdi da ce mu za 2 god penzija biti manja od toga i da u nemackoj ima puno ljudi sa 700e penzije.
Sta je zakljucak:"Ako uzmes -kajaces se, ako ne uzmes kajaces se."
Moje misljenje:Ipak je tamo bolje nego ovde! Bar je standard 21 veka!